Airconditioning in huis

Airconditioning in huis

airconditioning in huis

Airconditioning in huis. Steeds meer mensen laten in huis een Single- of Multi Split Airco voor in huis installeren. Dit komt voornamelijk omdat de zomers steeds warmer worden, maar consumenten ontdekken ook steeds vaker dat het heel handig is om een installatie te hebben die in zowel de zomer als in de winter gebruikt kan worden.

Single of multi split

  • Afhankelijk van de situatie in de woning kan bepaald worden of er één of meerdere airco’s voor in huis geïnstalleerd moeten worden. Bij een Multi Split airco heeft u één buitenunit, maar het is niet altijd even gemakkelijk om met het leidingwerk bij de buitenunit te komen. Onze installateur partners zijn gespecialiseerd in het aanleggen van airco voor in huis nodig deze uit voor een deskundige installatie.

    • single split
    • multi split

Koelen of verwarmen met een multi split airco

Airconditioning: koelen, verwarmen en ventileren

De huidige airconditioning units zijn uitgevoerd als een warmtepomp. Een warmtepomp kan warmte uit een kamer afvoeren, zodat er koude lucht in de ruimte wordt geblazen. Het systeem kan ook omdraaien, zodat deze warmte vanuit de buitenlucht maakt en deze de ruimte in blaast.

Snel op temperatuur

Een airco installatie kan thuis snel een ruimte koelen of verwarmen. Dit komt doordat de compressor snel koude of warmte kan opnemen uit de omgeving en de ventilator in de binnenunit kan op verschillende snelheden de koude of warme lucht de ruimte in blazen. Het grote voordeel is dat de ruimte snel en  op een energiezuinige manier op temperatuur is. Hierdoor bespaart u veel energie. Dit is ook een prima oplossing om kamers te verwarmen als de woning alleen is uitgerust is met een lage tempratuursysteem in de woonkamer. Deze oplossing maakt het een stuk eenvoudiger om voor een warmtepomp installatie te kiezen.

Een airco voor in huis - Energiezuinig

Elke warmtepomp kan koelen of verwarmen door middel van de energie die opgenomen wordt uit de omgeving. De techniek die de warmtepomp aanstuurt gebeurt doormiddel van een inverter. De inverter zit in de buitenunit en stuurt de compressor modulerend aan. Door deze techniek bespaart u veel energie. Het is dus belangrijk dat u een warmtepomp uitzoekt die het grootste rendement heeft. Hoe hoger de COP hoe meer rendement de warmtepomp heeft. Vaak zie je dat de COP van A merken hoger ligt dan bij de goedkopere warmtepompen. Met een warmtepomp kan je goedkoper eenvoudiger, sneller en zuiniger verwarmen dan met een cv-ketel.

Mobiele airco voor in huis

Een mobiele airconditioning is een binnenunit en buitenunit in één die verplaatsbaar is. In de meeste gevallen moet er een afvoerslang naar buiten gemaakt worden die de warme lucht afvoert. Dit zou bijvoorbeeld via een raam of deur kunnen. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat de mobiele arico voor in huis niet weer alle warme lucht naar binnen laat bij de deur waar de afvoerslang ligt. Dit zou natuurlijk niet ten goede komen van de efficiëntie. Er moet ook rekening gehouden worden met condenswater dat opgevangen moet worden.

Als derede aandachtspunt is het cruciaal dat de airco ook genoeg vermogen heeft om de ruimte te koelen. Het gaat een kleine airco natuurlijk niet lukken om een heel warenhuis af te koelen. Tot slot is de traditionele airco een stuk zuiniger dan een mobiele airco. Het nadeel van de traditionele airco is daarintegen wel dat je deze niet weg kunt halen, bijvoorbeeld in de winter, of kunt verplaatsen van uw kantoor kamer naar uw slaapkamer.

Een airco met of zonder buitenunit?

Als je een airco voor in huis plaatst dan kan je kiezen voor een model met of zonder buitenunit. Beide systemen hebben zo hun voor- en nadelen. Hieronder hebben we ze voor u op een rijtje gezet.

De voordelen van een airconditioning met een buitenunit

Veel mensen kiezen voor airconditioners met een buitenunit omdat alle luidruchtige onderdelen van de airco buitens huis zijn geïnstalleerd en zij dus geen last hebben van geluidshinder. In het geval van een mobiele airco met een buitenunit is hetzelfde aan de hand. Dan kunt u de buitenunit ver buiten plaatsen en geluidsoverlast voorkomen. Daarnaast hoeft u met een buitenunit niet op zoek naar een plek om de airco binnen te “verstoppen”.

De voordelen van een airco voor in huis met een binnenunit

Het voordeel van een airco zonder buitenunit is dat je geen plaats buiten hoeft te reserveren voor de airconditioner. Bij airco’s zonder buitenunit ziet u alleen 2 roosters voor de toe- en afvoer van de lucht. De plaatsing van een vaste airco kan dan ook redelijk vlot verlopen. Kies je voor een airco in huis zonder buitenunit, dan kan je je verwachten aan lagere prijzen dan modellen met een buitenunit.

Advies nodig voor een airco voor in huis? Neem dan vrijblijvend contact op met onze partner K2 warmtepompen

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: