Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Elektriciteit goedkoper dan gas
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Energieadvies

Elektriciteit goedkoper dan gas?

Hoeveel kost het om te verwarmen met gas?

Is elektriciteit goedkoper dan gas? De kosten voor verwarming met gas zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van uw huis, de isolatiekwaliteit en het rendement van uw verwarmingssysteem. De kosten voor aardgas worden doorgaans berekend in m3 gas. Daarnaast worden er ook vaste leveringskosten en energiebelasting in rekening gebracht, die het totaal bedrag van de energierekening verhogen.

Wat is goedkoper gas of stroom?

In de hedendaagse energiemarkt, waar prijzen voortdurend fluctueren, is het een veelgestelde vraag onder Nederlandse huishoudens: wat is goedkoper, gas of stroom? Hoewel de prijzen van energie recentelijk niet sterk zijn gestegen, heeft dit veel Nederlanders aangezet tot bewuster nadenken over hun energieverbruik. Ze vragen zich af hoe ze hun verbruik kunnen verminderen om zodoende kosten te besparen. Het lijkt een simpele vraag: is gas of stroom goedkoper? Echter, het antwoord is niet zo eenduidig. Gas heeft over het algemeen een hogere prijs, maar dit betekent niet automatisch dat stroom in de praktijk altijd voordeliger is. Verschillende factoren, zoals het type en de efficiëntie van je verwarmingsapparatuur, kunnen een aanzienlijke invloed hebben op je uiteindelijke energiekosten.

Is stroom goedkoper dan gas?

In de huidige dynamische energiemarkt is de vergelijking tussen de kosten van gas en stroom een belangrijk punt van overweging voor veel Nederlandse huishoudens. Laten we de situatie in december 2023 eens nader bekijken.

Kosten voor gas

Huidige Prijstrend: Er is een dalende trend in gasprijzen.

Gemiddelde Prijs: Op 1 december 2023 bedraagt de gemiddelde prijs voor gas € 1,306 per kubieke meter (m³), volgens energievergelijk.nl.

Prijsopbouw: De gasprijs bestaat uit verschillende componenten, waaronder energiebelasting, btw, netbeheerkosten, regionale toeslagen en de marktprijs van gas zelf.

Kosten voor stroom

Huidige Prijstrend: Net als bij gas, is er een dalende trend in de prijs van stroom.

Gemiddelde Prijs: Op 1 december 2023 ligt de gemiddelde prijs voor stroom op € 0,351 per kilowattuur (kWh), ook volgens energievergelijk.nl.

Toekomstverwachting: De verwachting is dat, net als bij gas, de stroomprijzen kunnen veranderen na het opheffen van het prijsplafond in 2024.

Centrale verwarming

Over het algemeen kunt u rekening houden met een gemiddelde prijs van € 0,80 tot € 1,00 per kuub gas momenteel, exclusief leveringskosten en opslag duurzame energie. Om een nauwkeurige schatting te maken van uw vaste kosten voor verwarming met gas, kunt u het beste uw energierekening raadplegen en de gemiddelde gasverbruik per kubieke meters gas per maand of per jaar berekenen. Het gas betaalt u aan de energieleverancier.

Centrale verwarming goedkoper dan gas
Centrale verwarming goedkoper dan gas

Energiekosten verlagen

Het is ook raadzaam om uw centrale verwarmingssysteem regelmatig te laten onderhouden, aangezien een goed onderhouden systeem efficiënter werkt en kan resulteren in lagere kosten voor energieverbruik. Met de stijgende energieprijzen waarbij gas duurder wordt is dit verstandig. Ook is het verstandig de water temperatuur te verlagen.

Is elektrisch verwarmen duurder dan gas?

Elektrisch verwarmen is over het algemeen niet duurder dan verwarmen op gas. Dit komt doordat soms de stroomprijs duurder is dan aardgas per kubieke meter gas. Voor 1 m3 gas heb je 9 kwh stroom nodig. Dit betekent dat het verwarmen van uw huis met elektriciteit in de meeste gevallen meer kost dan het verwarmen van uw huis met aardgas. Maakt u gebruik van zonne energie dan is elektrische verwarming een goedkopere optie. Hoeveel kwh stroom je nodig hebt zal berekeningen van het energiecontract.

De voordelen van elektrische verwarming

Een elektrische kachel of elektrische cv ketel geeft een rendement van 1 en een elektrische warmtepomp heeft een rendement van 4. Bovendien zijn elektrische verwarmingssystemen vaak minder efficiënt dan gasverwarmingssystemen, wat betekent dat er meer energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Als de stroomprijzen laag zijn is verwarmen met gas duurder.

Groene stroom

Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij elektrisch verwarmen voordeliger kan zijn dan gasverwarming. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw huis niet is aangesloten op het gasnetwerk of als u zonnepanelen hebt geïnstalleerd waarmee u uw eigen elektriciteit kunt opwekken. Het is echter altijd raadzaam om de kosten van verschillende verwarmingsopties te vergelijken en te kiezen voor de meest efficiënte en kosteneffectieve optie voor uw specifieke situatie. Groene stroom kunt u ook bij uw energieleverancier kopen en is meest voordelig per kwh.

Gebruik duurzame energie in huis

Het gebruik van duurzame energie in huis is een belangrijke stap in de richting van een duurzame toekomst. Groene stroom voor een warmtepomp of elektrische kachel zorgen voor een uitstekende keuze om geen aardgas meer in huis te gebruiken. Als u een goed geïsoleerd huis heeft dan kan de temperatuur best een paar graden lager ingesteld worden.

Hoge kosten aardgas

Door de hoge kosten van gas of stroom vindt de overheid het belangrijk om te gaan verduurzamen. Er zijn verschillende manieren om duurzame energie te gebruiken in huis, zoals het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of het gebruik van aardwarmte. Zonnepanelen zijn waarschijnlijk de meest bekende vorm van duurzame energie in huis, omdat ze zonlicht omzetten in stoom.

gasprijs naar recordhoogte
gasprijs naar recordhoogte

Alternatieve manieren voor gemiddeld huishouden

Door het installeren van zonnepanelen op het dak van je huis, kun je zelf stroom opwekken en gebruiken. Dit kan je energierekening verlagen en bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van zonne energie bent u minder afhankelijk van duurder gas of stroom. Zonneboilers wekken warmte op en hiermee bespaart u op een gemiddeld verbruik enkele honderden euro’s per jaar. PVT-panelen wekken zowel stroom als warmte op zonder bijkomende kosten.

Opslag duurzame energie in huis

Het opslaan van duurzame energie in huis kan helpen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen en de duurzaamheid van de energievoorziening te vergroten. Er zijn verschillende manieren om duurzame energie op te slaan, zoals het gebruik van batterijen of warmteopslag. Batterijen zijn waarschijnlijk de meest bekende manier om duurzame energie op te slaan in huis. Dit kan worden gedaan door het installeren van een thuisbatterij die de energie die is opgewekt door zonnepanelen.

Waterstof

Waterstofopslag is een andere optie om duurzame energie op te slaan in huis. Waterstof kan worden geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van duurzame energiebronnen en vervolgens worden opgeslagen in tanks voor later gebruik. Waterstof is momenteel duurder dan gas of stroom qua kosten.

waterstof
waterstof

Snelle warmte

Snelle warmte kan met een warmteopslag die wordt gebruikt om duurzame energie op te slaan in huis. Dit kan worden gedaan door het installeren van een warmteopslagsysteem, zoals een zonneboiler, die de warmte van de zon opvangt en opslaat voor later gebruik. Het opslaan van duurzame energie in huis kan bijdragen aan een meer duurzame energievoorziening en het verminderen van de afhankelijkheid van gas of stroom.

Wat is beter voor de toekomst? Elektrisch of gas?

Voor de toekomst lijkt elektrische verwarming een betere keuze dan gasverwarming, omdat het duurzamer en milieuvriendelijker is. Maar ook zal het gas duurder gaan worden in de toekomst. Elektriciteit kan opgewekt worden uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht, terwijl gas een fossiele brandstof is die niet hernieuwbaar is. Het gebruik van gas voor de verwarming draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en het versterken van het broeikaseffect, wat leidt tot klimaatverandering.

Beschikbaarheid aardgas

Blijft aardgas in de toekomst beschikbaar? Als iedereen veel energie verbruikt dan zal de gas of stroom prijs hoog blijven terwijl de productie van hernieuwbare energie steeds verder wordt ontwikkeld en uitgebreid. Elektrische verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, zijn efficiënter en kunnen in combinatie met zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt om uw huis te verwarmen zonder schadelijke uitstoot. Kortom, elektrisch verwarmen lijkt de duurzamere en milieuvriendelijkere keuze voor de toekomst.

Wat is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen?

De goedkoopste manier om je huis te verwarmen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, en of je geïsoleerd huis hebt, het type verwarmingssysteem. Een van de meest efficiënte en goedkope manieren om je huis te verwarmen is met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de grond en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen.

Dit systeem is zeer efficiënt en verbruikt minder energie dan traditionele verwarmingssystemen. Ook het gebruik van zonnepanelen kan helpen om je verwarmingskosten te verlagen, omdat je hiermee je eigen elektriciteit kunt opwekken. Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te isoleren om warmteverlies te verminderen en efficiëntie te verhogen.

Wat is duurzamer, gas of elektrische verwarmen?

Als het gaat om de goedkoopste manier om uw huis te verwarmen, lijkt het erop dat per m3 gas duurder is waardoor verwarmen met gas niet voordelig is. Het is niet de meest duurzame optie, maar het kan op korte termijn de meest kosteneffectieve manier zijn om uw huis te verwarmen. Als u echter op zoek bent naar een meer milieuvriendelijke optie, is elektrisch verwarmen wellicht de beste keuze. Hoewel elektriciteit per kwh momenteel duurder kan zijn dan gas, zijn er manieren om uw elektriciteitsverbruik te verminderen en uw uitstoot te verminderen.

Wat zijn de kosten van elektrisch verwarmen?

De kosten van elektrisch verwarmen voor een gemiddeld huishouden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type verwarmingssysteem, de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden en wat u moet betalen voor de stroom bij de energieleverancier. Momenteel maakt het niet veel uit of je gas gebruikt of stroom verbruikt.

Elektrische verwarming was duurder dan verwarmen op gas, omdat de prijs per kwh stroom hoger ligt dan de prijs per kubieke meter gas. Verbruikt u veel stroom en heeft u een variabele enegiecontract dan is het de moeite waard om een energieleverancier te nemen die variabele leveringskosten heeft.

Elektrische verwarming of een cv ketel

Elektrische verwarmingssystemen zijn vaak minder efficiënt dan een cv-ketel maar een warmtepomp is wel zuinig. Er zijn echter wel manieren om de kosten van elektrisch verwarmen te verminderen, zoals het gebruik van energiezuinige apparatuur en het toepassen van slimme thermostaten die het energieverbruik reguleren.

Daarnaast kan het investeren in isolatie van de woning en het verminderen van warmteverlies helpen om de kosten van elektrisch verwarmen te verlagen. Ook de temperatuur kan voor een gemiddeld huishouden vaak wel een paar graden lager, dit is verstandig en hiermee kan je energie besparen.

Is het goedkoper om mijn huis te verwarmen met gas of elektriciteit?

Over het algemeen is het goedkoper om je huis te verwarmen met gas dan met elektriciteit. Dit komt omdat gas per eenheid energie ruim twee keer goedkoper is dan elektriciteit. Ook zijn gasgestookte verwarmingssystemen vaak efficiënter dan elektrische verwarmingssystemen, waardoor er minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Echter, als je geen gasaansluiting hebt of van het gas af wilt, dan kan elektrisch verwarmen een goede optie zijn.

Stijgende energieprijzen, Elektriciteit goedkoper?

Het is wel belangrijk om te kijken naar de kosten en baten van gas of stroom, omdat soms elektriciteit duurder is dan gas. Maar gas kan ook duurder zijn als er veel stroom over is. Daarnaast zijn er heel simpel verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van verwarming, zoals de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden, het type verwarmingssysteem en de energieprijzen op dat moment.

Het kan daarom lonen om te kijken naar energiebesparende maatregelen, zoals isolatie van de woning en het gebruik van slimme thermostaten, om de kosten van berekeningen verwarming te verlagen ongeacht of je kiest voor gas of stroom.

Goedkoper gas

Afhankelijk van het energiecontract kun je een variabele leveringskosten voor gas afsluiten. Je betaald per m3 gas. Is het goedkoper gas beschikbaar dan is gas goedkoper. De overheid rekent ook energiebelasting over elke m3 gas.

Gas vergelijken

Gas vergelijken is een belangrijk onderdeel van het vinden van de beste energiedeal voor je huis. De beste energieleverancier zoeken en contracten te vergelijken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook de meest geschikte optie vinden die past bij jouw situatie. Als je de tarieven van gas vergelijken gaat moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de prijs per m3 gas, de contractduur, de vaste en variabele tarieven en variabele kosten, de jaarlijkse kosten. Op de energierekening komt over het verbruik nog energiebelasting.

Stroom vergelijken

Het vergelijken van de stroomprijzen is een belangrijke stap bij het kiezen van de beste energieleverancier voor jouw huis. Door verschillende stroomleveranciers en contracten te vergelijken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook de meest geschikte optie vinden die past bij jouw energiebehoeften. Bij het vergelijken van de stroomprijzen moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de prijs per kWh, de contractduur, de vaste en variabele tarieven, de jaarlijkse kosten en eventuele extra kosten of kortingen.

Tips voor het besparen van energie met elektrisch verwarmen

Er zijn verschillende instanties en organisaties die hulp bieden bij het besparen van energie. Zo kan je bijvoorbeeld contact opnemen met je energieleverancier voor advies over het verlagen van je stroom verbruik en het gebruik van energiezuinige apparatuur. Daarnaast kan je bij lokale gemeenten en provincies terecht voor informatie over subsidieregelingen en andere financiële ondersteuning bij het nemen van energiebesparende maatregelen in je woning.

Energiebesparingsadvies

Ook zijn er gespecialiseerde bedrijven die energiebesparingsadvies geven en energiezuinige oplossingen aanbieden, zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatiematerialen. Daarnaast zijn er tal van online bronnen beschikbaar, zoals de website van het Energiecentrum Nederland en de website van de Rijksoverheid, waar je terecht kunt voor informatie over energiebesparing en duurzaamheid. Het is belangrijk om bewust om te gaan met energie en te kijken welke maatregelen je kan nemen om je verbruik van stroom en gas te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Hoge energieprijzen

De energieprijzen blijven hoog in 2023 en dat is reden genoeg om te overwegen je huis elektrisch te verwarmen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is elektrisch verwarmen niet enkel geschikt als bijverwarming, maar kan het je hele huis verwarmen met behulp van elektrische verwarmingstoestellen Deze toestellen hebben een efficiëntie van ongeveer 100% en zijn daarom een duurzamer en kosteneffectief alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden. Maar wanneer is het omslagpunt? Heeft u een geisoleerd huis en wat zijn de vaste kosten of betaald u variabele leveringskosten?

Omslagpunt duurder gas of stroom

Het omslagpunt waarbij elektrisch verwarmen voordeliger is dan gas, ligt momenteel ruim boven de 1.000 m³. Dit betekent dat elektrisch verwarmen steeds aantrekkelijker wordt voor steeds meer huishoudens. Het wordt zelfs beweerd dat de doorbraak van elektrisch verwarmen een feit zal zijn als onze overheid het speelveld tussen elektriciteit en aardgas gelijktrekt

Je hebt verschillende opties voor elektrische verwarming in je huis, zoals infrarood, warmtepompen, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming of lucht-luchtverwarming. Het is zelfs mogelijk om kleine elektrische kachels te plaatsen in je woning voor een gerichte bijverwarming. Bovendien zijn elektrische verwarmingssystemen milieuvriendelijk, goedkoper, mooi weg te werken en veiliger dan traditionele verwarmingssystemen.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Online energieadviseur
Online energieadvies
Energieadvies
Persoonlijk energieadvies
Persoonlijk energieadvieseur aan huis
Energieadvies aan huis