Elektriciteit goedkoper dan gas
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

in

Energieadvies

Elektriciteit goedkoper dan gas?

Kosten voor verwarming met gas

Wanneer je nadenkt over de kosten van het verwarmen van je huis, is een belangrijke vraag of elektriciteit goedkoper is dan gas. De prijs voor verwarming met gas kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de grootte van je woning, isolatie-efficiëntie en het rendement van je verwarmingssysteem. Gas wordt meestal berekend per kubieke meter (m³), met extra kosten zoals leveringskosten en energiebelasting.

Factoren die de gasprijs beïnvloeden

Over het algemeen kun je rekening houden met een gemiddelde gasprijs van € 0,80 tot € 1,00 per kubieke meter, exclusief de vaste leveringskosten en energiebelasting. Voor een nauwkeurige schatting van de verwarmingskosten met gas, is het raadzaam om je energierekening te raadplegen en je gemiddeld gasverbruik per maand of per jaar te berekenen.

Gasprijs naar recordhoogte
Gasprijs naar recordhoogte

Elektriciteit vs gas: een prijsvergelijking

Het is verstandig om je verwarmingssysteem regelmatig te onderhouden. Een efficiënt werkend systeem kan leiden tot lagere energiekosten, vooral gezien de stijgende gasprijzen. Maar hoe zit het met elektrisch verwarmen? Is dat duurder dan gas?

Elektrische verwarming: een kijkje in de kosten

Hoewel de stroomprijs soms hoger kan zijn dan die van aardgas, kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om elektrisch te verwarmen, vooral als je gebruik maakt van duurzame energiebronnen zoals zonne-energie. Een elektrische kachel of cv-ketel heeft een rendement van 1, terwijl een warmtepomp een rendement van 4 heeft. Hierdoor zijn elektrische verwarmingssystemen vaak minder efficiënt dan gasverwarmingssystemen, wat betekent dat er meer energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

De voordelen van groene stroom en duurzame energie

Er zijn echter situaties waarin elektrisch verwarmen voordeliger kan zijn dan gasverwarming, zoals wanneer je huis niet is aangesloten op het gasnetwerk of wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen om je eigen elektriciteit op te wekken. Het gebruik van groene stroom, of duurzame energie, is een belangrijke stap richting een milieuvriendelijkere toekomst en kan je helpen besparen op energiekosten.

Duurzame energiebronnen voor thuisgebruik

Er zijn verschillende manieren om duurzame energie te gebruiken in huis, waaronder het installeren van zonnepanelen, warmtepompen of het gebruik van aardwarmte. Zonnepanelen zijn waarschijnlijk de meest bekende vorm van duurzame energie, omdat ze zonlicht omzetten in elektriciteit.

Het opslaan van duurzame energie

Het opslaan van duurzame energie in huis kan helpen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Dit kan gedaan worden door middel van thuisbatterijen die de energie opslaan die door zonnepanelen is opgewekt.

Samengevat, de vraag of elektriciteit goedkoper is dan gas hangt af van een aantal factoren, waaronder de specifieke omstandigheden van je huis en of je bereid bent om te investeren in duurzame energiebronnen. Het is altijd raadzaam om de kosten en voordelen van verschillende verwarmingsopties te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt.

Centrale verwarming goedkoper dan gas
Centrale verwarming goedkoper dan gas

Waterstof

Waterstofopslag is een andere optie om duurzame energie op te slaan in huis. Waterstof kan worden geproduceerd door elektrolyse van water met behulp van duurzame energiebronnen en vervolgens worden opgeslagen in tanks voor later gebruik. Waterstof is momenteel duurder dan gas of stroom qua kosten.

Wat is beter voor de toekomst? Elektrisch of gas?

Voor de toekomst lijkt elektrische verwarming een betere keuze dan gasverwarming, omdat het duurzamer en milieuvriendelijker is. Maar ook zal het gas duurder gaan worden in de toekomst. Elektriciteit kan opgewekt worden uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht, terwijl gas een fossiele brandstof is die niet hernieuwbaar is. Het gebruik van gas voor de verwarming draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en het versterken van het broeikaseffect, wat leidt tot klimaatverandering.

Beschikbaarheid aardgas

Blijft aardgas in de toekomst beschikbaar? Als iedereen veel energie verbruikt dan zal het gas of stroom prijs hoog blijven terwijl de productie van hernieuwbare energie steeds verder wordt ontwikkeld en uitgebreid. Elektrische verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, zijn efficiënter en kunnen in combinatie met zonnepanelen of andere vormen van hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt om uw huis te verwarmen zonder schadelijke uitstoot. Kortom, elektrisch verwarmen lijkt de duurzamere en milieuvriendelijkere keuze voor de toekomst.

Wat is de goedkoopste manier om je huis te verwarmen?

De goedkoopste manier om je huis te verwarmen hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huis, en of je geïsoleerd huis hebt, het type verwarmingssysteem. Een van de efficiëntste en goedkope manieren om je huis te verwarmen is met behulp van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de grond en gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Dit systeem is zeer efficiënt en verbruikt minder energie dan traditionele verwarmingssystemen. Ook het gebruik van zonnepanelen kan helpen om je verwarmingskosten te verlagen, omdat je hiermee je eigen elektriciteit kunt opwekken. Daarnaast is het belangrijk om je huis goed te isoleren om warmteverlies te verminderen en efficiëntie te verhogen.

Wat is duurzamer, gas of elektrische verwarmen?

Als het gaat om de goedkoopste manier om uw huis te verwarmen, lijkt het erop dat per m³ gas duurder is waardoor verwarmen met gas niet voordelig is. Het is niet de duurzaamste optie, maar het kan op korte termijn de kosteneffectiefste manier zijn om uw huis te verwarmen. Als u echter op zoek bent naar een meer milieuvriendelijke optie, is elektrisch verwarmen misschien de beste keuze. Hoewel elektriciteit per kWh momenteel duurder kan zijn dan gas, zijn er manieren om uw elektriciteitsverbruik te verminderen en uw uitstoot te verminderen.

Wat zijn de kosten van elektrisch verwarmen?

De kosten van elektrisch verwarmen voor een gemiddeld huishouden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type verwarmingssysteem, de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden en wat u moet betalen voor de stroom bij de energieleverancier. Momenteel maakt het niet veel uit of je gas gebruikt of stroom verbruikt. Elektrische verwarming was duurder dan verwarmen op gas, omdat de prijs per kWh stroom hoger ligt dan de prijs per kubieke meter gas. Verbruikt u veel stroom en heeft u een variabel energiecontract dan is het de moeite waard om een energieleverancier te nemen die variabele leveringskosten heeft.

Elektrische verwarming of een cv ketel

Elektrische verwarmingssystemen zijn vaak minder efficiënt dan een cv-ketel, maar een warmtepomp is wel zuinig. Er zijn echter wel manieren om de kosten van elektrisch verwarmen te verminderen, zoals het gebruik van energiezuinige apparatuur en het toepassen van slimme thermostaten die het energieverbruik reguleren. Daarnaast kan het investeren in isolatie van de woning en het verminderen van warmteverlies helpen om de kosten van elektrisch verwarmen te verlagen. Ook de temperatuur kan voor een gemiddeld huishouden vaak wel een paar graden lager, dit is verstandig en hiermee kun je energie besparen.

Is het goedkoper om mijn huis te verwarmen met gas of elektriciteit?

Over het algemeen is het goedkoper om je huis te verwarmen met gas dan met elektriciteit. Dit komt omdat gas per eenheid energie ruim twee keer goedkoper is dan elektriciteit. Ook zijn gasgestookte verwarmingssystemen vaak efficiënter dan elektrische verwarmingssystemen, waardoor er minder energie nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Echter, als je geen gasaansluiting hebt of van het gas af wilt, dan kan elektrisch verwarmen een goede optie zijn.

Stijgende energieprijzen

Het is wel belangrijk om te kijken naar de kosten en baten van gas of stroom, omdat soms elektriciteit duurder is dan gas. Maar gas kan ook duurder zijn als er veel stroom over is. Daarnaast zijn er heel simpel verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van verwarming, zoals de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden, het type verwarmingssysteem en de energieprijzen op dat moment. Het kan daarom lonen om te kijken naar energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van de woning en het gebruik van slimme thermostaten, om de kosten van berekeningen, verwarming te verlagen of je kiest voor gas of stroom.

Stijgende energieprijzen
Stijgende energieprijzen

Is airco verwarming goedkoper dan gas?

In de meeste gevallen is airco verwarming niet duurder dan gasverwarming. Dit komt doordat airco’s werken op stroom. Echter, de nieuwste generatie airco’s bieden steeds meer mogelijkheden en efficiëntie voor het verwarmen van huizen. Zo zijn er inverter airco’s die zeer efficiënt zijn en warmte halen uit de buitenlucht. Daarnaast kan het gebruik van een airco ook voordelen hebben in warmere klimaten, waarbij het zowel als airconditioning als verwarming kan dienen. Het is echter belangrijk om de kosten van verschillende verwarmingsopties te vergelijken en te kiezen voor de efficiëntste en kosteneffectieve optie voor uw specifieke situatie.

Wat is de beste bijverwarming?

De beste bijverwarming is afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de gebruiker. Er zijn verschillende soorten bijverwarming beschikbaar, zoals elektrische kachels, infraroodpanelen en ventilatorkachels. Een elektrische kachel is een draagbare en eenvoudige optie die snel warmte kan afgeven en gemakkelijk te gebruiken is. Infraroodpanelen werken door middel van stralingswarmte en kunnen worden gemonteerd aan de muur of het plafond, waardoor ze geen ruimte in beslag nemen en een efficiënte en gerichte warmte afgeven. Ventilator kachels zijn ook een populaire optie voor bijverwarming, omdat ze snel warmte afgeven en de luchtstroom kunnen circuleren, waardoor de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld.

Het is belangrijk om de juiste maat en wattage te kiezen om het gewenste effect te bereiken en om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het gebruik van bijverwarming. In het algemeen kan het gebruik van bijverwarming helpen om de kosten van de centrale verwarming te verlagen en te zorgen voor extra warmte in specifieke ruimtes, zoals een werkkamer of slaapkamer.

Andere posten op je energierekening

Naast de kosten voor het verwarmen van je huis, zijn er nog andere kosten op je energierekening. Een grote kostenpost is de energiebelasting. De energieleverancier rekent over het verbruik energiebelasting. Afhankelijk van je energiecontract betaal je een vaste stroomprijs of je hebt een variabele kosten. Als er veel stroom is, betaal je voor de stroom weinig is er schaarste betaal je meer.

Goedkoper gas

Afhankelijk van het energiecontract kun je een variabele leveringskosten voor gas afsluiten. Je betaalt per m³ gas. Is het goedkoper gas beschikbaar dan is gas goedkoper. De overheid rekent ook energiebelasting over elke m³ gas.

Gas vergelijken

Gas vergelijken is een belangrijk onderdeel van het vinden van de beste energiedeal voor je huis. De beste energieleverancier zoeken en contracten te vergelijken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook de geschiktste optie vinden die past bij je situatie. Als je de tarieven van gas vergelijken gaat moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de prijs per m³ gas, de contractduur, de vaste en variabele tarieven en variabele kosten, de jaarlijkse kosten. Op de energierekening komt over het verbruik nog energiebelasting.

Stroom vergelijken

Het vergelijken van de stroomprijzen is een belangrijke stap bij het kiezen van de beste energieleverancier voor je huis. Door verschillende stroomleveranciers en contracten te vergelijken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook de geschiktste optie vinden die past bij je energiebehoeften. Bij het vergelijken van de stroomprijzen moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder de prijs per kWh, de contractduur, de vaste en variabele tarieven, de jaarlijkse kosten en eventuele extra kosten of kortingen.

Hulp bij energie besparen

Er zijn verschillende instanties en organisaties die hulp bieden bij het besparen van energie. Zo kun je bijvoorbeeld contact opnemen met je energieleverancier voor advies over het verlagen van je stroom verbruik en het gebruik van energiezuinige apparatuur. Daarnaast kun je bij lokale gemeenten en provincies terecht voor informatie over subsidieregelingen en andere financiële ondersteuning bij het nemen van energiebesparende maatregelen in je woning.

Energiebesparingsadvies

Ook bij gaslozewoningen geven wij energiebesparingsadvies geven en energiezuinige oplossingen aanbieden, zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatiematerialen. Daarnaast zijn er veel online bronnen beschikbaar, zoals de website van het Energiecentrum Nederland en de website van de Rijksoverheid, waar je terecht kunt voor informatie over energiebesparing en duurzaamheid. Het is belangrijk om bewust om te gaan met energie en te kijken welke maatregelen je kan nemen om je verbruik van stroom en gas te verminderen en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Hoge energieprijzen

De energieprijzen blijven hoog in 2023 en dat is reden genoeg om te overwegen je huis elektrisch te verwarmen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is elektrisch verwarmen niet alleen maar geschikt als bijverwarming, maar kan het je hele huis verwarmen met behulp van elektrische verwarmingstoestellen Deze toestellen hebben een efficiëntie van ongeveer 100% en zijn daarom een duurzamer en kosteneffectief alternatief voor traditionele verwarmingsmethoden. Maar wanneer is het omslagpunt? Heeft u een geïsoleerd huis en wat zijn de vaste kosten of betaalt u variabele leveringskosten?

Omslagpunt duurder gas of stroom

Het omslagpunt waarbij elektrisch verwarmen voordeliger is dan gas, ligt momenteel ruim boven de 1.000 m³. Dit betekent dat elektrisch verwarmen steeds aantrekkelijker wordt voor steeds meer huishoudens. Het wordt zelfs beweerd dat de doorbraak van elektrisch verwarmen een feit zal zijn als onze overheid het speelveld tussen elektriciteit en aardgas gelijktrekt. Je hebt verschillende opties voor elektrische verwarming in je huis, zoals infrarood, warmtepompen, elektrische radiatoren, elektrische vloerverwarming of lucht-luchtverwarming. Het is zelfs mogelijk om kleine elektrische kachels te plaatsen in je woning voor een gerichte bijverwarming. Bovendien zijn elektrische verwarmingssystemen milieuvriendelijk, goedkoper, mooi weg te werken en veiliger dan traditionele verwarmingssystemen.

Toekomst van Huisverwarming: Elektriciteit versus Gas

Elektrische verwarming lijkt een betere keuze voor de toekomst dan gasverwarming, vanwege de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. De verwachting is dat gas in de toekomst duurder zal worden. Elektriciteit kan worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en water, terwijl gas een niet-hernieuwbare fossiele brandstof is die bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en klimaatverandering.

Toekomstige Beschikbaarheid van Aardgas

De toekomstige beschikbaarheid van aardgas is onzeker. Een toenemend energieverbruik zal de prijs van gas en elektriciteit hoog houden, terwijl de productie van hernieuwbare energie blijft groeien. Elektrische verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, kunnen in combinatie met zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen uw huis verwarmen zonder schadelijke uitstoot.

Duurzaamheid van Gas versus Elektrische Verwarming

In termen van duurzaamheid lijkt elektrisch verwarmen beter dan gasverwarming. Hoewel gas op korte termijn kosteneffectief kan zijn, is elektriciteit de meest milieuvriendelijke keuze, ook al kan het per kWh momenteel duurder zijn dan gas.

Kosten van Elektrische Verwarming

De kosten van elektrische verwarming hangen af van het type verwarmingssysteem, de grootte van de te verwarmen ruimte en de prijs van de elektriciteit. Hoewel elektriciteit per kWh duurder kan zijn dan gas, zijn er manieren om uw elektriciteitsverbruik te verminderen en uw uitstoot te verlagen.

Manieren om thuis duurzaam energie op te wekken

Er zijn tal van methoden om duurzame energie op te wekken in uw eigen huis. Het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken is een populaire keuze, maar ook windturbines, warmtepompen en zonneboilers zijn opties die u kunt overwegen. Het gebruik van deze technologieën kan helpen om uw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en kan u ook helpen om geld te besparen op uw energierekening.

Energieverbruik verminderen

Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen op uw energierekening is door uw energieverbruik te verminderen. Dit kan worden bereikt door energie-efficiënte apparaten en verlichting te gebruiken, uw huis goed te isoleren en te kiezen voor een energiezuinig verwarmingssysteem. Daarnaast kan het verstandig zijn om uw energiegewoonten te herzien en bewuster om te gaan met uw energieverbruik, zoals het uitzetten van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn en het verminderen van uw gebruik van energie-intensieve apparaten.

Energieleveranciers vergelijken

Het kiezen van de juiste energieleverancier kan een grote impact hebben op uw energiekosten. Daarom is het belangrijk om energiecontracten te vergelijken en te kiezen voor de leverancier die het beste aan uw behoeften voldoet. Bij het vergelijken van energieleveranciers moet u rekening houden met factoren zoals de prijs per kWh of per m³ gas, de contractduur, eventuele extra kosten of kortingen en de klantenservice van de leverancier.

Hulp bij het besparen van energie

Er zijn tal van bronnen beschikbaar die u kunnen helpen om energie te besparen en duurzamer te leven. Dit kan variëren van online hulpmiddelen en gidsen tot persoonlijk advies van energieadviseurs en energieleveranciers. Daarnaast zijn er ook tal van overheidsprogramma’s en subsidies beschikbaar die u kunnen helpen om energiebesparende maatregelen in uw huis te implementeren.

Energiebesparingsadviezen

Als u op zoek bent naar manieren om energie te besparen en uw energiekosten te verlagen, zijn er tal van deskundige adviesdiensten beschikbaar. Deze omvatten energieadviseurs die gespecialiseerd zijn in het identificeren van energiebesparingsmogelijkheden in uw huis en het aanbieden van praktische oplossingen. U kunt ook advies vinden op websites van de overheid en non-profit organisaties, die tal van tips en gidsen bieden over hoe u energie kunt besparen in uw huis.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 19 jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Online energieadviseur
Online energieadvies
Energieadvies
Persoonlijk energieadvies
Persoonlijk energieadvieseur aan huis
Energieadvies aan huis