Airconditioning in huis
Airconditioning in huis wordt steeds meer een standaard voor comfortabel wonen. De eisen voor een airco in privéwoningen verschillen significant van die in kantoren of bedrijven. Thuis wil men vaak een op maat gemaakte temperatuurregeling, met koelere slaapkamers rond de 18° Celsius en aangenaam frisse woonruimtes tussen de 20 en 24° Celsius.
Vooral in huizen die niet optimaal geïsoleerd zijn, is het koelen van de zolder ook belangrijk om te voorkomen dat warmte zich door het huis verspreidt. Bij een goed geïsoleerde woning is naast koeling ook adequate ventilatie essentieel. Moderne aircosystemen bieden de mogelijkheid tot zowel koelen als verwarmen, waarbij de energie-efficiëntie wordt uitgedrukt in de COP-waarde. Dit maakt airconditioning een energiezuinige keuze die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat in elke ruimte van het huis.
Koelen of verwarmen
Koelen of verwarmen met een airco, steeds vaker kiezen mensen voor deze optie. De beste airco voor verwarmen is een aspect waar veel consumenten op letten. Verwarmen zonder gas maar met de opbrengst van de zonnepanelen. Een airco is energiezuinig. Een airco met een verwarmingsfunctie kan tot -10 graden blijven verwarmen zonder koelcapaciteit te hoeven inleveren.
De kamer heeft ook in de winter een aangename temperatuur. In de buitenlucht zit dus veel goedkope energie. Met een airco in huis kunt u veel gas besparen door de airco slim in te zetten. Een airco is energiezuinig maar een airco kan ook koelen en verwarmen. De airco met een verwarmingsfunctie kan tot -15 graden het volle vermogen leveren. Met een airconditioning kunt u geen warm water maken.
Beste airco voor verwarmen
Op gaslozewoningen.nl hebben we een selectie van de beste airco’s voor verwarming samengesteld, ideaal voor gasloze woningen. Deze airco’s, uitgerust met geavanceerde warmtepomptechnologie, bieden een efficiënte en energiezuinige manier om uw huis tijdens de koudere maanden warm te houden.
Met hoge COP-waarden garanderen ze meer verwarmingsenergie voor minder elektriciteitsverbruik, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Onze zorgvuldig geselecteerde modellen voldoen aan diverse verwarmingsbehoeften en integreren naadloos in elke woonomgeving. Voor meer informatie over onze topmodellen en om de perfecte airco voor uw woning te vinden, bezoek onze webshop op gaslozewoningen.nl.
Airco kopen
Als u dol bent op scherpe prijzen dan moet u goed opletten! Goede service, een nette montage, goed aangelegde installatie, een laag energieverbruik verdienen zich altijd terug. Goedkopere airco’s verbruiken meer energie bij hetzelfde koelvermogen. Een airco die energiezuinig is zal ook minder geluid maken. Een goede airco kan de temperatuur eenvoudig op een aangenaam niveau houden, ook bij een hogere buitentemperatuur.
Wilt u direct aan de slag?
Vraag direct een offerte op maat aan! Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Airco in huis
Airco met verwarming thuis dat gaan we steeds meer zien in woningen die minder gas willen gaan gebruiken. Een airco is energiezuinig en heeft een hoge COP. De airco is een alternatief voor de warmtepomp. Een split unit kan koude of warme lucht blazen. Wat steeds meer gebruikt wordt om in de winter de ruimte op aangenaam niveau gehouden is een radiator model. Warmte stijgt op en als dat vanaf de onderkant de ruimte in geblazen gaat worden, voelt dat comfortabel aan.
Single Split Airco
Single split airco-systemen zijn populair vanwege hun efficiëntie en het verminderde geluidsniveau binnen. Met de lawaaierige onderdelen in de buitenunit, ondervind je binnen weinig geluidshinder, waarbij het geluidsniveau van de buitenunit doorgaans onder de 40 dB blijft. Deze systemen bestaan uit één binnenunit, die aan de muur of in het plafond bevestigd wordt, en één buitenunit.
De twee delen zijn verbonden met leidingen, wat de installatie vereenvoudigt. De compacte binnenunit zorgt voor een onopvallende aanwezigheid in de ruimte. Voor een single split airco liggen de kosten tussen de €1.500 en €3.000, exclusief btw maar inclusief plaatsing, wat een efficiënte en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor klimaatbeheersing in huis biedt.
Multi Split Airco
Een multi-split airconditioning-systeem is een airconditioningsysteem dat gebruikmaakt van één buitenunit om meerdere binnenunits te koelen of te verwarmen. Dit is in tegenstelling tot een enkele split-airco, die gebruikmaakt van één buitenunit en één binnenunit. Een multi-split airco is handig wanneer je meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen met één buitenunit, omdat dit minder ruimte inneemt en minder lawaai maakt dan het gebruik van meerdere enkele split-airco’s.
Stille airco
Een fluisterstille airco is essentieel voor het creëren van een comfortabel en rustig binnenklimaat, vooral in de slaapkamer, zolder, en woonkamer. Stilte is cruciaal in de slaapkamer om een ongestoorde nachtrust te garanderen, terwijl op zolder en in de woonkamer een geluidsarme omgeving bijdraagt aan een serene werk- of ontspanningsplek.
Split unit airco’s staan bekend om hun vermogen om efficiënt te koelen of te verwarmen met minimaal geluid, waardoor ze een ideale keuze zijn voor elk deel van het huis. In tegenstelling tot mobiele airco’s, die vaak lawaaierig kunnen zijn. Dit maakt ze perfect voor gebruik in leefruimtes waar rust en comfort voorop staan. Met een stille airco geniet je van een optimaal binnenklimaat zonder concessies te doen aan de rust in huis.
Airco slaapkamer
Een airco in de slaapkamer verbetert niet alleen het comfort tijdens warme nachten, maar dankzij de nachtstand of sleep modus werkt deze extreem stil en energiezuinig. Met een geluidsniveau dat soms slechts 19 tot 20 dB bereikt, vergelijkbaar met het dwarrelen van boomblaadjes, wordt je nachtrust niet verstoord. Zelfs op warmere nachten, wanneer de airco harder moet werken, blijft het geluid beperkt tot ongeveer 30 dB voor een 2,5 kW unit die een gemiddelde slaapkamer koelt. Deze bieden een geluidsniveau tussen de 19 dB en 41 dB, afhankelijk van het gekozen vermogen, waardoor ze ideaal zijn voor een ongestoorde slaap.
Airco zolder
Een airco op de zolder is de perfecte oplossing voor de uitdagingen die deze ruimte met zich meebrengt, vooral tijdens de zomermaanden wanneer de zolder vaak oncomfortabel warm wordt. Dankzij de airconditioning kun je de zolder zowel koelen als verwarmen, waardoor deze het hele jaar door een aangename leefruimte wordt. In de zomer zorgt de airco voor verkoeling door de warme lucht te onttrekken en te vervangen door gekoelde lucht, terwijl in de winter de verwarmingsfunctie van de airco de zolder comfortabel en warm kan houden.
Het ventileren van de ruimte, zelfs wanneer de airco actief is, zorgt voor een continue aanvoer van verse lucht, wat de luchtkwaliteit ten goede komt en de nachtrust bevordert. Het slim inzetten van de airco, door deze bijvoorbeeld uit te zetten tijdens de nacht, maakt gebruik van de natuurlijke afkoeling en zorgt ervoor dat je zonder de geluiden van de airco kunt slapen, terwijl de zolder alsnog aangenaam koel blijft.
Soorten airco’s
Een airconditioner is vaak op voorraad leverbaar. Je kunt kiezen uit een ruim assortiment, maar belangrijk is wel dat u de juiste kiest. Een airco-installateur meet altijd de kubieke meters om te kijken welke airco bij u past. Er zijn ook airconditioning systemen die bacteriën en virussen kunnen opruimen. Dit zijn units die voorzien zijn van een nieuwe techniek. Alle airconditioning systemen maken tijdens het koelen condens, hier moet een voorziening voor gemaakt worden.
Mobiele airco
Wilt u direct aan de slag?
Vraag direct een offerte op maat aan! Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Split unit airco
Een split unit airco, bestaande uit een binnen- en buitenunit verbonden door leidingen, minimaliseert binnen geluidshinder doordat de lawaaierige componenten zich buiten bevinden. Alle modellen bieden de mogelijkheid tot zowel koelen als verwarmen, waardoor ze een veelzijdige oplossing voor het hele jaar door zijn. Dit maakt temperatuurbeheersing in huis of op kantoor efficiënt en comfortabel.
De installatie is flexibel, met muur- of plafondmontage voor de binnenunit. Het systeem biedt een discrete en esthetisch aangename oplossing voor klimaatregeling, met variërende kosten afhankelijk van capaciteit en functies, geschikt voor elke woon- of werkomgeving.
Hoeveel stroom verbruikt een airco?
Airco’s, vaak gezien als grote energieverbruikers, zijn populair voor verkoeling tijdens warmere zomers. Er zijn verschillende types: mobiele airco’s met een afvoerslang naar buiten, monoblock systemen met één binnenunit en een doorvoer, en split-airco’s met aparte binnen- en buitenunits. Het stroomverbruik varieert per type, waarbij split-airco systemen vaak efficiënter zijn, zeker in het geval van single of multisplit opties die meerdere ruimtes kunnen bedienen. Energiebesparing is mogelijk door bewust gebruik en het kiezen van modellen met een hoge energie-efficiëntie. Zo blijft verkoeling thuis zowel comfortabel als duurzamer.
Duurzaam verwarmen en koelen
Duurzaam koelen en verwarmen met een airco in huis is een effectieve strategie voor het verbeteren van het binnenklimaat met minimale milieubelasting. Moderne airconditioningsystemen, vooral die met een warmtepompfunctie, bieden een efficiënte manier om huizen het hele jaar door comfortabel te houden. Deze systemen kunnen zowel koelen in de zomer als verwarmen in de winter, waardoor ze een uitstekend alternatief vormen voor traditionele verwarmingsmethoden.
Een goede isolatie is cruciaal om het meeste uit deze systemen te halen en energieverbruik te minimaliseren. Daarnaast kunnen slimme thermostaten en zonwering helpen om energie te besparen. Voor huiseigenaren die streven naar een duurzamere levensstijl, bieden subsidies en energiebesparende tips extra mogelijkheden om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen.
Geluid van een buitenunit
Deze nieuwe norm is dat het buitendeel nog 40 dB(a) geluid mag produceren vanaf 22:00u, op de erfgrens. Ik vertel u dat deze norm op dit moment 65 dB(a) is! Dus een aanscherping van 38% dat zijn hele serieuze aanpassingen! Maar is dit niet haalbaar dan? Ja zeker wel, maar realistisch is het niet. Het gaat namelijk om de manier en communicatie, er zijn keuzes gemaakt zonder goed naar de materie te kijken.
Wat kost een airconditioning in huis?
Een vaste airco zonder buitenunit laten installeren kost gemiddeld tussen de 1100 en 3000 euro. Het plaatsen van een vast aircosysteem met 1 binnen- en 1 buitenunit kost ongeveer 1600 euro. Kies je voor airco voor meerdere ruimtes op een buitenunit (multi split airco), reken dan op een prijs van 800 à 1000 euro per bijkomende airco-unit. Een mobiele airco in huis heeft vaak een lager vermogen dan hun vaste tegenhangers. Het voordeel van deze mobiele airco’s is dat er ook geen installatiekosten aan verbonden zijn. Deze beginnen al vanaf 250 euro.
F-gassen
Aan een airco-installatie mag alleen een F gassen gecertificeerde monteur werken die in dienst is van een bedrijf die een BRL 100 certificering heeft Om een goede airco-installatie te berekenen of te installeren is wel wat vakmanschap nodig. Na oplevering krijgt u van de installateur certificaten die bij de installatie behoren en dat deze door een bedrijf met certificaat is aangelegd. Het kan voorkomen dat u milieu controle krijgt en dan moet u deze papieren laten zien. Ook vragen steeds meer groothandels naar deze papieren als er een garantie geclaimd moet worden.
COP van de beste airco
De COP-waarde (Coefficient Of Performance) is cruciaal bij de keuze voor een energiezuinige airco die ook als verwarming dient. Deze waarde geeft de efficiëntie aan waarmee het apparaat elektrische energie omzet in warmte. Een hogere COP-waarde betekent dat de airco zuiniger is; een apparaat met een COP van 4 zal bijvoorbeeld voor elke 500 Watt aan verbruikte elektrische energie 2000 Watt aan warmte leveren.
Dit maakt sommige airco’s verrassend energiezuiniger dan traditionele HR-ketels, zelfs bij lage buitentemperaturen. Bij het vergelijken van airco’s is het dus essentieel om naar de COP-waarde te kijken, vooral als je op zoek bent naar een duurzame en kosteneffectieve verwarmingsoplossing.
Kwaliteit airconditioning systemen
Steeds meer merken airconditioners zie je de laatste tijd in woningen geïnstalleerd worden. Belangrijk is om te kijken hoelang garantie de compressor heeft. Veel montage bedrijven denken dat ze ook een airco-installateur zijn en je ziet ook dat ze een veel lagere prijs hebben dan gecertificeerde airco installateurs.
Tevreden klanten
Verstand van zaken en prettig om mee te werken
Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.
Bedankt voor het juiste advies.
Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.
Persoonlijk, deskundig advies en goede service
Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.