Airconditioning

In steeds meer woningen wordt airconditioning geplaatst. Het is heerlijk om op een warme dag ’s avonds te kunnen slapen in een koele slaapkamer, maar ook op een koude winterdag kunt verwarmen.

Alle airconditioning systemen zijn tegenwoordig uitgevoerd als een warmtepomp. Een groot deel van de energie halen zij uit de buitenlucht.

Airconditioning systemen zijn er in diverse soorten en u kunt meerdere units combineneren op een buitenunit. 

Airconditioning is niets anders dan het conditioneren van lucht of dit nu koelen of verwarmen is. De binnen unit zuigt de lucht uit de ruimte op en trekt de lucht als het ware door de wisselaar heen, waardoor deze gekoeld of verwarmd wordt.

Airconditioning in huis

Inhoud

Soorten airco binnenunits

Er is voor bijna elke ruimte een oplossing. U kunt kiezen uit:

  • Airco wandunit
  • Airco cassetteunit
  • Airco plafondunit
  • Airco inbouwunit

Split unit

De meeste merken hebben een ruim assortiment airco’s dat wil zeggen dat al wil je een airco kopen deze uit voorraad leverbaar is. Een airco heeft een bepaald koelvermogen dat bepaald wordt aan de grote van de ruimte en het aantal kubieke meters die de te koelen of de te verwarmen ruimte heeft.

Een airconditioner kun je ook gebruiken voor de verwarming. Een airconditioner zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in een ruimte daalt er moet wel een voorziening gemaakt worden om het condens op te vangen. Ontvochtigen gebeurt al tijden het verkoelen en verplaatsen van lucht.

Split unit airco

Airconditioners kunnen koelen en verwarmen de ventilator blaast de lucht in de ruimte. Tijdens het koelen zal de luchtvochtigheid langzaam gaan dalen. In de binnenuit zit een filtersysteem, deze luchtfilter zal regelmatig gereinigd moeten worden.

Airconditioning in huis

Steeds meer mensen willen een airco in huis. Er zijn vele soorten en maten airco’s daarom is het lastig om als particulier zomaar een airco te kopen. Er zijn vele aanbiedingen met zeer scherpe prijzen maar kijk ook nar goede service. Het assortiment is vaak groter dan de meeste mensen kennen.

Om verschillende ruimtes te koelen en er een aangename temperatuur te krijgen is het belangrijk dat de binnenuit de juiste koelcapaciteit heeft en dit zorgt ook voor een laag energieverbruik.

De binnentemperatuur mag ook niet te laag zijn ten opzichte van de buitentemperatuur.

Single Split en Multi Split Airconditioning

Een Single Split Airconditioning bestaat uit 1 binnen en 1 buitendeel dit is 1 set. Een Multi Split Airconditioning kan bestaan uit 2 tot 6 binnen delen en heeft 1 buitendeel. 

Energieverbruik Airconditioning

Veel mensen denken dat een airco veel energie verbruikt, dat was vroeger zo maar tegenwoordig hebben alle airco’s een energielabel. Er zijn airco’s met een energielabel A en A+ en A++

Als u ook nog eens energie van de zonnepanelen hebt kunt u de opgewekte energie hiervoor gebruiken en kost het dus niets!

Energieverbruik airconditioning

Iedere kamer op aangenaam temperatuur houden

Steeds meer mensen willen een airco kopen. Er zijn vele aanbiedingen met zeer scherpe prijzen maar kijk ook nar goede service. Het assortiment is vaak groter dan de meeste mensen kennen.

Om verschillende ruimtes te koelen en er een aangename temperatuur te krijgen is het belangrijk dat de binnenuit de juiste koelcapaciteit heeft en dit zorgt ook voor een laag energieverbruik.

De binnentemperatuur mag ook niet te laag zijn ten opzichte van de buitentemperatuur.

Filters airco

Er zijn ook speciale binnen units waar een filter in zit die bacteriën en virussen uit de ruimte filteren. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Ook verbruiken de compressor minder stroom en dan is het energieverbruik ook lager.

Een airconditioninginstallatie is er in het groot of klein en deze kunnen altijd op een energiezuinige manier gebruikt worden om één of meerdere ruimtes te koelen, verwarmen of ventileren.

In de zomer lekker koel, in de winter lekker warm!

Airconditioning thuis is een duurzame oplossing in huis.

Met een airco kunt u het gehele jaar gebruiken voor de koeling maar ook voor de verwarming. Door middel van de afstandsbediening kunt u de unit instellen. Door middel van een speciale module kunt u de airco ook aanmelden op een klimaatregeling. Let hier wel bij op als u een airco kopen gaat. Een airco kopen met vijf jaar garantie op de compressor is een goede deal.

Geluid van een buitenunit

Deze nieuwe norm is dat het buitendeel van een warmtepomp (airconditioning of lucht/water warmtepomp) nog 40 dB(a) geluid mag produceren vanaf 22:00u, op de erfgrens.

Ik vertel u dat deze norm op dit moment 65 dB(a) is! Dus een aanscherping van 38%, dat zijn hele serieuze aanpassingen!

Wij noemen dit een heel verkeerd geluid afgeven, in de tijd dat juist de echte transitie in gang is gezet en Nederland zich open begint te stellen voor veranderingen en duurzamer leven.

Maar is dit niet haalbaar dan? Ja zeker wel, maar realistisch is het niet. Het gaat namelijk om de manier en communicatie, er zijn keuzes gemaakt zonder goed naar de materie te kijken.

Kennis en kunde is een heel belangrijk gegeven in het verduurzamen van een huis of gebouw. Als de norm dan wordt aangescherpt, wat logisch is in een aantrekkende markt, dan is het heel belangrijk om de juiste mensen aan tafel te hebben hiervoor. Een goed voorbeeld is deze geluidsarme opbouw.

Geluid van een buitenunit

Energie prestatie

Alle airco’s zijn energiezuinig en hebben een hoge COP. De hoogte van de COP hangt af van het type, merk en de toepassing.

COP geeft niets anders aan dan het rendement van de unit. Een COP van 4 wil zeggen dat u er 1 euro energie in stopt en u er voor 4 euro energie uit krijgt in de vorm van koude of warme lucht.

Aan een airco installatie mag alleen een F gassen gecertificeerde monteur werken die in dienst is van een bedrijf die een BRL 100 certificering heeft.

Om een goede airco installatie te berekenen of te installeren is wel wat vakmanschap nodig. Na oplevering krijgt u van de installateur certificaten die bij de installatie behoren en dat deze door een bedrijf met certificaat is aangelegd.

Het kan voorkomen dat u milieucontrole krijg

En dan moet u deze papieren laten zien. Ook vragen steeds meer groothandels naar deze papieren als er een garantie geclaimd moet worden.

Energie prestatie

Wat kost een airconditioning in huis?

Een vaste airco zonder buitenunit laten installeren kost gemiddeld tussen de 1.100 en 3.000 euro. Hierbij zijn airco’s zonder buitenunit vaak goedkoper dan de modellen die wel een buitenunit hebben.

Het plaatsen van een vast aircosysteem met 1 binnen- en 1 buitenunit kost ongeveer 1.500 euro. Kies je voor meerdere binnen units en één buitenunit (Multi split airco), reken dan op een prijs van 800 à 1.000 euro per bijkomende airco unit.

Een mobiele airco in huis heeft vaak een lager vermogen dan hun vaste tegenhangers. Het voordeel van deze mobiele airco’s is dat er ook geen installatiekosten aan verbonden zijn. Deze beginnen al vanaf 250 euro.

Bent u op zoek naar advies of wilt u hulp bij het kiezen van het juiste airco systeem voor bij u thuis? Onze partners helpen u graag hierbij! Neem gerust een kijkje op onze partners pagina voor meer informatie!

Kwaliteit airconditioning systemen

Steeds meer merken zie je de laatste tijd in woningen geïnstalleerd worden. Veel montage bedrijven denken dat ze ook een airco installateur zijn en je ziet ook dat ze een veel lagere prijs hebben dan gecertificeerde airco installateurs. Montage bedrijven plaatsen vaak b merken of airconditioning systemen die via parallelimport Nederland zijn binnengekomen. 

Dit zal je vaak niet zien bij gerenommeerde merken zoals Panasonic, Mitsubishi of Fujitsu. Ook lijkt het vaak goedkoper als je bij een webshop airconditioning units besteld ga snel nog wat installatie producten toevoegen en afrekenen inclusief btw en de montage kan een installateur doen.

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare airco installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze airco partners: