Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en zorgt ervoor dat er geen vocht binnendringt in uw huis. De meeste woningen die zijn gebouwd na 1940 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig werden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw.

De kwaliteit van het isolatiemateriaal in de spouwmuur die toen werd toegepast, is inmiddels achterhaald. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert een beetje. Spouwmuren isoleren gebeurt door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim, EPS-parels of piepschuimbolletjes. Dit wordt dan in de spouw geblazen. Als u een smalle spouw heeft, is het belangrijk dat de spouw schoon is zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden.

Spouwmuurisolatie

Inhoud

Spouwmuur isoleren

 Het is een misverstand dat bestaande spouwmuren niet volledig gevuld mogen worden met isolatiemateriaal omdat er dan vochtproblemen zouden ontstaan. Er ontstaan pas problemen als het verkeerd wordt toegepast. Belangrijk is dat de spouw schoon is zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden.

Eerst dient een isolatiedeskundige de schouw te inspecteren. Hij/zij maakt de schouw indien nodig schoon en vult deze dan pas met de juiste spouwmuurisolatie. Als er verkeerd spouwmuurisolatiemateriaal gebruikt wordt, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het is belangrijk dat de spouw geschikt is en dat de juiste soort spouwmuurisolatie wordt toegepast. Een goede spouwmuur met een hoge isolatiewaarde heeft een snelle terugverdientijd.

Er kan gebruik gemaakt worden van een laag btw-tarief op arbeid en er is ook een landelijke subsidie. Het is verstandig om een vakkundig bedrijf uit te nodigen voor een vrijblijvend adviesgesprek. De buitenmuren zullen dan door middel van een endoscopisch onderzoek worden bekeken. De isolatiewaarde van de gevel kan op deze manier goed in kaart worden gebracht.

Na isolatie

Na-isolatie kan een risico vormen. Hiervoor zijn tegenwoordig nieuwe toepassingen waarover de spouwmuurisolatiespecialist u kan adviseren. Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kunt u meten met een hygrometer. Hierdoor is het belangrijk dat u een goed werkend ventilatiesysteem in uw woning laat installeren.

Is uw woning jaren geleden al geïsoleerd maar voelen de binnen- en buitenmuur toch koud aan, dan kan het zijn dat het isolatiemateriaal naar beneden aan het zakken is. Het gebruikte isolatiemateriaal is dan niet goed in de spouwmuren blijven zitten. De isolatiewaarde is dan bijna verdwenen en de buitenmuren laten kou door. Het is vaak de moeite waard om de isolatiewaarde van de muren weer omhoog te krijgen. Er zijn momenteel verschillende soorten spouwmuurisolatie mogelijk.

Hoe wordt de spouwmuur geisoleerd?

Als u de woning laat isoleren door middel van spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte en het patroon van de gaten worden voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Er zijn diverse soorten isolatie waarmee de spouw gevuld kan worden. U kan EPS-parels gebruiken, maar ook mineraal glaswol heeft een groot isolerend vermogen. Een spouwmuur isoleren verhoogt het wooncomfort.

De spouwmuurexpert heeft van tevoren met een camera al in de spouwmuur gekeken. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal met behulp van een spuitpistool in de spouw gespoten en wordt de spouw gevuld met isolerend materiaal. Is de spouwmuur gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een product dat dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 5 cm aanwezig is.

Pic1

Kosten spouwmuurisolatie

Wat kost spouwmuurisolatie? Gemiddeld zal de prijs voor het na-isoleren van een spouwmuur tussen 15 en 30 euro per vierkante meter liggen. Vooral het gekozen isolatiemateriaal en de staat van de spouwmuur zal een belangrijke rol spelen bij het berekenen van de kosten.

Terugverdientijd met isolatiesubsidie

Als u een bestaande spouwmuur laat isoleren, kunt u vaak een isolatiesubsidie aanvragen. Zo kunt u de terugverdientijd van de spouwmuurisolatie flink wat jaren verkorten. De grootste besparing zit in een maandelijks lagere energierekening.

U kunt voor uw spouwmuurisolatie via de ISDE-maatregel 5 euro per m² ontvangen. Er dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan. Zo moet u de spouwisolatie combineren met een andere energiebesparende maatregel (bijvoorbeeld dakisolatie) en moet de RD-waarde van de spouwmuurisolatie minimaal 1,1 m²K/W bedragen. Er is ook een minimale oppervlakte die geïsoleerd moet worden. Dit is afhankelijk van het type woning.

Van het gas af subsidie

Binnenmuurisolatie

Het is niet altijd mogelijk om een woning vanaf de buitenkant te isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Wanneer u de woning gaat verbouwen of renoveren kunt u dan ook het beste de binnenmuren isoleren.

Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand van houten balken met daartussen isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled glas. Het houten raamwerk wordt afgedicht met damp remmende folie.

 

Binnenmuur isolatie

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een metalen frame dat verankerd wordt in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het houten raamwerk. De wand kan naar keuze geschilderd of behangen worden.

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld de binnenmuur isoleren met multipor-isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een isolatiewaarde van 0,045 W/mK. Deze isolatiewaarde is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor u een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan op bijna elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn laag en de jaarlijkse besparing is hoog.

Buitenmuur isolatie

Voor een optimale thermische- en geluidsisolatie van uw woning kunt u niet om muurisolatie heen. Is het na-isoleren van uw spouwmuur niet mogelijk? Dan is het isoleren van de buitenmuur de beste optie.

Bij buitenmuurisolatie worden de buitenmuren aan de buitenkant goed geïsoleerd. We kennen deze isolatiemethode ook als gevelisolatie. Tegen de bestaande buitenmuur worden isolatieplaten (meestal dunne kunststof isolatieplaten uit XPS, purschuim, PIR, etc.) geplaatst, waarna de isolatielaag afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding.

Buitenmuur isolatie

Uw woning zal een nieuwe en mooie uitstraling terugkrijgen, maar u dient ook rekening te houden met de vergunning. Uw woning krijgt een nieuwe uitstraling en hierdoor zult u bij uw gemeente een vergunning moeten aanvragen. Bij werkzaamheden aan de voorgevel van uw woning heeft u altijd een vergunning nodig als het uitzicht van de woning verandert (bijvoorbeeld door gevelbepleistering of nieuwe gevelbekleding). 

Koudebruggen bij de ramen

Het is belangrijk dat de muurisolatie goed aansluit op uw ramen en deuren. Om koudebruggen op die plaatsen te vermijden, kiest de isolatiespecialist doorgaans voor dunne isolatieplaten tegen uw buitenmuur. Is die isolatielaag toch te dik? Dan kunt u ook kiezen voor nieuwe ramen met extra dikke profielen of met een extra verdikking. De spouwmuur zal ook moeten worden opgevuld, anders loopt u het risico dat er een koude luchtcirculatie ontstaat tussen beide muren en het effect van uw buitenmuurisolatie verminderd.

Geïsoleerde spouwmuur

Woningen die gebouwd zijn in de jaren ‘40 van de vorige eeuw zijn in Nederland structureel gebouwd met spouwmuren in plaats van dwars gemetselde stenen. De isolatiewaarde van deze woningen is erg laag. De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De breedte van de spouw is bij iedere woning verschillend. Bij een vrijstaande woning is de breedte van de spouw ten opzichte van de gevel breder dan bij een tussenwoning.

Een spouwmuur heeft drie belangrijke voordelen ten opzichte van een dwars gemetselde stenen muur zonder isolatie: geen doorslaand vocht, geen optrekkend vocht omdat het binnenblad in de kruipruimte staat en een minder koude binnenmuur. Het doorslaande vocht belandt bijvoorbeeld in de spouw en wordt via een waterkering met open stootvoegen of via open stootvoegen ter hoogte van de fundering afgevoerd.

Spouwventilatie

Bij het isoleren van spouwmuren is het belangrijk dat de juiste spouwmuurisolatiematerialen worden gebruikt. Het is belangrijk dat er voldoende ventilatie is zodat er geen vocht via de buitenste muur naar binnen kan.

Subsidie spouwmuurisolatie

Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie kunt u subsidie aanvragen. Dit kan landelijk maar vaak hebben gemeenten of provincies ook nog een extra subsidiepot.

Daarnaast zijn er meer interessante maatregelen zoals het verlaagde btw-tarief van 9% op arbeid. Ook kunt u een aanvraag doen voor een energiebespaarlening. Op de isolatiesubsidie pagina leest u alles over isolatiesubsidies.

Placeholder

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar isolatiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.