Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur en zorgt dat er geen vocht je huis binnendringt. De meeste woningen van na 1940 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig werden de  nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. De kwaliteit van de spouwmuurisolatie die toen werd toegepast is inmiddels achterhaald. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim ,foam of piepschuimbolletjes. 

Het is een misverstand dat je een spouw niet volledig mag vullen met isolatiemateriaal, omdat dan vochtproblemen zouden ontstaan. Er ontstaan pas problemen als het verkeerd wordt toegepast. Een isolatiedeskundige inspecteert de spouw eerst, maakt die zo nodig schoon en vult de schouw dan pas met het juiste isolatiemateriaal. Van vochtproblemen is dan geen spraken zijn. Heeft de woning al isolatie in de spouwmuur? 

Na-isolatie kan een risico zijn. Hiervoor zijn tegenwoordig nieuwe toepassingen voor de spouwmuurisolatie specialist kan u hierin adviseren. Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kun je meten met een hygrometer. Hierdoor is het belangrijk dat u een goed werkend ventilatie systeem in uw woning laat installeren.

Isoleren van een spouwmuur

Als u de woning laat isoleren door middel van een spouwmuurisolatie dan worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Spouwmuur expert heeft van te voren middels een camera inspectie al in de spouwmuur gekeken. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 5 cm aanwezig is.

pic1

Kosten spouwmuurisolatie

Gemiddeld zal de prijs voor het na-isoleren van een spouwmuur tussen 15 en 30 euro per vierkante meter liggen. Vooral het gekozen isolatiemateriaal en de staat van de spouwmuur zal een belangrijke rol spelen bij het berekenen van de kosten.

Terugverdientijd met isolatiesubsidie

Als u een bestaande spouwmuur laat isoleren levert vaak een isolatiesubsidie op. Zo kan je de terugverdientijd van de spouwmuurisolatie flink wat jaren verkorten. U kan voor uw woning  spouwmuurisolatie via de ISDE 5 euro per m² ontvangen. Er moet dan wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet je de spouwisolatie combineren met een andere energiebesparende maatregel (bijvoorbeeld dakisolatie) en moet de Rd-waarde van de spouwmuurisolatie minimaal 1,1 m²K/W bedragen. Er is ook een minimale oppervlakte die moet geïsoleerd worden. Deze is afhankelijk van het type woning.

Van het gas af subsidie

Binnenmuur isolatie

Niet altijd is het mogelijk om een woning vanaf de buitenkant te isoleren door middel van spouwmuur isolatie. U kunt als u de woning gaat verbouwen of renoveren ook de binnenmuren isoleren. Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand van houten balken het hier tussen isolatiemateriaal afgedicht met een damp folie. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een metalen frame dat verankerd wordt in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.

Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het raster. De wand kan naar keuze geschilderd of behangen worden. Er is ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Zo kan je de binnenmuur isoleren met Multipor-isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,045 W/mK. Dat is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan bijna op elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel.

Subsidie spouwmuur isolatie 2021

Voor het aanbrengen van spouwmuur isolatie kunt u subsidie aanvragen, dit kan landelijk maar vaak hebben gemeente of provincies ook nog een extra subsidie pot. Daarnaast zijn er nog meer interessante maatregelen zoals het verlaagde BTW tarief van 9% op arbeid. Ook kunt u een aanvraag doen voor een energiebespaarlening. Op de isolatiesubsidie 2021 pagina leest u alles over isolatiesubsidies.

Buitenmuur isolatie

Voor een optimale thermische en geluidsisolatie van uw woning kan je niet om muurisolatie heen. Is het na-isoleren van je spouwmuur niet mogelijk? Dan is het isoleren van de buitenmuur de beste optie. Bij buitenmuurisolatie worden de buitenmuren aan de buitenkant goed geïsoleerd. We kennen deze isolatiemethode ook als gevelisolatie. Tegen de bestaande buitenmuur worden isolatieplaten (meestal dunne kunststof isolatieplaten uit XPS, PUR, PIR, …) geplaatst, waarna de isolatielaag afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding.

Uw woning zal een nieuwe en mooie uitstraling terug krijgen. Maar u moet ook rekening houden met het volgende de vergunning. De woning zal een nieuwe uitstraling krijgen hierdoor zal er bij uw gemeente een vergunning aangevraagd moeten worden. Bij werkzaamheden aan je voorgevel van uw woning heeft u altijd een vergunning nodig als het uitzicht van je woning verandert (bv. gevelbepleistering of nieuwe gevelbekleding). 

Koudebruggen bij de ramen

 Koudebruggen bij ramen en deuren is belangrijk dat de muurisolatie mooi aansluit op je ramen en deuren. Om koudebruggen op die plaatsen te vermijden, kiest de isolatiespecialist doorgaans voor dunne isolatieplaten tegen je buitenmuur. Is die isolatielaag toch te dik? Dan kan je ook kiezen voor nieuwe ramen met extra dikke profielen of met een extra verdikking. De spouwmuur zal ook moeten worden opgevuld. Anders loop je het risico dat er een  koude luchtcirculatie ontstaat tussen beide muren en het effect van je buitenmuurisolatie teniet doet.

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: