Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Spouwmuurisolatie

Isoleren van de spouwmuur

Spouwmuurisolatie, geplaatst in de spouw – de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur – zorgt ervoor dat er geen vocht binnendringt in uw huis. De meeste woningen die zijn gebouwd na 1940 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig werden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. De kwaliteit van het isolatiemateriaal in de spouwmuur die toen werd toegepast, is inmiddels achterhaald. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert een beetje. Spouwmuren isoleren gebeurt door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim, EPS-parels of piepschuimbolletjes. Dit wordt dan in de spouw geblazen. Als u een smalle spouw heeft, is het belangrijk dat de spouw schoon is, zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuur isoleren

Het is een misverstand dat bestaande spouwmuren niet volledig gevuld mogen worden met isolatiemateriaal omdat er dan vochtproblemen zouden ontstaan. Er ontstaan pas problemen als het verkeerd wordt toegepast. Belangrijk is dat de spouw schoon is, zodat het isolatiemateriaal in de spouw geblazen kan worden. Eerst dient een isolatiedeskundige de spouw te inspecteren. Hij of zij maakt de schouw als nodig schoon en vult deze dan pas met de juiste spouwmuurisolatie. Als er verkeerd spouwmuur isolatiemateriaal gebruikt wordt, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het is belangrijk dat de spouw geschikt is en dat de juiste soort spouwmuurisolatie wordt toegepast. Een goede spouwmuur met een hoge isolatiewaarde heeft een snelle terugverdientijd.

Spouwmuur isoleren

Koudebruggen bij de ramen

Het is belangrijk dat de muurisolatie goed aansluit op uw ramen en deuren. Om koudebruggen op die plaatsen te vermijden, kiest de isolatiespecialist doorgaans voor dunne isolatieplaten tegen uw buitenmuur. Is die isolatielaag toch te dik? Dan kunt u ook kiezen voor nieuwe ramen met extra dikke profielen of met een extra verdikking. De spouwmuur zal ook moeten worden opgevuld, anders loopt u het risico dat er een koude luchtcirculatie ontstaat tussen beide muren en het effect van uw buitenmuurisolatie verminderd.

Geïsoleerde spouwmuur

Woningen die gebouwd zijn in de jaren 40 van de vorige eeuw zijn in Nederland regelmatig gebouwd met spouwmuren in plaats van dwars gemetselde stenen. De isolatiewaarde van deze woningen is erg laag. De spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De breedte van de spouw is bij iedere woning verschillend. Bij een vrijstaande woning is de breedte van de spouw vergeleken met de gevel breder dan bij een tussenwoning.

Een spouwmuur heeft drie belangrijke voordelen vergeleken met een dwars gemetselde stenen muur zonder isolatie: geen doorslaand vocht, geen optrekkend vocht omdat het binnenblad in de kruipruimte staat en een minder koude binnenmuur. Het doorslaande vocht belandt bijvoorbeeld in de spouw en wordt via een waterkering met open stootvoegen of via open stootvoegen ter hoogte van de fundering afgevoerd.

Na isolatie

Na isolatie

Na-isolatie kan risico’s met zich meebrengen. Hiervoor zijn tegenwoordig nieuwe toepassingen waarover de spouwmuur isolatiespecialist u kan adviseren. Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na-isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55%. Dit kunt u meten met een hygrometer. Hierdoor is het belangrijk dat u een goed werkend ventilatiesysteem in uw woning laat installeren.

Binnenmuurisolatie

Het is niet altijd mogelijk om een woning vanaf de buitenkant te isoleren door middel van spouwmuurisolatie. Wanneer u de woning gaat verbouwen of renoveren kunt u dan ook het beste de binnenmuren isoleren. Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door een voorzetwand van houten balken te gebruiken met daartussen isolatiemateriaal van gerecycled glas. Het houten raamwerk wordt afgedicht met damp remmende folie.

Binnenmuur isolatie

Muur vanuit binnen isoleren

Er kan ook gebruik worden gemaakt van een metalen frame dat verankerd wordt in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Een gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het houten raamwerk. De wand kan naar keuze geschilderd of behangen worden.

Er zijn ook gips- of spaanplaten met isolatie verkrijgbaar die rechtstreeks op de muren gelijmd kunnen worden. Zo kunt u bijvoorbeeld de binnenmuur isoleren met multipor-isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een isolatiewaarde van 0,045 W/mK. Deze isolatiewaarde is vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product dampopen, waardoor u een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal kan op bijna elke ondergrond verlijmd worden. Beschadigde muren moeten eerst uitgevlakt worden met een kalkcementmortel. De kosten voor spouwmuurisolatie zijn laag en de jaarlijkse besparing is hoog.

Buitenmuur isolatie

Voor een zo goed mogelijke thermische en geluidsisolatie van uw woning kunt u niet om muurisolatie heen. Is het na-isoleren van uw spouwmuur niet mogelijk? Dan is het isoleren van de buitenmuur de beste optie.

Bij buitenmuurisolatie worden de buitenmuren aan de buitenkant goed geïsoleerd. We kennen deze isolatiemethode ook als gevelisolatie. Tegen de bestaande buitenmuur worden isolatieplaten (meestal dunne kunststof isolatieplaten uit XPS, purschuim, PIR, etc.) geplaatst, waarna de isolatielaag afgewerkt wordt met een nieuwe gevelbekleding.

buitenmuur isolatie

Isolatie tips voor in huis

Er zijn verschillende manieren waarop je het energieverbruik van je huis kunt verminderen door het isoleren van bepaalde delen van het gebouw. Hieronder geef ik enkele tips om je huis te isoleren:

Bekijk welke delen van je huis het koudst of warm zijn en concentreer je op het isoleren van deze delen. Dit kan bijvoorbeeld het dak, de vloer, de ramen en deuren of de leidingen zijn.

Gebruik isolatiemateriaal van hoge kwaliteit en kies voor materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals glaswol, steenwol of polystyreen.

Maak gebruik van dubbel glas of HR++ glas voor ramen en deuren om de warmte beter te vasthouden.

Plaats tochtstrips rond ramen en deuren om warmteverlies te voorkomen

Zorg ervoor dat de verwarming en andere apparaten efficiënt zijn en overweeg het plaatsen van een energiezuinige verwarming.

Gebruik een ventilatiesysteem om de lucht in huis te circuleren en te verversen, zonder te veel warmte of kou te verliezen.

Maak gebruik van energiebesparende lichtbronnen, zoals Led-lampen, om het energieverbruik te verminderen.

Spouwventilatie

Spouwventilatie is een manier om de lucht in de spouw van je huis, de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur, te verversen. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen en om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om spouwventilatie te maken, afhankelijk van de toegang die je hebt tot de spouw en de behoeften van je huis. Sommige opties zijn:

Natuurlijke spouwventilatie

Mechanische spouwventilatie

Spouwmuurventilatie

Spouwmuur ventilatie
Energielabel

Verbetering van energielabel

Het isoleren van de vloer van je huis kan bijdragen aan het verbeteren van het energielabel van je woning. Het energielabel is een classificatie van de energie-efficiëntie van een woning op basis van het energieverbruik. Hoe hoger het energielabel, hoe energie-efficiënter de woning is. Isoleren kan helpen om het energieverbruik te verminderen door het behouden van een aangename temperatuur binnenshuis. Daarnaast zijn er nog andere manieren om het energielabel van je woning te verbeteren, zoals het isoleren van het dak, het installeren van dubbel glas of HR++ glas en het gebruiken van energiezuinige verwarming en lichtbronnen.

ISDE subsidie isoleren huis

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis in Nederland. Deze subsidies zijn bedoeld om mensen te helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun huis en om de kosten van het isoleren te verlagen. Een van de belangrijkste subsidies voor het isoleren van een huis is de Isolatiepremie van het Rijk. Met deze premie kunt u tot 50% van de kosten voor het isoleren van uw dak, muren, vloer en/of ramen terugkrijgen. De premie is beschikbaar voor zowel eigenaren als huurders van een woning.

Er zijn ook regionale subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis. Dit kunt u nagaan bij uw gemeente of provincie. Het is aan te raden om goed te informeren naar de beschikbare subsidies voordat u begint met het isoleren van uw huis. Zo kunt u profiteren van deze financiële tegemoetkomingen en de kosten van het isoleren verlagen.

isde subsidie

Onze tips over: Isolatie

Raamisolatie
Raam isolatie
vloerisolatie
Vloer isolatie
Dakisolatie
Dak isolatie