Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp met een cv ketel. Hybride warmtepompen kunnen uw woning op een duurzame manier verwarmen.

Je kan de warmtepomp samen met de huidige cv ketel combineren. Hierdoor zal het gasverbruik dalen. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit.

Een slimme thermostaat zorgt dat de warmtepomp verwarmt als er genoeg warmte uit de buitenlucht te halen is. Met een hybride systeem hoeft u de huidige cv ketel niet direct te vervangen.

Een nieuwe ketel zorgt er wel voor in combinatie met een lucht water warmtepomp dat u een lagere energierekening krijgt.

 

Warmtepomp Duitsland

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Hoe werkt een hybride warmtepomp? Naast uw bestaande cv ketel komt de binnenunit van de hybride warmtepomp te hangen. Op koude dagen als het bestaand systeem niet genoeg warmte van de buitenunit krijgt omdat deze niet voldoende energie uit de buitenlucht kan halen komt de cv ketel erbij.

Deze binnenunit wordt aangekoppeld  op de bestaande cv ketel. Doormiddel van een weersafhankelijke regeling wordt of de warmtepomp of de cv ketel aangestuurd om de woning te verwarmen.

Als de warmtepomp de woning niet meer warm kan krijgen komt de cv ketel erbij, zodat u toch uw woning op een energiezuinige manier kan verwarmen.

hybride warmtepomp

Hoe kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Om een woning met een hybride warmtepomp te verwarmen is het belangrijk dat  uw woning goed geïsoleerd is. De Nederlandse overheid heeft ook aantrekkelijke subsidie voor vloerisolatie.

De lucht water warmtepomp is goed aan te sluiten op een traditionele verwarmingssystemen. Vloerverwarming gebruikt een lagere temperatuur dan een bestaande radiatoren.

Als de buitentemperatuur onder temperatuur komt zorgt het intelligente systeem dat de hr ketel aan gaat. De cv ketel springt ook weer uit als de buitentemperatuur weer oploopt zodat het hybride systeem het weer zelf kan.

Op deze manier kan je veel energie besparen. Als het buiten heel koud is en je hebt extra capaciteit nodig hr ketel bij verwarmen.

Gasverbruik met hybride warmtepompen

Wie denkt dat het gas verbruik bij een hybride warmtepomp nog steeds hoog is heeft het mis. Een water warmtepomp gebruikt min 50% minder aardgas. Als u een goed verwarmingssysteem heeft en de woning is voorzien van goede isolatie dan zal de hr ketel alleen aardgas verbruiken op koude dagen en om sanitair water te maken.

 Het sanitaire water wordt alleen gebruikt om te douchen of in bad te gaan. Waar in huis de cv ketel zorgt voor een hoog gas verbuik werkt een warmtepomp op elektriciteit.

Of uw woning geschikt is voor een all electric warmtepomp zal een installateur naar moeten kijken. Een hybride versie van de warmtepomp zorgt dat er minder gas en meer elektriciteit nodig is.

Keuze voor een warmtepomp

kiezen voor een hybride systeem betekend ook dat er een intelligent systeem aam de warmtepomp wordt gekoppeld. De hybride buitenunit verbruik minder elektriciteit als de buitenlucht net boven de 6 graden celcius is.

 De slimme thermostaat zorgt ook voor een lagere energierekening. Een hybride buitenunit kan ook koelen. koelen kan alleen maar als u een goed afgiftesysteem heeft.

 Als de woning volledig verwarmd wordt met warmtepompen dan kan de installateur de gasaansluiting verwijderen. Gas zal de komende jaren alleen maar duurder worden om de verwarming van een woning te laten draaien.

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Bestaande woningen geschikt maken voor een all-electric warmtepompen oplossing is voor de meeste woningen een flinke opgave. Een warmtepomp kan op een energiezuinige manier zonder gebruik te maken van het aardgas warm water maken.

Om de woning op een lage tempratuur te verwarmen zal het water tempratuur tussen de 40 en 54 graden zijn. Hierdoor is een hybride Warmtepompen een relatief goedkope oplossing om een woning te verwarmen.

Uiteraard is het altijd belangrijk om te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Kijk goed naar waar u de woning kan verbeteren. U zal merken hoe beter  het dak en vloer is geïsoleerd is hoe aangenamer het binnenklimaat is.

Hybride warmtepompen met bestaande radiatoren

Een bestaande woning is vaak voorzien van radiatoren, deze radiatoren zijn berekend om een woning te verwarmen met een cv ketel. Vroeger verwarmde de bestaande cv ketel het afgifte systeem met een aanvoer tempratuur van ongeveer 80 graden warm water.

Hierop is ook het afgifte systeem berekend. Als de woning beter is geïsoleerd dan kan de aanvoer tempratuur van de cv ketel omlaag gezet kunnen worden.

Als u de cv ketel instelt op een maximale aanvoer tempratuur tussen de 50-60 graden kunt u eenvoudig kijken of u de woning kunt verwarmen.

Een hybride warmtepomp is geschikt om een laag temperatuur verwarming (LTV): dit zijn speciale radiatoren die ontworpen zijn om met een lagere aanvoertempratuur een ruimte te verwarmen.

Deze radiatoren zijn vaak wat dikker en langer er zitten ook vaak kleine fan motoren in die de warmte door de radiator heen trekken. Deze radiatoren doen het beter als zij meer warm water aangevoerd krijgen.

Vloerverwarming met een hybride warmtepomp

Een ideale combinatie om een hybride warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt.

Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de warmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen.

De ideale tempratuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een hybride warmtepomp  met heel weinig energie kan produceren.

Hybride warmtepomp subsidie 2021

De overheid heeft de zogeheten investeringssubsidie duurzame energie opgezet. Met deze regeling kunt u een deel van de investering terug krijgen waardoor de aanschafkosten aanzienlijk dalen.

Als u een hybride systeem aankoopt dan heeft u recht voor dit type warmtepomp op een zogeheten investeringssubsidie duurzame energie.

Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze hybride warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen.

Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort hybride warmtepomp installatie en het vermogen.

Naast subsidie op hybride warmtepompen, zijn er ook subsidies voor het aanbrengen van isolatie in uw woning. Bij aanschaf van zonnepanelen krijgt u de btw terug.

Met deze hybride warmtepomp subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen.

financiering energie besparende maatregelen

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: