Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp systeem dat naast uw huidige cv-ketel wordt geplaatst. Tot een bepaalde buitentemperatuur functioneert de hybride warmtepomp zelfstandig; bij lagere temperaturen zal de cv ketel bijspringen. De cv ketel springt alleen bij op zeer koude dagen of bij hoge warmtevraag. Het systeem is zo ontworpen dat het eenvoudig kan worden aangesloten op uw bestaande cv-installatie.
Hoewel de hybride warmtepomp bijdraagt aan de verwarming, kan deze geen warm water produceren voor sanitair gebruik; dat blijft de taak van de cv-ketel. Door het gebruik van de warmtepomp zal het gasverbruik aanzienlijk verminderen. Echter, houd er rekening mee dat het elektriciteitsverbruik daardoor zal toenemen. Het is ook belangrijk op te merken dat de buitenunit van de warmtepomp buiten het huis moet worden geplaatst.
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?
Energiebesparing: Steeds meer huiseigenaren kiezen voor een hybride warmtepomp als eenvoudige oplossing om gas te besparen. Door de combinatie van de warmtepomp, die op stroom werkt, met de cv-ketel kan het vaak voordeliger zijn dan volledig overstappen op gasloos verwarmen. Vervanging van de CV-ketel: Wanneer het tijd is om een nieuwe cv ketel te vervangen, biedt een hybride systeem mogelijkheden voor nog meer besparingen.
Bestaande infrastructuur: Het voordeel van een hybride systeem is dat je je bestaande radiatoren kunt blijven gebruiken. Wel is het aan te raden om de cv-installatie waterzijdig in te laten regelen voor optimale efficiëntie. Een Slimme Upgrade: Het investeren in een hybride warmtepomp is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een positieve invloed hebben op het energielabel van je woning..
De beste keuze voor hybride warmtepomp
De beste keuze voor een hybride warmtepomp combineert lage energiekosten met hoge efficiëntie en duurzaamheid. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht in plaats van aardgas te verbruiken, waardoor uw energiekosten aanzienlijk dalen. Dit systeem werkt samen met uw bestaande cv-ketel, maar vermindert het gasverbruik drastisch doordat de warmtepomp het grootste deel van het verwarmingswerk doet.
Bovendien is een hybride warmtepomp veel efficiënter dan een traditionele cv-ketel. Door minder energie te gebruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren, verlaagt u de energierekening verder. Een bijkomend voordeel is de integratie met zonne-energie. Als je zonnepanelen hebt, kan de warmtepomp de opgewekte stroom gebruiken, wat de energiekosten nog meer verlaagt en bijdraagt aan een duurzamer huishouden. Dit maakt een hybride warmtepomp een slimme en milieuvriendelijke keuze voor 2024.
Wat bespaar je met een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp combineert het beste van twee werelden:Het duurzame karakter van een warmtepomp en de betrouwbaarheid van een traditionele cv-ketel. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht om het water in uw verwarming en warmwatersysteem te verwarmen. Wanneer de buitentemperatuur te laag is om voldoende warmte te leveren, springt de cv-ketel automatisch bij. De warmtepomp verbruikt vooral stroom in de herfst en lente.
Dankzij deze gecombineerde aanpak kan een hybride warmtepomp aanzienlijke besparingen opleveren op uw energiekosten. Door voornamelijk gebruik te maken van de duurzame energie uit de lucht, vermindert uw afhankelijkheid van gas.
Kleine hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp oplossing die samenwerkt met uw bestaande cv-ketel. Deze warmtepomp bestaat uit twee hoofdonderdelen: de binnenunit (ook wel hydromodule genoemd) die naast de cv-ketel wordt geplaatst en de buitenunit. Een monoblock warmtepomp bestaat uit slechts één unit die binnen of buiten geplaatst kan worden.
De buitenunit staat buiten en onttrekt energie uit de lucht. Deze energie wordt vervolgens getransporteerd naar de hydromodule, die het vervolgens gebruikt om uw huis te verwarmen. Op bijzonder koude dagen springt de cv-ketel bij, zodat uw huis altijd comfortabel warm blijft.
Hybride warmtepomp werkt op stroom
Een hybride warmtepomp werkt op stroom. Afhankelijk van de isolatie van uw woning kan dit systeem voordelig zijn. Als uw woning matig geïsoleerd is, is een volledig elektrische warmtepomp wellicht niet de beste keuze. Een hybride warmtepomp kan all electric ready zijn, wat betekent dat het systeem voorbereid is voor een volledige gasloze verwarming in de toekomst. Echter, voor woningen met goede isolatie is een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel een uitstekende optie.
Een moderne cv-ketel verbruikt minder gas, waardoor de ketel minder hard hoeft te werken om uw huis te verwarmen. Door meer met de warmtepomp te verwarmen, kunt u profiteren van een lagere energierekening. Bovendien, als u zonnepanelen heeft, kunt u uw eigen energie opwekken om de warmtepomp van stroom te voorzien.
All-electric warmtepomp vs. hybride warmtepomp
Bij een all-electric warmtepomp is een cv-ketel en gasaansluiting overbodig. Deze warmtepomp zorgt zowel voor de verwarming van de woning als voor het leveren van warm tapwater. De energie hiervoor wordt duurzaam gewonnen uit de buitenlucht of uit de bodem. Voor een effectieve werking van een gasloze installatie dient uw woning echter goed geïsoleerd te zijn en voorzien van vloerverwarming. In een slecht geïsoleerd huis is dit systeem niet geschikt.
Aan de andere kant, een hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw bestaande cv-ketel. Tot een bepaalde buitentemperatuur functioneert de hybride warmtepomp zelfstandig; bij lagere temperaturen neemt de cv-ketel de verwarming over. Deze opstelling is met name geschikt voor woningen met matige isolatie.
Zowel de all-electric als de hybride systemen hebben hun eigen voordelen afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van uw woning. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van uw woningisolatie en verwarmingsbehoeften..
Verschilende soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen en er bestaan diverse types, elk met hun eigen warmtebron. Veelal halen ze warmte uit de buitenlucht, maar er zijn ook varianten die warmte uit de bodem halen of genereren via PVT-dakpanelen. Daarmee heb je geen buitenunit nodig. De ventilatiewarmtepomp, ideaal voor huizen met mechanische ventilatie, benut de afgezogen binnenlucht voor verwarming en tapwater. Ook is er de monoblock-warmtepomp: een alles-in-één-systeem voor binnen- of buitenplaatsing.
Warmtepompen kunnen goed samenwerken met lage temperatuur radiatoren, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verdeeld.
Verken het uitgebreide overzicht van de verschillende soorten warmtepompen, van bodem- en watersystemen tot PVT-panelen, en ontdek de specifieke voordelen en beperkingen van elk type warmtepomp.
Hybride warmtepomp met vloerverwarming
Een hybride warmtepomp gecombineerd met vloerverwarming is een duurzame en efficiënte oplossing voor het verwarmen van uw woning. Vloerverwarming werkt uitstekend met de lage temperaturen die een warmtepomp gebruikt, waardoor de warmte gelijkmatig door de ruimte wordt verdeeld en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, zelfs tijdens koudere dagen.
Deze combinatie draagt bij aan lagere energiekosten en een efficiëntere warmteverdeling. Het is van groot belang dat de installatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde professional, zodat het systeem optimaal functioneert en de voordelen van zowel de hybride warmtepomp als de vloerverwarming volledig worden benut.
Energiebesparing en comfort
De combinatie van een hybride warmtepomp, die vooral op elektriciteit werkt en de cv-ketel alleen inschakelt bij hoge warmtevraag, met de lage temperatuur van vloerverwarming, zorgt voor aanzienlijke energiebesparingen en lagere energiekosten. Daarnaast biedt dit systeem een hoog comfortniveau.
De gelijkmatige warmteverdeling via de vloerverwarming, aangedreven door de hybride warmtepomp, zorgt voor een aangenaam binnenklimaat zonder koude voeten. Door de constante warmteverdeling in de ruimte voelt de woning altijd behaaglijk aan, zelfs tijdens koudere dagen, wat bijdraagt aan zowel comfort als efficiënt energiegebruik.
Hybride warmtepomp werkt samen met bestaande radiatoren
In veel bestaande woningen zijn radiatoren geïnstalleerd die oorspronkelijk zijn ontworpen om samen te werken met een cv-ketel. Deze traditionele systemen verwarmden het water tot ongeveer 80 graden Celsius en lieten het vervolgens terugkeren met een temperatuur van 60 graden. Op deze parameters zijn de radiatoren en het algehele verwarmingssysteem afgestemd.
Echter, wanneer een woning beter geïsoleerd wordt, kan het benodigde vermogen van de cv-ketel verminderd worden. U kunt testen of de woning nog steeds adequaat wordt verwarmd door de cv-ketel in te stellen op een maximale watertemperatuur van 50-60 graden. Dit geeft een indicatie of uw huidige radiatoren compatibel zijn met de lagere temperaturen die een hybride warmtepomp idealiter gebruikt.
Hybride warmtepomp met laagtemperatuurverwarming
Een hybride warmtepomp is uitstekend te combineren met laagtemperatuur verwarming (LTV). Het type hybride warmtepomp dat u kiest, kan variëren afhankelijk van jouw specifieke verwarmingsbehoeften en de configuratie van uw woning. LTV-radiatoren zijn speciaal ontworpen om effectief te werken met een lagere aanvoertemperatuur dan traditionele radiatoren.
Deze radiatoren zijn vaak groter in omvang en kunnen dikker en langer zijn. Een onderscheidend kenmerk van sommige van deze radiatoren is de aanwezigheid van kleine ventilatoren (fan motoren) die helpen de warmte gelijkmatig door de radiator te verspreiden. Deze LTV-radiatoren presteren optimaal wanneer ze continu worden voorzien van warm water, zij het op een lagere temperatuur.
Warmteverliesberekening
Wat is een warmteverliesberekening? Het is een berekening die inzicht geeft in het warmteverlies van een woning. Elk huis kent warmteverlies, en het is essentieel om dit in kaart te brengen. Bij zo’n berekening wordt niet alleen gekeken naar het afgiftesysteem, maar ook naar factoren zoals ventilatie en isolatie.
Waarom is dit belangrijk? Zonder een accurate warmteverliesberekening is het moeilijk om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Helaas wordt het warmteverlies vaak over het hoofd gezien bij de berekeningen van de warmtepomp. Dit kan resulteren in een woning die niet naar wens op temperatuur komt. Bovendien kan een onjuiste berekening leiden tot een overmatig energieverbruik van de warmtepomp.
Energieadvies online
Ben je op zoek naar een betrouwbare warmteverliesberekening en professioneel online energieadvies voor de installatie van een hybride warmtepomp? Met jarenlange ervaring in de sector heb ik talloze installaties van warmtepompen beoordeeld, inclusief systemen die niet optimaal functioneerden. Om deze problemen te voorkomen, bied ik nu een op maat gemaakt online energieadvies aan voor hybride verwarmingssystemen.
Tijdens een persoonlijk online gesprek nemen we samen de vragenlijst door en bespreken we uw specifieke wensen en behoeften met betrekking tot uw hybride warmtepomp. Elk vraagstuk dat u heeft, wordt grondig behandeld. Na dit gesprek ontvangt u een gedetailleerd adviesrapport waarmee u direct stappen kunt zetten om uw woning te verduurzamen of zelfs volledig gasvrij te maken. Met het bijgeleverde rapport kunt u, indien gewenst, zelfstandig aan de slag of in samenwerking met uw eigen installateur verdere stappen ondernemen om uw hybride verwarmingssysteem optimaal te laten functioneren.
Zo bent u verzekerd van een goed werkende en efficiënte hybride warmtepomp die bijdraagt aan een duurzamer en comfortabeler huis.
Isoleren van de woning
Iedere woning moet eerst geïsoleerd zijn dan pas is een warmtepomp interessant. Als uw woning matig geïsoleerd is zorg er dan voor dat uw woning geschikt gemaakt wordt. Denk hierbij aan woningisolatie zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.
Zonder volledige woningisolatie is de kans groot dat u niet op een lage temperatuur uw woning verwarmd krijgt op een zuinige manier, hierdoor zal de hybride systeem minder warmte kunnen leveren en vaker de cv-ketel moeten inschakelen.
Installatiekosten van een hybride warmtepomp
Basis kosten: Als uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp, bedragen de kosten ongeveer €5000, inclusief installatie. Voegt u hier een nieuwe hr-ketel aan toe, dan komt het totaal op ongeveer €7000. Monoblock warmtepompen kunnen een kosteneffectieve optie zijn vanwege hun eenvoud en installatiegemak. Deze schattingen zijn gebaseerd op een hybride warmtepomp met een vermogen van 4 kW.
Technische Overwegingen: Voordat u overgaat tot installatie, moet het afgiftesysteem grondig worden geëvalueerd. Het toevoegen van een buffervat en het correct inregelen van het verwarmingssysteem kan aanzienlijke voordelen opleveren. Idealiter werkt een hybride warmtepomp optimaal met vloerverwarming.
Bestaande Radiatoren: Voor huizen met bestaande radiatoren kan het rendement worden geoptimaliseerd door waterzijdig inregelen. Gezien de stijgende gasprijzen is dit een sterk aanbevolen stap om de efficiëntie te verhogen.
Gasverbruik samen met hybride warmtepomp
Het gasverbruik moet omlaag, dit kan alleen als uw woning voorzien is van een goede isolatie en moet op zijn minste dubbel glas zijn voorzien. Ook een nieuwe ketel zorgt al voor een lager gasverbruik. Maar met de huidige energietarieven verdient een hybride warmtepomp zich al terug bij een jaarverbruik vanaf 1500 m³ gas. Is uw gas verbruik hoger, dan zal de besparing ook groter zijn. Bij sneller stijgende gasprijzen zal de besparing alleen maar groter worden.
Elektriciteitsverbruik en de hybride warmtepomp
Met een hybride warmtepomp kun je gas besparen, maar de warmtepomp heeft ook elektriciteit nodig om te verwarmen. Het gasverbruik zal dus dalen en het elektriciteitsverbruik zal stijgen. Om met een hybride warmtepomp alsnog besparen is het raadzaam om aan de voorwaarde die nodig zijn te voldoen. Om de kosten voor elektriciteit (nog verder) te drukken is het een overweging om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.
Afgiftesysteem hybride warmtepomp
Het afgiftesysteem van een hybride warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage cv-watertemperaturen. Daarom zijn vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren de beste opties om te combineren met een hybride warmtepomp. Deze systemen zorgen ervoor dat de warmtepomp op een lage temperatuur kan werken, wat resulteert in een optimaal rendement en maximale energiebesparing.
Het gebruik van deze afgiftesystemen draagt bij aan een gelijkmatige en comfortabele warmteverdeling in huis. Door te kiezen voor een laagtemperatuur afgiftesysteem profiteer je niet alleen van een efficiëntere werking, maar ook van lagere energiekosten en een duurzamer verwarmingssysteem.
Geluid van een hybride warmtepomp
Hoewel een hybride warmtepomp geluid produceert, zijn de stilste warmtepompen ontworpen om dit tot een minimum te beperken. De geluidsproductie van een hybride warmtepomp hangt af van het type en de grootte van de warmtepomp. Sommige modellen zijn uitgerust met een “silent mode”, die het geluid aanzienlijk vermindert.
Het is belangrijk om de warmtepomp op een geschikte locatie te plaatsen, zoals een plek waar het geluid minder storend is voor jou en je buren. Door te kiezen voor een stille warmtepomp en deze op de juiste plek te installeren, kun je genieten van de voordelen van een hybride warmtepomp zonder geluidsoverlast.
Aandachtspunten bij de keuze voor een hybride warmtepomp
Comfort en efficiëntie: Een hybride warmtepomp biedt efficiëntie en comfort, zelfs zonder vloerverwarming, wat het aantrekkelijk maakt voor veel huizen.
Geschiktheid van de woning: Controleer of jouw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. De meeste woningen komen in aanmerking, zelfs zonder vloerverwarming.
Gebruik van bestaande radiatoren: Je kunt vaak de huidige radiatoren behouden, mits ze geschikt zijn voor lage temperaturen, waardoor de installatie eenvoudiger is.
Plaatsing van de buitenunit: Overweeg waar je de buitenunit van de warmtepomp kunt plaatsen, deze heeft voldoende ruimte en ventilatie nodig.
Klimaatfactoren: Een hybride warmtepomp werkt het best bij milde temperaturen. Bij erg koud weer schakelt de cv-ketel automatisch bij.
Kosten en subsidies: Houd rekening met de investeringskosten en onderzoek de mogelijke subsidies die beschikbaar zijn voor hybride warmtepompen.
Gecertificeerde installateur
Het inschakelen van een gecertificeerde installateur voor jou hybride warmtepomp is essentieel. Een gecertificeerde installateur beschikt over de expertise om uw systeem correct te installeren en te onderhouden, wat cruciaal is voor de optimale efficiëntie en levensduur van de warmtepomp.
De BRL 100-norm, een Europese standaard, stelt strenge eisen aan de installatie en het onderhoud van warmtepompen. Deze norm garandeert dat de warmtepomp veilig en efficiënt functioneert. Installateurs die aan deze norm voldoen, moeten specifieke opleidingen en ervaring hebben en gecertificeerd zijn door een erkende instantie. Het naleven van deze norm voorkomt problemen en zorgt ervoor dat uw hybride warmtepomp betrouwbaar en zuinig werkt, wat resulteert in lagere energiekosten en een langere levensduur van het systeem.
COP (Coefficient of Performance) van de hybride warmtepomp
De COP (Coefficient Of Performance) meet de efficiëntie van een hybride warmtepomp. Deze waarde geeft de verhouding aan tussen de geproduceerde warmte-energie en de verbruikte elektrische energie. Een hogere COP betekent een efficiëntere werking van de warmtepomp. Bijvoorbeeld, een hybride warmtepomp met een COP van 4 levert vier keer zoveel warmte-energie als de elektriciteit die het verbruikt.
Hybride warmtepompen werken samen met een bestaande cv-ketel. De warmtepomp is vooral actief bij milde tot matige buitentemperaturen, waar hij het meest efficiënt werkt. Wanneer de buitentemperatuur daalt en de warmtepomp minder efficiënt wordt, neemt de cv-ketel het over. Dit samenspel zorgt ervoor dat het systeem optimaal presteert, met een hoge COP wanneer mogelijk, en aanvullende warmte van de cv-ketel wanneer nodig.
Het kiezen van een hybride warmtepomp met een hoge COP is cruciaal voor het verminderen van energieverbruik en het verlagen van energiekosten. Het systeem combineert de voordelen van een warmtepomp met de betrouwbaarheid van een cv-ketel, wat resulteert in een duurzame en kostenefficiënte verwarmingsoplossing voor uw woning.
Subsidie voor hybride warmtepompen
De subsidie voor hybride warmtepompen, beschikbaar via de Investeringssubsidie duurzame energie, verlaagt de kosten voor aanschaf aanzienlijk. Geschikt voor apparaten met minimaal een A++ energielabel, moedigt deze subsidie de overstap naar energiezuinige verwarming aan.
De subsidiebedragen verschillen per type en vermogen van de warmtepomp, waardoor de aanschaf van een hybride systeem financieel aantrekkelijker wordt. Zo ondersteunt de overheid de transitie naar duurzamere energiebronnen en helpt huishoudens besparen op lange termijn.
Tevreden klanten
Persoonlijk, deskundig advies en goede service
Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.
Bedankt voor het juiste advies.
Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.
Verstand van zaken en prettig om mee te werken
Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.