Elektrische verwarming

Elektrische verwarming is een uitstekend alternatief om uw woning gasloos te verwarmen. Voor elektrisch verwarmen heeft u alleen een stopcontact nodig. Met een elektrische verwarming kunt u met uw eigen opgewekte energie eenvoudig gebruiken om uw woning verwarmen.

Voor iedere ruimte zijn er geschikte modellen. Plaatsing is eenvoudig en de thermostaat is eenvoudig te bedienen. Ook kan de elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruikt worden.

Elektrisch verwarmen heeft een hoog rendement en een laag energiegebruik. Elektrisch verwarmen is echt interessant als u gebruik kan maken van zonnepanelen.

Elektrische verwarming

Inhoud

Verwarmen met een elektrische warmtepomp

Wellicht is het de moeite waard om kijk kijken of een elektrische warmtepomp in combinatie met een verwarmingspaneel. In de badkamer of appartement is het mogelijk om deze te verwarmen met een elektrische vloerverwarming. De elektrische vloerverwarming is ook te schakelen met een thermostaat. Heeft u een grote ruimte informeer dan naar je juiste elektrische verwarming. Hierdoor kunt u de cv-installatie vervangen. De traditionele verwarming vervangen voor elektrisch verwarming zonder gas maar op stroom opgewekt door zonnepanelen.

Energiezuinige elektrische verwarming

Elektrische verwarming wordt vaak bestempeld als duur en niet zuinig. Niet geheel terecht, want de laatste jaren is dit een stuk energiezuiniger en goedkoper in aanschaf geworden.

Wel kan het verbruik sterk verschillen per type elektrische verwarming. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten, hun prijs en verbruik om je woning elektrische te verwarmen. Ook vind je enkele belangrijke tips om zuinige elektrische verwarming te krijgen.

Zuinige elektrische verwarming

Elektrische kachel

Elektrische kachel is een type kachel dat de elektriciteit gebruikt om warmte op te wekken. Elektrische kachels werken doormiddel van een spiraal te verhitten met elektriciteit, die dan warmte uitstraalt en de ventilator gaat graaien als deze warmte meet. Zo blaast een elektrische kachel nooit koude lucht. Dit type verwarming geeft een aangename warmte en is een goed alternatief om een ruimte snel op te warmen.

Elektrische kachels zijn populair omdat ze relatief goedkoop zijn in gebruik en in veel verschillende soorten huizen en appartementen gebruikt kunnen worden. Elektrische kachels hebben echter enkele nadelen. Het kan langer duren om ze op te warmen dan andere soorten kachels, en ze kunnen duurder zijn in aanschaf.

Elektrische verwarming slaapkamer

Een koude slaapkamer, er zijn verschillende type elektrische verwarming. Er zijn elektrische convectoren met ingebouwde thermostaat die op de gewenste temperatuur te bedienen zijn. Voor de slaapkamer zijn elektrische verwarmingspanelen een goede oplossing. Het spreekt namelijk voor zich dat er een aangenaam klimaat in uw kamer moet worden gerealiseerd, maar daarnaast mag dit geen grote impact hebben op uw energiefactuur.

Kiezen voor elektrische verwarming door middel van kachels, elektrische verwarming of infrarood zorgt ervoor dat u steeds kiest voor die oplossing die het beste aansluit bij uw verwachtingen. Elektrische verwarming zijn zeer energiezuinig en werken op elektriciteit. Er zijn verschillende modellen en de plaatsing is eenvoudig.

Elektrische verwarming slaapkamer

Elektrische vloerverwarming badkamer

Zuinige elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming in de badkamer is een relatief eenvoudige manier om de vloer in de badkamer te verwarmen op een energiezuinige manier.

Deze manier van een elektrische vloerverwarming is eenvoudig te installeren. Je kan ook een elektrische verwarmingselementen aan de wand monteren

Voordelen elektrische verwarming

Voor elektrische verwarming heeft u geen gasaansluiting nodig. Door de aardgas aansluiting te verwijderen bespaart u alleen al jaarlijks € 800 aan vaste lasten. Deze kosten kunt u op een duurzame manier gebruiken om de woning elektrisch te verwarmen.

Je kan het hele huis verwarmen op een energiezuinig manier. De radiatoren op elektriciteit kunnen in meerdere ruimten kunnen eenvoudig worden toegepast worden. De radiatoren zijn met een thermostaat eenvoudig te bedienen. Elektrische verwarming in slaapkamer is ook een eenvoudige manier van het verwarmen van de slaapkamer. Het grote voordeel van het verwarmen van de slaapkamer hoeft niet vaak aan te staan. Door de stroom van zonnepanelen te gebruiken kunt u ‘dubbel duurzaam’ zijn.

 

Elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming, kost dat niet te veel stroom?

Een elektrische radiatoren worden vaak bestempeld als duur in de aanschaf én in het gebruik. Een voordeel is dat de toestellen snel op temperatuur zijn. De warmte gaat via convectie. Ook is er veel aandacht besteedt aan het rendement van de elektrische verwarmingselementen. Wel kan er een flink verschil zitten in het verbruik per type apparaat.

Hoe hoger het elektrische vermogen, des te meer energie het product verbruikt. Maar dat betekent meestal wel dat de apparatuur erg snel werkt. Elektrische radiatoren kunnen gewoon met een thermostaat geregeld worden. Als de ruimte de gewenste temperatuur heeft bereikt schakelt deze de elektrische radiatoren gewoon uit. Daarnaast zijn elektrische radiatoren beter gereguleerd dan traditionele centrale verwarming op gas.

De elektrische radiatoren reageren snel en produceert geen onnodige warmte. Een ander pluspunt is dat eventueel aanwezige zonnepanelen de energiekosten kunnen drukken.

Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning?

Stroom verbruik elektrisch verwarmen

5 Tips Elektrisch verwarmen

  • Kies de juiste verwarming voor de juiste ruimte.
  • Verwarm gericht ruimtes, en alleen wanneer nodig;
  • Gebruik een thermostaat.
  • Wek zelf energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
  • Gebruik een online app hiermee kunt u snel zie wat het verbruik is

Verschillende modellen

Tegenwoordig zijn er diverse soorten elektrische verwarming. Je zijn verschillende opties je kan kijken voor panelen aan de wand maar er kunnen ook panelen aan het plafond bevestigd. Elektrische verwarmingstoestellen kunnen eenvoudig met een thermostaat geschakeld worden. Zoekt u een radiator voor onder de vensterbank, dan kunt u denken aan wandconvectoren of panelen. Liever iets eenvoudigs? Kijk dan eens bij de keramische kachels. Of kies voor moderne infraroodverwarming, voor hoog rendement en stuurbare warmte.

Elektrische radiatoren

Elektrische verwarmingstoestellen zijn een prima alternatief in plaats van fossiele brandstof gestookte gasketels. Elektrische verwarmingstoestellen kunnen een uitstekend alternatief zijn en het type verwarming kan uitstekend gebruikt worden als elektrische hoofdverwarming.

De voordelen elektrische verwarming zijn snelle opwarming om een ruimte opwarmen. Een elektrische convector is uitgevoerd met een ventilator waardoor de convectie veel sneller de ruimte kan verwarmen. Een ruimte die door lucht verwarmd wordt voelt veel lekkerder aan dan opgewarmde lucht door middel van convectie. Als u ook zonnepanelen heeft dan kan u zelf elektriciteit opwekken voor de verwarming. Plaatsing van elektrische verwarmingstoestellen is eenvoudig uitvoerbaar.

Traditionele verwarming

Traditionele verwarming is gebaseerd fossielen brandstoffen en die zorgen voor een te hoge co2 uitstoot. Vandaar gaan we nu proberen om de woning te verwarmen met een elektrische hoofdverwarming. Elektrische warmtepompen, infrarood verwarming of elektrische convectoren zijn de nieuwe manieren om een traditionele verwarming te vervangen.

Elektrische centrale verwarming

Een elektrische cv-ketel heeft, net als elektrische verwarming, nog niet heel bekend. Het is nochtans een betrouwbare technologie die tal van voordelen heeft in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Het probleem? Elektrische radiatoren verbruikt zeer veel elektriciteit. Toch blijft een elektrische cv-ketel een interessante optie in bepaalde gevallen. Als u geen gas meer wilt gebruiken en u kan de woning voorzien van zonnepanelen dan is dit een goede optie.

Hoe kies ik de juiste elektrische verwarming?

U kunt veel besparen met elektrische radiatoren door de juiste toepassing van de verwarming. Infrarood verwarming is ook een optie die zijn ook geschikt voor een slaapkamer maar geeft namelijk een hele andere soort warmte dan een elektrische radiator die de lucht verwarmt.

Elektrische lucht lucht warmtepomp

Een lucht lucht warmtepomp is hetzelfde als airconditioning. De warmtepomp kan in de winter verwarmen en in de zomer koelen. De airco is voorzien van een ventilator die met een thermostaat te bedienen is. Als de installatie is geplaatst dan merkt u dat de kamer snel warmte afgeeft. Plaatsing van een airco installatie dient door een erkende vakman gedaan te worden.

Hoe verwarm ik mijn slaapkamer elektrisch?

Met een elektrische radiator met ingebouwde thermostaat kunt u eenvoudig een slaapkamer verwarmen door middel van convectie of stralingswarmte. Met convectie verwarming verwarmt u de inhoud van de slaapkamer, de lucht. De elektrische radiator kan u bedienen met een eenvoudige thermostaat die meestal in het paneel is geïntegreerd.

Ook kunt u de elektrische radiator eenvoudig bedienen in een app. Een voorbeeld kunt u zien bij onze partner Salus control De bediening en werking is vergelijkbaar met warmte die u van een radiator krijgt. De installatie is echter simpeler; schroeven in de wand en stekker in het stopcontact.

Elektrische verwarming slaapkamer

Infrarood verwarming

Ook kunt u verwarmen met infrarood verwarming. Dit is directe infraroodstraling warmte die de muren en vloeren met warmte verzadigd en niet direct de ruimte verwarmd. De infraroodstraling maakt hele gerichte verwarming mogelijk. Ook kunt u deze infrarood panelen bedienen met een app.

Infraroodstraling panelen zijn ideaal voor boven de bank of woonkamer of slaapkamer. Echter moet u wel het juiste vermogen van het paneel op de juiste positie hebben hangen.

Het voordeel van infrarood panelen is dat deze aan het plafond kunnen worden gemonteerd.

Elektrische verwarming infrarood

Welke infraroodpaneel heb ik nodig?

Infrarood verwarming werkt door middel van directe stralingswarmte die de muren en vloeren met warmte verzadigd. Hierbij wordt de luchtinhoud van de ruimte niet direct verwarmd. U plaatst de panelen bij voorkeur bij verblijfsplekken zoals de bank, tafel of werkplek. Het benodigde vermogen is afhankelijk van de grootte van de ruimte, gebruik en isolatiegraad.

Infrarood panelen

Vaak wordt er beweerd dat elektrisch verwarmen met infrarood warmtepanelen onzuinig zou zijn. Dat is inderdaad het geval wanneer er onjuist wordt geadviseerd en men gaat werken met te veel vermogen/ aantal panelen en deze met ongeschikte thermostaten gaat aansturen. Als er gebruikt wordt gemaakt van gescheiden zones, welke apart worden geregeld door daarvoor geschikte thermostaten, dan kan er zelfs een besparing worden gerealiseerd van maar liefst 20% op uw huidige energierekening.

U kunt zelfs kiezen voor aansturing van de infrarood panelen door een bewegingsmelder! Zo gaat het infrarood warmtepaneel vanzelf uit als u de ruimte verlaat. Deze vertraging kunt u instellen op 30 of 60 minuten.

Elektrische vloerverwarming

Heeft u een appartement met een traditionele verwarming als hoofdverwarming dan zijn er verschillende opties om van het gas af te gaan. De gasaansluiting kost maandelijks meer aan vaste kosten dan stroom. Het is belangrijk dat de totale oppervlakte van de woning goed verwarmd wordt. Uw woning heeft meerdere ruimtes en daarom is een combinatie van elektrische vloerverwarming in combinatie met infraroodverwarming of infraroodpanelen een goede optie.

Plaatsing van een elektrische vloerverwarming is vaak niet eenvoudig omdat het vermogen van het te verwarmen oppervlakte berekend moet worden. Maar een eenvoudige installatie maken met infrarood verwarming op stroom is wel eenvoudig. Deze werken op elektriciteit.

Welke verwarming is geschikt als bijverwarming?

Voor elektrische bijverwarming kunt u het beste een elektrische convector gebruiken. Deze verwarmt de ruimte, net zoals een radiator of vloerverwarming. U kunt de thermostaat van de elektrische bijverwarming net iets lager zetten dan de hoofdverwarming.

Elektrische kachels kunnen dan werken als booster totdat de ruimte met warmte is verzadigd. De bijverwarming hoeft slechts half zo krachtig te zijn (half vermogen), dan wanneer hij een hoofdverwarming is. De ingebouwde thermostaat zorgt dat de elektrische kachels niet te veel elektriciteit verbruiken. De plaatsing van een elektrische kachel is vaak eenvoudig.

Elektrische bijverwarming

Als een lucht lucht warmtepomp geen mogelijkheid is, dan is elektrische verwarming een oplossing. Het verwarmen van uw huis neemt vaak een enorme hap uit uw energierekening. Dat kan efficiënter met de energiezuinige elektrische verwarming. Gasloze ruimteverwarming bestaat onder andere uit elektrische radiatoren, convectoren, elektrische cv-ketels en infraroodpanelen. Een combinatie met zonnepanelen op uw dak geeft u gratis verwarming!

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.