PVT panelen

PVT panelen: de twee-in-een oplossing. Het wordt ook wel een PVT-systeem genoemd.  Met PVT-panelen wekt u stroom én warmte op. Gewoon, met de kracht van de zon op uw dak.

Zo haalt u maximaal rendement met hybride PVT-panelen op uw dak en kunt u besparen op zowel uw gas- als elektriciteitsrekening.

Een PVT-systeem is een hybride zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De collectoren achter het PVT-paneel, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het PVT-zonnepaneel én de buitenlucht.

Pvt panelen woonhuis

Dit dient als bron voor de warmtepomp. Het PVT-paneel is slechts een onderdeel van het gehele systeem: een plug & play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en optimaal samenwerken. Het systeem bestaat uit o.a. de volgende componenten:

  • PVT-panelen
  • Warmtepomp
  • Boilervat

Inhoud

Hoe het werkt: PVT-systeem

Het PVT-systeem wekt zowel elektriciteit als warmte op. Net zoals bij traditionele zonnepanelen wordt het zonlicht dat op het paneel schijnt omgezet in (gelijk)stroom.

Maar dit type elektriciteit is niet de elektriciteit die u direct voor bijvoorbeeld uw koelkast of verlichting gebruikt. Hier wordt namelijk wisselstroom voor gebruikt. De gelijkstroom zal daarom naar wisselstroom omgezet moeten worden.

Om deze reden worden de PVT-panelen gekoppeld aan een omvormer. Vanuit deze omvormer gaat de elektriciteit naar uw meterkast waarna u deze kunt gebruiken voor uw apparaten en andere toepassingen. De zonnepanelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp.

Hoe werkt pvt systemen

Verschillende soorten PVT-systeem

En dan hebben we natuurlijk ook nog het opwekken van warmte. Dit begint bij de collectoren achter de panelen, waar zo’n 15 liter vloeistof doorheen stroomt. Dit mengsel van water en glycol warmt langzaam op doordat warmte onttrokken wordt uit de hybride zonnepanelen én de buitenlucht.

Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en straalt daar zijn warmte af. De zonnecollectoren zijn dus de bron voor de warmtepomp. Een stille en onzichtbare bron!

De warmtepomp behaalt de beste resultaten als de afgifte temperatuur zo laag mogelijk is.

Om uw woning zo efficiënt en comfortabel mogelijk te verwarmen met een warmtepomp, is er dus een afgiftesysteem nodig dat in staat is om met een lage watertemperatuur de woning op de gewenste kamertemperatuur te krijgen én te houden. We spreken dan van lage temperatuur verwarming. De bekendste methode is vloerverwarming. Als vloerverwarming niet mogelijk is, bieden lage temperatuur convectoren mogelijk een oplossing om toch een efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem te ontwerpen.

Hybride PVT-systeem

Voor bestaande woningen die nog niet geschikt zijn om van het gas af te gaan, is er een goede tussenoplossing, namelijk het hybride systeem met PVT-panelen.

Met duurzaam verwarmen door middel van deze hybride oplossing, wordt er een flinke besparing gemaakt op de energie- én gasrekening. Ook zit op de PVT-panelen subsidie waardoor de investering sneller terugverdiend is; de terugverdientijd is dus korter. Deze lage temperatuurverwarming is ook beschikbaar voor de bestaande bouw.

 

Verschillende-pvt-systemen

Bij de hybride oplossing neemt de cv-ketel op de koudste dagen het verwarmen over van de warmtepomp. Op deze manier kan er 70 tot 80% bespaard worden op het aardgasverbruik. Daarnaast hoeft het tapwater in het boilervat niet per se warm te zijn wanneer u gebruik wil maken van warm water.

All electric systeem

Nieuwbouwwoningen mogen niet meer aangesloten worden op het gasnetwerk. Er zal dus een alternatief gevonden moeten worden voor het verwarmen van de woning en het tapwater.

In dit geval is een All-electric systeem ideaal! Bij een All-electric PVT-paneel wordt over het algemeen een groter boilervat geplaatst dan bij een hybride systeem. Dit omdat de cv-ketel niet meer bij kan springen voor het verwarmen van het tapwater.

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor vloerverwarming waardoor het afgiftesysteem direct geschikt is voor verwarming met een warmtepomp. Een PVT-systeem is de oplossing voor een woning zónder gas en het is zeker de moeite waard om subsidie voor de PVT-panelen aan te vragen.

PVT-paneel

Een PVT-paneel is een combinatie van een PV-paneel en thermische zonnepanelen. Met PVT-panelen kunt u op een duurzame manier warm tapwater en stroom opwekken.

Hierdoor zorgen PVT-panelen voor een zeer hoge totale energetische efficiëntie. Als u traditionele zonnepanelen op uw dak heeft liggen, is er vaak geen ruimte meer voor hybride panelen.

Een zonnepaneel levert enkel elektriciteit terwijl de opbrengst van PVT-panelen ook de opgewekte warmte, de thermische energie, betreft. De PVT-panelen hebben vooral een zeer hoge efficiëntie op een schuin dak.

De PVT-panelen zijn de bron van de warmtepomp. Hierdoor kan de warmtepomp binnen geplaatst worden en heeft u geen buitenunit nodig.

 

PVT-zonnepanelen

PVT-zonnepanelen zijn een combinatie van een zonnestroominstallatie en een zonneboiler met een externe boiler.

Over de opbrengst en de levensduur van de PVT-zonnepanelen kan de installateur u alles vertellen. De installateur is getraind en weet alles over de verwachting, subsidie en de opbrengst ven de PVT-zonnepanelen.

 

Pv panelen

PV-panelen zijn zonnepanelen die alleen elektra opwekken. Solar zonnecellen hebben een hoog elektrisch rendement. De PVT-panelen leveren een hoog rendement elektriciteit én warmte.

De collector waar een PVT-paneel van is gemaakt, heeft een hogere opbrengst omdat aan de achterzijde van het paneel een warmtebron zit. Dit maakt dat PVT-panelen een betere investering

PVT-warmtepomp

Een All-electric warmtepomp bestaat uit de PVT-warmtepomp, een RVS-boiler en een set van PVT-panelen op het dak.

De warmtepomp is specifiek ontwikkeld om gasloos verwarmen mogelijk te maken zonder buitenunit. De PVT-warmtepomp heeft slechts een binnenunit en zorgt ervoor dat uw woning warm wordt maar zorgt ook dat er warm tapwater wordt gemaakt.

De PVT-warmtepomp heeft als koelmiddel propaan. Hierdoor hoeft de installateur geen externe specialist in te schakelen.

PVT-panelen subsidie

Zonne-energie is duurzaam. Vandaar dat de overheid diverse producten heeft opgenomen die in aanmerking komen voor subsidie.

De PVT-panelen wekken warmte op. Hier levert een paneel subsidie op. Voor zonnepanelen geldt dat u de BTW kan terugvorderen via de belastingdienst. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • U bent op dit moment als particulier bekend bij de Belastingdienst
  • De zonnepanelen zijn aangesloten op het lichtnet
  • De zonnepanelen zijn op uw naam aangeschaft
  • De installatie van de panelen heeft na 20 juni 2013 plaatsgevonden
Subsidie pvt panelen

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar Zonne-energiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.