PVT panelen

PVT panelen

Een PVT-systeem; de twee-in-een oplossing. Met PVT panelen wekt u stroom én warmte op. Gewoon, met de kracht van de zon op uw dak. Zo haalt u maximaal rendement uit uw dak en kunt u besparen op zowel de gas- als op de elektriciteitsrekening.

Een PVT-systeem is een zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De collectoren achter de PVT panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het PVT-zonnepaneel én de buitenlucht. Dit dient als bron voor de warmtepomp. Het PVT-paneel is slechts een onderdeel van het gehele systeem: een plug & play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en optimaal samenwerken. Het systeem bestaat uit o.a. de volgende componenten:

PVT-panelen
  • PVT panelen
  • Warmtepomp
  • Boilervat

Hoe het werkt: PVT-Systemen

Het PVT-systeem wekt zowel stroom als warmte op. Net zoals bij een ‘gewoon’ zonnepaneel wordt het zonlicht dat op het paneel schijnt omgezet in (gelijk)stroom. Maar dit type stroom is niet de stroom die u direct voor bijvoorbeeld uw koelkast of verlichting gebruikt. Hier wordt namelijk wisselstroom voor gebruikt. De gelijkstroom zal daarom naar wisselstroom omgezet moeten worden. Daarom worden de panelen gekoppeld aan een omvormer. En vanuit deze omvormer gaat de stroom naar uw meterkast waarna u deze kan gebruiken voor uw apparaten en andere toepassingen.

PVT Systemen

En dan hebben we natuurlijk ook nog het opwekken van warmte. Dit begint bij de collectoren achter de panelen, waar zo’n 15 liter vloeistof doorheen stroomt. Dit mengsel van water en glycol warmt langzaam op doordat warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht onttrokken wordt. Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en straalt daar zijn warmte af. De collectoren zijn dus de bron voor de warmtepomp. Een stille en onzichtbare bron!

De warmtepomp behaalt de beste resultaten als de afgifte temperatuur zo laag mogelijk is. Om jouw woning zo efficiënt en comfortabel mogelijk te verwarmen met een warmtepomp, is er dus een afgiftesysteem nodig dat in staat is om met een lage watertemperatuur de woning op de gewenste kamertemperatuur te krijgen én te houden. We spreken dan van lage temperatuur verwarming. De bekendste methode is vloerverwarming. Als vloerverwarming niet mogelijk is dan bieden lage temperatuur convectoren mogelijk een oplossing om toch een efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem te ontwerpen.

Verschillende soorten PVT-systemen

Hybride PVT systeem

Voor bestaande woningen die nog niet geschikt zijn om van het gas af te gaan is er een goede tussenoplossing, namelijk het hybride systeem met PVT panelen. Met deze hybride oplossing wordt er bespaard op de energie- én op de gasrekening.

Bij de hybride oplossing neemt de CV-ketel de verwarming op de koudste dagen het verwarmen over van de warmtepomp. Op deze manier kan er 70 tot 80% bespaard worden op het gasverbruik. Daarnaast hoeft het tapwater in het boilervat niet per se warm te zijn wanneer je gebruik wil maken van warm water.

Gasloze woning volthera

All-Electric PVT systeem

Nieuwbouwwoningen mogen niet meer aangesloten worden op het gasnetwerk. Er zal dus een alternatief gevonden moeten worden voor het verwarmen van je woning en het tapwater. In dit geval is een all-electric systeem ideaal! Bij een all-electric PVT systeem wordt over het algemeen een groter boilervat geplaatst dan bij een hybride systeem, dit omdat de cv-ketel niet meer bij kan springen voor het verwarmen van het tapwater.

Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor vloerverwarming waardoor het afgiftesysteem direct geschikt is voor verwarming met een warmtepomp.

PVT panelen subsidie 2021

Zonne energie is duurzaam vandaar dat de overheid diverse producten heeft opgenomen om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor zonnepanelen geld dat u de BTW kan terug vorderen via de belastingdienst. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen.

  • u bent op dit moment als particulier bekent bij de Belastingdienst;
  • de zonnepanelen zijn aangesloten op het lichtnet;
  • de zonnepanelen zijn op uw naam aangeschaft;
  • de installatie van de panelen heeft na 20 juni 2013 plaatsgevonden

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: