Voordelen PVT-panelen
PVT panelen: de twee-in-een oplossing. Het wordt ook wel een PVT-systeem genoemd. Met PVT-panelen wekt u stroom en warmte op. Gewoon, met de kracht van de zon op uw dak. Zo haalt u maximaal rendement met hybride PVT-panelen op uw dak en kunt u besparen op zowel uw gas- als elektriciteitsrekening. Een PVT systeem is een hybride zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De collectoren achter het PVT-paneel, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken energie uit het PVT-zonnepaneel en de buitenlucht.

Onderdelen pvt installatie
Dit dient als bron voor de warmtepomp. Het PVT-paneel is alleen een onderdeel van het gehele systeem: een plug & play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en zo goed mogelijk samenwerken. Het systeem bestaat uit o.a. de volgende componenten:
- PVT-panelen
- Warmtepomp
- Boilervat

Hoe het werkt: PVT-systeem
Het PVT systeem wekt zowel elektriciteit als warmte op. Net zoals bij traditionele zonnepanelen wordt het zonlicht dat op het paneel schijnt omgezet in (gelijk)stroom. Maar dit type elektriciteit is niet de elektriciteit die u direct voor bijvoorbeeld uw koelkast of verlichting gebruikt. Hier wordt namelijk wisselstroom voor gebruikt. De gelijkstroom zal daarom naar wisselstroom omgezet moeten worden. Om deze reden worden de PVT-panelen gekoppeld aan een omvormer. Vanuit deze omvormer gaat de elektriciteit naar uw meterkast waarna u deze kunt gebruiken voor uw apparaten en andere toepassingen. De zonnepanelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp.

Verschillende soorten PVT-systeem
En dan hebben we natuurlijk ook nog het opwekken van warmte. Dit begint bij de collectoren achter de panelen, waar zo’n 15 liter vloeistof doorheen stroomt. Dit mengsel van water en glycol warmt langzaam op doordat warmte onttrokken wordt uit de hybride zonnepanelen en de buitenlucht. Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en straalt daar zijn warmte af. De zonnecollectoren zijn dus de bron voor de warmtepomp. Een stille en onzichtbare bron! De warmtepomp behaalt de beste resultaten als de afgifte temperatuur zo laag mogelijk is.
Hybride PVT-systeem
Voor bestaande woningen die nog niet geschikt zijn om van het gas af te gaan, is er een goede tussenoplossing, namelijk het hybride systeem met PVT-panelen. Met duurzaam verwarmen door met deze hybride oplossing, wordt er een flinke besparing gemaakt op de energie- en gasrekening. Ook zit op de PVT-panelen subsidie waardoor de investering sneller terugverdiend is; de terugverdientijd is dus korter. Deze lage temperatuurverwarming is ook beschikbaar voor de bestaande bouw. Bij de hybride oplossing neemt de cv-ketel op de koudste dagen het verwarmen over van de warmtepomp. Op deze manier kan er 70 tot 80% bespaard worden op het aardgasverbruik.
Daarnaast hoeft het tapwater in het boilervat niet per se warm te zijn wanneer u gebruik wil maken van warm water.


All electric systeem
Nieuwbouwwoningen mogen niet meer aangesloten worden op het gasnetwerk. Er zal dus een alternatief gevonden moeten worden voor het verwarmen van de woning en het tapwater. In dit geval is een All-electric systeem ideaal! Bij een All-electric PVT-paneel wordt over het algemeen een groter boilervat geplaatst dan bij een hybride systeem. Dit omdat de cv-ketel niet meer bij kan springen voor het verwarmen van het tapwater.
Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor vloerverwarming waardoor het afgiftesysteem direct geschikt is voor verwarming met een warmtepomp. Een PVT-systeem is de oplossing voor een woning zonder gas en het is zeker de moeite waard om subsidie voor de PVT-panelen aan te vragen.
PVT-paneel
Een PVT-paneel is een combinatie van een PV-paneel en thermische zonnepanelen. Met PVT-panelen kunt u op een duurzame manier warm tapwater en stroom opwekken. Hierdoor zorgen PVT-panelen voor een zeer hoge totale energetische efficiëntie. Als u traditionele zonnepanelen op uw dak heeft liggen, is er vaak geen ruimte meer voor hybride panelen. Een zonnepaneel levert alleen maar elektriciteit, terwijl de opbrengst van PVT-panelen ook de opgewekte warmte, de thermische energie, betreft. De PVT-panelen hebben vooral een zeer hoge efficiëntie op een schuin dak. De PVT-panelen zijn de bron van de warmtepomp. Hierdoor kan de warmtepomp binnen geplaatst worden en heeft u geen buitenunit nodig.


Pv panelen
PV-panelen zijn zonnepanelen die alleen elektra opwekken. Solar zonnecellen hebben een hoog elektrisch rendement. De PVT-panelen leveren een hoog rendement elektriciteit en warmte. De collector waar een PVT-paneel van is gemaakt, heeft een hogere opbrengst omdat aan de achterzijde van het paneel een warmtebron zit. Dit maakt dat PVT-panelen een betere investering
PVT-zonnepanelen
PVT-zonnepanelen zijn een combinatie van een zonnestroominstallatie en een zonneboiler met een externe boiler. Over de opbrengst en de levensduur van de PVT-zonnepanelen kan de installateur u alles vertellen. De installateur is getraind en weet alles over de verwachting, subsidie en de opbrengst ven de PVT-zonnepanelen.

Voordelen zonne-energie
Er zijn verschillende manieren waarop je de energie van de zon kunt gebruiken om het energieverbruik van je huis te verminderen:
Schoon en duurzaam: Zonne-energie is een schone en duurzame bron van energie, omdat het gebruik maakt van de zon als bron van energie. Het produceert geen giftige afvalstoffen of vervuiling.
Onbeperkte hoeveelheid energie: De zon is een onuitputtelijke bron van energie, dus er is geen risico op uitputting van de bron.
Lagere energiekosten: Zonnepanelen kunnen de elektriciteitsrekening verminderen omdat ze energie opwekken uit de zon, in plaats van energie te kopen van een energiebedrijf.
Onderhoudsvriendelijk: Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en kunnen jarenlang probleemloos werken.
Vermindering van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Door te investeren in zonne-energie, kan een land afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en meer afhankelijk worden van duurzame energiebronnen.
PVT-warmtepomp
Een All-electric warmtepomp bestaat uit de PVT-warmtepomp, een RVS-boiler en een set van PVT-panelen op het dak. De warmtepomp is specifiek ontwikkeld om gasloos verwarmen mogelijk te maken zonder buitenunit. De PVT-warmtepomp heeft alleen maar een binnenunit en zorgt ervoor dat uw woning warm wordt, maar zorgt ook dat er warm tapwater wordt gemaakt. De PVT-warmtepomp heeft als koelmiddel propaan. Hierdoor hoeft de installateur geen externe specialist in te schakelen.

Zonne-energie advies
Nu zonne-energie steeds populairder wordt, zijn steeds meer mensen op zoek naar advies over zonne-energie. Hoewel er veel deskundigen over zonne-energie zijn, kan het moeilijk zijn om te weten wie te vertrouwen is. Er zijn enkele dingen die u in gedachten moet houden als u advies over zonne-energie zoekt. Ten eerste, zorg ervoor dat de persoon met wie u spreekt gekwalificeerd is om zonne-energie advies te geven. Er zijn veel zonne-energiebedrijven en ze zijn niet allemaal gelijkwaardig. Doe wat onderzoek naar het bedrijf voordat u met iemand spreekt en zorg ervoor dat ze een goede reputatie hebben.
Ten tweede, wees niet bang om vragen te stellen. Als u ergens niet zeker van bent, vraag dan om opheldering. Hoe meer informatie u heeft, des te beter u in staat zult zijn om te beslissen of zonne-energie wel of niet iets voor u is. Ten derde, vraag om meerdere meningen. Het is altijd een goed idee om met meer dan een persoon over zonne-energie te praten voordat u een beslissing neemt. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de voor- en nadelen van zonne-energie. Als u deze tips volgt, bent u er zeker van dat u het best mogelijke zonne-energie-advies krijgt.

ISDE subsidie pvt
Het is mogelijk dat er subsidie beschikbaar is voor het installeren van PVT-panelen (fotovoltaïsche thermische panelen). PVT-panelen zijn zonnepanelen die zowel elektriciteit als warmte opwekken. In Nederland kunt u bijvoorbeeld subsidie aanvragen via de Isolatieregeling van het Rijk of via de Energiebespaarlening van de gemeente. Deze regelingen kunnen de kosten van het installeren van PVT-panelen verminderen. Het is aan te raden om te informeren naar de beschikbare subsidiemogelijkheden bij uw gemeente of bij het Rijk. Houd er wel rekening mee dat de regelingen en voorwaarden voor subsidie voor PVT-panelen kunnen verschillen per regio en per moment.