Raamisolatie

Raamisolatie

Slecht geïsoleerde ramen dat is de bron van energieverlies en zorgt ervoor er tocht en kou bij de ramen vandaan komt. Met een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.

Pas in de jaren 80 werd dubbel glas standaard toegepast. Ook deze kwaliteit is inmiddels wel achterhaalt. Dit heeft tot gevolg dat veel oudere woningen nog enkel of verouderder kwaliteit dubbel glas hebben.  Dubbel of triple glas aanbrengen ligt dan voor de hand. Dit is een flinke investering, maar dit is wel afhankelijk van de kwaliteit en de dikte van de raamkozijnen. Het is wel de meest duurzame oplossing. 

Waarom raamisolatie?

Het verbeteren van de raamisolatie zorgt voor meer wooncomfort. Goede raamisolatie zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd. Ook wordt de temperatuur in huis beter behouden en kou van buitenaf dringt niet naar binnen.

In de koude maanden zal goede raamisolatie de warmte in je woning houden. Tijdens de warmere zomermaanden houden goed geïsoleerde ramen juist de warmte buiten. Dit verhoogd het comfort van de woning. Ook zal de waarde van de woning flink stijgen als u goede raamisolatie heeft aangebracht. De energiekosten zullen met minimaal 15% dalen en uw woning zal een hoger energielabel krijgen.

Tocht en kieren

In een gemiddelde woning kan je het gasverbruik met zo’n 90 m3 verminderen door naden en kieren dicht te maken. Een groot deel van deze naden en kieren bevinden zich rondom de ramen. Het is belangrijk dat u om de kozijnen en ventsters goed controleert of er niet teveel warmte ontsnapt. Tocht kan ook onaangenaam zijn en op lange termijn ook voor schimmelvorming zorgen. Je kunt op verschillende manieren de tocht in je huis reduceren. Door het dichten van naden en kieren in het huis zal het huis aangenamer aanvoelen en kun je dus aanzienlijk besparen op de stookkosten, maar ook zal er voldoende binnnenventilatie moeten worden aangebracht. 

Tochtstrips of toch tochtbanden?

Kieren rondom de kozijnen kunt u dicht maken met tochtstrips of tochtband. Deze zijn in verschillende breedtes te verkrijgen. Tochtstrips kun je zelf op maat zagen en plaatsen aan de scharnierkant van een raam of deur. 

HR++ of triple glas

Enkel glas, standaard dubbelglas en HR glas zijn inmiddels achterhaald. Vaak worden ze nog toegepast als een bestaande raam vervangen moet worden. Vanwege de verhoogde isolerende werking krijgen nieuwe woningen tegenwoordig standaard HR++ of triple glas. 

HR komt van de afkorting hoog­rendementsglas en staat voor glas met een hoge isolerende werking. De ‘+’ staat voor de isolatiewaarde. Hoe hoger het aantal plusjes, des te beter het glas isoleert. Bij HR++ en hoger wordt er tussen de glaslagen een (edel)gasvulling toegevoegd, met beter isolerende eigenschappen dan lucht. Daarnaast heeft HR++/+++ glas een metalen coating die zorgt voor extra isolatie. HR glas met driedubbele beglazing wordt naast HR+++ ook wel triple glas genoemd.

Subsidie op HR++ of triple glas

Het vervangen van je enkel glas door HR++ of triple glas is de isolerende maatregel die direct resultaat oplevert. Wanneer je in je hele huis enkel glas vervangt met HR++ glas kun je al snel 500 euro op je gasrekening besparen.

Naast het feit dat HR++ glas heel goed isoleert, heeft het ook een dempende werking. Buitengeluiden zijn minder hoorbaar en geluid vanuit het huis dringt niet door naar buiten. Bij kouder weer kan zich door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten condens op de ramen vormen. Dit gebeurt vooral bij enkel glas en oud dubbel glas. Door de extra hoge isolatiewaarde van HR++ en triple glas heb je hier veel minder last van.

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professionele en adviserende bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: