Raamisolatie

Raam isolatie

Raam kozijnen met enkel glas zijn de bron van energieverlies en zorgen ervoor dat er tocht en kou bij de ramen vandaan komt. Het enkel glas kan vaak niet zomaar vervangen worden door dubbel glas of triple glas. Dit gaat vaak gepaard met nieuwe kozijnen. Ja kan dan kiezen uit houten kozijnen of kunststof kozijnen tripple glas heeft een hoge isolatiewaarde. Tussen de lagen zit stilstaande lucht er tussen wat voor goede isolatie zorgt ervoor.

Met een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van uw energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn. Een voorzetraam zorgt ook voor een iets betere isolatie.

Raamisolatie

Inhoud

Waarom raam isolatie?

Raamisolatie zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd. Isolerend glas is een energiebesparende maatregelen waarmee een grote energiebesparing mee kan worden behaald. Het verbeteren van de raamisolatie zorgt voor meer wooncomfort. Ook wordt de temperatuur in huis beter behouden en kou van buitenaf dringt niet naar binnen.

In de koude maanden zal goede raamisolatie de warmte in uw woning houden. Tijdens de warmere zomermaanden houden goed geïsoleerde ramen juist de warmte buiten. Dit verhoogt het comfort van de woning. Ook zal de waarde van de woning flink stijgen als u goede raamisolatie heeft aangebracht. De energiekosten zullen met minimaal 15% dalen en uw woning zal een hoger energielabel krijgen.

 

Isolerend glas

De meeste huizen hadden vroeger ramen met enkele glas, enkel glas geeft zeer weinig isolatie bieden tegen warmteverlies of -winst. Daardoor kunnen tochtige ramen een van de grootste bronnen van energieverspilling in een huis zijn. Een isolerende folie helpt niet om enkel glas beter te isoleren voor de koude. Isolerende raamfolie helpt wel de als zonwerende raamfolie.

 

Tripple glas raamisolatie

Oude ramen vervangen door nieuwe, energie-efficiënte exemplaren is één manier om deze verspilling te verminderen. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van lagen glas om dubbele of driedubbele ramen te maken. Deze ramen isoleren veel beter tegen temperatuurschommelingen, en zij kunnen helpen om uw huis het hele jaar door comfortabeler te maken.

Bovendien kunnen ze ook helpen om de geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Als u op zoek bent naar manieren om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren, overweeg dan te investeren in isolerende beglazing van hoge kwaliteit.

HR++ glas

Op een bepaald ogenblik zullen de meeste huiseigenaars de enkel glas ramen moeten vervangen. Of het nu door een breuk komt of gewoon door slijtage, glas vervangen is een noodzakelijk onderdeel van het onderhoud van een woning. Een bestaande raam naar dubbel glas worden steeds populairder, omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van traditionele glazen ruiten.

Vooreerst zijn dubbelglas ramen veel energie-efficiënter. Zij helpen de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten te houden, wat resulteert in lagere energierekeningen. Bovendien zijn dubbelglas ramen veel duurzamer dan traditionele enkel glas ramen. Zij zullen minder snel breken en zijn gemakkelijker schoon te maken. Daardoor hebben zij na verloop van tijd minder onderhoud nodig. Om al deze redenen zijn dubbelglas ramen een uitstekende keuze voor elke huiseigenaar die zijn glazen ruit wil vervangen.

Triple glas

Een glaszetter zal vaak driedubbel glas aanraden voor ramen in gebieden met veel wind. Het glas is driemaal zo dik als standaard dubbel glas en wordt op zijn plaats gehouden met drie lagen siliconen. De siliconen zorgen voor een luchtdichte afsluiting die voorkomt dat het glas in het kozijn gaat trillen. Het glas is ook gehard, zodat het in kleine stukjes uiteenspat als het breekt, wat verwondingen helpt voorkomen.

Driedubbelglas ramen zijn duurder dan dubbelglas ramen, maar zij bieden meer bescherming tegen de elementen en kunnen de energie-efficiëntie helpen verbeteren. Isolerende raamfolie aanbrengen is niet meer nodig voor deze ramen. Er kan wel zonwerende folie op de raam geplakt worden.

Bestaande beglazing

Als u gemerkt hebt dat uw energierekeningen omhoog zijn gegaan, dan is het misschien tijd om het glas van uw ramen te vervangen. Beglazing is de term voor de buitenste laag van een raam, en na verloop van tijd kan die minder doeltreffend worden om uw huis te isoleren. Door de beglazing te vervangen kunt u uw huis warmer houden in de winter en koeler in de zomer, wat tot lagere energierekeningen leidt.

 Bovendien kan nieuwe beglazing ook helpen om de geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. Als u in een drukke omgeving woont, kan een upgrade naar nieuwe beglazing een groot verschil maken voor de kwaliteit van uw leven. Het is dan ook zeker de moeite waard om te overwegen het glas in uw ramen te vervangen wanneer het begint te verslijten.

Dubbele beglazing

Dubbele beglazing is een type raam dat bestaat uit twee lagen glas, met een ruimte ertussen. Zo ontstaat een barrière die kan helpen om warmte binnen te houden, en lawaai buiten. Veel mensen kiezen ervoor hun ramen met enkel glas te vervangen door ramen met dubbel glas, om hun energierekeningen te verlagen en hun huizen comfortabeler te maken.

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van dubbel glas, zoals het soort glas, de dikte van de luchtspleet, en het materiaal van het kozijn. Met zoveel keuzemogelijkheden is het belangrijk dat u wat onderzoek doet voordat u een beslissing neemt. Maar als u op zoek bent naar een manier om de energie-efficiëntie van uw huis te verbeteren, is dubbel glas zeker het overwegen waard.

Tocht en kieren

In een gemiddelde woning kunt u het gasverbruik met zo’n 90 m3 verminderen door naden en kieren dicht te maken. Een groot deel van deze naden en kieren bevinden zich rondom de ramen.

Het is belangrijk dat u om de kozijnen en vensters goed controleert of er niet te veel warmte ontsnapt. Tocht kan ook onaangenaam zijn en op lange termijn ook voor schimmelvorming zorgen.

U kunt op verschillende manieren de tocht in uw huis reduceren. Door het dichten van naden en kieren in huis zal het huis aangenamer aanvoelen en kunt u aanzienlijk besparen op de stookkosten, maar er zal ook voldoende binnenventilatie moeten worden aangebracht.

Tocht of kier strips

Tochtstrip of tochtbanden?

Kieren rondom de kozijnen kunt u dichtmaken met een tochtstrip of tochtband. Deze zijn in verschillende breedtes te verkrijgen. Een tochtstrip kunt u zelf op maat zagen en plaatsen aan de scharnierkant van een raam of deur.

Dubbel glas

In veel woningen is al hoog rendementsglas geplaatst tijdens de bouw van de woning. In de laatste 20 jaar is het hoog rendementsglas met een lage isolatiewaarde door ontwikkeld tot HR glas met een hoge isolatiewaarde. Als de bestaande beglazing vervangen moet worden en er nieuwe kozijnen nodig zijn, is triple glas een goed alternatief.

Ook kunststof kozijnen met goede isolatie zorgen ervoor dat u een lagere energiefactuur krijgt.

Isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmteverlies en kunt u aanbrengen op dubbel glas. Op de dubbele beglazing is de isolatiefolie nauwelijks zichtbaar.

De isolatiefolie kan ook aangebracht worden op een oud raam en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat, is dit een flinke energiebesparing.

Ook de koude lucht aan de binnenkant van een kozijn waar u soms mee te maken kunt hebben wanneer u vlak naast een raam zit, zal minder worden door de isolerende folie.

Placeholder

Ramen isoleren

Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via slechte kozijnen met slechte raamisolatie of enkelglas kan al snel 30% van uw energie verloren gaan.

Een oud kozijn met enkel glas is te isoleren met een voorzetraam. Een voorzetraam geeft niet de beste isolatie maar is beter dan enkel glas. Soms is dit de beste oplossing als glas vervangen geen optie is. Een voorzetraam is eenvoudig te aanbrengen en kan zo tegen het kozijn worden gemonteerd.

 

Zonwerende raamfolie

Zonwerende raamfolies zorgen ervoor dat zonlicht en UV-straling buiten blijven en dat de ruimtes in uw huis, school of pand minder snel opwarmen. De zon straalt op de ramen van uw pand en hierdoor wordt de woning verwarmd. Zonwerende glasfolies houden die scherpe zonnestralen tegen. Enkel glas en dubbele beglazing kunnen het opwarmende effect van de zon nauwelijks tegengaan. HR, HR+, HR++ en zelfs HR+++ glas bieden na enkele zonnige dagen immers onvoldoende weerstand om de warmte uit uw woning te houden.

 

Dit kan snel en eenvoudig opgelost worden met een zonwerende raamfolie. De zelfklevende plakfolie laat het daglicht eenvoudig door maar de folie houdt wel de warmte buiten.

Placeholder

Subsidie op HR++ of triple glas

Het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas is een isolerende maatregel die direct resultaat oplevert. U kunt hier bekijken of uw woning in aanmerking komt voor een subsidie.

Wanneer u in uw hele huis enkel glas vervangt met HR++ glas, kunt u al snel 500 euro op uw gasrekening besparen.

Naast het feit dat HR++ glas heel goed isoleert, heeft het ook een dempende werking. Buitengeluiden zijn minder hoorbaar en geluid vanuit het huis dringt niet door naar buiten.

Bij kouder weer kan zich door het temperatuurverschil condens op de ramen vormen. Dit gebeurt vooral bij enkel glas en oud dubbel glas. Door de extra hoge isolatiewaarde van HR++ en triple glas, heeft u hier veel minder last van.

Placeholder

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar isolatiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.