Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Duurzame energie uit de buitenlucht te gebruiken om uw woning van warm water te voorzien, tapwater of warm water om de woning te verwarmen. Met een lucht-water warmtepomp is dit allemaal mogelijk. Een ander voordeel  is het bij nieuwe woningen makkelijker om de wettelijke EPC-norm halen en voor bestaande woningen een groener energielabel verkrijgen. Met de verschillende totaaloplossingen die toepasbaar zijn met een lucht-water warmtepomp is er voor vele huizenbezitters de juiste oplossing.

Een duurzame oplossing voor het vervangen van de cv ketel.

Een lucht-water warmtepomp is een relatief gemakkelijke oplossing om een woning gasloos te maken. De lucht-water warmtepomp kan warm water maken om de vloerverwarming in een woning te verwarmen en om warm tapwater te maken. Om een lucht-water warmtepomp in uw huis te laten installeren is het goed om te weten dat een warmtepomp installatie uit diverse onderdelen bestaat. De lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitendeel, een hydromodule ( ketel) een een boiler. We nemen stap voor stap alle warmtepomp onderdelen onder uw aandacht.

 • Buitendeel warmtepomp
 • Hydromodule warmtepomp
 • Tapwater maken met een warmtepomp
 • Afgiftesysteem met een warmtepomp

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en transporteert deze naar de hydromodule. In de hydromodule zit een warmtewisselaar waar water doorheen stroomt. De energie die de warmtepomp buiten heeft opgewekt wordt binnen afgegeven aan het koude water, waardoor er dus warm water ontstaat. Dit warme water kan ingezet worden om een woning te verwarmen. Als u ook warm tapwater nodig hebt voor de badkamer kan dit ook bereidt worden door middel van een sanitaire boiler te plaatsen. De lucht-water warmtepomp is erg populair om een woning gasloos te maken, omdat het relatief eenvoudig is om deze warmtepomp te installeren. Ook kan de lucht-water warmtepomp bij alle weersinvloeden altijd warm water produceren.

Wat maakt een lucht-water warmtepomp zo populair?

 • U kunt uw woning gasloos maken
 • U bespaart op energiekosten
 • Er zijn subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar
 • Als u vloerverwarming heeft is het eenvoudig aan te sluiten
 • Zowel verwarmen als koelen
 • Zuinig met het elektriciteitsverbruik
 • Probleemloos warm water bij -15˚C
 • U kunt zonne-energie gebruiken om extra te besparen

Energiekosten van een lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt daarnaast ook gebruik van de energie uit de buitenlucht. In de buitenlucht zit veel meer energie dan men denkt en de lucht-water warmtepomp maakt daar eenvoudig gebruik van. Dit zorgt ervoor dat de lucht-water-warmtepomp zeer energiezuinig is. Een elektrische vloerverwarming heeft een COP van 1 dat wil zeggen dat er voor 1 kW elektriciteit 1kwH warmte uitkomt. Een een traditionele cv ketel een rendement van 107% dat wil zeggen 1 kuub gas geeft een rendement van 107%. Ter vergelijking 1 m3 gas levert 9,77 kWh elektriciteit. Een lucht-water warmtepomp heeft een COP van bijna 5. Dit betekent dat u er dus 5 keer zoveel rendement uit haalt. Dit zorgt voor een flinke besparing! Over het gehele jaar gezien zal u dus met een lucht-water warmtepomp flink besparen in uw portemonnee en op de energie rekening. Als u gebruik kan maken van zonne-energie kunt u nog veel meer besparen meer hierover leest u hieronder.

Warmtepomp en zon energie

Als u van plan bent uw woning gasloos te maken dan is een warmtepomp een ideale manier om uw woning te verwarmen. Natuurlijk kunt u de woning ook op andere manieren verwarmen daar waar u in het stappenplan vele oplossingen vindt. Een manier die uitstekend past bij een warmtepomp is door gebruik te maken van zonne energie. De energie van de zon is gratis. Nu alleen nog de juiste toepassingen bekijken zodat u van een gasloze woning naar een nul op de meter woning kan gaan. Een nul op de meter woning betekent dat u geen aardgas verbruikt, maar ook geen elektriciteit. Niet iedere woning kan voldoende energie opwekken op het dak daarom is het goed om te kijken welke toepassingen het beste bij uw woning passen. Zonne energie daar kunt u zeker 200 dagen per jaar gratis gebruik van maken dat is winst voor uw portemonnee. Maar u zal ook moeten investeren om deze energie te kunnen gebruiken. Hieronder vindt u meer over zonne energie met een warmtepomp.

Lucht water warmtepomp met vloerverwarming

Een ideale combinatie om een warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt. Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de warmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen. De ideale tempratuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een warmtepomp  met heel weinig energie kan produceren.

Warmtepomp en warm water

Veel huiseigenaren zijn gewend aan een onbeperkte stroom warm tapwater uit de cv-installatie. Bij warmtepompinstallaties is de warmwatercapaciteit beperkt. Als de boiler goed is afgestemd op de gezinssituatie dan heeft men voldoende water capaciteit. Om warmwater duurzaam op te wekken is het belangrijk dat er de juiste boiler gekozen wordt. Ook kunt u er voor kiezen een zonneboiler op de warmtepomp aan te sluiten, dan kan de zon de meeste dagen van het jaar de warmwater boiler voorverwarmen of als het mooi weer is verwarmen. De zon kan als deze schijnt wel 85 graden warm maken.

Nieuwbouwhuis met een lucht-water warmtepomp

Eigenlijk is er maar één alternatief voor de cv-ketel: De warmtepomp. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte op te wekken. De volgende 3 bronnen kunnen dienen als voeding voor de warmtepomp:

 • De buitenunit
 • De grondbron
 • PVT-panelen

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit naar de binnenunit van de warmtepomp. Hier wordt vervolgens het water opgewarmd om de woning mee te verwarmen.

Hybride warmtepomp

Uw huis duurzaam verwarmen en minder aardgas verbruiken? Dan is een Hybride Warmtepomp wellicht een goede oplossing voor uw woning. De Hybride Warmtepomp werkt samen met de bestaande cv ketel. De Hybride Warmtepomp  zorgt ervoor dat u een flinke besparing op de CO2 uitstoot krijgt, maar zorgt ook voor een besparing op de gasrekening. Een besparing van 30% op de gasrekening is zeker haalbaar. Ook komt u met de aanschaf van een Hybride Warmtepomp in aanmerking voor subsidie zodat de aanschafkosten flink omlaag gaan en u jaarlijks vele euro’s bespaart op de energierekening.

Lucht water warmtepomp subsidie 2021

De overheid stimuleert duurzame investeringen.

Als u een lucht water warmtepomp aankoopt dan heeft u recht op een warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze lucht water warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen. Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort lucht water warmtepomp installatie en het vermogen. Naast subsidie op lucht water warmtepompen, zijn er ook subsidies op bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Met deze warmtepomp subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen.

financiering energie besparende maatregelen

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: