Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp gebruikt duurzame energie uit de buitenlucht om uw woning van warm water of verwarming te voorzien. Dit type lucht-water warmtepomp is een energiezuinig alternatief om de traditionele verwarmingsketel te vervangen.

Hierdoor kunt u af van de fossiele brandstoffen. Een lucht-water warmtepomp kan op een zeer efficiënte manier cv-water en warm water maken. Een ander voordeel is het bij nieuwe woningen makkelijker om de wettelijke EPC-norm halen en voor bestaande woningen een groener energielabel verkrijgen.

Lucht-water warmtepomp

Inhoud

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de lucht water warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn.
Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.

Online energieadvies

Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies en een hieraan gekoppeld warmtepomp advies? Hiermee kunt u eenvoudig een warmtepomp offerte aanvragen bij de installateur,

Warmteverliesberekening

Een duurzame oplossing voor het vervangen van de cv-ketel.

Een bestaande verwarmingsketel vervangen voor een lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp kan de meeste verwarmingsketels wel vervangen

Belangrijk is het om goed te kijken dat de juiste lucht water warmtepomp wordt geselecteerd. Ook moet de installateur kijken of de lucht-water warmtepomp kan aangesloten worden op de bestaande leidingen.

Duurzame-oplossing-vervangen-cv-ketel

Centrale verwarming

Bestaande verwarmingstoestellen maken op een hoge temperatuur warm water voor de radiatoren. Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van lage temperatuurverwarming. Lucht- water warmtepompen verwarmen altijd op een lage temperatuur, dit is een energiezuinige manier om een woning te verwarmen. De woning moet wel goed geïsoleerd zijn.

Om te kijken of de woning ook op een verwarmd kan worden met een lage temperatuurverwarming en op een milieuvriendelijke manier dan kan de temperatuur van het cv-water in de centrale verwarming omlaag zetten. De bestaande verwarmingsketel verbruikt nu minder gas. Besparen op fossiele brandstoffen is een besparing op de energierekening.

Waar bestaat een lucht water warmtepomp uit?

De lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit(bron), een binnenuit (Hydro module). Om tapwater op te slaan hebben we ook een losse boiler nodig. Als je lage temperatuur verwarming systeem(afgiftesysteem) neemt of je wil gaat de functie koeling gebruiken is een buffervat belangrijk. Ook als je een wat hoge temperatuur nodig om de radiatoren te verwarmen. We nemen stap voor stap alle lucht-water warmtepomp onderdelen onder uw aandacht.

 • Buitenunit lucht-water warmtepomp
 • Binnenuit lucht-water warmtepomp
 • Tapwater maken met een lucht-water warmtepomp
 • Afgiftesysteem met een lucht-water warmtepomp

Hoe werkt een lucht water warmtepomp?

Een lucht water warmtepomp onttrekt energie uit de buitenlucht en transporteert deze naar de binnenuit. In de Hydro module zit een warmtewisselaar waar water doorheen stroomt.

Het buitendeel bestaat uit een compressor met een condensor en ventilator en hierin wordt het koelmiddel in rondgepompt.

Hoe-werkt-een-lucht-water-warmtepomp

Plaatsen van de buitenunit luchtwater warmtepomp

Voor het plaatsen van de buitenunit van de lucht water warmtepomp is het belangrijk om vooraf goed te kijken waar we de unit het beste kunnen plaatsen. Waar moet je rekening mee houden? Een buitenunit van de lucht water warmtepomp bestaat uit een compressor een ventilator en een condensor waar koelmiddel onder hoge druk doorheen stroomt. Je kan de unit op de grond plaatsen maar dan moet je de unit wel op een verhoging plaatsen want de buiten unit kan in de winter invriezen.

Bij het ontdooien kan er water vanaf komen en je wil niet dat de unit in het grondwater staat. Een andere optie is dat het buitendeel aan de muur bevestigd wordt. Let op de condensor n de ventilator maken altijd een beetje geluid. Let hierbij in de zomer er ook goed op als het buitendeel op de grond staat als deze staat te koelen dat de buren in de tuin kunnen zitten. Je kan de buitenunit voorzien van een omkasting maar deze moet wel goed zijn warmte kunnen afvoeren tijdens het koelen in de zomer.

Wat maakt een lucht water warmtepomp zo populair?

 • U kunt uw woning gasloos maken
 • U bespaart op energiekosten
 • Er zijn subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar
 • Als u vloerverwarming heeft is het eenvoudig aan te sluiten
 • Zowel verwarming en koelen
 • Zuinig met het elektriciteit verbruik
 • Probleemloos warm water bij -15˚C
 • U kunt Zonne-energiegebruiken om extra te besparen
 • Eenvoudig te plaatsen in combinatie met zonnepanelen

Lucht water warmtepomp met tapwater

Als u ook warm tapwater nodig hebt voor de badkamer kan dit ook bereid worden door middel van een boiler. De lucht water warmtepomp verwarmt het sanitair water in de boiler. Als de lucht water warmtepomp voldoende capaciteit heeft duurt het 1.5 uur voordat u weer kan beschikken over warm sanitair water.

Als er een te kleine lucht water warmtepomp dan zal de warmtepomp hier veel langer over doen om de boiler te verwarmen. De lucht water warmtepomp is erg populair om een woning gasloos te maken, omdat het relatief eenvoudig te gebruiken om te koelen en te gebruiken als verwarming.

Energiekosten van een lucht water warmtepomp

De lucht water warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt daarnaast ook gebruik van de energie uit de buitenlucht. Er zijn diverse soorten warmtepompen zorg er altijd voor dat u de juiste warmtepomp selecteert zodat het energie verbruik niet tegenvalt.

Koelen met een warmtepomp zorgt wel voor een hoog verbruik. In de buitenlucht zit veel meer energie dan men denkt en de water warmtepomp maakt daar eenvoudig gebruik van. Dit zorgt ervoor dat de lucht-water-warmtepomp zeer energiezuinig is.

Money-1005464_1920

Warmtepompen

Verwarmen met een lucht-water warmtepomp is het een relatief gemakkelijke oplossing om een woning gasloos te maken. De lucht-water warmtepomp kan warm tapwater maken en warm water om de vloerverwarming op een duurzame manier te verwarmen. Er zijn diverse soorten warmtepompen en het is belangrijk dat het juiste type warmtepomp in uw woning wordt geplaatst.

Om een lucht-water warmtepomp in uw huis te laten installeren is het goed om te weten dat een warmtepompinstallatie uit diverse onderdelen bestaat. Omdat elektrische warmtepompen geen gebruikt maakt van gas of andere fossiele brandstoffen is er wel voldoende elektriciteit nodig. Om zelf de elektriciteit of warmte op te wekken kunt u gebruik maken van warmte collectoren. Er zijn ook collectoren (PVT) die wekken op een milieuvriendelijke manier Zonne-energie op voor stroom en warm water.

Lucht water warmtepomp met vloerverwarming

Veel huiseigenaren zijn gewend aan een onbeperkte stroom warm tapwater uit de cv-installatie. Bij lucht water warmtepompinstallaties is de warmwatercapaciteit beperkt. Als de boiler goed is afgestemd op de gezinssituatie dan heeft men voldoende watercapaciteit. Om warmwater duurzaam op te wekken is het belangrijk dat er de juiste boiler gekozen wordt.

Ook kunt u ervoor kiezen een zonneboiler op de water warmtepomp aan te sluiten, dan kan de zon de meeste dagen van het jaar de warmwaterboiler voorverwarmen of als het mooi weer is verwarmen. En de warmte blijft opgeslagen in de boiler als deze niet leeg gemaakt wordt. Deze toepassing wordt veel toegepast op plaatsen waar veel zon schijnt. De zon kan als deze schijnt wel 85 graden warm maken.

Warm tapwater

Veel huiseigenaren zijn gewend aan een onbeperkte stroom warm tapwater uit de cv-installatie. Bij warmtepompinstallaties is de warmwatercapaciteit beperkt. Als de boiler goed is afgestemd op de gezinssituatie dan heeft men voldoende watercapaciteit.  Om warmwater duurzaam op te wekken is het belangrijk dat er de juiste boiler gekozen wordt. 

Ook kunt u ervoor kiezen een zonneboiler op de warmtepomp aan te sluiten, dan kan de zon de meeste dagen van het jaar de warmwaterboiler voorverwarmen of als het mooi weer is verwarmen. De zon kan als deze schijnt wel 85 graden warm maken.

Nieuwbouwhuis met een lucht-water warmtepomp

Eigenlijk is er maar één alternatief voor de cv-ketel: De lucht water warmtepomp. Een water warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte op te wekken. De volgende 3 bronnen kunnen dienen als voeding voor de warmtepomp:

Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit naar de binnenuit van de water warmtepomp. Hier wordt vervolgens het water opgewarmd om de woning mee te verwarmen.

Buitenlucht en lucht water warmtepomp

De energie die de lucht water warmtepomp in de buitenlucht heeft opgewekt wordt binnen afgegeven aan het koude water, waardoor er dus warm water ontstaat. De lucht water warmtepomp moet goed berekend zijn op voldoende capaciteit zodat als de buitentemperatuur zakt onder het vriespunt. Dit warme water kan ingezet worden om een woning te verwarmen. 

Combinatie PVT-panelen

PVT-panelen maken op een energiezuinige manier warm water en de collectoren produceren tegelijk elektriciteit. Op deze manier maakt u optimaal gebruik van de Zonne-energie. De zon is gratis en dat maakt Zonne-energie een interessante optie.

Hoe werken PVT-panelen ?

PVT-panelen zijn collectoren die stroom en warm water kunnen produceren die in verbinding staan met de warmtepompinstallatie. De zonnepanelen wekken op een efficiënte manier stroom op. Achter de collectoren zit een warmtebron die in verbonden is met de warmtepomp. De PVT-collectoren onttrekken warmte uit de omgevingslucht. De PVT-panelen werken altijd ongeacht de buitentemperatuur. Omdat de zonnepanelen warm worden wordt er achter de zonnepanelen warmte onttrokken uit de buitenlucht.

Er moet wel berekend worden hoeveel panelen er nodig. Om de lucht water warmtepomp op een efficiënte manier te laten verwarmen is er voldoende elektriciteit nodig. De PVT-panelen nemen de temperatuur op van de omgevingslucht en wordt gebruikt als bron voor de lucht water warmtepomp. Ook voor koeling wordt de energie uit de buiten lucht gehaald.

Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming heeft een COP van 1 dat wil zeggen dat er voor 1 kW elektriciteit 1kwH warmte uitkomt. Een traditionele cv-ketel een rendement van 107% dat wil zeggen 1 kuub gas geeft een rendement van 107%. Ter vergelijking 1 m3 gas levert 9,77 kWh elektriciteit. 

COP lucht water-warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp heeft een COP van bijna 5. Dit betekent dat u er dus 5 keer zoveel rendement uit haalt. Dit zorgt voor een flinke besparing! Over het gehele jaar gezien zal u dus met een lucht-water warmtepomp flink besparen in uw portemonnee en op de energierekening. Als u gebruik kan maken van zonne-energie kunt u nog veel meer besparen meer hierover leest u hieronder.

Warmtepomp en Zonne-energie

Als u van plan bent uw woning gasloos te maken dan is een warmtepomp een ideale manier om uw woning te verwarmen. Verwarming met een warmtepomp is zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen. Natuurlijk kunt u de woning ook op andere manieren verwarmen daar waar u in het stappenplan vele oplossingen vindt.

Een manier die uitstekend past bij een warmtepomp is door gebruik te maken van Zonne-energie. Dit verkort de terugverdientijd aanzienlijk. De energie van de zon is gratis. Nu alleen nog de juiste toepassingen bekijken zodat u van een gasloze woning naar een nul op de meter woning kan gaan.

NOM woning

Een nul op de meter woning betekent dat u geen aardgas verbruikt, maar ook geen elektriciteit. Niet iedere woning kan voldoende energie opwekken op het dak daarom is het goed om te kijken welke toepassingen het beste bij uw woning passen. Zonne-energie daar kunt u zeker 200 dagen per jaar gratis gebruik van maken dat is winst voor uw portemonnee. Maar u zal ook moeten investeren om deze energie te kunnen gebruiken.

Soorten warmtepompen

Welke warmtepompen zijn er nog meer? Naast de ventilatiewarmtepomp zijn er nog meer soorten warmtepompen. Als een ventilatiewarmtepomp niet de geschikte warmtepomp voor u is kunt u de eigenschappen van de verschillende warmtepompen hieronder lezen.

Hybride warmtepomp

Uw huis duurzaam verwarmen en minder aardgas verbruiken? Dan is een Hybride Warmtepomp wellicht een goede oplossing voor uw woning. De Hybride Warmtepompen werkt samen met de bestaande cv-ketel door slimme technieken bespaart u op deze manier veel aardgas. En kan u voldoende warmte produceren voor de radiatoren. Zo bent u altijd voorzien van voldoende warmte voor de radiatoren en bespaart steeds meer aardgas. Deze hybride oplossing wordt steeds meer toegepast.

De Hybride Warmtepomp zorgt ervoor dat u een flinke besparing op de CO2-uitstoot krijgt, maar zorgt ook voor een besparing op de gasrekening. Een besparing van 30% op de gasrekening is zeker haalbaar. Ook komt u met de aanschaf van een Hybride Warmtepomp in aanmerking voor subsidie zodat de aanschafkosten flink omlaaggaan en u jaarlijks vele euro’s bespaart op de energierekening.

Lucht water warmtepomp ISDE subsidie 2022

De overheid stimuleert duurzame investeringen. Als u kiest voor de aanschaf van een lucht water warmtepomp kunt u rekenen op een subsidie. Deze subsidie moet u dan aftrekken van de aanschafprijs hierdoor wordt de terugverdientijd flink verkort. Het is in heb begin altijd een flinke investering. De lucht water warmtepomp heeft een snelle terugverdientijd.

Als u een lucht water warmtepomp aankoopt dan heeft u recht op een lucht water warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze lucht water warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen. Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen.

Lucht water warmtepomp subsidie

Meer gasloos wonen tips

Op zoek naar een betrouwbare warmtepomp installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.