Warm water

Warm water

Warm water in een gasloze woning. Als u een gasloze woning gaat maken moet er een voorziening gemaakt worden om warm sanitair water te hebben om te kunnen douchen of voor een bad. Let wel op dat u genoeg warm water in voorraad hebt, zodat iedereen in het gezin kan douchen of in bad kan zonder koud water te hebben. Duurzame oplossingen beschrijven we hieronder. De meest duurzame manier om warmtapwater te maken is met een warmtepompboiler.

Deze haalt de warmte uit afgezogen ventilatielucht uit de douche- en keukenruimte en slaat het via een kleine warmtepomp op in een boilervat. Een elektrische boiler was vroeger in appartementen met blokverwarming een gebruikelijke warmwatervoorziening. In combinatie met zonnepanelen is de bereiding van tapwater hiermee niet eens zo heel duur. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Met een zonneboiler heeft u warm water op zonne-energie. De warmwater expert kan u er alles over vertellen!

Warm water gasloze woning

Warm water gasloze woning met een warmtepomp

Een warmtepomp kan de volledige woning voorzien van warm water. In het buffervat (boiler) van de warmtepomp  wordt daarom een groot volume water op lage temperatuur voorzien (ongeveer 53°C). De hoeveelheid warm wat is afhankelijk wat er nodig is om een gezin van warm water te voorzien. De meeste voorkomende grote is een 300 liter of 500 liter buffer. De warmtepomp kan deze hoeveelheid warm water in ongeveer 1 uur verwarmen tot een tempratuur van 53 graden.

Electrische boiler

Vroeger toen er nog geen gas was hadden vele woningen een elektrische boiler in huis. Een grote witte boiler maakte in korte tijd een vat vol warm water. Tegenwoordig ziet u deze boilers steeds vaker terug keren in woonhuizen, deze boilers zijn tegenwoordig wel een heel stuk zuiniger en u kunt ze zelfs met een app bedienen. Als de woning voorzien is van zonnepanelen kunt u de boiler z programmeren dat hij warm water maakt als de zon schijnt, dan gaat de opgeleverde energie direct naar de boiler, waardoor er geen energie verloren gaat.

Boiler met zonneboiler spiraal

De meeste boilers kunnen voorzien zijn van een extra spiraal. Dat wil zeggen dat er 2 extra aansluitingen zitten. Op deze aansluitingen kunt u dus een set thermische  panelen aansluiten. Deze panelen verwarmen het water van de boiler als de zon schijnt. Dat zal in Nederland ongeveer 200 dagen per jaar zijn. Als de zon niet zo fel schijnt dan zal de installatie het water alleen voorverwarmen; dat wil zeggen als de zonneboiler maar 30 graden water produceert.

Dat is natuurlijk te weinig warm water om te douchen, u  kunt  de slimme boiler programmeren om elektrische bij te verwarmen, zodat u toch als de zon minder of niet schijnt een warme water heeft in de boiler. Op een elektrische boiler op zich zit geen subsidie, maar met een extra spiraal kunt u wel subsidie aanvragen als u er een zonneboiler van hebt gemaakt.

warm water warmtepomp boiler

Warmtepompboiler

De warmtepomp ketel is een prima alternatief om sanitair water te produceren als de cv-ketel is verwijderd. Op deze manier kunt u duurzaam warm water produceren wat goed is voor het milieu en portemonnee. De warmtepomp ketel haalt aanvankelijk warmte uit de lucht en daarna zal de compressor het overnemen. Als u ook nog over zonnepanelen beschikt dan kan de opgewekte energie direct van het dak naar de boiler gaan.

Warmtepomp boiler

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze elektrische boiler partners: