Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Warmtepomp subsidie

Subsidie warmtepomp

Subsidie voor een warmtepomp kan je flink helpen besparen op de aanschaf. Deze overheidsbijdrage is beschikbaar voor warmtepompen met een energielabel van A++ of hoger, onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De hoogte van de subsidie varieert afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen, wat de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker maakt.

Warmtepomp subsidie

Voorbeelden warmtepomp subsidie

Voorbeelden van subsidies voor warmtepompen in 2024 zijn € 2550 voor een hybride warmtepomp van 4 kW, € 3150 voor een volledige lucht-water warmtepomp van 8 kW, en € 4425 voor een bodemwarmtepomp van 6 kW, alle met energielabel A++. Extra subsidies zijn beschikbaar voor apparaten met energielabel A+++, en de regels veranderen in 2024, waarbij apparaten met energielabel A+ of lager niet meer in aanmerking komen. Meer details en de volledige lijst van subsidies vind je op de website van RVO.

Subsidie warmtepompen 2024

Wat is ISDE-subsidie?

De ISDE-subsidie, een overheidsinitiatief, stimuleert het gebruik van duurzame energie door het aanbieden van financiële tegemoetkoming voor de aanschaf van warmtepompen in bestaande bouw. Deze subsidie draagt bij aan de vermindering van gasverbruik en bevordert de overstap op duurzame energie. Om in aanmerking te komen, moet aan specifieke voorwaarden voldaan worden, zoals installatie door een erkende installateur.

Met een budget van 605 miljoen euro in 2024, onderstreept de ISDE de ambitie voor duurzaamheid. Alleen toepasbaar op bestaande bouw; details en voorwaarden zijn te vinden op de RVO-website, waar ook het beschikbare budget wordt bijgehouden.

Subsidie voor All-Electric en hybride warmtepompen

Subsidies zijn beschikbaar voor zowel volledig elektrische als All-Electric Ready hybride warmtepompen, waardoor de aanschaf van verschillende warmtepomptypes financieel aantrekkelijker wordt. Of je nu kiest voor een All-Electric Ready hybride model of een efficiënte water/water warmtepomp, je kunt rekenen op een ISDE-subsidie.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het installatiejaar. Hieronder vind je een overzicht van de ISDE-subsidiebedragen voor warmtepompen:

Lucht/water-warmtepomp: tot € 3900 in 2022 of 2023, verhoogd tot € 5775 in 2024.

Water/water warmtepomp: tot € 12.750 in 2022 of 2023, aangepast tot € 12.975 in 2024.

Ventilatielucht/water warmtepomp: tot € 2850 in 2022 of 2023, verhoogd tot € 3000 in 2024.

All-Electric Ready (hybride) warmtepomp: tot € 3900 in 2022 of 2023, verhoogd tot € 4125 in 2024.

Deze subsidies maken de overgang naar een duurzamere verwarmingsoplossing niet alleen milieuvriendelijker maar ook economisch voordeliger.

Voorwaarde subsidie op warmtepomp

Om in aanmerking te komen voor warmtepompsubsidie, moeten particulieren de installatie voltooien in een woning gebouwd vóór 1 januari 2019, en pas daarna subsidie aanvragen. Zakelijke gebruikers dienen de subsidie aan te vragen vóór aanschaf, met een offerte van de installateur. De warmtepomp moet nieuw zijn, door een deskundige geïnstalleerd, en vermeld staan in de actuele Meldcodelijst Warmtepompen, met een maximaal thermisch vermogen van 400 kW.

Aanvragen subsidie warmtepomp

Het aanvragen van een subsidie voor een warmtepomp in 2024 volgt een duidelijk stappenplan. Binnen 24 maanden na installatie moet de subsidie via rvo.nl aangevraagd worden, met een DigiD en bewijs van installatie. Dit bewijs omvat factuurdetails zoals aanschaf- en installatiedatum, merk, meldcode, en typenummer. Na indiening ontvang je een bevestiging en binnen 8 weken bericht over de goedkeuring, gevolgd door de subsidiebetaling.

Belangrijk is dat een goed geïsoleerd huis essentieel is voor de effectiviteit van de warmtepomp. Vanaf 2023 geldt voor bepaalde isolatiemaatregelen ook een ISDE-subsidie. Voor een optimale duurzame verwarmingsoplossing is het essentieel om je huis en behoeften goed te kennen.

Subsidies en leningen

Naast subsidies voor warmtepompen zijn er ook andere financiële steunmaatregelen beschikbaar, zoals subsidies en leningen voor isolatie, zonnepanelen, en duurzame renovatieprojecten. Deze kunnen gecombineerd worden met de warmtepompsubsidie voor een integrale verduurzaming van je woning. De overheid en diverse lokale instanties bieden deze extra ondersteuningen aan om energiebesparing en de transitie naar duurzame energie te versnellen. Raadpleeg de website van RVO voor een overzicht van alle beschikbare financiële regelingen en de specifieke voorwaarden.

Tevreden klanten

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Meer over subsidies en leningen:

Isolatie subsidie
Isolatie subsidie
zonneboiler platdak
Zonneboiler subsidie
Energiebesparende maatregelen
Energiebesparlening