Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Zonneboiler

Warm water van de zon

Een zonneboiler is een duurzaam product waar u de energierekening drastisch mee kunt verlagen: gratis warm water. Een zonneboiler bestaat uit een ketel en collectoren. Deze collectoren vangen de warmte van de zon op, transporteren deze naar de warmtewisselaar en geven het zo over aan het water. Ook als de zon er nauwelijks is, kan een zonneboiler nog steeds warmte maken. Hierdoor daalt het gasverbruik aanzienlijk. Ook kan de zonneboiler verwarmen. Een elektrische boiler kan uitgevoerd worden met een extra spiraal. Met deze zonneboilercombi bespaart u gas en stroom. Zonnepanelen wekken stroom op en een zonneboiler zorgt ervoor dat warmte afgeeft aan de boiler. De installateur kan u er alles over vertellen.

zonneboiler platdak

Zonneboiler ook voor donkere dagen

In de zomer levert uw zonneboiler bijna al uw warme water. Een zonneboiler werkt voornamelijk in de zomerperiode, in het voor- en najaar kan het warme water van de zonneboiler ook gebruikt worden voor de verwarming. In de winter vaak niet. Maar u hoeft niet bang te zijn voor een koude douche, als er minder zonlicht is, zorgt uw combiketel van de warmtepomp voor warm water.

De werking van een zonneboiler is eenvoudig: De verzamelaar op het dak vangt (zon)licht op en verwarmt een vloeistof. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het systeem. De warmte wordt gegeven aan het water in het voorraadvat. Het voorraadvat fungeert als een warmteaccu, en het verwarmde water kan op elk moment worden gebruikt. Is het vat leeg of nog niet op temperatuur? Dan springt de cv-ketel bij.

Zonneboiler met naverwarmer

Zonne-energie

Zonne-energie is de energie van de zon die gebruikt kan worden in de vorm van warmte en zonlicht. Hoe werkt zonneboiler dan? De zon straalt een grote hoeveelheid energie en warmte naar de aarde. De zonnecollectoren worden warm en de vloeistof verwarmt warm water. Afhankelijk van het type boiler en de hoeveelheid zonnecollectoren samen met de hoeveelheid zonne-energie komt de boiler snel op de gewenste temperatuur.

Deze straling kunt u gebruiken om met een zonneboiler warm water te maken. Zonne-energie is gratis en hiermee kunt u een flinke besparing behalen op de energiekosten. De panelen kunt u ook gebruiken om warm water te maken.  De straling die van de zon af komt, is duurzaam en oneindig beschikbaar. Er komt bij het gebruik van zonne-energie geen milieubelastende CO₂ vrij, hierom is Zonne-energie duurzaam.

Zonneboiler heatpipes

Heatpipes

Soms wordt beweerd dat een heatpipe zonnecollector een hoger rendement heeft dan een vlakke plaat collector. Het rendement van een enkele buis (warmtewisselaar) is bij een heatpipe inderdaad hoger. Tussen deze buizen zit echter flink wat loze ruimte en daarnaast is een relatief klein deel van de buis daadwerkelijk apparatuur oppervlakte. Hierdoor is het verschil tussen geïnstalleerde oppervlakte en apparatuur oppervlakte groot in vergelijking met een vlakke plaat collector. Bij deze laatste is bijna heel de collector apparatuur oppervlakte. De vlakke plaat zonnecollector heeft dus een hoger rendement.  Daarnaast is een vlakke plaat zonnecollector goedkoper dan een heatpipe en is de subsidie hoger.

Zonneboiler soms beste keuze

Met een zonneboiler kun je eenvoudig water verwarmen met de hulp van energie van de zon. Eén type is een warmwater-zonneboiler, die de zonnestralen gebruikt om water in een tank te verwarmen. Een ander type zonneboiler is een zonne-zwembadverwarming, die de zonnestralen gebruikt om water in een zwembad te verwarmen. Dit type zonneboiler is over het algemeen minder duur dan een warmwater-zonneboiler, maar kan minder efficiënt zijn.

Zonneboiler met tapwater
Zonneboiler in de winter

Wat doet een zonneboiler in de winter?

Zonneboilers zijn een steeds populairdere keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke manier om hun water te verwarmen. Veel mensen vragen zich echter af hoe deze systemen werken in de winter, wanneer er minder zonlicht beschikbaar is. Zonneboilers maken gebruik van de zonne-energie en gebruiken de energie van de zon om te absorberen en om te zetten in warmte.

In de winter zijn de zonnestralen minder sterk, zodat de thermische panelen niet zoveel warmte kunnen produceren. Daardoor wordt het water in de zonneboiler niet zo heet als in de zomer. De meeste zonneboilers zijn echter uitgerust met een back-up systeem dat in werking treedt als de zonnestralen niet sterk genoeg zijn om voldoende warmte te leveren. Ook kan de warmtepomp of Cv-ketel dit opvangen. Dit zorgt ervoor dat je altijd warm water hebt, zelfs in de winter.

HR ketel in combinatie met zonneboiler

Als u op zoek bent naar een nieuwe Hr-ketel overweeg dan zeker om deze aan te sluiten op een zonneboiler systeem. Een zonneboilercombi werkt goed in combinatie met een Hr-ketel. De zonneboiler gebruikt zelf geen stroom maar werkt warm water als voorverwarmer op. Zonneboiler kan in dezelfde formaat geleverd worden als een zonnecollector, hiermee kunt u op uw dak de beste opbrengst behalen. Er zijn diverse soorten zonneboilers. Met een zonneboiler combi is de besparing groot omdat in de bovenste laag van de zonneboiler wordt een extra spiraal is geplaatst.

Zodra de retourtemperatuur van de leidingen van uw nieuwe Hr-ketel lager is dan de temperatuur in de zonneboiler zorgt de regeling dat het retourwater door een 3- wegklep door de bovenste spiraal wordt geleid.

Uiteraard kan uw cv-systeem niet volledig verwarmd worden door een zonneboiler. De inlaattemperatuur voor uw radiatoren is ongeveer 70 graden, de zonneboiler is gemiddeld 50 graden. Omdat de retourtemperatuur van uw cv-systeem tussen de 35 en 40 graden is, kunt u deze wel voorverwarmen tot 50 en soms zelfs 65 graden door de bovenste spiraal van uw zonneboiler. Uw nieuwe cv-ketel hoeft op deze manier minder fossiele brandstoffen te verbruiken om het water te verwarmen. Dit systeem is dan ook uitermate geschikt voor het na- en voorjaar.

Naverwarming zonneboiler

Het Nz-keurmerk op de cv-ketel geeft aan dat de Hr-ketel geschikt is voor de aanvoer van warm water van bijvoorbeeld een zonneboiler. Zonder dit keurmerk is de bestaande cv-ketel niet geschikt omdat deze oververhit kan raken van het warme water wat de zonneboiler kan maken. In de zonneboiler wordt de vloeistof verwarmd en geeft de warmte weer af via een wisselaar in de boiler. Op deze manier wordt de zonneboiler verwarmd. Als de zon minder hard schijnt en de zonneboiler nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt dan kan het elektrisch element de boiler op de juiste temperatuur brengen.

Bij voldoende daglicht kan de zonneboiler het water eenvoudig verwarmen tot ongeveer 65 graden. Een zonneboiler kan ongeveer 70% van het tapwater verwarmen.

Naverwarming zonneboiler

Voordelen van zonne-energie

Er zijn verschillende manieren waarop je de energie van de zon kunt gebruiken om het energieverbruik van je huis te verminderen:

Schoon en duurzaam: Zonne-energie is een schone en duurzame bron van energie, omdat het gebruik maakt van de zon als bron van energie. Het produceert geen giftige afvalstoffen of vervuiling.

Onbeperkte hoeveelheid energie: De zon is een onuitputtelijke bron van energie, dus er is geen risico op uitputting van de bron.

Lagere energiekosten: Zonnepanelen kunnen de elektriciteitsrekening verminderen omdat ze energie opwekken uit de zon, in plaats van energie te kopen van een energiebedrijf.

Onderhoudsvriendelijk: Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en kunnen jarenlang probleemloos werken.

Vermindering van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Door te investeren in zonne-energie, kan een land afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en meer afhankelijk worden van duurzame energiebronnen.

Warm water van de zon

De een zonneboiler kan een gemiddeld gezin voorzien van warm water. Een zonneboiler kunnen installateurs plaatsen op een schuin dak of op een plat dak. Met een zonneboilercombi bespaar je veel m³ gas. Er zijn bijna geen zonneboiler kosten voor het onderhoud. De zonnecollectoren moeten regelmatig worden schoon gemaakt worden, anders loopt de besparing terug. Als de zonnecollector geplaatst worden met zonnepanelen dan kan een gemiddeld huishouden elektriciteit en warm water opwekken. Hierdoor kan een huishouden al snel honderden euro’s per jaar besparen. Hierdoor wordt de terugverdientijd met enkele jaren verkort. Met zonnepanelen en een zonneboiler kun je eenvoudig je woning verduurzamen.

Warm water van de zon

Zonne-energie advies

Nu zonne-energie steeds populairder wordt, zijn steeds meer mensen op zoek naar advies over zonne-energie. Hoewel er veel deskundigen over zonne-energie zijn, kan het moeilijk zijn om te weten wie te vertrouwen is. Er zijn enkele dingen die u in gedachten moet houden als u advies over zonne-energie zoekt. Ten eerste, zorg ervoor dat de persoon met wie u spreekt gekwalificeerd is om zonne-energie advies te geven. Er zijn veel zonne-energiebedrijven en ze zijn niet allemaal gelijkwaardig. Doe wat onderzoek naar het bedrijf voordat u met iemand spreekt en zorg ervoor dat ze een goede reputatie hebben.

Ten tweede, wees niet bang om vragen te stellen. Als u ergens niet zeker van bent, vraag dan om opheldering. Hoe meer informatie u heeft, des te beter u in staat zult zijn om te beslissen of zonne-energie wel of niet iets voor u is. Ten derde, vraag om meerdere meningen. Het is altijd een goed idee om met meer dan een persoon over zonne-energie te praten voordat u een beslissing neemt. Op deze manier krijgt u een goed beeld van de voor- en nadelen van zonne-energie. Als u deze tips volgt, bent u er zeker van dat u het best mogelijke zonne-energie-advies krijgt.

isde subsidie

ISDE subsidie zonneboiler

Er zijn regelingen waarbij u subsidie kunt aanvragen voor het installeren van een zonneboiler. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De RVO beheert verschillende regelingen waarbij u subsidie kunt aanvragen voor een duurzame-energieproject, waaronder ook regelingen voor zonneboilers. De subsidie is regeling waarbij u subsidie kunt aanvragen voor een zonneboiler. Deze regeling is bedoeld voor woningeigenaren en huurders die hun huis willen isoleren, of voor mensen die zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler willen aanschaffen.

Onze tips over: Zonne-energie

Zonne-energie
Zonne-energie
zonnepanelen pannedak
Zonnepanelen
pvt panelen
PVT-panelen