Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzaam product waar u de energierekening drastisch mee kunt verlagen: gratis warm water. Een zonneboiler bestaat uit een ketel en collectoren.

Deze collectoren nemen de warmte uit de zon op, transporteren dat naar de warmtewisselaar en geven het zo over aan het water. Ook als de zon er nauwelijks is, kan een zonneboiler nog steeds warmte genereren. Hierdoor daalt het gasverbruik aanzienlijk. Ook kan de zonneboiler verwarmen.

 

Afbeelding zonneboiler systeem met tapwater

Het is verstandig om een back-up te hebben voor de dagen dat er geen zon is. Ook op de boiler zit subsidie. Subsidie krijgen kan pas als de installateur de zonneboiler geïnstalleerd heeft.

Een elektrische boiler kan worden uitgevoerd worden met een extra spiraal. Met deze zonneboilercombi bespaar je gas en stroom. Zonnepanelen wekken stroom op en een zonneboiler zorgt ervoor dat warmte afgeeft aan de boiler. De installateur kan u er alles over vertellen.

Inhoud

Zonneboiler ook voor donkere dagen

In de zomer levert uw zonneboiler bijna al uw warme water. Een zonneboiler werkt voornamelijk in de zomerperiode in het voor- en najaar kan het warme water van de zonneboiler ook gebruikt worden voor de verwarming. In de winter vaak niet.

Maar u hoeft niet bang te zijn voor een koude douche, als er minder zonlicht is, zorgt uw combiketel van de warmtepomp voor warm water.

 

Zonneboiler icm warmtepomp voor donkere dagen

De werking van een zonneboiler is eenvoudig: De verzamelaar op het dak vangt (zon)licht op en verwarmt een vloeistof. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het systeem. De warmte wordt gegeven aan het water in het voorraadvat.

Het voorraadvat is als een warmteaccu en het verwarmde water kan elk moment worden gebruikt. Is het vat leeg of nog niet op temperatuur? Dan springt de cv-ketel bij.

Heatpipes

Soms wordt beweerd dat een heatpipe zonnecollector een hoger rendement heeft dan een vlakke plaat collector. Het rendement van een enkele buis (warmtewisselaar) is bij een heatpipe inderdaad hoger. Tussen deze buizen zit echter flink wat loze ruimte en daarnaast is een relatief klein deel van de buis daadwerkelijk apparatuur oppervlakte.

Hierdoor is het verschil tussen geïnstalleerde oppervlakte en apparatuur oppervlakte groot in vergelijking met een vlakke plaat collector. Bij deze laatste is nagenoeg heel de collector apparatuur oppervlakte. De vlakke plaat zonnecollector heeft dus een hoger rendement. 

Daarnaast is een vlakke plaat zonnecollector goedkoper dan een heatpipe én is de subsidie hoger. Ook qua levensduur adviseren we een vlakglas collector. Dit type is namelijk veel sterker en minder gevoelig voor bijvoorbeeld hagel.

Zonneboiler heatpipe

Zonneboiler soms beste keuze

Met een zonneboiler kan je eenvoudig water verwarmen met behulp van de energie van de zon. Eén type is een warmwater-zonneboiler, die de zonnestralen gebruikt om water in een tank te verwarmen. Een ander type zonneboiler is een zonnezwembadverwarming, die de zonnestralen gebruikt om water in een zwembad te verwarmen. Dit type zonneboiler is over het algemeen minder duur dan een warmwater-zonneboiler, maar kan minder efficiënt zijn.

Zonne-energie

Zonne-energie is de energie van de zon die gebruikt kan worden in de vorm van warmte en zonlicht. Hoe werkt zonneboiler dan? De zon straalt een grote hoeveelheid energie en warmte naar de aarde. De zonnecollectoren worden warm en de vloeistof verwarmt warm water.

Afhankelijk van het type boiler en de hoeveelheid zonnecollectoren samen met de hoeveelheid zonne-energie komt de boiler snel op de gewenste temperatuur.

Deze straling kunt u gebruiken om met een zonneboiler warm water te maken. Zonne-energie is gratis en hiermee kunt u een flinke besparing realiseren op de energiekosten. De panelen kunt u ook gebruiken om warm water te maken. 

De straling die van de zon af komt is duurzaam en oneindig beschikbaar. Er komt bij het gebruik van zonne-energie geen milieubelastende co2 vrij, hierom is Zonne-energie duurzaam.

Wat doet een zonneboiler in de winter?

Zonneboilers zijn een steeds populairdere keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een milieuvriendelijke manier om hun water te verwarmen. Veel mensen vragen zich echter af hoe deze systemen werken in de winter, wanneer er minder zonlicht beschikbaar is. Zonneboilers maken gebruik van de zonne-energie en gebruiken de energie van de zon om te absorberen en om te zetten in warmte.

In de winter zijn de zonnestralen minder sterk, zodat de thermische panelen niet zoveel warmte kunnen produceren. Daardoor wordt het water in de zonneboiler niet zo heet als in de zomer. De meeste zonneboilers zijn echter uitgerust met een back-up systeem dat in werking treedt als de zonnestralen niet sterk genoeg zijn om voldoende warmte te leveren. Ook kan de warmtepomp of Cv-ketel dit opvangen. Dit zorgt ervoor dat je altijd warm water hebt, zelfs in de winter.

Het Nz-keurmerk op de cv-ketel geeft aan dat de HR-ketel geschikt is voor de aanvoer van warm water van bijvoorbeeld een zonneboiler.

Zonder dit keurmerk is de bestaande cv-ketel niet geschikt omdat deze oververhit kan raken van het warme water wat de zonneboiler kan maken.

In de zonneboiler wordt de vloeistof verwarmd en geeft de warmte weer af via een wisselaar in de boiler. Op deze manier wordt de zonneboiler verwarmd.

Als de zon minder hard schijnt en de zonneboiler nog niet de juiste temperatuur heeft bereikt dan kan het elektrisch element de boiler op de juiste temperatuur brengen.

Bij voldoende daglicht kan de zonneboiler het water eenvoudig verwarmen tot ongeveer 65 graden. Een zonneboiler kan ongeveer 70% van het tapwater verwarmen.

HR ketel in combinatie met zonneboiler

Als u op zoek bent naar een nieuwe HR-ketel overweeg dan zeker om deze aan te sluiten op een zonneboiler systeem. Een zonneboilercombi werkt goed in combinatie met een HR-ketel.

De zonneboiler gebruikt zelf geen stroom maar werkt warm water als voorverwarmer op. Zonneboiler kan in dezelfde formaat geleverd worden als een zonnecollector hiermee kunt u op uw dak de beste opbrengst behalen.

Er zijn diverse soorten zonneboilers. Met een zonneboiler combi is de besparing groot omdat in de bovenste laag van de zonneboiler wordt een extra spiraal is geplaatst.

Zodra de retourtemperatuur van de leidingen van uw nieuwe HR ketel lager is dan de temperatuur in de zonneboiler zorgt de regeling dat het retourwater middels een 3- wegklep door de bovenste spiraal wordt geleidt.

Uiteraard kan uw cv-systeem niet volledig verwarmd worden door een zonneboiler. De inlaattemperatuur voor uw radiatoren is ongeveer 70 graden, de zonneboiler is gemiddeld 50 graden.

Omdat de retourtemperatuur van uw cv-systeem tussen de 35 en 40 graden is, kunt u deze wel voorverwarmen tot 50 en soms zelfs 65 graden middels de bovenste spiraal van uw zonneboiler.

Uw nieuwe cv-ketel hoeft op deze manier minder fossiele brandstoffen te verbruiken om het water te verwarmen. Dit systeem is dan ook uitermate geschikt voor het na- en voorjaar.

Warm water

De een zonneboiler kan een gemiddeld gezin voorzien van warm water. Een zonneboiler kunnen installateurs plaatsen op een schuin dak of op een plat dak.

Met een zonneboilercombi bespaar je veel m3 gas. Er zijn nagenoeg geen zonneboiler kosten voor het onderhoud. De zonnecollectoren moeten regelmatig worden schoon gemaakt worden anders loopt de besparing terug.

Als de zonnecollector geplaatst worden met zonnepanelen dan kan een gemiddeld huishouden elektriciteit en warm water opwekken. Hierdoor kan een huishouden al snel honderden euro’s per jaar besparen. Hierdoor wordt de terugverdientijd met enkele jaren verkort. Met zonnepanelen en een zonneboiler kun je eenvoudig je woning verduurzamen.

Zonneboiler subsidie 2022

Op dit moment kunt u gebruik maken van de ISDE-regeling die het mogelijk maakt om geld terug te vragen als u van plan bent om een zonneboiler te kopen. Doordat er subsidie is en diverse soorten zonneboilers er zijn kan de terugverdientijd met een aantal jaren worden terug gebracht.

Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler dat u aankoopt.

Ook moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn en is het erg belangrijk dat uw nieuwe zonneboiler op een zogenoemde apparatenlijst (lijst met goedgekeurde boilers) voorkomt. Deze lijst is door de Rijksoverheid zelf opgesteld. Bekijk: ISDE-regeling.

Er is een speciale website van de overheid, deze heet de www.energiesubsidiewijzer.nl, hierop kan worden bekeken of er mogelijk landelijke, provinciale, regionale of gemeentelijke zonneboiler subsidies zijn waar u gebruik van kan maken.

Zeker de moeite waard om daar eens te kijken of u in aanmerking kunt komen voor een extra zonneboiler subsidie.

Zonneboiler subsidie

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar Zonne-energiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.