Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzaam product waar u de energierekening drastisch mee kunt verlagen: gratis warm water. Een zonneboiler bestaat uit een ketel en collectoren. Deze collectoren nemen de warmte uit de zon op, transporteren dat naar de warmtewisselaar en geven het zo over aan het water. Ook als de zon er nauwelijks is, kan een zonneboiler nog steeds warmte genereren. Het is verstandig om een back-up te hebben voor de dagen dat er geen zon is. Ook op de boiler zit subsidie. De zonne-boiler partner kan u er alles over vertellen.

Zonneboiler ook voor donkere dagen

In de zomer levert uw zonneboiler bijna al uw warme water. In de winter vaak niet. Maar u hoeft niet bang te zijn voor een koude douche, als er minder zonlicht is, zorgt uw combiketel van de warmtepomp voor warm water. De werking van een zonneboiler is eenvoudig: De verzamelaar op het dak vangt (zon)licht op en verwarmt een vloeistof. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het systeem. De warmte wordt gegeven aan het water in het voorraadvat. Het voorraadvat is als een warmteaccu en het verwarmde water kan elk moment worden gebruikt. Is het vat leeg of nog niet op temperatuur? Dan springt de cv-ketel bij.

warm water warmtepomp boiler

Heatpipes

Soms wordt beweerd dat een heatpipe zonnecollector een hoger rendement heeft dan een vlakke plaat collector. Het rendement van een enkele buis (warmtewisselaar) is bij een heatpipe inderdaad hoger. Tussen deze buizen zit echter flink wat loze ruimte en daarnaast is een relatief klein deel van de buis daadwerkelijk apparatuur oppervlakte. Hierdoor is het verschil tussen geïnstalleerde oppervlakte en apparatuur oppervlakte groot in vergelijking met een vlakke plaat collector. Bij deze laatste is nagenoeg heel de collector apparatuuroppervlakte. De vlakke plaat zonnecollector heeft dus een hoger rendement. 

Daarnaast is een vlakke plaat zonnecollector goedkoper dan een heatpipe én is de subsidie hoger. Ook qua levensduur adviseren we een vlakglas collector. Dit type is namelijk veel sterker en minder gevoelig voor bijvoorbeeld hagel.

Zonneboiler

Zonneboiler subsidie 2021

Op dit moment kunt u gebruik maken van de ISDE-regeling die het mogelijk maakt om geld terug te vragen als u van plan bent om een zonneboiler te kopen. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type zonneboiler dat u aankoopt. Ook moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn en is het erg belangrijk dat uw nieuwe zonne-boiler op een zogenoemde apparatenlijst (lijst met goedgekeurde boilers) voorkomt. Deze lijst is door de Rijksoverheid zelf opgesteld. Bekijk: ISDE regeling.

Er is een speciale website van de overheid, deze heet de www.energiesubsidiewijzer.nl, hierop kan worden bekeken of er mogelijk landelijke, provinciale, regionale of gemeentelijke subsidies zijn waar u gebruik van kan maken. Zeker de moeite waard om daar eens te kijken of u in aanmerking kunt komen voor een extra zonneboiler subsidie.

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: