Ventilatie

Ventilatie in huis

Vroeger werd er nauwelijks gesproken over een ventilatiesysteem, omdat een oudere woningen zoveel naden en kieren had dat er altijd wel vers lucht de woning in kwam. Tegenwoordig is een woning zo luchtdicht gebouwd dat ventileren een vereiste is om een gezond binnenklimaat te verkrijgen. Het creëren van een zo goed mogelijk binnenklimaat betekent prominente aandacht voor energiebesparing. Een mechanische ventilatiebox met ventilator zorgt voor een centrale luchtafvoer via het ventilatiesysteem. De ventilatiekanalen en de ventilatiebox wordt vooral ingezet in de renovatie- en vervangingsmarkt.

Ventilatiesysteem in huis

WarmteTerugWinning (WTW)

Om aan aanscherpende energienormen te kunnen voldoen, spelen WTW-units een belangrijke rol in de ventilatie in een woning. Bij balansventilatie voert het toestel verse lucht toe aan de woning en voert vervuilde lucht mechanisch af met door integreerde ventilatoren. Dit is luchtverversing door de afvoer en aanvoer ventielen in het plafond. Door de warmteterugwinning uit de afgevoerde lucht, wordt deze warmte overgedragen aan de toegevoerde lucht.

Om een woning zo goed mogelijk gebruik te laten maken van een WTW-unit, is het belangrijk dat er een goed plan wordt gemaakt om de juiste WTW-unit te selecteren. De specialist kan samen met u een goed en gezond plan ontwerpen, zodat u vele jaren plezier heeft van uw WTW-unit.

Warmteterugwin unit wtw

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een ventilatiesysteem waarbij de lucht met mechanische ventilatie-unit in en uit een ruimte wordt geblazen. Mechanische ventilatie kan worden gebruikt om vervuilde lucht uit een ruimte te verwijderen en die te vervangen door verse lucht. Mechanische ventilatie kan ook worden gebruikt om lucht binnen een ruimte te laten circuleren. Er zijn twee soorten mechanische ventilatie, geforceerde ventilatie en natuurlijke ventilatie. Geforceerde ventilatie ontstaat door ventilatoren of aanjagers te gebruiken om lucht in of uit een ruimte te brengen. Natuurlijke ventilatie ontstaat wanneer binnenlucht een ruimte in en uit gaat door een raam open of roosters de woning verlaat.

Deze natuurlijke vorm van ventilatie gaat op een natuurlijke manier. Mechanische ventilatie kan zowel in woningen als in commerciële ruimten worden gebruikt.

Deze vorm van ventilatie wordt vaak gebruikt in oudere woningen waar vochtige lucht en vervuilde lucht automatisch afgevoerd worden. Mechanische ventilatie kan ook gebruikt worden in commerciële omgevingen, zoals kantoorgebouwen of fabrieken, om de luchtkwaliteit te verbeteren of om lucht te laten circuleren.

Verse lucht in huis

Verse lucht in huis

De meeste mensen denken aan frisse lucht als iets wat van buiten komt. Maar wist u dat de ventilatie lucht in uw huis net zo fris kan zijn, en in sommige gevallen zelfs frisser? Het is waar! Net zoals uw lichaam frisse lucht nodig heeft om gezond te blijven, heeft uw huis dat ook. Frisse lucht is zelfs nodig om uw huis vrij te houden van allergieën, bacteriën en vochtige lucht, hierdoor kunnen eenvoudig gezondheidsklachten ontstaan. Er zijn een paar eenvoudige dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat de lucht in uw huis altijd fris en schoon is. Ten eerste, zet uw ramen regelmatig open om frisse lucht van buiten naar binnen te laten.

Ventilatie unit

De meeste mensen zijn zich bewust van het belang van frisse lucht. Goede ventilatie gaat samen met een gezond binnenklimaat. Je kunt op verschillende manieren ventileren. Het toevoegen van verse buitenlucht is de eenvoudigste manier van ventileren. Gezonde lucht kan automatisch geregeld worden met een ventilatie-unit.

We hebben toch ook gezonde lucht nodig om te leven. Veel mensen beseffen echter niet hoe belangrijk schone lucht in huis is. De binnenlucht kan tot vijf keer meer verontreinigd zijn dan de buitenlucht, en een slechte ventilatie kan leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Een ventilatiesysteem met verse lucht kan de kwaliteit van de binnenlucht helpen verbeteren door verse, schone lucht van buiten aan te voeren.

Mechanische ventilatie
Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie

Een goede ventilatie is van nodig belang voor elk huis, en er zijn enkele manieren om dat te bereiken. Een toepassing die veel voorkomt, is ventilatie in de ramen via ventilatieroosters. Deze kunt u de gehele dag open laten staan en zo wordt de ruimte geventileerd. Een veelgebruikte methode is het installeren van een ventilatie-unit, die vuile lucht in huis aanzuigt en afgezogen lucht naar buiten drijft via het ventilatiesysteem.

Natuurlijke ventilatie is gratis en vereist geen energie om te ventileren. Het is echter niet altijd doeltreffend, vooral op plaatsen waar veel vocht is. Maar over het algemeen is natuurlijke ventilatie een goede optie voor wie een zuinige en milieuvriendelijke manier zoekt om zijn huis te ventileren.

Wat doet ventilatie in huis?

Ventilatie in huis is bedoeld om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door verse lucht van buiten naar binnen te brengen en vervuilde lucht naar buiten te verwijderen. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen, om schimmelgroei te verminderen en om de gezondheid te verbeteren door de afvoer van schadelijke stoffen. Er zijn verschillende manieren om ventilatie in huis te behalen, afhankelijk van de behoeften van je huis. Sommige opties zijn:

Natuurlijke ventilatie: dit is de eenvoudigste manier om ventilatie te bereiken en maakt gebruik van openingen in de muur, zoals ramen en deuren, om lucht naar binnen net zoals naar buiten te laten.

Mechanische ventilatie: dit is een actief systeem dat lucht naar binnen en naar buiten pompt met ventilatoren. Dit is vaak de effectiefste manier om ventilatie te realiseren, maar het kan ook energiekosten met zich meebrengen.

Ventilatieroosters: ventilatieroosters zijn openingen in de muur waardoor lucht naar binnen en naar buiten kan. Ze kunnen handmatig of automatisch geopend worden.

Onze tips over: Ventilatie

Ventilatiesysteem in huis
Ventilatie warmtepomp
Warmteterugwin unit wtw
Warmteterugwinning
Ventilatie in gasloos huis
Ventilatie in huis