Zonnepanelen

Met zonnepanelen bent u uw eigen energieleverancier. Over zonnepanelen zijn veel vragen. Hoe werkt een zonnepaneel? Welke zonnepanelen zijn er? Wat kosten zonnepanelen? Zijn mijn zonnepanelen nog te verzekeren?

Er zijn dan ook vele soorten en kwaliteitsverschillen in zonnepanelen. Om al deze vragen te beantwoorden, is het erg belangrijk dat u snel contact opneemt met één van onze zonnepaneelpartners. Deze zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van zonnestroominstallaties.

Zonnepanelen pannedak

Inhoud

Kies voor hoge kwaliteit en A merk panelen

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat u niet voor de goedkoopste panelen gaat, maar voor kwalitatief goede zonnepanelen kiest. Vele merken geven u 15 jaar garantie, maar als het bedrijf dan niet meer bestaat en uw zonnepaneel is defect, kunt u deze garantie niet meer claimen.

Hoe herkent u een A-merk zonnepaneel? Vaak hebben A-merk zonnepanelen een hogere opbrengst dan een B-paneel. Ook zult u vaak zien dat de duurdere zonnepanelen een A-kwaliteit hebben. Laat u goed informeren bij een specialist.

A kwaliteit zonnepanelen

A-kwaliteit zonnepanelen

De prijs van A-kwaliteit zonnepanelen zijn flink in prijs gedaald. Daardoor lijkt het verschil tussen de A en B merken kleiner te worden maar dat is niet het geval. De overheid heeft ervoor gekozen om de subsidies voor zonnepanelen in te perken.

Maandelijke kosten zonnepanelen

De maandelijkse kosten voor een gemiddelde zonnestroominstallatie hangt sterk af van hoeveel de zonnestroominstallatie heeft gekost. Met een zonnestroominstallatie verdient u altijd uw investering terug! Als een gemiddelde zonnestroominstallatie 5000 euro heeft gekost, dan kunt u de BTW terugvorderen. 5000 euro – 21% BTW = 3950 euro. Een zonnestroomsysteem van goede kwaliteit gaat ongeveer 25 jaar mee. Als u 3950 euro deelt door 25 jaar (oftewel 300 maanden) zijn de kosten maar 13,20 euro per maand! In deze 25 jaar zou de omvormer een keer stuk kunnen gaan, maar veel merken geven hierop garantie.

Wat leveren de zonnepanelen op? Als uw zonnestroominstallatie 3000 kWh per jaar kan opwekken tegen een elektriciteitsprijs van 0,22 euro, levert de zonnestroominstallatie 3000×0,22 = 660 euro per jaar op. Per maand is dit 55 euro. Maak snel een afspraak met de gecertificeerde zonnestroominstallateur! Deze kan u alles vertellen over zonnepanelen.

 

Plaatsen op plat of schuin dak

Er zijn meerdere manieren en plaatsen waarop u de zonnepanelen kunt laten plaatsen. Dit alles is afhankelijk van uw woning. Het meest voorkomend is dat de panelen geplaatst worden op een plat of een hellend dak. Het is goed om rekening te houden met de hoek waaronder de panelen geplaatst worden. Met een gemiddelde hellingshoek van 45 graden, wekken de zonnepalen de meeste energie op.

Bij de gemiddelde woning met een hellend dak is het dak vaak rond de 40 graden. Dit is dus uitstekend om zonnepanelen op te monteren. Heeft uw woning een groot plat dak, dan kan er door middel van platdak beugels een constructie worden gebouwd om de zonnepanelen ook schuin te monteren.

 

Zonnepanelen schuin-plat dak

Bij een zonnestroominstallatie hoort een omvormer. Deze omvormer haalt de stroom die de zonnepanelen opwekken uit de zonne-energie. Daarna zorgt de omvormer ervoor dat de stroom die uit de zonnestroominstallatie komt, geschikt wordt gemaakt om aan het energienetwerk te leveren. Er zijn 2 soorten omvormers: stringomvormers en mirco-omvormers.

Stringomvormers

Bij een stringomvormer worden de panelen in een serie aan elkaar gekoppeld in lange ‘strings’. Deze strings worden vervolgens aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan. De stringomvormer heeft vaak wel twee aansluitingen waardoor er een 2e string gemonteerd kan worden op een andere zijde van het dak.

Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn: met weinig verschillende onderdelen hebben ze een kleine kans op storingen. Bovendien, als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen. Om elk paneel apart te kunnen uitlezen en het maximale rendement uit de string te halen, kunt u gebruik maken van optimizers.

Omvormers

Mirco omvormers

Bij een micro-omvormer heeft elk paneel zijn eigen omvormertje. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230 V wisselstroom in de meterkast. Het voordeel hier is dat elk paneel zijn eigen MPP-tracking heeft. Zulke systemen worden vaak toegepast bij installaties waarbij de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben of bij kleine systeempjes van drie of vier panelen. Het nadeel is dat het systeem meer onderdelen heeft en daardoor iets storingsgevoeliger wordt.

De omvormers zelf worden ook blootgesteld aan zwaardere omstandigheden (bijvoorbeeld hoge temperaturen zo vlak onder de panelen) en als ze eens kapot zouden gaan, dan is het moeilijker om ze te bereiken en te vervangen. Daar staat dan weer tegenover dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk kan worden bekeken, in plaats van het alleen kunnen bekijken van de opbrengst van het systeem als geheel. 

Micro omvormer

BTW-teruggave

Als u zonnepalen heeft aangeschaft, heeft u recht op teruggave van de btw. De btw moet u zelf terugvragen bij de belastingdienst. De belastingdienst ziet u als een klein bedrijfje dat energie opwekt. Ook al bent u geen ondernemer, toch heeft u recht op teruggave van de btw. Veel installatiebedrijven helpen klanten met de btw-teruggave, maar ook onze partners kunnen u hierbij helpen.

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar Zonne-energiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.