Zonnepanelen

Zonnepanelen

Met zonnepanelen bent u uw eigen energieleverancier. Over zonnepanelen zijn veel vragen. Hoe werkt een zonnepaneel? Welke zonnepanelen zijn er? Wat kosten zonnepanelen? Zijn mijn zonnepanelen nog te verzekeren? Er zijn ook vele soorten en kwaliteitsverschillen in zonnepanelen. Om al deze vragen te beantwoorden is het erg belangrijk dat u snel contact opneemt met één van onze zonnepaneelpartners. Deze zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van zonnestroom installaties.

A-kwaliteit zonnepanelen

De prijs van A-kwaliteit zonnepanelen zijn flink in prijs gedaald. Daardoor lijkt het verschil tussen de A en B merken kleiner te worden maar dat is niet het geval. De overheid heeft er voor gekozen om de subsidies voor zonnepanelen in te perken.

Kies voor hoge kwaliteit en A merk panelen

Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat u niet voor de goedkoopste zonnepanelen gaat maar voor kwaliteits zonnepanelen kiest. Vele merken geven 15 jaar garantie maar als het bedrijf niet meer bestaat en je zonnepaneel is defect dan kan je niets meer claimen voor garantie. Hoe herken je een A zonnepaneel? Vaak hebben deze zonnepanelen een hogere opbrengst dan een B paneel. Ook zal je vaak zien dat de duurdere zonnepanelen een A kwaliteit hebben. Laat u goed informeren bij een specialist.

zonne-energie kies a kwaliteit zonnepanelen

Maandelijke kosten zonnepanelen

Maandelijks kosten voor een gemiddelde zonnestroom installatie hangt sterk af van de kosten die de zonnestroom installatie heeft gekost. Met een zonnestroom installatie verdient u altijd uw investering terug!  Als een gemiddelde zonnestroom installatie 5000 euro heeft gekost dan kunt u de BTW terug vorderen. Een kwaliteits zonnestroom systeem gaat ongeveer 25 jaar mee. In deze periode zou de omvormer wel een keer stuk kunnen gaan maar vele merken geven ook veel garantie.

De kosten 5000 euro – 21% BTW =3950 euro. 3959 euro delen door 300 maanden = 13.20 euro per maand! Wat leveren de zonnepanelen op? Als uw zonnestroom installatie 3000 kWh kan opwekken per jaar  tegen een elektriciteit prijs van 0.22 euro levert de zonnestroom installatie per jaar 3000×0.22= 660 euro per jaar op. Per maand is dit 55 euro. Maak snel een afspraak met de gecertificeerde zonnestroom installateur deze kan u alles vertellen over zonnepanelen.

Plaatsen op plat of schuin dak

Er zijn meerdere manieren en plaatsen waar u de zonnepanelen kunt laten plaatsen. Dit alles is afhankelijk van uw woning. Veel voorkomend is dat de panelen geplaats worden op een plat dak of een hellend dak. Het is goed om rekening te houden met de hoek waar de panelen onder geplaatst worden. Met een gemiddelde hellingshoek van 45 graden wekken de zonnepalen de meeste energie op.

Een gemiddelde woning met een hellend dak is vak rond de 40 graden. Dit is dus uitstekend om zonnepanelen op de monteren. Heeft uw woning een groot plat dak dan kan er door middel van platdak beugels een constuctie gebouwd worden om de zonnepanelen ook schuin te monteren.

PVT Systeem gasloos wonen

Bij een zonnestroom installatie hoort een omvormer. Deze omvormer haalt de stroom die de zonnepanelen opwekken uit de zonne-energie. Daarna zorgt de omvormer ervoor dat de stroom die uit de zonnestroom installatie komen geschikt gemaakt wordt om aan het energienetwerk te leveren. Er zijn 2 soorten omvormers string omvormers en mirco omvormers.

String omvormers

Bij een string-omvormers worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld in lange strings, en worden vervolgens de strings aan de omvormer gekoppeld. Dit is het meest voorkomende type installatie, en wordt toegepast wanneer de panelen allemaal dezelfde kant op staan. De string omvormer heeft vaak wel 2 aansluitingen waardoor er een 2e string gemonteerd kan worden met een andere zijde van het dak.

Het voordeel van deze systemen is dat ze relatief simpel zijn met weinig verschillende onderdelen en daardoor een kleine kans op storingen. En als er al een storing zou zijn in de omvormer, dan is deze meestal goed bereikbaar en dus gemakkelijk om te vervangen. Om elk paneel apart te kunnen uitlezen en het  maximale rendement uit de string te halen kunt u gebruik maken van optimizers.

string omvormer

Mirco omvormers

Bij een micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormertje. Deze zijn allemaal direct aangesloten op de 230 V wisselstroom in de meterkast. Het voordeel hier is dat elk paneel zijn eigen MPP tracking heeft. Zulke systemen worden vaak toegepast bij installaties waar de panelen allemaal verschillende hellingshoeken en oriëntaties hebben, en ook bij kleine systeempjes van 3 of 4 panelen. Het nadeel is dat het systeem meer onderdelen krijgt en daardoor iets storingsgevoeliger wordt.

De omvormers worden zelf ook blootgesteld aan zwaardere omstandigheden (hoge temperaturen, zo vlak onder de panelen) en als ze eens kapot zouden gaan, dan is het moeilijker om ze te bereiken en te vervangen. Daar staat dan weer tegenover dat de opbrengst van ieder paneel afzonderlijk kan worden bekeken, in plaats van alleen de opbrengst van het systeem als geheel. 

micro omvormer

BTW teruggave

Als u de zonnepalen heeft aangeschaft heeft u recht op teruggave van de BTW. De BTW moet u zelf terug vragen bij de belastingdienst. De belastingdienst ziet u als een klein bedrijfje dat energie opwekt. Ook al bent u geen ondernemer toch heeft u recht op BTW teruggave. Veel installatiebedrijven helpen klanten met de teruggaven maar ook onze partners kunnen u hiermee helpen.

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professionele en adviserende bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: