Dakisolatie

Met dakisolatie bespaart u honderden euro’s per jaar! Ook vermindert u de uitstoot van CO2. De meeste warmte gaat via het dak naar buiten. Warme lucht gaat altijd omhoog. Deze warmte bent u dus kwijt. De besparing bij dakisolatie kan oplopen tot ruim 500 euro per jaar (bij een gemiddelde woning). 

U bespaart niet alleen op de energierekening maar u verbetert ook uw binnenklimaat. In de zomer, als het buiten lekker warm is, blijft uw huis lekker koel. Dit geeft dus een aangenamere woonomgeving. Warme buitenlucht kan slecht uit een goed geïsoleerde woning ontsnappen.

Dakisolatie

Inhoud

Schuine daken isoleren

Een schuin dak is vaak eenvoudig te isoleren door aan de binnenzijde een houten raamwerk te plaatsen waartussen het isolatiemateriaal kan worden geklemd. De afwerking kan op verschillende manieren gebeuren. 

Sommige isolatiematerialen zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag, bij andere soorten moet u het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen. Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking, aangebracht.

Schuine daken isoleren

Sommige isolatiematerialen hebben een dampremmende laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is. Hierna kan het dak worden afgewerkt. Dakafwerking aan de buitenzijde is vaak een ingrijpende operatie. Dit is verstandig als uw woning aan een nieuw dak toe is. Bij het isoleren van een schuin dak langs de buitenkant wordt er gebruikt gemaakt van harde, drukvaste isolatieplaten met een tand- en groefsysteem van kunststof hardschuim: polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS). Hierop komen vaak nieuwe dakpannen zodat u een compleet nieuw dak krijgt.

Platte daken isoleren

Het isoleren van een plat dak is een vak apart. Het isoleren moet zeer deskundig en zorgvuldig gebeuren. Het risico kan zijn dat er vochtplekken en condens ontstaan. Dit wilt u voorkomen. Het isoleren van het platte dak levert direct een grote energiebesparing op. Het verhoogt het comfort in de woning want de warmte blijft in de zomer langer buiten en in de winter houdt u de warmte langer binnen. U bespaart hiermee veel op de stookkosten.

Plat dak isoleren

Wat kost dakisolatie?

De kosten voor het aanbrengen van dakisolatie bedragen bij een gemiddelde woning tussen 2.500 en 4.000 euro. Op deze werkzaamheden zit ook subsidie wat betekent dat de kosten uiteindelijk een stuk lager uitvallen.

Om een juiste prijs en besparing te berekenen, is het verstandig dat een expert bij u langskomt. De terugverdientijd van deze werkzaamheden bedragen ongeveer 5 jaar. Bovendien stijgt de waarde van de woning flink en ook het wooncomfort wordt verhoogd.

Wat kost dakisolatie

Subsidie dakisolatie

Er zijn verschillende subsidies voor dakisolatie die de Nederlandse overheid aanbiedt als het aankomt op het isoleren van uw dak. De eerste variant is alleen bestemd voor de Verenging van Eigenaren. Wanneer er bij deze eerste variant aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan de VvE tot wel 20 euro per m2 dakoppervlakte ontvangen.

 Als het een isolatie van een vloer betreft, kunnen VvE’ers 5 euro per m2 verwachten. Let wel op: om deze subsidie dakisolatie te ontvangen, moet de VvE naast de dak- of vloerisolatie minstens één extra energiebesparende maatregel nemen zoals gevelisolatie, spouwmuurisolatie of bodemisolatie.

Subsidie dakisolatie

Gelukkig zijn er ook tegemoetkomingen beschikbaar voor particulieren. Zo is er een verlaagd btw-tarief van 21% naar 9% voor dakisolaties. Hier heeft u recht op als de isolatie wordt aangelegd door een erkende vakman. Het is dus raadzaam om dit te doen met een professionele isolatiespecialist. Naast het verlaagde btw-tarief is de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) uitgebreid, zodat ook isolatiewerken hier aanspraak op kunnen maken. De ISDE dient daarmee als vervanging voor de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) die u als particulier tot eind 2020 kon krijgen voor isolatiemaatregelen.

U kunt de nieuwe ISDE voor isolatie enkel als particulier aanvragen als u investeert in dakisolatie of vloer- en/of bodem-, glas-, gevel- of spouwmuurisolatie. Afhankelijk van wat u wilt isoleren, kunt u 4 euro per m2 (voor bodemisolatie) tot wel 25 euro per m2 (voor gevelisolatie) ontvangen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van ISDE.

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar isolatiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.