Infrarood verwarming

Infrarood verwarming is elektrisch verwarmen. Er gaan best wel wat verhalen rond over infrarood verwarming. Zo zou de straling ongezond zijn, mag u er maximaal een half uur in zitten, het zou veel energie kosten om zo’n verwarming te kunnen veroorloven. Allemaal onzin! Met een infrarood verwarming is de warmte opgewekt door elektriciteit. Toch is het anders dan de elektrische verwarming die u misschien kent als los kacheltje. Bij een infrarood kachel wordt de elektriciteit omgezet in infraroodstraling.

Dit zorgt voor een directere en zuinigere manier van verwarmen, hierdoor zijn infraroodpanelen een goed alternatief voor verwarmen op aardgas. Infrarood verwarmen is veilig en lekker. U steekt de stekker in het stopcontact en u kunt meteen genieten van heerlijke warmte. En als u gebruik maakt van Zonne-energie wekt u de stroom gratis op.

Infrarood verwarming

Inhoud

Verwarmen met Infrarood

Infraroodpanelen verwarmen via stralingswarmte, op dezelfde manier als de zon dat doet. De warmtestraling verwarmt niet de lucht, maar het plafond, de muren, de voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op.

De omgeving staat deze opgeslagen warmte af aan de ruimte, dit zorgt voor een aangenaam klimaat. Zo worden de verliezen en nadelen van opstijgende warme lucht (zoals bij convectieverwarming) vermeden. 

Verwarmen met infrarood

Wat is Infrarood?

De zon is onze grootste verwarmingsbron. De zon verwarmt via infraroodstraling. Voor het menselijk oog is infrarood onzichtbaar. Als infraroodstraling onze huid raakt, geeft dit een aangenaam warmtegevoel. Infraroodstraling wordt ook wel stralingswarmte genoemd.

Wat is infrarood?

Infrarood verwarming voor de toekomst

Infraroodverwarming is een vervanging van de conventionele verwarming. Infrarood stralingspanelen zijn te bedienen doormiddel van een thermostaat zodat er altijd de gewenste temperatuur op bepaalde plekken bereikt wordt.

Infraroodverwarming werkt met gerichte warmte en zorgt voor een aangenaam warm gevoel. Als uw woning voorzien is van eigen zonnepanelen dan kunt u doormiddel van groene stroom uw eigen woning verwarmen.

Infrarood verwarmening voor de toekomst

Infrarood is gezond!

Verwarmen doormiddel van infraroodstraling voorkomt de circulatie van stof. Dit heeft een positief effect op de luchtwegen omdat de ingeademde lucht schoner is. Infrarood tast de luchtvochtigheid niet aan waardoor groei van schimmels en huisstofmijten gereduceerd worden. 

Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50-60 procent bij een temperatuur van 18-22°C. Een vochtigheid onder 40 procent is te droog, 65 procent is te vochtig.

Voor een optimale woonhygiëne ligt de relatieve vochtigheid rond de 50 procent. 

Elektrische-vloer-verwarming-gasloos-wonen

Infrarood paneel

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is. Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. IR verwarming geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer of ruimte. IR verwarming is niet zomaar een verwarming, infrarood verwarming zijn er in verschillende type en belangrijk is dat u het juiste benodigd vermogen uitkiest.

Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Je kan ook kiezen voor een elektrische kachels maar dan verwarm je weer de lucht.

Infrarood panelen

De voordelen van verwarmen met infrarood panelen IR verwarming werkt op basis van dezelfde stralen als de zon op de aarde schijnt. In plaats van radiatoren die de lucht verwarmen, verwarmt de straling de omgeving van de infrarood panelen.

Deze objecten geven vervolgens de warmte af, wat een zeer comfortabel en constant klimaat oplevert. Tevens is de luchtverplaatsing en dus ook stofverplaatsing lager dan bij het gebruik van radiatoren. Ja kan ook verplaatsbare infrarood verwarming plaatsen. Deze kan je plaatsen waar je direct verwarming nodig hebt.

Infrarood panelen voor het verwarmen van elke ruimte

Infraroodpanelen kunnen in elke ruimte geplaatst worden en geven daarnaast ook nog eens voldoende warmte om de ruimte op een aangename temperatuur te houden. Er zijn vele soorten ir verwarming panelen beschikbaar zoals een keuze uit witte panelen, gekleurd glas en zelfs voor spiegels.

Er zijn oplossingen voor zowel wand als plafond montage, dus een infraroodpaneel past altijd in het interieur. Ook ideaal als aanvulling op bijvoorbeeld de elektrische vloerverwarming of voor een aparte ruimte waar geen verwarming aanwezig is.

Infrarood verwarming cleanheating

Infrarood verwarming als duurzame oplossing

IR verwarming of infrarood vloerverwarming is een technisch hoogstandje, waardoor ze een zeer lange levensduur kennen. Infrarood verwarming biedt bovendien meer comfort bij lagere temperaturen, waardoor de verbruikskosten omlaaggaan. Vele soorten zijn beschikbaar en deze infrarood verwarmingspanelen qua design en vormgeving.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt een infrarood warmte paneel nu precies? Infrarood verwarming in uw huis verwarmt de ruimtes op dezelfde manier als de zon onze aarde verwarmt. Dit wordt gedaan door infraroodstraling. Deze straling voelen wij van de zon als zonnestralen. Met een speciaal ontwikkelde koolvezelstructuur kunnen de infrarood warmtepanelen dezelfde vorm van straling opwekken als de zon doet. Deze straling is een lange golf infraroodstraling, ook wel C-straling genoemd. Dit wordt opgewekt met behulp van elektriciteit.

In tegenstelling tot traditionele verwarming als een radiator, heeft een infrarood warmte paneel geen lucht nodig om een ruimte te verwarmen. De warmte die het paneel uitstraalt dringt praktisch zonder verlies door de lucht en verwarmt de objecten die hij raakt. Deze objecten slaan de warmte op en geven die gelijkmatig af aan de ruimte. Hierdoor wordt de ruimte op een prettige manier verwarmd. Dit is vergelijkbaar met een open haard als verwarming, alleen dan zonder hout en met veel een hoger rendement.

Infrarood paneel

Infraroodpanelen, infrarood verwarming werkt op elektriciteit en verwarmt één plek in huis, zoals een bank, bijkeuken of eettafel. Ook in vochtige ruimtes zoals badkamers is infrarood verwarming mogelijk. Infrarood verwarming werkt met lange golf infraroodstraling, die niet doordringt in je huid. Wanneer je in het bereik van het paneel zit, voelt het net alsof je in de echte zon zit. Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt.

Doordat alleen het gebied onder (óf naast) het paneel verwarmd wordt, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, en dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Kortom, een toekomstbestendig, stijlvol en gezond alternatief voor je huidige verwarming.

Draadloze thermostaat

Infrarood verwarming kan je goed regelen met een draadloze thermostaat. Draadloze thermostaten werken hetzelfde als een gewone thermostaat. Ook de elektrische vloerverwarming kan je schakelen met een draadloze thermostaat.

Centrale verwarming

De centrale verwarming kan vervangen worden voor elektrische verwarming of door infrarood panelen. Om een woonkamer te voorzien van infrarood verwarming

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare infrarood installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.