Infrarood verwarming

Woning verwarmen met infrarood verwarming

Infrarood verwarming is elektrisch verwarmen. Er gaan best wel wat verhalen rond over infraroodverwarming. Zo zou de straling ongezond zijn, mag u er maximaal een half uur in zitten, het zou veel energie kosten om zo’n verwarming te kunnen veroorloven. Allemaal onzin! Met een infraroodverwarming is de warmte opgewekt door elektriciteit. Toch is het anders dan de elektrische verwarming die u misschien kent als los kacheltje. Bij een infraroodkachel wordt de elektriciteit omgezet in infraroodstraling.

Dit zorgt voor een directere en zuinigere manier van verwarmen, hierdoor zijn infraroodpanelen een goed alternatief voor verwarmen op aardgas. Infrarood verwarmen is veilig en lekker. U steekt de stekker in het stopcontact en u kunt meteen genieten van heerlijke warmte. En als u gebruik maakt van Zonne-energie wekt u de stroom gratis op.

Infrarood verwarming plafond

Verwarmen met Infrarood

Infraroodpanelen verwarmen via stralingswarmte, op dezelfde manier als de zon dat doet. De warmtestraling verwarmt niet de lucht, maar het plafond, de muren, de voorwerpen en de mensen nemen de stralingswarmte op. De omgeving staat deze opgeslagen warmte af aan de ruimte, dit zorgt voor een aangenaam klimaat. Zo worden de verliezen en nadelen van opstijgende warme lucht (zoals bij convectieverwarming) vermeden. 

Infrarood verwarming

Infrarood paneel

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, maar niet als je huis heel goed geïsoleerd is. Infrarood panelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. IR-verwarming geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer of ruimte. IR-verwarming is niet zomaar een verwarming, infraroodverwarming zijn er in verschillende type en belangrijk is dat u het juiste benodigd vermogen uitkiest.

Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn, ook al is de temperatuur nog laag. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Je kunt ook kiezen voor een elektrische kachels, maar dan verwarm je weer de lucht.

Infrarood panelen

De voordelen van verwarmen met infrarood panelen IR-verwarming werkt op basis van dezelfde stralen als de zon op de aarde schijnt. In plaats van radiatoren die de lucht verwarmen, verwarmt de straling de omgeving van de infrarood panelen.

Deze objecten geven vervolgens de warmte af, wat een zeer comfortabel en constant klimaat oplevert. Bovendien is de luchtverplaatsing en dus ook stofverplaatsing lager dan bij het gebruik van radiatoren. Ja kan ook verplaatsbare infraroodverwarming plaatsen. Deze kun je plaatsen waar je direct verwarming nodig hebt.

Wat is infrarood?

Wat is Infrarood?

Infrarood is een vorm van elektromagnetische straling met een golflengte die langer is dan die van zichtbaar licht, maar korter dan die van microwaves. Infraroodstraling kan warmte overbrengen en wordt daarom vaak gebruikt voor verwarming.

Er zijn verschillende manieren waarop infrarood gebruikt kan worden voor verwarming, zoals:

Infraroodpanelen: infraroodpanelen zijn paneelverwarming die infraroodstraling uitstralen om de ruimte te verwarmen. Ze kunnen aan het plafond of aan de muur bevestigd worden en kunnen gericht worden op bepaalde gebieden in de ruimte.

Infraroodverwarming: infraroodverwarming maakt gebruik van infraroodstraling om de ruimte te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met door infrarood verwarmingselementen of -lampen.

Infraroodsauna’s: infraroodsauna’s maken gebruik van infraroodstraling om de lucht in de sauna te verwarmen, waardoor het lichaam op een natuurlijke manier kan zweten en ontspannen.

Infrarood verwarming voor de toekomst

Infraroodverwarming is een vervanging van de conventionele verwarming. Infrarood stralingspanelen zijn te bedienen door middel van een thermostaat zodat er altijd de gewenste temperatuur op bepaalde plekken bereikt wordt. Infraroodverwarming werkt met gerichte warmte en zorgt voor een aangenaam warm gevoel. Als uw woning voorzien is van eigen zonnepanelen dan kunt u door middel van groene stroom uw eigen woning verwarmen.

Infrarood verwarmening voor de toekomst
Infrarood is gezond

Infrarood is gezond!

Verwarmen door middel van infraroodstraling voorkomt de circulatie van stof. Dit heeft een positief effect op de luchtwegen omdat de ingeademde lucht schoner is. Infrarood tast de luchtvochtigheid niet aan waardoor groei van schimmels en huisstofmijten gereduceerd worden.  Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 50-60 procent bij een temperatuur van 18-22°C. Een vochtigheid onder 40 procent is te droog, 65 procent is te vochtig. Voor een zo goed mogelijke woonhygiëne ligt de relatieve vochtigheid rond de 50 procent. 

Infrarood panelen voor het verwarmen van elke ruimte

Infraroodpanelen kunnen in elke ruimte geplaatst worden en geven daarnaast ook nog eens voldoende warmte om de ruimte op een aangename temperatuur te houden. Er zijn vele soorten ir verwarming panelen beschikbaar zoals een keuze uit witte panelen, gekleurd glas en zelfs voor spiegels. Er zijn oplossingen voor zowel wand als plafond montage, dus een infraroodpaneel past altijd in het interieur. Het is ook ideaal als aanvulling op bijvoorbeeld de elektrische vloerverwarming of voor een aparte ruimte waar geen verwarming aanwezig is.

Waarom infrarood verwarming duurzaam is?

Infraroodverwarming kan duurzaam zijn omdat het gebruikmaakt van elektriciteit als energiebron, wat kan leiden tot lagere CO2-uitstoot dan gasverwarming. Bovendien kan infraroodverwarming efficiënt zijn omdat het direct warmte afgeeft aan objecten en personen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een lagere belasting van het milieu. Daarnaast kan infraroodverwarming gebruikt worden in combinatie met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, wat kan bijdragen aan een verdere vermindering van de CO2-uitstoot.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de productie van elektriciteit en de manier waarop deze wordt opgewekt, omdat dit kan bijdragen aan de duurzaamheid van infraroodverwarming. Bekijk daarom altijd goed welke energiebronnen worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit en of deze duurzaam zijn.

Infrarood verwarming een oplossing is?

Infraroodverwarming kan een oplossing zijn voor verschillende doeleinden, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Verwarmen van specifieke ruimtes

Vermindering van vochtproblemen

Efficiënt gebruik van energie

Flexibel gebruik

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de kosten van infraroodverwarming en de praktische haalbaarheid ervan voor je situatie. Het is aan te raden om professioneel advies in te winnen om te bepalen of infraroodverwarming een geschikte oplossing is voor je behoeften.

Infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt een infrarood warmte paneel nu precies? Infrarood verwarming in uw huis verwarmt de ruimtes op dezelfde manier als de zon onze aarde verwarmt. Dit wordt gedaan door infraroodstraling. Deze straling voelen we van de zon als zonnestralen. Met een speciaal ontwikkelde koolvezelstructuur kunnen de infrarood-warmtepanelen dezelfde vorm van straling opwekken als de zon doet. Deze straling is een lange golf infraroodstraling, ook wel C-straling genoemd. Dit wordt opgewekt met elektriciteit.

Infrarood paneel

Infraroodpanelen, infraroodverwarming werkt op elektriciteit en verwarmt een plek in huis, zoals een bank, bijkeuken of eettafel. Ook in vochtige ruimtes zoals badkamers is infraroodverwarming mogelijk. Infrarood verwarming werkt met lange golf infraroodstraling, die niet doordringt in je huid. Wanneer je in het bereik van het paneel zit, voelt het net alsof je in de echte zon zit. Een infraroodpaneel verwarmt zeer efficiënt.

Doordat alleen het gebied onder (of naast) het paneel verwarmd wordt, gaat er geen energie verloren aan het opwarmen van de lucht om je heen. Een infraroodpaneel veroorzaakt geen luchtcirculatie in huis, en dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Kortom, een toekomstbestendig, stijlvol en gezond alternatief voor je huidige verwarming.

Infrarood panelen

Voordelen verwarmen zonder gas

Er zijn verschillende voordelen aan het verwarmen van je huis zonder gas:

Kostenbesparing: elektrische verwarming of verwarming gemaakt met duurzame energiebronnen, zoals zon, wind of biomassa, kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan gasverwarming.

Milieuvriendelijk: het verwarmen van je huis zonder gas kan bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot, omdat het niet afhankelijk is van het verbruik van fossiele brandstoffen.

Flexibel: elektrische verwarming kan makkelijker aangepast worden aan je behoeften en kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met zonnepanelen om je huis te verwarmen.

Geen gasaansluiting nodig: als je geen gasaansluiting hebt, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont of in een gebied zonder gasleidingen, kan elektrische verwarming een goede optie zijn.

Draadloze thermostaat

Draadloze thermostaat

Een draadloze thermostaat kan handig zijn bij het gebruik van infraroodpanelen om de temperatuur in een ruimte te regelen. Een thermostaat kan gebruikt worden om de temperatuur op een bepaald niveau te houden of om de temperatuur automatisch te laten wijzigen op basis van het tijdstip of andere factoren. Een standaard thermostaat kan worden gebruikt om de temperatuur op een bepaald niveau te houden of om de temperatuur handmatig te regelen. Een programmeerbare thermostaat kan worden ingesteld om de temperatuur automatisch te laten wijzigen op basis van het tijdstip of andere factoren. Dit kan helpen om energie te besparen.

Centrale verwarming of infrarood verwarming

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij de keuze tussen centrale verwarming en infraroodverwarming, zoals de kosten, de efficiëntie en de praktische haalbaarheid voor je situatie. Hieronder staan enkele punten om te overwegen bij de keuze tussen deze twee verwarmingsmethoden:

Kosten: centrale verwarming kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan infraroodverwarming, afhankelijk van de energiebronnen die gebruikt worden en de efficiëntie van het systeem. Bekijk daarom goed de kosten van beide opties en houd rekening met de lange termijn.

Efficiëntie: infraroodverwarming kan efficiënter zijn omdat het direct warmte afgeeft aan objecten en personen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten.

Praktische haalbaarheid: afhankelijk van de grootte en de indeling van je huis, kan het moeilijk of onpraktisch zijn om infraroodverwarming te installeren. Centrale verwarming kan in sommige gevallen een gemakkelijker oplossing zijn.

Flexibiliteit: infraroodverwarming kan flexibeler zijn omdat het gericht kan worden op specifieke gebieden in de ruimte. Dit kan handig zijn als je wilt dat bepaalde gebieden in het huis sneller opgewarmd worden.

Onze tips over: Elektrisch verwarmen

Onderhoud airco unit
Airconditioning
Elektrische verwarming
Elektrische verwarming
Elektrische cv ketel
Elektrische cv-ketel