Multi Split Airco

Het verschil van multi split airco ten opzichte van single split airconditioning is dat aan één buitenunit minimaal twee binnenunits aangesloten moeten zijn. Op de buitenunit kunnen meerdere ruimtes een binnenunit aangesloten zijn. De multi split airco kan met de meerdere binnenunits kan maar een fuctie tegelijk koelen óf verwarmen.

Elke binnenunit zal ten opzichte van de buitenunit berekend moeten worden zodat het benodigde vermogen klopt met de buitenunit. 

Multi spilt airco unit

Iedere binnenunit heeft een eigen koelleiding en afvoerslangen met een kabel tussen de binnenunit en buitenunit. Elke wandmodel heeft een eigen afstandsbediening. Om een multi split airco te installeren gaat de voorkeur uit om dit samen met een ervaren airco installateurs te doen die hebben veel ervaring met het aansluiten van airco’s. Het aansluiten en de montage van verschillende binnenunits is een specialisme.

Inhoud

Hoe werkt een Multi split airconditioning?

Iedere binnenunit van de multi split airco zuigt de lucht aan uit de ruimte en trekt dan de lucht over de verdamper. Deze blaast dan de lucht weer verwarmd of gekoeld in de ruimte. Een wandmodel mag dus nooit tegen het plafond worden gemonteerd. Als de binnenunit koude lucht meet dan gaat de compressor van de airco langzamer draaien en dat zorgt voor een laag energieverbruik van de airco.

Alle buitenunits die als multi split airco zijn uitgevoerd kunnen maar een functie tegelijk, koelen of verwarmen. Dit is belangrijk om te weten voor u een multi split airco kopen gaat. Er kunnen wel verschillende modellen met verschillende vermogen aangesloten worden.

Dubbele split airco

Een dubbele split airco is een duo split airco met een buitenunit en twee binnenunits. Met een dergelijk systeem is de duo split airco kan je meerdere slaapkamers koelen. Het aantal binnenunits van de multi split airco bepalen het benodigd vermogen voor de koeling. Koelvermogen is iets anders dan elektrisch vermogen! Om een multi split airco te laten installeren is vakkennis nodig. Airconditioners die verkeerd zijn geïnstalleerd of geplaatst zijn kunnen meer geluid maken. Wandmodellen zijn standaard modellen

Dubbele split airco

Multi split airco 3 binnenunits

Een multi split airco met 3 binnenunits kan eenvoudig geïnstalleerd worden als u meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen. Verwarmen met een wandmodellen is een uitstekende optie. De meerdere binnenunits moeten wel allemaal in dezelfde modus staan. Bij een multi split airco kan je met een binnenunit koelen of verwarmen ze hoeven niet tegelijk aan te staan.

Multi split airco 4 binnenunits

Een buitenunit en 4 ruimtes met diverse binnenunits. Dankzij vernieuwde techniek is er steeds meer mogelijk. Dit type klimaatsystemen komen steeds vaker voor in woonhuizen. De montage van de verschillende binnenunits in een bestaande situatie is vaak niet eenvoudig, Installateurs zouden geen installateurs zijn als zij niet de beste oplossing vinden om het juiste aircosysteem te installeren.

U kunt met dit klimaatsysteem koelen of verwarmen. Dit systeem wordt op één buitenunit aangesloten. Dit airco systeem is uitgevoerd als warmtepomp.

Multi split airco voor 4 binnenunits

Multi split airco 5 binnenunits

Met dit klimaatsysteem kunnen 5 airco’s geplaatst worden. Dit aircosysteem zorgt ervoor dat er maar een buitendeel nodig is. De voorkeur voor de airconditioning systeem is het aantal units te verminderen.

Een vaste airco met een binnenunit en buitenunit heeft ook een vaste voeding nodig. Wat wel een voordeel is van deze airconditioning dat je iedere kamer kan koelen en verwarmen. Dit soort airconditioning systemen noemt men een lucht lucht warmtepomp.

Multi-split-airco-voor-5-binnenunits

Multi split airco 6 binnenunits

Meerdere binnenunits op één buitendeel maar bij deze airco’s is het maximale vermogen van de binnenunit 2,5 kw. De lucht lucht warmtepompen hebben maximaal een capaciteit van 12 kw.

Deze warmtepompen kunnen ook kunt u ook als verwarming gebruiken. Bij deze warmtepomp is de verwarmingscapaciteit beperkt tot 2,5 kw per binnenunit.

Multi split airco voor 6 binnenunits

Multi split airco verwarmen

Airco’s die geschikt zijn als warmtepomp kunnen uitstekend gebruikt worden om een woonkamer of meerdere ruimtes verwarmen. Wat belangrijk is dat het juiste verwarmingsvermogen wordt berekend.

De selectie moet berekend worden bij een buitentemperatuur van -15 graden. Een wandmodel is het meest voorkomende binnenunit maar er zijn verschillende modellen beschikbaar. Een binnenunit laag op de grond is het beste als u die gebruikt voor het verwarmen. Een wandmodel is ook het goedkoopste model.

Multi split of single split airco

De keuze tussen om een multi split airco of een single split airco te kopen hangt vaak af van de situatie. Ook moet het mogelijk zijn met de montage of de installateurs van de airco’s bij de buitenunit kunne komen.

Bij de montage moet er ruimte in de woning of kantoor zijn om met alle leidingen bij de buitenunit kan komen zonder dat er overal in het zicht leidingen en afvoerslangen die bij de montage in de weg lopen. Indien het niet mogelijk is dan is een single split airco een goed alternatief.

Toepassingen Multi Split Airco

Multi split airco worden vaak gebruikt in slaapkamer, woonkamer, winkels, in kantoren en in ruimtes met een minimum van twee tot zes kamerindelingen. Met de multi split airconditioning kan worden gekoeld of verwarmd en is een goede vervanging voor Cv-ketel. Denk hier ook bij aan tijdelijke units voor te werken en wonen.

Beste multi split unit airco

Een Multi split airco bestaat altijd uit een buitenunit en minimaal twee binnen units. Het maakt niet uit welk type binnen unit er op de buitenunit wordt aangesloten. Er kan gekozen worden tot 6 binendelen afhankelijk van het vermogen.

Het maximale benodigd vermogen voor de 6 verschillende modellen kan er niet meer dan 2,5 kW per ruimte worden geselecteerd. Als er een woonkamer en 4 slaapkamers meer dan 10 kW is kan je het beste meerdere buitenunits selecteren

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare airco installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.