Warmtepomp

Een warmtepomp die gasloos werkt op elektriciteit en maakt op een slimme manier gebruik van de warmte uit de bron. De warmte uit de bron wordt omgezet in energie om nog meer warmte op te wekken. Deze warmte wordt verplaatst naar binnen zodat u er mee kan verwarmen. In de zomer wordt de warmte buiten de bron afgegeven zodat u er mee kan koelen. Hiermee bespaart u veel elektriciteit, waardoor het rendement vele malen hoger ligt dan een traditionele cv-ketel.

Een elektrische warmtepomp maakt eenvoudig gebruik van het natuurkundige principe van condenseren en verdampen. Als u een vloeistof gaat verdampen neemt de warmtepomp de warmte op en transporteert de warmte. Als de warmte wordt afgegeven gaat de vloeistof condenseren. Bij deze overdracht van warmte gebruiken we de natuurlijke bronnen. Natuurlijke bronnen is de warmte uit de bron of de buitenlucht en ook de energie uit de aarde.

Inhoud

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een mechanisch apparaat dat warmte van de ene plaats naar de andere brengt. Warmtepompen worden gewoonlijk gebruikt om gebouwen te verwarmen en te koelen, maar ze kunnen ook gebruikt worden om water te verwarmen. Als u zelf een zonnestroom installatie heeft kunt u gratis verwarmen of koelen als de zon schijnt. De energie van de zonnepanelen gaat dan rechtstreeks naar de warmtepomp.

Warmtepompen werken door warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen met behulp van een koelmiddel. Wanneer het koelmiddel verdampt, neemt het warmte op uit de omringende lucht, en wanneer het condenseert, geeft het die warmte weer af. Hierdoor kan een warmtepomp gebruikt worden om een kamer in de zomer te koelen door warmte van binnen naar buiten te verplaatsen, of om een kamer in de winter te verwarmen door warmte van buiten naar binnen te verplaatsen.

Warmtepomp met cv

Warmtepompen met cv worden steeds populairdere keuze voor huiseigenaren die een efficiënte manier zoeken om hun huis te verwarmen. Warmtepompen werken door warmte van de buitenlucht of de grond naar de woning over te brengen, en kunnen zowel voor verwarming als voor koeling gebruikt worden.

Dit soort warmtepomp die wint aan populariteit is de hybride warmtepomp die wordt aangesloten op de bestaande cv-systeem. Dit systeem is ontworpen om  de warmte van de warmtepomp aan de centrale verwarming te leveren door gebruik te maken van een reeks leidingen die door het hele huis lopen. 

Zo kan de warmtepomp met centrale verwarming de warmte gelijkmatig over het hele huis verdelen, en een aangename en constante temperatuur geven. De warmtepomp met centrale verwarming zijn een efficiënte en kosteneffectieve manier om warmte te pompen met centrale verwarming, en kunnen aanzienlijke besparingen op de energierekening opleveren.

Elektrische warmtepomp

In een elektrische warmtepomp zit een vloeistof dat een zeer laag kookpunt heeft, dit is het koudemiddel. Het koudemiddel wat in de warmtepomp zit kan ook het kookpunt bereiken als het buiten vriest. Als het koudemiddel lang naar de natuurlijke bron wordt geleid gaat het koken en kan het verdampen tot gas. Nu is de warmte van de bron opgenomen. Dit gas wordt door de compressor in het systeem onder hoge druk gepompt en gaat de temperatuur verder stijgen. Het hete gas wordt in de condensor weer afgekoeld tot vloeistof. Tijdens het condenseren komt de opgeslagen warmte weer vrij. Deze warmte kan gebruikt worden om de woning te verwarmen.

Soorten warmtepompen

Er zijn diverse soorten warmtepompen die een woning gasloos mee te verwarmen. Alle soorten warmtepompen gasloos en hieronder vindt u  meer informatie te geven over de soorten warmtepompen beschrijven we hieronder de soorten warmtepompen die beschikbaar zijn:

Grondgebonden warmtepomp

Bodembron- of grondgebonden warmtepompen zijn systemen die warmte overbrengen naar of uit de grond. Ze steunen op het feit dat de grond een zich voortdurend vernieuwende bron van warmte is, omdat de zonnestralen het aardoppervlak opwarmen. Bodemwarmtepompen worden steeds populairder, omdat ze worden gezien als een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen.

Bodemwarmtepompen kunnen zowel voor residentiële als commerciële toepassingen gebruikt worden. In een woonomgeving kunnen ze gebruikt worden om individuele woningen te verwarmen en te koelen.

In een commerciële omgeving kunnen ze gebruikt worden om kantoorgebouwen, hotels, en andere grote gebouwen te verwarmen en te koelen. Grondwarmtepompen zijn meestal duurder om te installeren dan traditionele systemen, maar ze zijn ook efficiënter en hebben lagere bedrijfskosten. Daardoor worden ze steeds meer gezien als een haalbare optie voor zowel huis- als bedrijfseigenaars.

Grondgebonden warmtepomp grondboring

Gecertificeerde warmtepomp installateur

Een gecertificeerde warmtepomp installateur is een vakman die opgeleid en gecertificeerd is om warmtepompen te installeren. Gecertificeerde installateurs hebben de kennis en ervaring om warmtepompen op de juiste manier te installeren, en zorgen ervoor dat ze correct en veilig geïnstalleerd worden. 

Gecertificeerde installateurs hebben ook de nodige gereedschappen en uitrusting om warmtepompen op de juiste manier te installeren. Bovendien zijn gecertificeerde installateurs op de hoogte van de plaatselijke bouwvoorschriften en regels met betrekking tot de installatie van warmtepompen. 

Daardoor kunnen gecertificeerde warmtepomp installateurs huiseigenaren de gemoedsrust geven dat hun warmtepomp correct en veilig geïnstalleerd zal worden. Huiseigenaren die overwegen een warmtepomp te installeren doen er goed aan altijd een gecertificeerde installateur in te schakelen om er zeker van te zijn dat het werk goed gedaan wordt.

Ventilatie warmtepomp

Ventilatie-warmtepompen zijn apparaten die gebruikt worden om een gebouw te ventileren en tegelijk energie uit de afvoerlucht terug te winnen. In koude klimaten kunnen ze ook gebruikt worden om de verse lucht die het gebouw binnenkomt voor te verwarmen. Ventilatiewarmtepompen worden steeds populairder, omdat ze een efficiënte manier zijn om het energieverbruik in gebouwen te verminderen. Ventilatie-warmtepompen werken door de afvoerlucht uit het gebouw te halen en die te gebruiken om de verse lucht die het gebouw binnenkomt te verwarmen. 

Dit proces staat bekend als ventilatie met warmteterugwinning. Ventilatiewarmtepompen zijn zo ontworpen dat ze zeer efficiënt zijn, en ze kunnen een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen in vergelijking met traditionele ventilatiesystemen. Bovendien kunnen ventilatiewarmtepompen voor ventilatie zorgen zonder dat een apart ventilatiesysteem nodig is, wat het energieverbruik nog verder kan verlagen.

Ventilatie warmtepomp

Luchtwater warmtepomp

Een luchtwarmtepomp is een warmtepomp die de buitenlucht als energiebron gebruikt. In tegenstelling tot traditionele warmtepompen, die afhankelijk zijn van grond- of waterbronnen, kunnen luchtbronwarmtepompen op elke plaats gebruikt worden. Luchtwarmtepompen werken door warmte aan de lucht te onttrekken en die te gebruiken om je huis te verwarmen. 

In de winter onttrekken ze warmte aan de lucht en gebruiken die om je huis te verwarmen. In de zomer werken ze omgekeerd: ze onttrekken warmte aan je huis en gebruiken die om de buitenlucht af te koelen. Luchtwarmtepompen zijn een uiterst efficiënte manier om je huis te verwarmen en te koelen, en ze kunnen je geld besparen op je energierekeningen.

Luchtwater warmtepomp fujitsu

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen zijn een van de meest efficiënte manieren om je huis te verwarmen en te koelen. In tegenstelling tot traditionele warmtepompen, die voor hun werking op elektriciteit steunen, gebruiken hybride warmtepompen een combinatie van elektriciteit en gas. 

Daardoor zijn ze efficiënter dan traditionele warmtepompen, en kunnen ze je geld besparen op je energierekeningen. Hybride warmtepompen zijn ook stiller dan traditionele warmtepompen, en ze hebben een kortere levensduur. Ze zijn echter duurder om te installeren, en ze vereisen regelmatig onderhoud. Als je een efficiënte manier zoekt om je huis te verwarmen en te koelen, kan een hybride warmtepomp de juiste keuze voor je zijn.

Hybride warmtepomp installatie

PVT-warmtepomp

PVT warmtepompen zijn een steeds populairdere manier om woningen en bedrijven te verwarmen en te koelen. PVT staat voor fotovoltaïsch thermisch, en deze systemen gebruiken zonnepanelen om energie van de zon op te vangen. Deze energie wordt dan gebruikt om een warmtepomp aan te drijven, die koelmiddel door een reeks spoelen laat circuleren.

Het koelmiddel absorbeert warmte uit de lucht in het gebouw en geeft die naar buiten af. PVT warmtepompen zijn efficiënter dan traditionele koelsystemen, en ze kunnen ook helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Bovendien kunnen PVT systemen warm water leveren voor je huis of bedrijf, waardoor ze een veelzijdige en efficiënte manier zijn om in je energiebehoeften te voorzien.

Pvt warmtepomp pico

Warmtepomp voor zwembad

Een zwembad warmtepomp is een zeer efficiënte en energiezuinige zwembadverwarming. De zwembad warmtepomp heeft een hoog rendement dat aangegeven wordt met de COP waarde. De COP-waarde zegt of de zwembad warmtepomp energiezuinig is en hoe hoog rendement het kan behalen. Inverter warmtepompen kunnen op een energiezuinige manier op vol vermogen op een effectieve manier verwarmen.

Zwembadgebruikers geven over het algemeen de voorkeur aan een inverter warmtepomp als de meest efficiënte en energiebesparende manier om hun zwembad te verwarmen. Hoe hoger de COP waarde hoe sneller het verwarmde water op de gewenste temperatuur is.

Zonnecollectoren hebben een hoog rendement. Als u gebruik maakt van een warmtewisselaar met collectoren dan hoeft de zwembadverwarming warmtepomp niet veel verwarmingscapaciteit te hoeven toevoegen.

Zwembad warmtepomp

Warm water met een warmtepomp

Als u voor een elektrische warmtepomp kiest moet er ook warmt tapwater gemaakt worden. Dit warme water kan eenvoudig door een warmtepomp verwarmd worden. Een warmtepomp kan niet zoals een cv-ketel direct genoeg warm water maken zoals u gewend bent maar een warmtepomp maakt het water warm in een boiler. De boiler is een onderdeel van een elektrische warmtepompinstallatie. 

De laadtijd van een boiler is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de inhoud van de boiler. De gemiddelde laadtijd van de boiler ligt tussen de 60 en 90 minuten. U moet er rekening mee houden dat een tapwaterboiler aardig wat ruimte in beslag neemt, ook is het belangrijk om te kijken of u allemaal tegelijk kan douchen. Een gezien met 4 personen kan niet tegelijk douchen met een 300 liter boiler waarschijnlijk kan u beter uitkomen met een 500 liter boiler.

Warm water met een warmtepomp

Combinatie warmtepomp met zonneboiler

De elektrische warmtepomp verbruikt per jaar ongeveer 4000 KWh aan stroom en om hierin nog een extra besparing te kunnen doen kan u als uw woning hier geschikt voor is een boiler plaatsen waar een extra spiraal in zit. Dat wil zeggen; in en boiler zit een spiraal die door de warmtepomp verwarmd wordt maar op de extra spiraal kan een zonneboiler systeem om worden aangesloten. De grote besparing zit erin dat de warmtepomp de boiler alleen maar hoeft bij te verwarmen als de boiler in de avond niet warm genoeg is. Als de zon de boiler verwarmd kan dat wel tot 90 graden zijn. Dat betekent ook dat de zon de capaciteit van de boiler kan vergroten.

Zonneboiler

De warmtepomp kan een boiler verwarmen tot ongeveer 54 graden, een boiler met een inhoud van 300 liter heeft u ongeveer 350 liter water van 38 graden. Als de zon de boiler opwarmt tot 85 graden heeft u ongeveer 700 liter warm water van 38 graden tot uw beschikking. Dit water wordt dus niet door de warmtepomp opgewekt maar door de zonneboiler systeem hiermee bespaart u per jaar een aanzienlijk bedrag

PVT-panelen met warmtepomp

PVT panelen met warmtepomp is een technologie die steeds populairder wordt als een manier om elektriciteit op te wekken en water te verwarmen. PVT panelen zijn in staat de energie van de zon op te vangen en om te zetten in elektriciteit, die dan gebruikt kan worden om toestellen van stroom te voorzien of water te verwarmen. 

PVT panelen met warmtepomp zijn bijzonder efficiënt in het opwekken van elektriciteit, omdat ze een hoger percentage van de zonne-energie kunnen opvangen dan traditionele PV-panelen. Bovendien zijn PVT panelen met warmtepomp ook heel efficiënt in het verwarmen van water, omdat de warmte van de zon gebruikt wordt om warm water te maken. PVT panelen met warmtepomp zijn een uitstekende manier om elektriciteit op te wekken en water te verwarmen, en worden daardoor steeds populairder.

Woning waar energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.

Warmtepomp kosten

Warmtepompen zijn een energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen en te koelen. Ze werken door warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, in plaats van nieuwe warmte op te wekken. Warmtepompen kunnen ofwel warmte van je huis naar de grond of het water verplaatsen, of van de grond of het water naar je huis.

 Hoewel warmtepompen aanvankelijk meer kosten dan andere verwarmings- en koelsystemen, kunnen ze je op de lange duur geld besparen doordat ze minder energie verbruiken. Daarom is het belangrijk de kosten van een warmtepomp over de hele levensduur te bekijken, in plaats van alleen de initiële aankoopprijs. Bovendien zijn er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn om de initiële kosten van een warmtepomp te compenseren. Om meer te weten te komen over de kosten van een warmtepomp kunt u vragen aan de warmtepompinstallateur.

COP warmtepomp

COP verwijst naar de prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp, en is een verhouding tussen de warmteopbrengst van de pomp en het opgenomen vermogen van de pomp. De COP van een warmtepomp wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder het rendement van de compressor, het rendement van de warmtewisselaar, en de buitentemperatuur.

Als de COP laag is, betekent dit dat de warmtepomp niet erg efficiënt is en energie verspilt. COP warmtepompen zijn zo ontworpen dat ze een hogere COP hebben dan traditionele warmtepompen, waardoor ze efficiënter en minder duur in gebruik zijn.

COP warmtepompen zijn er in verschillende maten en configuraties, waardoor ze een ideale keuze zijn voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Welke warmtepomp kiezen

Warmtepompen zijn er in allerlei verschillende modellen, elk met zijn eigen reeks kenmerken en voordelen. Dus, hoe kies je de juiste warmtepomp voor je behoeften? De eerste stap is het bepalen van de grootte van het apparaat dat je nodig hebt. Dit zal gebaseerd zijn op het oppervlak van je woning en het klimaat waarin je woont. 

Vervolgens moet je beslissen welk type warmtepomp je wilt. Er zijn twee basistypes: lucht- en grond-bron. Lucht-bron warmtepompen zijn gebruikelijker en minder duur, maar ze zijn niet zo efficiënt als grond-bron warmtepompen. Tenslotte moet je beslissen welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Sommige warmtepompen hebben ingebouwde thermostaten, terwijl andere met afstandsbediening te bedienen zijn. Sommige toestellen zijn ook stiller dan andere. Door de tijd te nemen om je behoeften te overwegen, kun je de perfecte warmtepomp voor je huis kiezen.

Nadelen warmtepomp

Nadelen warmtepomp. Warmtepompen COP is lager bij extreem koud of warm weer, waardoor ze minder efficiënt zijn. In de winter onttrekt een warmtepomp warmte aan de lucht en levert die aan je huis. In de zomer doet hij het omgekeerde, hij onttrekt warmte aan je huis en levert die naar buiten. Een warmtepomp gebruikt koelmiddel om warmte op te nemen en af te geven. 

Het koelmiddel verandert van een vloeistof in een gas terwijl het door de spoelen van het systeem stroomt. Als het koelmiddel verdampt, neemt het warmte op. Wanneer het koelmiddel condenseert, geeft het warmte af. Je kunt een warmtepomp zien als een airconditioner in omgekeerde volgorde: terwijl een airconditioner warmte van je huis naar buiten brengt, brengt een warmtepomp warmte van buiten naar je huis. 

In een gematigd klimaat kan een goed ontworpen en geïnstalleerde lucht-bron (of grond-bron) warmtepomp je huis het hele jaar door economisch verwarmen en koelen. Wanneer de buitentemperaturen echter erg koud of erg heet zijn, neemt het rendement van een warmtepomp af en kan extra bijverwarming (meestal met elektrische weerstandselementen) of koeling nodig zijn om het in je huis aangenaam te houden. 

Warmtepomp subsidie 2022

De vraag naar warmtepompen neemt toe naarmate meer en meer huiseigenaars manieren zoeken om hun energieverbruik te verminderen. Warmtepompen zijn een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen en te koelen, en ze kunnen je ook geld besparen op je energierekeningen.

 De kosten van een warmtepomp kunnen echter een aanzienlijke investering zijn, waardoor ze voor veel gezinnen buiten bereik liggen. 

Subsidies voor warmtepompen kunnen helpen om deze milieuvriendelijke optie betaalbaarder te maken. Door financiële steun te verlenen voor de aankoop en installatie van een warmtepomp, kunnen subsidies meer gezinnen helpen van deze energiebesparende technologie te profiteren. 

Subsidie warmtepompen 2021

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare warmtepomp installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze warmtepomp partners: