Warmtepomp

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp die gasloos werkt op elektriciteit en benut op een slimme manier de warmte uit de bron. De warmte uit de bron wordt omgezet in energie om nog meer warmte op te wekken. Hiermee bespaart u veel elektriciteit, waardoor het rendement vele malen hoger ligt dan een traditionele cv-ketel.

Een elektrische warmtepomp maakt eenvoudig gebruik van het natuurkundige principe van condenseren en verdampen. Als u een vloeistof gaat verdampen neemt de warmtepomp de warmte op en transporteert de warmte. Als de warmte wordt afgegeven gaat de vloeistof condenseren. Bij deze overdracht van warmte gebruiken we de natuurlijke bronnen. Natuurlijke bronnen is de warmte uit de bron of de buitenlucht en ook de energie uit de aarde.

Elektrische warmtepomp

In een elektrische warmtepomp zit een vloeistof dat een zeer laag kookpunt heeft, dit is het koudemiddel. Het koudemiddel wat in de warmtepomp zit kan ook het kookpunt bereiken als het buiten vriest. Als het koudemiddel lang naar de natuurlijke bron wordt geleid gaat het koken en kan het verdampen tot gas. Nu is de warmte van de bron opgenomen. Dit gas wordt door de compressor in het systeem onder hoge druk gepompt en gaat de temperatuur verder stijgen. Het hete gas wordt in de condensor weer afgekoeld tot vloeistof. Tijdens het condenseren komt de opgeslagen warmte weer vrij. Deze warmte kan gebruikt worden om de woning te verwarmen.

Inhoud

Soorten warmtepompen

Er zijn diverse soorten warmtepompen die een woning gasloos mee te verwarmen. Alle soorten warmtepompen gasloos en hieronder vindt u  meer informatie te geven over de soorten warmtepompen beschrijven we hieronder de soorten warmtepompen die beschikbaar zijn:

Grondgebonden warmtepomp

Brine/waterwarmtepomp, bodemwarmtepomp of aardwarmtepomp zijn verschillende benamingen die allemaal hetzelfde betekenen. En dit is de warmtepomp die aangesloten wordt op een bron. We gaan er hierbij van uit, dat de meeste woningen een gesloten bron hebben. Dit houdt in dat er een leidingsysteem in de grond is aangelegd. Deze kunststof leidingen worden in de grond aan elkaar vastgemaakt. Deze gaan dan met 2 leidingen naar de warmtepomp. Het leidingwerk in de grond moet goed lekdicht zijn, want de leidingen moeten gevuld worden met water en een antivriesmiddel.

Grondgebonden warmtepomp grondboring

Gecertificeerde warmtepomp installateur

Omdat antivries giftig is voor de bodem, moeten deze werkzaamheden door een gecertificeerde warmtepomp installateur worden uitgevoerd. Antivries heeft nog een nadeel, het vermindert de warmteoverdracht in de bron. Hierdoor kan de capaciteit van de installatie minder zijn. Maatwerk is daarom zeer belangrijk. Ook moet de antivries regelmatig vervangen worden, omdat de werking op den duur vermindert. Als het antivriesmiddel niet meer goed beschermd kan worden in de winter, kan bij strenge vorst schade aan de pomp en het leidingwerk ontstaan. Ook kan de bodem verontreinigd raken met grote gevolgen van dien.

Ventilatie warmtepomp

De ventilatie warmtepomp hergebruikt de warmte uit de woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden. Een ander voordeel is dat u geen opstellingen buiten nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden. Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden.

Ventilatie warmtepomp

Luchtwater warmtepomp

Een lucht water warmtepomp bestaat uit een binnenuit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden. De warmtepomp expert kan u er alles over vertellen.

Luchtwater warmtepomp fujitsu

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen verminderen het gasverbruik van woningen met bijna 70%. Ze leveren daarmee een directe bijdrage aan de klimaatdoelstelling om het aardgasverbruik en CO₂-uitstoot te verlagen.

Ze leveren een beperkte toename in de netbelasting op. De afname piek op koude dagen ligt na onderzoek van gemiddelde grootte (150 – 200 m2) net boven 1kw per dag. Tijdens zeer koude dagen neemt de ketel de warmtevraag voor zijn rekening, zodat de elektriciteitsvraag nooit extreem wordt.

Hybride warmtepomp

PVT-warmtepomp

Een all-electric warmtepomp bestaat uit de PVT-warmtepomp, een RVS-boiler en een set van PVT-panelen op het dak.

De warmtepomp is specifiek ontwikkeld om gasloos verwarmen mogelijk te maken zonder buitenunit. De PVT-warmtepomp heeft geen buitenunit maar alleen een binnenuit en zorgt ervoor dat je woning warm wordt maar ook zorgt dat er warm tapwater op de juiste temperatuur gemaakt wordt.

 

De PVT-warmtepomp heeft als koelmiddel propaan hierdoor hoeft de installateur geen externe specialist in te schakelen.

Pvt warmtepomp pico

Warmtepomp voor zwembad

Een zwembad warmtepomp is een zeer efficiënte en energiezuinige zwembadverwarming. De zwembad warmtepomp heeft een hoog rendement dat aangegeven wordt met de COP waarde. De COP-waarde zegt of de zwembad warmtepomp energiezuinig is en hoe hoog rendement het kan behalen. Inverter warmtepompen kunnen op een energiezuinige manier op vol vermogen op een effectieve manier verwarmen.

Zwembadgebruikers geven over het algemeen de voorkeur aan een inverter warmtepomp als de meest efficiënte en energiebesparende manier om hun zwembad te verwarmen. Hoe hoger de COP waarde hoe sneller het verwarmde water op de gewenste temperatuur is.

Zonnecollectoren hebben een hoog rendement. Als u gebruik maakt van een warmtewisselaar met collectoren dan hoeft de zwembadverwarming warmtepomp niet veel verwarmingscapaciteit te hoeven toevoegen.

Zwembad warmtepomp

Warm water met een warmtepomp

Als u voor een elektrische warmtepomp kiest moet er ook warmt tapwater gemaakt worden. Dit warme water kan eenvoudig door een warmtepomp verwarmd worden. Een warmtepomp kan niet zoals een cv-ketel direct genoeg warm water maken zoals u gewend bent maar een warmtepomp maakt het water warm in een boiler. De boiler is een onderdeel van een elektrische warmtepompinstallatie. 

De laadtijd van een boiler is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de inhoud van de boiler. De gemiddelde laadtijd van de boiler ligt tussen de 60 en 90 minuten. U moet er rekening mee houden dat een tapwaterboiler aardig wat ruimte in beslag neemt, ook is het belangrijk om te kijken of u allemaal tegelijk kan douchen. Een gezien met 4 personen kan niet tegelijk douchen met een 300 liter boiler waarschijnlijk kan u beter uitkomen met een 500 liter boiler.

Warm water met een warmtepomp

Combinatie warmtepomp met zonneboiler

De elektrische warmtepomp verbruikt per jaar ongeveer 4000 KWh aan stroom en om hierin nog een extra besparing te kunnen doen kan u als uw woning hier geschikt voor is een boiler plaatsen waar een extra spiraal in zit. Dat wil zeggen; in en boiler zit een spiraal die door de warmtepomp verwarmd wordt maar op de extra spiraal kan een zonneboiler systeem om worden aangesloten. De grote besparing zit erin dat de warmtepomp de boiler alleen maar hoeft bij te verwarmen als de boiler in de avond niet warm genoeg is. Als de zon de boiler verwarmd kan dat wel tot 90 graden zijn. Dat betekent ook dat de zon de capaciteit van de boiler kan vergroten.

Zonneboiler

De warmtepomp kan een boiler verwarmen tot ongeveer 54 graden, een boiler met een inhoud van 300 liter heeft u ongeveer 350 liter water van 38 graden. Als de zon de boiler opwarmt tot 85 graden heeft u ongeveer 700 liter warm water van 38 graden tot uw beschikking. Dit water wordt dus niet door de warmtepomp opgewekt maar door de zonneboiler systeem hiermee bespaart u per jaar een aanzienlijk bedrag

PVT-panelen met warmtepomp

PVT-panelen zijn zonnepanelen die elektriciteit opwekken maar tegelijk ook warm water kunnen verwarmen met de energie van de zon. Achter de zonnepanelen zit een warmwater systeem dat wordt verwarmd doordat het zonnepaneel in de zon ligt. Het water achter het paneel werkt 24 uur per dag het neemt ieder dag weer de omgevingstempratuur op deze bron kan gebruikt worden om een warmtepomp te voorzien van warm water. Het grote voordeel van dit systeem in dat je geen buitenunit nodig hebt zoals bij een lucht-water warmtepomp systeem.

Woning waar energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.

Warmtepomp subsidie 2022

De overheid geeft subsidie op de warmtepomp. Hier kunt u kijken of u recht heeft op een warmtepomp subsidie

Als u een warmtepompinstallatie gaat aankopen dan is het goed om te kijken of u in aanmerking kan komen voor een warmtepomp subsidie. 

De hoogte van de subsidie in 2022 hangt af van het vermogen in KW van de warmtepomp.

Subsidie warmtepompen 2021

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare warmtepomp installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze warmtepomp partners: