Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp? Een warmtepomp werkt op elektriciteit en benut op een slimme manier de warmte uit de bron. De warmte uit de bron wordt omgezet in energie om nog meer warmte op te wekken. Hiermee bespaart u veel elektriciteit, waardoor het rendement vele malen hoger ligt dan een traditionele cv-ketel.

Een warmtepomp maakt eenvoudig gebruik van het natuurkundige principe van condenseren en verdampen. Als u een vloeistof gaat verdampen neemt de warmtepomp de warmte op en transporteert de warmte. Als de warmte wordt afgegeven gaat de vloeistof condenseren. Bij deze overdracht van warmte gebruiken we de natuurlijke bronnen. Natuurlijke bronnen is de warmte uit de bron of de buitenlucht en ook de energie uit de aarde.

In de warmtepomp zit een vloeistof dat een zeer laag kookpunt heeft, dit is het koudemiddel. Het koudemiddel wat in de warmtepomp zit kan ook het kookpunt bereiken als het buiten vriest. Als het koudemiddel lang naar de natuurlijke bron wordt geleid gaat het koken en kan het verdampen tot gas. Nu is de warmte van de bron opgenomen. Dit gas wordt door de compressor in het systeem onder hoge druk gepompt en gaat de temperatuur verder stijgen. Het hete gas wordt in de condensor weer afgekoeld tot vloeistof. Tijdens het condenseren komt de opgeslagen warmte weer vrij. Deze warmte kan gebruikt worden om de woning te verwarmen.

Soorten warmtepompen

Er zijn diverse soorten warmtepompen om mee informatie te geven over de soorten warmtepompen beschrijven we hieronder de soorten warmtepompen die beschikbaar zijn:

  • Grondgebonden warmtepomp
  • Ventilatie warmtepomp
  • Lucht- water warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Zwembad warmtepomp

Grondgebonden warmtepomp

Brine/waterwarmtepomp, bodemwarmtepomp of aardwarmtepomp zijn verschillende benamingen die allemaal hetzelfde betekenen. En dit is de warmtepomp die aangesloten wordt op een bron. We gaan er hierbij van uit, dat de meeste woningen een gesloten bron hebben. Dit houdt in dat er een leidingsysteem in de grond is aangelegd. Deze kunststof leidingen worden in de grond aan elkaar vastgemaakt. Deze gaan dan met 2 leidingen naar de warmtepomp. Het leidingwerk in de grond moet goed lekdicht zijn, want de leidingen moeten gevuld worden met water en een antivriesmiddel.

Grondgebonden warmtepomp grondboring

Omdat antivries giftig is voor de bodem, moeten deze werkzaamheden door een gecertificeerde vakman worden uitgevoerd. Antivries heeft nog een nadeel, het vermindert de warmteoverdracht in de bron. Hierdoor kan de capaciteit van de installatie minder zijn. Maatwerk is daarom zeer belangrijk. Ook moet de antivries regelmatig vervangen worden, omdat de werking op den duur vermindert. Als het antivriesmiddel niet meer goed beschermd kan worden in de winter, kan bij strenge vorst schade aan de pomp en het leidingwerk ontstaan. Ook kan de bodem verontreinigd raken met grote gevolgen van dien.

Ventilatie warmtepomp

De ventilatie warmtepomp hergebruikt de warmte uit de woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden. Een ander voordeel is dat u geen opstellingen buiten nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden. Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden.

ventilatie warmtepomp

Luchtwater warmtepomp

Een lucht water warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden. De warmtepomp expert kan u er alles over vertellen.

Fujitsu lucht water warmtepomp

Hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen verminderen het gasverbruik van woningen met bijna 70%. Ze leveren daarmee een directe bijdrage aan de klimaatdoelstelling om het aardgasverbruik en CO₂-uitstoot te verlagen.

Ze leveren een beperkte toename in de netbelasting op. De afname piek op koude dagen ligt na onderzoek van gemiddelde grootte (150 – 200 m2) net boven 1kw per dag. Tijdens zeer koude dagen neemt de ketel de warmtevraag voor zijn rekening, zodat de elektriciteitsvraag nooit extreem wordt.

hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen leveren een beperkte toename in de netbelasting op. De afname piek op koude dagen ligt voor een groep woningen van gemiddelde grootte (150 – 200 m²) net boven de 1 kW per woning. Op zeer koude dagen neemt de ketel de warmtevraag voor zijn rekening, zodat de elektriciteitsvraag nooit extreem wordt. Zolang de hoeveelheid aan (elektriciteit verbruikende) installaties in een bepaalde buurt niet te hoog is, zijn er geen netproblemen te verwachten.

Warm water met een warmtepomp

Als u voor een elektrische warmtepomp kiest moet er ook warmt tap water gemaakt worden. Dit warme water kan eenvoudig door een warmtepomp verwarmd worden. Een warmtepomp kan niet zoals een cv-ketel direct genoeg warm water maken zoals u gewend bent maar een warmtepomp maakt het water warm in een boiler. De boiler is een onderdeel van een warmtepomp installatie. 

De laadtijd van een boiler is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de inhoud van de boiler. De gemiddelde laadtijd van de boiler ligt tussen de 60 en 90 minuten. U moet er rekening mee houden dat een tapwaterboiler aardig wat ruimte in beslag neemt, ook is het belangrijk om te kijken of u allemaal tegelijk kan douchen. Een gezien met 4 personen kan niet tegelijk douchen met een 300 liter boiler waarschijnlijk kan u beter uit komen met een 500 liter boiler.

Combinatie warmtepomp met zonneboiler

De elektrische warmtepomp verbruikt per jaar ongeveer 4000 KWh aan stroom en om hierin nog een extra besparing te kunnen doen kan u als uw woning hier geschikt voor is een boiler plaatsen waar een extra spiraal in zit. Dat wil zeggen; in en boiler zit een spiraal die door de warmtepomp verwarmd wordt maar op de extra spiraal kan een zonneboiler systeem om worden aangesloten. De grote besparing zit erin dat de warmtepomp de boiler alleen maar hoeft bij te verwarmen als de boiler in de avond niet warm genoeg is. Als de zon de boiler verwarmd kan dat wel tot 90 graden zijn. Dat betekend ook dat de zon de capaciteit van de boiler kan vergroten.

De warmtepomp kan een boiler verwarmen tot ongeveer 54 graden, een boiler met een inhoud van 300 liter heeft u ongeveer 350 liter water van 38 graden. Als de zon de boiler opwarmt tot 85 graden heeft u ongeveer 700 liter warm water van 38 graden tot uw beschikking. Dit water wordt dus niet door de warmtepomp opgewekt maar door de zonneboiler systeem hiermee bespaart u per jaar een aanzienlijk bedrag.

PVT panelen met warmtepomp

PVT panelen zijn zonnepanelen die elektriciteit opwekken maar tegelijk ook warm water kunnen verwarmen met de energie van de zon. Achter de zonnepanelen zit een warmwater systeem dat wordt verwarmd doordat het zonnepaneel in de zon ligt. Het water achter het paneel werkt 24 uur per dag het neemt ieder dag weer de omgevingstempratuur op deze bron kan gebruikt worden om een warmtepomp te voorzien van warm water. Het grote voordeel van dit systeem in dat je geen buitenunit nodig hebt zoals bij een lucht-water warmtepomp systeem.

Warmtepomp voor zwembad

Een  zwembad warmtepomp kan worden gebruikt om uw zwembad op een efficiënt en duurzaam manier te verwarmen. Hij werkt door energie van de ene plaats naar de andere over te brengen, en daarom is hij ook zo nuttig voor het verwarmen van zwembaden! 

Warmtepomp subsidie 2021

De overheid geeft subsidie op de warmtepomp. Hier kunt u kijken of u recht heeft op een warmtepomp subsidie.

Warmtepomp kopen

Als u een warmtepomp installatie gaat aankopen dan is het goed om te kijken of u in aanmerking kan komen voor een warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie in 2021 hangt af van het vermogen in Kw van de warmtepomp.

Subsidie Lucht/water warmtepomp

Verschillende soorten warmtepompen

Op zoek naar professionele en adviserende bedrijven of naar een installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze warmtepomp partners: