Grondgebonden warmtepomp

Grondgebonden warmtepomp

Grondgebonden , Aardwarmtepomp, Brine Waterwarmtepomp of Bodemwarmtepomp zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal hetzelfde betekenen.

En dit is de grondgebonden warmtepompen die aangesloten wordt op een bron. We gaan er hierbij van uit, dat de meeste woningen een gesloten bron hebben.

Dit houdt in dat er een leidingsysteem in de grond is aangelegd. Deze kunststof leidingen worden in de grond aan elkaar vastgemaakt.

Deze gaan dan met 2 leidingen naar de aardwarmtepomp. Het leidingwerk in de grond moet goed lekdicht zijn, want de leidingen moeten gevuld worden met water en een vloeistof.

Grondgebonden warmtepomp

Omdat de vloeistof giftig is voor de bodem, moeten deze werkzaamheden door een gecertificeerde vakman worden uitgevoerd. De vloeistof heeft nog een nadeel. het vermindert de warmteoverdracht in de bron.

Hierdoor kan de capaciteit van de installatie minder zijn. Maatwerk is daarom zeer belangrijk. Ook moet de antivries regelmatig vervangen worden, omdat de werking op den duur vermindert.

Als de vloeistof niet tijdig gecontroleerd wordt kan het zijn dat het buizensysteem nier goed beschermd kan worden in de winter, kan bij strenge vorst schade aan de pomp en het buizensysteem ontstaan.

Ook kan de bodem verontreinigd raken met grote gevolgen van dien.

Voordelen energie uit de bodem

Er zijn diverse voordelen van energie uit de grond met een van de hierboven genoemde water warmtepomp.

  • Geen buitenunit
  • Goedkoop koelen in de zomer
  • Energiezuinig
  • Energie uit de aarde is gratis
  • Subsidie

Hoe werkt een grondgebonden warmtepomp?

De bron die in de grond is aangelegd heeft een vooraf berekende capaciteit. U kunt dus niet zomaar iets aan elkaar verbinden. Ook het vermogen van de aardwarmtepomp is berekend, zodat de woning op een juiste manier verwarmd kan worden.

Het afgiftesysteem, de aardwarmtepomp en het installatiewerk van de installateur moet op elkaar afgestemd zijn. Dit is de basis van een goede gasloze woning.

Koelen of verwarmen met een gesloten bron:

In de zomer kunt u gratis de woning koelen via het buizensysteem wat in de woning is gemaakt. Koelen met een gesloten bron betekent dat er alleen water door de leidingen heen gepompt gaat worden. Dit is, omdat de aarde nu eenmaal kouder is dan de omgevingstemperatuur in de zomer.

Warmtepomp

Installeren van buizensysteem

In de grond wordt een horizontaal netwerk van buizen in de grond geboord. Dit horizontaal netwerk wordt de basis van een gesloten systeem want via een warmtewisselaar aan de gekozen warmtepomp wordt aangesloten.

In de woning wordt ook een gesloten circuit aangelegd voor vloerverwarming. Omdat er in de grond geboord moet worden betekend dat ook een grote investering omdat je niet zomaar in de bodem kan boren je kan zomaar het grondwater vervuilen.

Deze duurzame energieoplossingen hebben wel een hoger rendement dan gemiddeld genomen dan andere soorten warmtepompen.

Het hoge rendement van bodemwarmte ten opzichte van een lucht water warmtepomp is dat de temperatuur van de bodemwarmte altijd gelijk ligt ten opzichte van de buitenlucht.

De buitenlucht en de warmtepomp in combinatie met de condensor met ventilator bepalen bij lage buitentemperaturen of er een hoog rendement behaald kan worden.

Afgiftesysteem grondgebonden warmtepompen

Het afgiftesysteem neemt de warmte uit de woning op en wordt via het water in de bron weer aan de aarde teruggegeven, hierdoor wordt de aarde om de bron iets warmer waar u in de winter meer voordeel bij heeft.

In de winter moet de woning verwarmd worden en zal de energie die er in de zomer ingestopt is uit het water gehaald worden. Het tempratuurverschil wat u te kort komt, daar zal de compressor voor worden ingeschakeld.

Deze geeft de warmte kan direct aan de verwarming geleverd worden. In indien het verwarming circuit een hogere temperatuur moet hebben kan de warmtepomp deze omhoog halen. Deze manier van duurzaam verwarmen komt helemaal tot zijn recht als de woning ook voorzien is van zonnepanelen.

Zonnepanelen die op het dak liggen wekken elektriciteit op en verlagen zo de energiekosten. Ook deze manier van duurzame energie opwekken dragen bij aan een lager warmtepomp verbruik.

Vloerverwarming met een grondgebonden warmtepomp

Een ideale combinatie om een warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt.

Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de grondgebonden warmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen.

De ideale tempratuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een grondgebonden warmtepomp  met heel weinig energie kan produceren.

Aardwarmte

Bij aardwarmte wordt er kilometers in de grond geboord en halen ze warm water van ongeveer 85 graden uit de grond door middel van een pomp. Hier heeft men geen warmtepomp voor nodig om het water naar een hogere temperatuur te brengen.

Dit water gaat via een pomp door de warmtewisselaar en kan direct gebruikt worden om een woning te verwarmen. De grootste voordelen hiervan zijn dat er geen warmtepomp geplaatst hoeft te worden. Ook heeft men hierdoor veel warm water.

Deze wordt dan via een buizenstelsel opgepompt en gaat naar een speciale centrale. Daar wordt het water ontdaan van olie en gas en wordt vervolgens via een leidingstelsel naar het afgiftesysteem getransporteerd.

Via een retourleiding gaat de restwarmte weer terug in de aarde. Dit wordt alleen maar bij speciale projecten toegepast.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is warmte die in de aarde aanwezig is. In Nederland is op 125 meter diepte de temperatuur ongeveer 12-14 graden en constant. Deze warmte wordt opgepompt en gaat via het leidingwerk naar de aardwarmtepomp.

In de warmtepomp wordt de warmte onttrokken vanuit de bron en geeft de warmte af aan het afgiftesysteem zoals vloerverwarming ,laag tempratuur radiatoren ( LTV )of aan een warm tapwater boiler.

Het grote voordeel van aardwarmte is dat de warmtebron redelijk constant blijft. In de winter is de meeste energie nodig voor het verwarmen van het hui

s en in de zomer is energie nodig voor het koelen van het huis. De bodemtemperatuur ligt rond de gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur.

Aardwarmtewarmtepomp

Lucht water warmtepomp

Is het niet mogelijk om dit type warmtepomp te installeren op uw perceel dan is wellicht een lucht water warmtepomp een goede optie. Een water warmtepomp is is ook een duurzaam alternatief.

Het installeren van een luchtwarmtepomp is een stuk goedkoper in aanschaf. Bij bestaande woningen is het ook vaak eenvoudiger om een luchtwarmtepomp te installeren.

Dit is ook gewoon een duurzame manier van verwarmen. Je kan je huis comfortabel verwarmen met een luchtwarmtepomp. De luchtwarmtepomp moet geïnstalleerd worden door een erkend installateur.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan samen met een cv ketel de woning verwarmen. Als de buitenlucht een lage temperatuur bereikt komt de cv ketel erbij.

Hierdoor worden de radiatoren goed warm. Ook heeft u meer tapwater beschikbaar dan met een warmtepomp. Warm water maken met warmtepompen moet altijd gebeuren met een boilervat.

Een hybride warmtepomp in combinatie met een cv ketel is een minder grote investering. Warmtepompen werken altijd op elektriciteit maar behalen ook een hoog rendement.

Koelen of verwarmen met een gesloten bron

In de zomer kunt u zeer goedkoop de woning koelen via het afgiftesysteem wat in de woning is gemaakt. Koelen met een gesloten bron betekent dat er alleen water door de leidingen heen gepompt gaat worden.

Dit is, omdat de aarde nu eenmaal kouder is dan de omgevingstemperatuur in de zomer. 

Het afgiftesysteem neemt de warmte uit de woning op en wordt via het water in de bron weer aan de aarde teruggegeven, hierdoor wordt de aarde om de bron iets warmer waar u in de winter meer voordeel bij heeft.

In de winter moet de woning verwarmd worden en zal de energie die er in de zomer ingestopt is uit het water gehaald worden. Het tempratuurverschil wat u te kort komt, daar zal de compressor voor worden ingeschakeld. Deze geeft de warmte af aan het afgiftesysteem.

Energie uit de aarde

Subsidie grondgebonden warmtepomp 2021

De overheid stimuleert duurzame investeringen.

Als u een grondgebonden warmtepomp aankoopt dan heeft u recht op een warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Deze grondgebonden warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen.

Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp installatie en het vermogen.

Naast subsidie op de grondgbonden warmtepompen, zijn er ook subsidies op bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Met deze grondgebonden warmtepomp subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen.

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: