Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
100% gasloos wonen
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Verwarmen

Gasloos verwarmen

Hoe een woning gasloos verwarmen

Bij het gasloos verwarmen van je huis is het verstandig om een goed plan uit te werken. Geïsoleerde woningen verbruiken minder gas en blijven langer warm dankzij goede isolatie. Daarna is het tijd om te kijken naar energiebesparende maatregelen zoals infraroodverwarming en zonne-energie. Dit is een ingrijpende stap om van het gas af te komen.

Naast energie besparen is energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen een volgende stap. De bestaande cv-installatie zal aangepast moeten worden naar andere centrale verwarming systeem wat geschikt is voor een warmtepomp. De bestaande cv-ketel maakt ook warm water voor sanitair gebruik. Hier zijn ook alternatieven voor zoals zonnewarmte. Op deze manier kunt u stap voor stap uw woning verduurzamen.

Gasloos verwarmen
Gasloos verwarmen

Aardgas aansluiting verwijderen

Met het oog op de klimaatdoelstellingen wil de overheid dat er in 2050 geen aardgas meer wordt verbruikt. Nieuwbouwwoningen worden nu al gebouwd zonder gas aansluiting. Gemeenten stimuleren bouwers om kwalitatief duurzamere woningen te bouwen. Vanaf nu worden er ook geen nieuwe gasaansluitingen meer aangeboden voor nieuwe woningen.

Als u duurzaam wilt wonen en gebruik wilt maken van bijvoorbeeld zonne-energie en een elektrische cv-ketel, dan wilt u van het gas af. De kosten voor het verwijderen van de aardgasaansluiting zijn nu vervallen, wat een jaarlijkse besparing oplevert.

Traditionele cv ketel

De traditionele hr-ketel, die al decennialang huizen verwarmt, heeft een centrale rol gespeeld in de manier waarop we onze woningen verwarmen. De huidige cv installatie maakt gebruik van gas, om het cv-water te verwarmen voor warm water dat vervolgens door het centrale verwarmingssysteem van de woning wordt gepompt. Terwijl de vraag naar gas stijgt en de nadruk wordt gelegd op besparende maatregelen en het verminderen van CO2-uitstoot, wordt de rol van de cv-ketel ter discussie gesteld.

Veel huiseigenaren overwegen nu hybride warmtepompen, die samenwerken met de bestaande cv-installatie, of volledig elektrische warmtepompen als alternatieven. Bovendien, met de trend van een huis verwarmen zonder gas, wordt de elektrische cv-ketel gezien als een potentieel alternatief voor de cv-ketel. Terwijl sommige bestaande woningen nog steeds afhankelijk zijn van hun huidige cv-ketel, is het duidelijk dat de toekomst van huis verwarmen zich beweegt in de richting van duurzamere en milieuvriendelijkere energiebronnen.

Energie uit de buitenlucht

Energie uit de buitenlucht is een duurzame bron die steeds vaker wordt benut, met name in warmtepompsystemen. Deze innovatieve technologie maakt het mogelijk om efficiënt en milieuvriendelijk te verwarmen zonder gas. Een elektrische warmtepomp zet buitenlucht om in energie, zelfs bij lagere temperaturen, en gebruikt deze warmte om uw huis te gaan verwarmen. Dit proces is niet alleen energiezuinig, maar vermindert ook de CO2-uitstoot, waardoor het een belangrijke stap is in de richting van een groenere en duurzamere toekomst voor verwarmingssystemen.

Energie uit de buitenlucht
Energie uit de buitenlucht

Huis verwarmen zonder gas

Een huis verwarmen zonder gas kan met een elektrische warmtepomp of elektrische cv-ketel. Maar welke warmtepomp is voor mijn huis geschikt? Bij het huis verwarmen met een warmtepomp is het essentieel om de juiste keuze te maken. Verdiep u goed in welke keuzes er gemaakt kunnen worden en hoe dit kan bijdragen aan een gaslozewoning.

Een huis verwarmen zonder dat er een warmtepomp is? Dan is het wellicht een optie om gebruik te maken van elektrische verwarming. De mogelijkheden variëren van elektrische radiatoren en convectoren tot elektrische cv-ketels en infraroodpanelen. Deze producten zijn zowel als hoofdverwarming als bijverwarming toe te passen. Dankzij slimme regelingen is er geen onnodig energieverbruik. En met zonnepanelen op uw dak heeft u in feite gratis verwarming.

Verwarmen zonder aardgas

Om van het gas af te gaan zal er een duurzaam verwarmingssysteem aangelegd moeten worden. Een duurzaam verwarmingssysteem betekent dat er op een lage temperatuur de woning verwarmd kan worden, zoals met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze manier van duurzame verwarming kan met een elektrische cv-ketel of een elektrische warmtepomp. Beide systemen werken op elektriciteit en zijn een goed alternatief voor aardgas.

Verwarmen met infraroodverwarming

Infrarood verwarming is een vorm van elektrische verwarming waarbij infrarood panelen stralingswarmte afgeven. Deze panelen kunnen aan muren of plafonds worden gemonteerd en bieden een energiezuinige manier van een huis verwarmen zonder gas. Gecombineerd met zonne-energie uit eigen zonnepanelen is het een milieuvriendelijke energiebron.

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming plafond

Verwarmen met airco

Een moderne airco werkt als een warmtepomp en kan een woning zowel koelen als verwarmen. Ze halen energie uit de buitenlucht en zetten deze om in warmte of frisse lucht voor in huis. Vooral in combinatie met zonnepanelen die voorzien in de benodigde elektriciteit, kan dit een duurzame oplossing zijn voor zowel zomer als winter. Oop deze manier kunt u huis gasloos gemaakt worden.

Verwarmen met een pelletkachel

Een pelletkachel biedt een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Hoewel ze organische brandstoffen gebruiken in de vorm van pellets, zijn ze efficiënter en schoner dan veel andere verwarmingsopties. Ze kunnen een goede oplossing zijn voor wie op zoek is naar een middenweg tussen volledig elektrisch verwarmen en het gebruik van het gas.

Verwarmen met PVT-systeem en elektrische warmtepomp

Een andere optie is een PVT-installatie. Een PVT-installatie wordt op het dak van de woning gemonteerd en wekt door middel van het zonnepaneel energie op. Achter het PVT-paneel zit een wisselaar waar vloeistof door heen stroomt. Deze vloeistof neemt de omgevingstemperatuur op en wordt naar een boiler of buffervat getransporteerd.

Deze warmte wordt opgeslagen en hierdoor hoeft de warmtepomp niet veel energie te verbruiken om het opgewerkte water verder gasloos verwarmen. Het grote voordeel van een PVT-installatie is dat deze 24 uur per dag warmte afgeeft zonder dat je een warmtepomp hoort draaien.

Elektrische cv ketel

Als het gaat om het verwarmen zonder gas, dan is de elektrische ketel een goed alternatief. In plaats van aardgas gebruikt deze ketel elektriciteit om het cv-water te verwarmen. Het voordeel is dat je bestaande cv-installatie en centrale verwarming systeem grotendeels intact kunnen blijven. Hoewel elektrische cv-ketels een hoger elektriciteitsverbruik hebben, kunnen ze efficiënt worden gecombineerd met zonne-energie via eigen zonnepanelen.

Elektrische cv ketel gasloos verwarmen
Elektrische cv ketel gasloos verwarmen

Gasloos met een elektrische warmtepomp

Een volledige warmtepomp werkt zonder gas en onttrekt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht. Wanneer de woning goed geïsoleerd is en luchtdicht gebouwd, kan een elektrische warmtepomp op een efficiënte manier je woning verwarmen. Het voordeel is dat er geen gas nodig zijn, waardoor je bijdraagt aan een duurzaam alternatief.

Hybride warmtepomp

Bij een overgang naar een gaslozewoning kan een hybride warmtepomp een tussenstap zijn. Deze hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv-ketel. Terwijl de warmtepomp zoveel mogelijk warmte onttrekt uit de buitenlucht, de cv-ketel springt bij wanneer er extra capaciteit nodig is. Dit zorgt voor een efficiënte manier van verwarmen zonder gas tot het punt waarop de cv-ketel bijspringt. Het is een ideale oplossing voor bestaande huizen die nog niet volledig zijn geoptimaliseerd voor een volledige warmtepomp.

Van het gas af zonder warmtepomp

In de huidige transitie naar duurzamere energiebronnen zoals zonne-energie en hernieuwbare energie, zoeken veel huiseigenaren naar een alternatief voor gas. Hoewel warmtepompen vaak worden gezien als dé oplossing voor een gaslozewoning, zijn er ook andere methoden. Infraroodverwarming, bijvoorbeeld, biedt een energiezuinige manier om ruimtes te verwarmen met stralingswarmte.

Zonneboilers zijn een andere optie, waarbij zonne-energie wordt gebruikt om water te verwarmen. Stadsverwarming, die restwarmte uit industrieën hergebruikt, kan ook een alternatief zijn voor huizen in stedelijke gebieden. Kortom, er zijn diverse alternatieven voor traditionele cv-ketels voor diegenen die op zoek zijn naar duurzamere, gasloze oplossingen zonder een warmtepomp.

Voor en Nadelen

Traditionele cv-ketel

Voordelen:

 • Bewezen technologie: al decennialang in gebruik.
 • Kan snel warm water leveren voor sanitair gebruik.
 • Werkt goed met bestaande centrale verwarmingssystemen in veel huizen.

Nadelen:

 • Afhankelijk van fossiele brandstoffen, met name gas.
 • Minder milieuvriendelijk door de uitstoot van CO2.
 • Kan minder efficiënt zijn dan nieuwere technologieën.

Elektrische cv-ketel

Voordelen:

 • Verwarmen zonder gas, wat bijdraagt aan gasloos wonen.
 • Minder CO2-uitstoot dan traditionele cv-ketels.
 • Eenvoudige integratie in bestaande cv-installaties.

Nadelen:

 • Hoger elektriciteitsverbruik.
 • Afhankelijkheid van het elektriciteitsnet kan leiden tot hogere energiekosten.

Hybride warmtepomp

Voordelen:

 • Combineert de betrouwbaarheid van een traditionele cv-ketel met de efficiëntie van een warmtepomp.
 • Kan woning verwarmen zonder gas tot een bepaalde buitentemperatuur.
 • Energiebesparende maatregel die ook bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot.

Nadelen:

 • Kan duurder zijn in aanschaf dan andere systemen.
 • Vereist nog steeds enige afhankelijkheid van gas.

Infraroodverwarming

Voordelen:

 • Efficiënte manier van verwarmen; directe warmte waar het nodig is.
 • Geen bewegende delen, wat leidt tot minder slijtage en onderhoud.
 • Werkt op elektriciteit, wat kan worden opgewekt door zonnepanelen voor een duurzamer systeem.

Nadelen:

 • Kan duurder zijn in gebruik dan andere verwarmingssystemen.
 • Vereist goede isolatie voor maximale efficiëntie.

Warmtepomp

Voordelen:

 • Zeer efficiënt, kan warmte onttrekken uit de buitenlucht of de grond.
 • Kan zorgen voor zowel verwarming als koeling.
 • Vermindert afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Nadelen:

 • Hogere initiële investeringskosten.
 • Vereist mogelijk aanpassingen aan het bestaande cv-circuit.


Kosten en terugverdientijd

Wanneer men overweegt over te stappen naar duurzamere verwarmingssystemen om te verwarmen zonder gas, zijn de initiële kosten en de terugverdientijd cruciale overwegingen. Het investeren in een elektrische cv-ketel of warmtepomp vereist vooraf een aanzienlijke investering. Echter, door besparende maatregelen en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals aardgas, kunnen deze systemen op de lange termijn financieel voordelig zijn.

Bijvoorbeeld, een hybride installatie, die zowel met een cv-ketel als met elektriciteit werkt, kan een kortere terugverdientijd hebben dan een volledige warmtepomp. Infraroodverwarming, hoewel efficiënt, kan variëren in kosten afhankelijk van de grootte van de ruimte en de noodzakelijke isolatie. Het toevoegen van zonnepanelen kan de elektriciteitskosten verminderen en bijdragen aan een snellere terugverdientijd. Het is essentieel om een grondige kosten-batenanalyse uit te voeren en rekening te houden met variabelen zoals de huidige gasprijzen, de verwachte levensduur van het systeem en eventuele subsidies die beschikbaar zijn voor gasloos verwarmen.

Kosten en terugverdientijd gasloos verwarmen
Kosten en terugverdientijd gasloos verwarmen

ISDE subsidie verwarmen zonder gas

De overheid stimuleert een woning verwarmen zonder gas door middel van subsidies zoals de ISDE. Dit maakt het financieel aantrekkelijker voor huishoudens om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers of infraroodverwarming. Door gebruik te maken van deze subsidie kan de overstap naar een gasloze verwarming sneller worden gerealiseerd.Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming