Om een woning gasloos te verwarmen is het verstandig om een goed plan uit te werken. Geïsoleerde woningen verbruiken minder gas en blijven langer warm. Daarna is het tijd om te kijken naar energiebesparende maatregelen.
Dit is een ingrijpende stap om van de fossiele brandstoffen af te komen. Naast energie besparen is energie opwekken een volgende stap. De bestaande cv-installatie zal aangepast moeten worden naar een andere verwarmingssystemen wat geschikt is voor een warmtepomp.
De bestaande cv-ketel maakt ook warm water voor sanitair gebruik. Hier zijn ook alternatieven voor zoals zonnewarmte. Op deze manier kunt u stap voor stap uw woning verduurzamen.
Gasloos verwarmen
Om van het gas af te gaan zal er een duurzaam verwarmingssysteem aangelegd moeten worden. Een duurzaam verwarmingssysteem betekend dat er op een lage temperatuur de woning verwarmd kan worden.
Dit kan met een vloerverwarming systeem of een lage temperatuur radiatoren. Deze manier van duurzame verwarming kan met een elektrische cv-ketel of een elektrische warmtepomp. Beide systemen werken op elektriciteit en is een goed alternatief voor aardgas.
Huis verwarmen zonder gas
Een huis gasloos verwarmen zonder gas kan met een elektrische warmtepomp of elektrische cv-ketel. Maar welke warmtepomp is voor mijn huis geschikt? Het is belangrijk om een warmtepomp te kopen die bij uw woning en gezinssituatie past. Verdiep u goed in welke keuzes er gemaakt kunnen worden.
Gasloos wonen zonder dat er een warmtepomp is? Dan is het misschien een optie om gebruik te maken van elektrische verwarming. De mogelijkheden bestaan uit, elektrische radiatoren, convectoren, elektrische cv-ketels en infraroodpanelen. Deze producten zijn zowel als hoofdverwarming als bijverwarming toe te passen en zijn voorzien van slimme regelingen waardoor er geen onnodig energieverbruik optreedt. Met zonnepanelen op uw dak heeft u gratis verwarming.
Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is de eerste stap als de woning niet helemaal geschikt is om op een lage temperatuur verwarmd kan worden of als er geen mogelijkheid is om op een duurzame manier warm water te maken.
Een hybride pomp is half cv-ketel en half warmtepomp. Hiermee bespaart u minimaal 60% van het aardgas. De hybride warmtepomp kan gewoon aangesloten worden op een standaard cv-ketel die het centrale verwarming systeem verwarmd.
De hybride warmtepomp zal in eerste instantie de woning verwarmen zonder gas en als het niet op de gewenste temperatuur komt, zal de cv-ketel bijspringen.
Elektrische cv-ketel
De elektrische cv-ketel kan hetzelfde als een elektrische warmtepomp en is dus ook een alternatief voor de bestaande cv-ketel. De elektrische cv-ketel kan zo op de cv-installatie aangesloten worden.
De centrale verwarming hoeft niet aangepast te worden naar een duurzaam verwarming systeem. Ook kunt u gewoon warm water voor het sanitair gebruiken. Deze manier van verwarmen zonder gas is een goed alternatief voor aardgas.
Aardgas aansluiting verwijderen
Om de klimaatdoelstellingen van het kabinet te behalen wil de overheid dat er in 2050 geen aardgas verbruikt mag worden. Nu worden al nieuwbouwwoningen gebouwd en opgeleverd die al aardgas vrij zijn. Vele gemeente stimuleren bouwers ook kwalitatief duurzamere woningen te bouwen. Vanaf vandaag worden er ook geen nieuwe gasaansluitingen, maar aangeboden en aangelegd als je een nieuwe woning gaat bouwen.
Als je een duurzame woning gaat bouwen met een duurzaam verwarmingssysteem dan wil je van het aardgas af. Tot vandaag want de afsluitboete voor het verwijderen van de aardgasaansluiting is te komen vervallen. Dat betekent dat je daar al jaarlijks al honderden euro’s op kan besparen.
Gasloos verwarmen met een elektrische warmtepomp
Met een elektrische warmtepomp kan je een woning prima verwarmen zonder gas. De warmtepomp vervangt dan de cv-ketel. Een warmtepomp is een duurzamer dan een cv-ketel en heeft geeft minimaal 300% meer rendement. Om het rendement van een warmtepomp optimaal te gebruiken zal er in de woningaanpassingen gemaakt moeten worden. Dit is in iedere woning anders dus hier adviseren we een specialist die u goed kan adviseren.
Verwarmen met PVT-systeem en elektrische warmtepomp
Een andere optie is een PVT-installatie. Een PVT-installatie wordt op het dak van de woning gemonteerd en wekt door middel van het zonnepaneel energie op. Achter het PVT-paneel zit een wisselaar waar vloeistof door heen stroomt. Deze vloeistof neemt de omgevingstemperatuur op en wordt naar een boiler of buffervat getransporteerd.
Deze warmte wordt opgeslagen en hierdoor hoeft de warmtepomp niet veel energie te verbruiken om het opgewerkte water verder gasloos verwarmen. Het grote voordeel van een PVT-installatie is dat deze 24 uur per dag warmte afgeeft zonder dat je een warmtepomp hoort draaien.
Verwarmen met infraroodverwarming
Met infraroodverwarming kunt u uw woning ook gasloos verwarmen. Hierin zijn verschillende mogelijkheden en toepassingen beschikbaar. Je kunt infrarood panelen aan de wand monteren als een radiator, maar je kunt deze ook aan het plafond boven een tafel of bank monteren. Het is wel erg belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt door een specialist.
Het ziet er zeer eenvoudig uit maar er komt meer bij kijken. Belangrijk is ook of de woning goed geïsoleerd is. Infrarood verwarming wordt opgewekt met stroom, als je dit zelf kan opwekken met zonnepanelen maakt u gebruik van duurzaam opgewekte stoom.
Verwarmen met airco
Verwarmen met een airco-installatie is een toepassing die ook steeds meer voorkomt. Een airco is een warmtepomp, een warmtepomp die ook de energie uit de buitenlucht haalt en deze omzet in warmte. Deze warmte wordt elektrisch opgewekt, een heeft een zeer hoog rendement. De meeste airco-installaties die een hoge COP hebben die vallen hebben een A++ energielabel. Dat betekent dat ze zeer zuinig zijn.
Als de woning voorzien is van zonnepanelen dan kunt u de woning zelf voorzien van de energie die nodig is om de airco-installatie te laten werken. Met een airco-installatie kun je ook in de zomer op een duurzame manier een ruimte koelen. Door de steeds warmere zomers is deze toepassing in de zomer en winter aantrekkelijk. Voor woonhuizen zijn 2 soorten airco’s beschikbaar, een singel split airco om een ruimte te koelen of te verwarmen of een Multi split airco, op deze Multi split kun je 2 tot 6 binnenunits aansluiten. Hiermee kun je dus meerder ruimte koelen of verwarmen.
Verwarmen met een pelletkachel
Duurzaam verwarmen met een pelletkachel of ketel kan een goed alternatief zijn om uw woning te verwarmen. Helaas is de subsidie voor de aanschaf van een pelletbrander of bio massa installatie afgeschaft. De rede van de afschaffing van de subsidie is dat er beweringen zijn dat deze manier van energie opwekken niet zo duurzaam is. Veel pellets zijn wel duurzaam, maar er worden ook pellets geproduceerd die minder duurzaam zijn. Duurzame pellets hebben een certificering A++ en hoger is beter. Waar komen deze pellets vandaan?
Er worden speciale productiebossen aangelegd om duurzame pellets te maken. Deze productiebossen staan vaak aan de andere kant van de wereld wat het lastig maakt om deze snel en duurzaam hiernaartoe te vervoeren. De pellets komen met grote schepen hiernaar toe en stoten hierdoor veel CO2 uit.
ISDE subsidie gasloos verwarmen
De subsidie voor gasloze woningen is een geweldige manier om uw CO2-voetafdruk te verkleinen. De meeste mensen gebruiken aardgas om hun huis te verwarmen, wat betekent dat ze fossiele brandstoffen verbranden. Hierdoor komen kooldioxide en andere verontreinigende stoffen in de atmosfeer terecht, wat bijdraagt tot de klimaatverandering.
Gasloze verwarming produceert geen uitstoot, dus het is een veel schonere manier om uw huis te verwarmen. De subsidie maakt het voor mensen betaalbaarder om over te schakelen op gasloze verwarming, wat goed is voor het milieu. Er zijn een paar verschillende soorten gasloze verwarmingssystemen, dus u kunt het systeem kiezen dat het beste bij uw behoeften past. Sommige systemen gebruiken zonne-energie om uw huis te verwarmen, terwijl andere gebruik maken van geothermische energie. Welk systeem u ook kiest, u draagt uw steentje bij aan de vermindering van de uitstoot en de strijd tegen de klimaatverandering.