Warme vloer met isolatie
Koude voeten en vocht in huis? Laat dan uw vloer isoleren, want warme voeten en een warme vloer voelen aangenaam aan! Maar hoe kunt u de vloer het beste isoleren? Als er een kruipruimte aanwezig is, kan isolatie makkelijk aan de onderkant van de vloer aangebracht worden. Als de kruipruimte hoog genoeg is, kunnen de isolatiematerialen vanuit de kruipruimte worden aangebracht aan de onderkant van de vloer. Maar er zijn ook andere manieren. De bodem van de kruipruimte kan bijvoorbeeld met een folie geïsoleerd worden. De isolatie-expert kan u er alles over vertellen!
Vloerisolatie: isoleren voorkomt koude voeten
Koude voeten, weinig comfort en hoge energiekosten. Door de vloer te isoleren voelt de vloer direct veel prettiger aan. Het woonklimaat verbetert en de vloer koelt minder snel af. Uw warmtepomp en het afgiftesysteem verliezen minder warmte aan de vloer. Hierdoor bespaart u op de energierekening. Mensen die hun vloer hebben laten isoleren, merken ook dat ze geen last meer hebben van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte.
Wat is het beste advies voor vloerisolatie?
Wat is de beste manier om een vloer te isoleren? Er zijn diverse manieren en producten om uw vloer goed te isoleren. De beste manier om uw vloer te isoleren is afhankelijk van een flink aantal factoren. Een houten vloer moet anders aangepakt worden dan een betonnen vloer. Dat geldt ook voor een vloer boven een vochtige of een heel droge kruipruimte. Diverse isolatiematerialen kunnen gebruikt worden. Een expert kunt u alles vertellen over de mogelijkheden. Geen enkele woning en situatie is hetzelfde en het begint bij een goed advies.
Kosten isolatie onder de vloer
De kosten voor isolatie aan de onderzijde van de vloer (gemiddelde eengezinswoning) zijn sterk afhankelijk van wat de mogelijkheden zijn. Over het algemeen vallen de kosten rond de 1800 euro. Bovendien komt u in aanmerking voor subsidie! Als u de vloer heeft geïsoleerd, zult u al snel rond de 400 kuub gas besparen als uw woning wordt verwarmd met een cv-ketel.
Gaat u de woning verwarmen met een warmtepomp, dan zult u ongeveer 3000 kWh aan stroom besparen. De 400 kuub gas kost ongeveer 450 euro en 3000 kWh elektriciteit kost u niets als u zonne-energie heeft. Ook kunt u duurzame energie-inkopen waar u veel voordeel mee kunt behalen. De kosten zijn binnen enkele jaren terugverdiend.
Wanneer is vloerisolatie mogelijk?
Het aanbrengen van vloerisolatie is mogelijk wanneer de kruipruimte minimaal 50 cm hoog is. Deze werkhoogte is nodig om veilig in de kruipruimte te kunnen werken. De isolatiewerkzaamheden en materialen moeten netjes en verantwoord aan te brengen zijn. Weet u niet zeker of uw woning goed bereikbaar is, dan kunt u altijd een expert uitnodigen om de situatie te bekijken. Als de kruipruimte te laag is voor het isoleren van de vloer, is bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) misschien een goed en effectief alternatief.
Luik kruipruimte isoleren
Vaak wordt het luik van de kruipruimte vergeten bij het isoleren. Bijna altijd is het luik van de kruipruimte nat, waardoor het na verloop van tijd kwalitatief sterk achteruitgaat. We adviseren het kruipruimteluik gelijk te laten vervangen door een geïsoleerd kruipluik met tochtband wanneer u uw kruipruimte isoleert.U kunt de onderzijde isoleren door bijvoorbeeld isolatiemateriaal in de kruipruimte aan te brengen. Het is belangrijk dat het luik naar de kruipruimte altijd goed bereikbaar is, zeker als u de vloer gaat isoleren. Verstandig is om eens per jaar de onderkant van de vloer te bekijken of de situatie onder de vloer niet is veranderd. Ook is het belangrijk dat uw kruipruimte goede ventilatie heeft.
Bestaande vloer isoleren
Om in een bestaande situatie de vloer te isoleren met vloerisolatie moet de hele vloer worden verwijderd. Als u geen vloerverwarming kunt aanleggen, is de beste optie om isolatieplaten aan te brengen. De isolatieplaten worden op de bestaande vloer gelegd en vervolgens kan een nieuw type vloer worden geplaatst. U dient er wel rekening mee te houden dat u de deuren zult moeten inkorten. Een snelle en handige manier van vloerisolatie is het aanbrengen van een isolerende laag onder het bestaande tapijt, laminaat of hout.
Uiteraard is dat vooral handig wanneer u de vloer toch al wilde vervangen. Deze manier van vloer isoleren wordt toegepast bij huizen zonder kruipruimte of bij kruipruimtes waar geen mogelijkheden zijn om isolatiematerialen aan te brengen.
Kan ik zelf isoleren?
Je kunt de vloer van je huis zelf isoleren door isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol, tussen de vloerplaten of onder de vloer aan te brengen. Dit kan helpen om de warmte binnen te houden in de winter en de kou buiten te houden in de zomer. Voordat je begint met het isoleren van de vloer, is het belangrijk om te bepalen welk type vloer je hebt en welk isolatiemateriaal het geschiktst is. Sommige vloeren, zoals betonnen vloeren, zijn makkelijker te isoleren dan andere, terwijl andere vloeren, zoals houten vloeren, meer aandacht vereisen. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van het isolatiemateriaal en de eventuele toevoegingen, zoals vochtbarrières of geluidsisolatie.
Isolatie tips
Er zijn verschillende manieren waarop je het energieverbruik van je huis kunt verminderen door het isoleren van bepaalde delen van het gebouw. Hieronder geef ik enkele tips om je huis te isoleren:
Bekijk welke delen van je huis het koudst of warm zijn en concentreer je op het isoleren van deze delen. Dit kan bijvoorbeeld het dak, de vloer, de ramen en deuren of de leidingen zijn.
Gebruik isolatiemateriaal van hoge kwaliteit en kies voor materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals glaswol, steenwol of polystyreen.
Maak gebruik van dubbel glas of HR++ glas voor ramen en deuren om de warmte beter te vasthouden.
Plaats tochtstrips rond ramen en deuren om warmteverlies te voorkomen
Zorg ervoor dat de verwarming en andere apparaten efficiënt zijn en overweeg het plaatsen van een energiezuinige verwarming.
Maak gebruik van energiebesparende lichtbronnen, zoals Led-lampen, om het energieverbruik te verminderen.
Gebruik een ventilatiesysteem om de lucht in huis te circuleren en te verversen, zonder te veel warmte of kou te verliezen.
Betonnen vloer
Een betonnen vloer is bijna volledig naadloos waardoor er weinig kans is dat er koude tocht door de vloer trekt. Beton heeft echter wel de eigenschap dat het koud aanvoelt. Op een betonvloer kan goed vloerverwarming worden geplaatst. Verstandig is dan wel om ervoor te zorgen dat de warmte niet onder de vloer gaat zitten. U kunt de kruipruimte aan de onderkant laten isoleren. Denk aan voldoende ventilatie aan de onderkant van de vloer. Vocht gaat snel aan de onderkant van beton zitten. Gespoten Pur-schuim is de beste oplossing voor een betonnen vloer. Let wel op dat u geen purschuim gebruikt.
Geïsoleerde vloer
Met een geïsoleerde vloer voelt de betonnen vloer veel prettiger aan. De beganegrondvloer houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. Aan de onderkant van de vloer is de vloerisolatie aangebracht. Door een goede isolatiewaarde zult u een warmere vloer ervaren en zal uw energierekening omlaag gaan. Omdat u minder warmte verliest, hoeft de cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en daalt het energieverbruik.
Het isolatiemateriaal kan aan de onderkant van de vloer in de kruipruimte worden aangebracht. Er moet dan wel een kruipruimte aanwezig zijn. Als de bodem van de kruipruimte vochtig is, kan men ook beginnen met het isoleren van de kruipruimte.
Aandachtspunten vloerisolatie
Er zijn verschillende aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je de vloer van je huis wilt isoleren:
Bepaal het type vloer dat je hebt: de manier waarop je de vloer isoleert, is afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Sommige vloeren, zoals betonnen vloeren, zijn makkelijker te isoleren dan andere, terwijl andere vloeren, zoals houten vloeren, meer aandacht vereisen.
Kies het juiste isolatiemateriaal: er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en polystyreen. Kies het materiaal dat het beste past bij het type vloer dat je hebt en dat de hoogste isolatiewaarde heeft.
Bepaal de dikte van het isolatiemateriaal: de dikte van het isolatiemateriaal bepaalt hoe goed het de warmte vasthoudt. Houd hier rekening mee als je het materiaal op maat knipt.
Maak gebruik van eventuele toevoegingen: sommige isolatiematerialen, zoals glaswol, komen ook met toevoegingen, zoals vochtbarrières of geluidsisolatie. Overweeg of deze toevoegingen voor je vloer belangrijk zijn.
Verbetering van energielabel
Het isoleren van de vloer van je huis kan bijdragen aan het verbeteren van het energielabel van je woning. Het energielabel is een classificatie van de energie-efficiëntie van een woning op basis van het energieverbruik. Hoe hoger het energielabel, hoe energie-efficiënter de woning is. Isoleren kan helpen om het energieverbruik te verminderen door het behouden van een aangename temperatuur binnenshuis. Daarnaast zijn er nog andere manieren om het energielabel van je woning te verbeteren, zoals het isoleren van het dak, het installeren van dubbel glas of HR++ glas en het gebruiken van energiezuinige verwarming en lichtbronnen.
Isolatie subsidie aanvragen
Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis in Nederland. Deze subsidies zijn bedoeld om mensen te helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun huis en om de kosten van het isoleren te verlagen. Een van de belangrijkste subsidies voor het isoleren van een huis is de Isolatiepremie van het Rijk. Met deze premie kunt u tot 50% van de kosten voor het isoleren van uw dak, muren, vloer en/of ramen terugkrijgen. De premie is beschikbaar voor zowel eigenaren als huurders van een woning.
Er zijn ook regionale subsidies beschikbaar voor het isoleren van een huis. Dit kunt u nagaan bij uw gemeente of provincie. Het is aan te raden om goed te informeren naar de beschikbare subsidies voordat u begint met het isoleren van uw huis. Zo kunt u profiteren van deze financiële tegemoetkomingen en de kosten van het isoleren verlagen.
Tevreden klanten
Verstand van zaken en prettig om mee te werken
Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.
Persoonlijk, deskundig advies en goede service
Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.
Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box
Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.