Vloerisolatie

Koude voeten en vocht in huis? Laat dan uw vloer isoleren, want warme voeten en een warme vloer voelen aangenaam aan! Maar hoe kunt u de vloer het beste isoleren? Als er een kruipruimte aanwezig is, kan het makkelijk aan de onderkant van de vloer. 

Als de kruipruimte hoog genoeg is, kunnen de isolatiematerialen vanuit de kruipruimte worden aangebracht aan de onderkant van de vloer. Maar er zijn ook andere manieren. De bodem van de kruipruimte kan bijvoorbeeld met een folie geïsoleerd worden. De isolatie expert kan u er alles over vertellen!

Vloerisolatie

Inhoud

Vloerisolatie: isoleren voorkomt koude voeten

Koude voeten, weinig comfort en hoge energiekosten. Door de vloer te isoleren voelt de vloer direct veel prettiger aan. Het woonklimaat verbetert en de vloer koelt minder snel af.

Uw warmtepomp en het afgiftesysteem verliezen minder warmte aan de vloer. Hierdoor bespaart u op de energierekening.  Mensen die hun vloer hebben laten isoleren, merken ook dat ze geen last meer hebben van optrekkend vocht vanuit de kruipruimte.

Wat is de beste manier van vloer isoleren?

Wat is de beste manier om een vloer te isoleren? Er zijn diverse manieren en producten om uw vloer goed te isoleren. De beste manier om uw vloer te isoleren is afhankelijk van een flink aantal factoren.

 

Een houten vloer moet anders aangepakt worden dan een betonnen vloer. Dat geldt ook voor een vloer boven een vochtige of een heel droge kruipruimte. Diverse isolatiematerialen kunnen gebruikt worden. Een expert kan u alles vertellen over de mogelijkheden. Geen enkele woning en situatie is hetzelfde en het begint bij een goed advies.

Kosten vloerisolatie kruipruimte

De kosten voor isolatie aan de onderzijde van de vloer (gemiddelde eengezinswoning) zijn sterk afhankelijk van wat de mogelijkheden zijn. Over het algemeen vallen de kosten rond de 1.800 euro. Bovendien komt u in aanmerking voor subsidie!

 

Als u de vloer heeft geïsoleerd, zult u al snel rond de 400 kuub gas besparen als uw woning wordt verwarmd met een cv-ketel. Gaat u de woning verwarmen met een warmtepomp, dan zal u ongeveer 3000 kWh aan stroom besparen.

De 400 kuub gas kost ongeveer 450 euro en 3000 kWh elektriciteit kost u niets als u zonne-energie heeft. Ook kunt u duurzame energie inkopen waar u veel voordeel mee kunt behalen. De kosten zijn binnen enkele jaren terugverdiend.

Vloer isolatie kruipruimte

Wanneer is vloerisolatie mogelijk?

Het aanbrengen van vloerisolatie is mogelijk wanneer de kruipruimtes minimaal 50 cm hoog is. Deze werkhoogte is nodig om veilig in de kruipruimte te kunnen werken. De isolatiewerkzaamheden en materialen moeten netjes en verantwoord aan te brengen zijn.

 

Weet u niet zeker of uw woning goed bereikbaar is, dan kunt u altijd een expert uitnodigen om de situatie te bekijken. Als de kruipruimte te laag is voor het isoleren van de vloer, is bodemisolatie (kruipruimte-isolatie) wellicht een goed en effectief alternatief.

Luik kruipruimte isoleren

Vaak wordt het luik van de kruipruimte vergeten bij het isoleren. Bijna altijd is het luik van de kruipruimte nat, waardoor het na verloop van tijd kwalitatief sterk achteruitgaat.

Wij adviseren het kruipruimteluik gelijk te laten vervangen voor een geïsoleerd kruipluik met tochtband wanneer u uw kruipruimte isoleert. U kunt de onderzijde isoleren door middel van bijvoorbeeld kruipruimte isolatiemateriaal.

Het is belangrijk dat het luik naar de kruipruimte altijd goed bereikbaar is, zeker als u de vloer gaat isoleren. Verstandig is om eens per jaar de onderkant van de vloer te bekijken of de situatie onder de vloer niet is veranderd. Ook is het belangrijk dat uw kruipruimte goede ventilatie heeft.

Luik-kruipruimte-isoleren

Bestaande vloer isoleren

Om in een bestaande situatie de vloer te isoleren met vloerisolatie moet de hele vloer worden verwijderd. Als u geen vloerverwarming kunt aanleggen, is de beste optie om isolatieplaten aan te brengen.  

 

De isolatieplaten worden op de bestaande vloer gelegd en vervolgens kan een nieuw type vloer worden geplaatst. U dient er wel rekening mee te houden dat u de deuren zult moeten inkorten.

Een snelle en handige manier van vloerisolatie is het aanbrengen van een isolerende laag onder het bestaande tapijt, laminaat of hout. Uiteraard is dat vooral handig wanneer u de vloer toch al wilde vervangen.

Deze manier van vloer isoleren wordt toegepast bij huizen zonder kruipruimte of bij kruipruimtes waar geen mogelijkheden zijn om isolatiematerialen aan te brengen.

Kan ik zelf isoleren?

Ja, u kunt ook zelf isoleren en sommige materialen aankopen. Let wel op: isoleren moet zeer zorgvuldig gedaan worden. Ook is het belangrijk dat u de juiste materialen gebruikt.

Betonnen vloer

Een betonnen vloer is bijna volledig naadloos waardoor er weinig kans is dat er koude tocht door de vloer trekt. Beton heeft echter wel de eigenschap dat het koud aanvoelt. Op een betonvloer kan goed vloerverwarming worden geplaatst. Verstandig is dan wel om ervoor te zorgen dat de warmte niet onder de vloer gaat zitten. U kunt de kruipruimte aan de onderkant laten isoleren. Denk aan voldoende ventilatie aan de onderkant van de vloer. Vocht gaat snel aan de onderkant van beton zitten. Gespoten PIR-schuim is de beste oplossing voor een betonnen vloer. Let wel op dat u geen purschuim gebruikt.

Geïsoleerde vloer

Met een geïsoleerde vloer voelt de betonnen vloer veel prettiger aan. De begane grondvloer houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen. Aan de onderkant van de vloer is de vloerisolatie aangebracht.

Door een goede isolatiewaarde zult u een warmere vloer ervaren en zal uw energierekening omlaag gaan. Omdat u minder warmte verliest, hoeft de cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en daalt het energieverbruik.

Het isolatiemateriaal kan aan de onderkant van de vloer in de kruipruimte worden aangebracht. Er moet dan wel een kruipruimte aanwezig zijn. Als de bodem van de kruipruimte vochtig is, kan men ook beginnen met het isoleren van de kruipruimte.

Meest voorkomende vloerisolatie materialen

Iedere vloer en omgeving is anders en vraagt ook om een specifieke materiaalkeuze. Een isolatie specialist kan u alles vertellen over welke vloerisolatieproducten het beste bij uw situatie passen. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden zijn:

  • HR++ isolatieschuim
  • Icynene H2 foam
  • Refelctiefolie
  • Ecose Glaswol
  • Pif Isolatiefolie
  • Neopixels Vloerisolatie
  • Jetspray
  • Trio Insulation Chips

Subsidie vloerisolatie

Voor het aanbrengen van vloerisolatie kunt u subsidie aanvragen. Dit kan landelijk maar vaak hebben gemeentes of provincies ook nog een extra subsidiepot.

Daarnaast zijn er nog meer interessante maatregelen zoals het verlaagde btw-tarief van 9% op arbeid. Ook kunt u een aanvraag doen voor een energiebespaarlening. Op de isolatiesubsidie pagina leest u alles over isolatiesubsidies.

Subsidie vloerisolatie

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbaar isolatiebedrijf?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan via de knop onderaan uw scherm.