Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Vloerverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming, wanneer u hiervoor kiest, zal de vloer verwarmd worden met warm water dat door de leidingen gepompt wordt in de vloer. Gaat u vloerverwarming aanleggen in een bestaande woning en heeft u maar een beperkte vloeropbouw dan kunt u het beste vloerverwarming infrezen. Dit type verwarming werkt efficiënter als u er een tegelvloer of pvc-vloer op gemonteerd. Vloerverwarming is een goede vervanging voor normale verwarming en zorgt ervoor dat u lekker warme voeten krijg.

vloerverwarming als hoofdverwarming

Bestaande vloeren

Gaat u verbouwen in de bestaande woning dan kunt u kiezen uit verschillende soorten vloerverwarming systemen. Voordat u de vloerverwarming aanleggen gaat moet u de keuze maken of een droogbouw vloerverwarming systeem geschikt is en of de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt gaat worden.

bestaande vloeren met vloerverwarming

Populair alternatief

Het is een populair alternatief voor traditionele radiatoren omdat het zorgt voor een aangename warmteverdeling in de kamer. Bovendien kan vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp er voor zorgen dat er een zeer aangename temperatuur in huis is en deze manier van verwarmen is energiezuinig en duurzaam.

Soorten vloerverwarming

Er zijn twee soorten vloerverwarming: natte en droogbouw vloerverwarming. Bij een nat systeem worden de verwarmingsbuizen in een laagje beton of cement geplaatst, terwijl bij een droogbouw systeem de buizen op isolatieplaten worden gelegd. Een droogsysteem vloerverwarming is over het algemeen eenvoudiger en goedkoper te installeren, maar een nat systeem heeft als voordeel dat het een hogere warmtecapaciteit heeft en daardoor sneller opwarmt.

voordelen vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Een ander voordeel van vloerverwarming is dat het de esthetiek van een kamer verbetert, omdat er geen radiatoren nodig zijn. Dit zorgt voor meer ruimte en vrijheid in de inrichting van de kamer. Wel is het belangrijk om te weten dat vloerverwarming een langere opwarmtijd heeft dan traditionele radiatoren, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van uw dagelijkse routine. Over het algemeen is vloerverwarming echter een comfortabele, efficiënte en aantrekkelijke manier om uw huis te verwarmen.

Houten vloeren en vloerverwarming

Vloerverwarming in combinatie met een houten vloer is een veelvoorkomende combinatie in moderne woningen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet elke houten vloer geschikt is voor vloerverwarming en dat er rekening gehouden moet worden met de juiste installatie en afwerking.

Bij het kiezen van dit type vloer voor vloerverwarming is het belangrijk om te letten op de warmteweerstand van de vloer. Dit wordt uitgedrukt in de zogenaamde Rc-waarde en geeft aan hoe goed de vloer de warmte doorlaat. Hoe lager de Rc-waarde, hoe beter de warmtegeleiding. Houten vloeren met een Rc-waarde tussen de 0,08 en 0,15 m²K/W zijn over het algemeen geschikt voor vloerverwarming.

houten vloeren met vloerverwarming
vloerverwarming zelf aanleggen

Zelf aanleggen of laten plaatsen?

Hoewel het mogelijk is om zelf vloerverwarming te plaatsen, is het belangrijk om te weten dat het een complex proces is dat technische kennis en ervaring vereist. Bovendien kan een slecht geïnstalleerd vloerverwarmingssysteem leiden tot problemen zoals lekkages, slechte verwarmingsefficiëntie en hogere energierekeningen.

Installeren vloerverwarming

Het installeren van vloerverwarming vereist onder andere het leggen van de verwarmingsbuizen op de juiste afstand en diepte, het aansluiten van de buizen op de juiste manier op de verdeler, en het afwerken van de vloer met bijvoorbeeld een cementdekvloer of isolatieplaten. Dit vereist niet alleen kennis van de installatie zelf, maar ook kennis van bijvoorbeeld de juiste materialen en de vereisten van uw specifieke woning en verwarmingssysteem.

vloerverwarming installeren

Vloerverwarming voordelen

Vloerverwarming heeft verschillende voordelen vergeleken met conventionele verwarmingssystemen, waardoor het steeds populairder wordt bij huiseigenaren. Het biedt comfortabele warmte die gelijkmatig door de hele kamer wordt verspreid, is energiezuiniger, esthetisch aantrekkelijk en bespaart ruimte doordat er geen radiatoren nodig zijn.

Bovendien kan vloerverwarming bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis, waardoor het een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma. Met deze voordelen is het geen wonder dat vloerverwarming een steeds populairdere keuze is geworden voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een comfortabele, efficiënte en esthetisch aantrekkelijke manier om hun huis te verwarmen.

Comfort: Vloerverwarming verwarmt gelijkmatig de hele kamer, van vloer tot plafond, waardoor er geen koude plekken ontstaan en u zich comfortabeler voelt in uw huis.

Energie-efficiëntie: Vloerverwarming is energiezuiniger dan conventionele radiatoren omdat het warmte afgeeft op een lagere temperatuur. Dit betekent dat uw verwarming minder energie nodig heeft om uw huis op te warmen, waardoor u geld kunt besparen op uw energierekening.

Esthetiek: Omdat vloerverwarming volledig verborgen is onder de vloer, is er geen behoefte aan lelijke radiatoren of verwarmingsbuizen. Dit betekent dat u meer ontwerpvrijheid hebt om uw huis in te richten zoals u dat wilt.

Ruimtebesparing: Omdat er geen radiatoren nodig zijn, kunt u meer ruimte besparen in uw huis, vooral in kleine ruimtes.

Gezondheid: Vloerverwarming kan de luchtkwaliteit in uw huis verbeteren, omdat er geen stof en allergenen worden verspreid zoals bij conventionele radiatoren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met allergieën of astma.

Vloerverwarming infrezen

Vloerverwarming infrezen is een veelgebruikte methode om vloerverwarming aan te leggen in bestaande woningen. Bij het infrezen worden de verwarmingsbuizen in de bestaande vloer gefreesd, waardoor er geen extra hoogteverlies optreedt en er geen grote aanpassingen aan de bestaande vloer nodig zijn.

Bij het infrezen wordt er eerst een sleuf in de bestaande vloer gefreesd, waar de verwarmingsbuizen in gelegd worden. Vervolgens wordt de sleuf weer afgedekt met een speciale mortel, die ervoor zorgt dat de buizen goed op hun plek blijven liggen en de warmte goed verspreiden.

vloerverwarming infrezen
vloeverwarming infrezen in bestaande dekvloer

Infrezen vloerverwarming bestaande dekvloer

Het infrezen van vloerverwarming is een complex proces dat vereist dat er zorgvuldig te werk wordt gegaan. Zo moet er bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de juiste afstand tussen de buizen en de dikte van de mortellaag om te zorgen voor een optimale warmteverdeling. Ook moet er bij het infrezen rekening gehouden worden met de aanwezigheid van leidingen en kabels in de bestaande vloer om beschadigingen te voorkomen.

Het grote voordeel van het infrezen van vloerverwarming is dat het een relatief snelle en efficiënte methode is om vloerverwarming aan te leggen, zonder dat er grote aanpassingen aan de bestaande vloer nodig zijn. Wel kan het infrezen van vloerverwarming soms gepaard gaan met enige overlast, zoals stofvorming en geluidshinder. Daarom is het belangrijk om een professionele installateur in te schakelen die over de juiste kennis, ervaring en gereedschappen beschikt om het infrezen op een professionele en zorgvuldige manier uit te voeren.

Vloerverwarming inregelen

Het inregelen van vloerverwarming is een belangrijke stap om te zorgen voor een optimale en efficiënte werking van het systeem. Bij het inregelen wordt de waterstroom in de vloerverwarmingsbuizen afgesteld op de behoefte van de ruimte. Dit gebeurt door middel van kleppen en thermostaten, waarmee de doorstroming van het water geregeld kan worden.

Het inregelen van vloerverwarming is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt over de verschillende ruimtes en dat er geen energie verloren gaat. Als de waterstroom bijvoorbeeld te hoog is afgesteld, kan dit leiden tot oververhitting van sommige delen van de vloer en een ongelijke verdeling van de warmte. Dit kan leiden tot oncomfortabele temperaturen en hogere energiekosten.

inregelen vloerverwarming
Waterzijdig inregelen

Inregelen vloerverwarming

Het inregelen van vloerverwarming is een klus die het beste uitgevoerd kan worden door een ervaren installateur. Deze kan de vloerverwarming op de juiste manier afstellen en hierbij rekening houden met factoren zoals de lengte en diameter van de buizen, de dikte van de dekvloer en de warmtebehoefte van de verschillende ruimtes. Door het inregelen van vloerverwarming kan er niet alleen bespaard worden op energiekosten, maar wordt ook het comfort in huis verhoogd.

Ontwerpen van vloerverwarming

Het ontwerpen van een vloerverwarming systeem is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal werkt en comfortabel is voor de gebruikers van de ruimte. Bij het ontwerpen van een vloerverwarming systeem wordt er gekeken naar de specifieke eigenschappen van de ruimte, zoals de grootte, de vorm, de hoogte en de isolatie.

Het ontwerp van een vloerverwarming systeem begint met het bepalen van de warmtebehoefte van de ruimte. Dit wordt bepaald aan de hand van factoren zoals de locatie van de ruimte, de grootte van de ramen en de gewenste binnentemperatuur. Op basis van deze gegevens wordt er een berekening gemaakt van de benodigde capaciteit van het vloerverwarmingssysteem.

ontwerp vloerverwarming
pomploze vloerverwarming verdeler

Pomploze vloerverwarming verdeler

Een pomploze verdeler is een type verdeler dat gebruikt kan worden bij een vloerverwarming systeem. In tegenstelling tot een traditionele verdeler, heeft een pomploze verdeler geen pomp nodig om het water door de buizen van de vloerverwarming te laten circuleren. Een pomploze verdeler maakt gebruik van een natuurlijk drukverschil, dat ontstaat door het hoogteverschil tussen de toe- en afvoerleidingen. Dit drukverschil zorgt ervoor dat het water door de buizen stroomt en zorgt voor de gewenste warmte in de ruimte.

Een pomploze verdeler biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het systeem zeer energiezuinig, omdat er geen pomp nodig is om het water rond te pompen. Dit leidt tot lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot. Daarnaast is een pomploze verdeler geluidsarm, omdat er geen pomp aanwezig is die geluid kan maken tijdens het gebruik. Dit kan handig zijn als de vloerverwarming zich in een slaapkamer of studeerkamer bevindt waar stilte belangrijk is.

Infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming is een alternatieve vorm van vloerverwarming die steeds populairder wordt. Bij dit type vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van infrarood straling om de ruimte te verwarmen in plaats van het circuleren van water door buizen in de vloer. De infrarood straling wordt opgewekt door verwarmingsmatten die onder de vloer geplaatst worden. Deze verwarmingsmatten worden aangesloten op een elektrische stroombron en zetten deze om in infrarood straling.

infrarood vloerverwarming

Voordelen infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele vloerverwarmingssystemen. Ten eerste is het systeem zeer efficiënt omdat het direct warmte afgeeft aan de ruimte. Hierdoor is het systeem sneller op temperatuur dan traditionele vloerverwarming. Bovendien kan de temperatuur van de vloer snel en eenvoudig aangepast worden, waardoor het systeem zeer flexibel is. Daarnaast heeft infrarood verwarming geen onderhoud nodig, omdat er geen bewegende delen zijn die kunnen slijten.

Een ander voordeel van infrarood vloerverwarming is dat het systeem zeer geschikt is voor ruimtes waar beperkte ruimte beschikbaar is. De verwarmingsmatten zijn namelijk zeer dun en kunnen rechtstreeks onder de vloerafwerking geplaatst worden. Hierdoor hoeft de vloer niet verhoogd te worden en blijft de ruimte in zijn oorspronkelijke hoogte.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is een vorm van vloerverwarming waarbij elektrische kabels of matten onder de vloer worden geplaatst. Deze kabels of matten worden aangesloten op het elektriciteitsnet en geven warmte af aan de vloer en de ruimte erboven. Elektrische vloerverwarming kan worden toegepast in vrijwel elk type vloerbedekking, waaronder tegels, houten vloer, tapijt en laminaat.

Er zijn twee soorten elektrische vloerverwarming: de ene werkt met verwarmingskabels en de andere met verwarmingsmatten. Verwarmingskabels worden in lussen op de vloer geplaatst en kunnen op maat worden gesneden voor de gewenste oppervlakte. Verwarmingsmatten zijn vooraf gemaakte panelen die op de vloer worden gelegd. Beide systemen zijn relatief eenvoudig te installeren en vereisen geen onderhoud.

elektrische vloerverwarming
gelijkmatige warmteverdeling vloerverwarming

Gelijkmatige warmteverdeling

Het grootste voordeel van elektrische vloerverwarming is een gelijkmatige warmteverdeler omdat het snel en gemakkelijk kan worden geïnstalleerd en dat het zeer energiezuinig is. Omdat de warmte direct in de vloer wordt opgewekt, hoeft er minder warmte te worden gegenereerd dan bij conventionele verwarmingssystemen. Hierdoor kan er op energiekosten worden bespaard. Bovendien biedt elektrische vloerverwarming een zeer comfortabele warmte, omdat de warmte gelijkmatig over de vloer wordt verspreid en niet zoals bij radiatoren van bovenaf komt.

Koelen met de vloerverwarming

Koelen met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is een energiezuinige en comfortabele manier om de binnentemperatuur van een gebouw te regelen. In de zomer kan de warmtepomp worden omgekeerd om koud water door de vloerverwarming te laten circuleren, waardoor de ruimte wordt gekoeld.

Koelen met vloerverwarming

Vloerverwarming lage temperatuur

Dit is mogelijk omdat vloerverwarming een groot oppervlak heeft en daardoor op een lage temperatuur kan werken, waardoor het koele water effectief warmte uit de ruimte kan opnemen. Bovendien zorgt het gebruik van een warmtepomp voor een energiezuinige koeling, omdat de warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht in plaats van dat er elektriciteit wordt gebruikt om de lucht te koelen. Door het combineren van vloerverwarming met een warmtepomp kan het energieverbruik van een gebouw worden verminderd en tegelijkertijd een comfortabel binnenklimaat worden gehandhaafd.

Lage temperatuur vloerverwarming

Lage temperatuur verwarming met vloerverwarming is een efficiënte en comfortabele manier om je woning te verwarmen. Op deze manier wordt warm water door de vloerverwarming geleid, die op zijn beurt de warmte afgeeft aan de ruimte. Door de lage temperatuur van het water kan de vloerverwarming gedurende langere tijd op een constante temperatuur werken, waardoor er minder energie wordt verbruikt dan bij traditionele verwarming. Bovendien zorgt de gelijkmatige warmteverdeling van de vloerverwarming.

lage temperatuur vloerverwarming

Tevreden klanten

Menheer

Persoonlijk, deskundig advies en goede service

Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Onze tips om te verwarmen

elektrische verwarming
Elektrische verwarming
Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
Elektrische cv ketel
Elektrische cv-ketel