Ventilatie warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

All electric ventilatiewarmtepomp

Een ventilatie lucht warmtepomp kan goed geïnstalleerd worden in bestaande woningen waar al een mechanische ventilatie aanwezig is. De mechanische ventilatiebox kan eenvoudig vervangen worden door een ventilatielucht warmtepomp. De mechanische ventilatie blijft gewoon werken in de woning maar de warmte uit de ventilatielucht gaat nu door de ventilatielucht warmtepomp. De ventilatielucht warmtepomp voegt frisse lucht toe aan de warmte ventilatielucht en de ventilatiewarmtepomp verwarmd de frisse lucht op zodat de warme lucht weer de woning in.

 Op deze manier hoeft de centrale verwarming niet zo veel te verwarmen, dit is een kostenefficiënte oplossing. Indien uw beschikt over een lage tempratuur verwarming zoals een vloerverwarming dan bespaart u al op de energierekening door minder aardgas te verbruiken. De installateur kan de ventilatiewarmtepomp ook in combinatie met een cv ketel of een hybride warmtepomp installeren. Als u voor een all electric oplossing gaat dan bespaart u op het aardgas maar u gaat meer stroom verbruiken.

 

ventilatie warmtepomp

Inhoud

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatielucht warmtepomp hergebruikt de warmte uit ventilatielucht uit de bestaande woningen, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden met een ventilatie warmtepomp/ Een ander voordeel is dat u geen opstellingen buiten nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden. Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden.

Een Ventilatiewarmtepomp is een mono block systeem dat binnen wordt geplaatst op een zolder of technische ruimte waar de mechanische ventilatie box hangt. De Ventilatiewarmtepomp kan alleen maar worden toegepast in woonhuizen die voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. 

De energiebron van de Ventilatiewarmtepomp is de lucht die normaal gesproken de woning uit wordt geblazen naar buiten. De Ventilatiewarmtepomp kan de luchttempratuur van de woning opwarmen tot ongeveer 60 graden. Deze energie kan worden opgeslagen in een buffervat of een boiler. Doordat er altijd een constante temperatuur in de woning is, heeft de Ventilatiewarmtepomp bijna altijd eenzelfde aanvoertempratuur ten opzichte van een Lucht-Water-Warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Wat nu als er niet genoeg energie uit de woning gehaald kan worden, omdat de bestaande situatie dat niet toelaat? Er kan natuurlijk ook meer warm water nodig zijn. Of dat u meer energievraag heeft dan dat een hybride systeem kan leveren? Dan kan deze ook geïnstalleerd worden als hybridesysteem. Hoe werkt dit?

 Een hybride all electric oplossing doet gewoon zijn werk. Het haalt de lucht uit de woning en levert de energie aan de cv-ketel. Om een juiste hybride oplossing te aankopen is de energieprestatie belangrijk .Als de Ventilatiewarmtepomp niet genoeg temperatuur kan leveren op dat moment, verwarmt de cv-ketel bij. Hiermee gebruikt u veel minder gas.

 

hybride warmtepomp

Elektrisch bijverwarmen

De Ventilatiewarmtepomp kan uitgerust worden met een elektrisch verwarmingselement. Deze kan het vermogen een klein beetje verhogen op de momenten dat de ventilatiewarmtepomp net niet de juiste temperatuur kan bereiken. Deze elektrische energie is wel wat kostbaarder dan een warmtepomp, maar als de woning voorzien is van zonnepanelen dan is de energie een stuk voordeliger.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Om een ventilatiewarmtepomp in een bestaande bouw te installeren moet woning voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het belangrijkste is dat de woning voorzien is van een juiste balansventilatie systemen. De mechanische ventilatiebox moet de juiste hoeveelheid ventilatielucht door de bestaande woning kunnen blazen. Een gezond binneklimaat komt doordat de roosters in de ramen open zijn zodat er voldoende ventilatie aanwezig is in de woning.

 Belangrijk is dat er voldoende koude lucht toegevoegd kan worden zodat er een een gezond binnenklimaat ontstaat. Daarna zal het afgiftesysteem bekeken en berekent moeten worden om de juiste Ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren. Er zijn verschillende vermogens beschikbaar. Met een verkeerde warmtepomp zal u veel meer energie verbruiken dan nodig is, of het elektrisch element staat veel energie te verbruiken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het is dus van belang dat u bij deze keuze en een juist advies inwint, zodat er een goed werkende installatie kan opleveren.

 

Ventilatiesysteem

Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat. Een goede balansventilatie zorgt ervoor dat er een voldoende hoeveelheid lucht door de woning blaast. De hoeveelheid warmte zorgt voor een laag verbruik. Er zijn verschillende ventilatiesystemen beschikbaar om de woning te ventileren. Het is belangrijk om de hele dag te ventileren en zo zorgt u voor een laag energieverbruik. Ook is het belangrijk om genoeg buitenlucht te gebruiken.

CV ketel

Een cv ketel zit vaak in een bestaande bouw. Met een cv ketel is de besparing het grootst als de aanvoertemperatuur van de cv ketel omlaag wordt gezet. Hierdoor wordt er minder aardgas verbruikt en dit zie je direct op de energierekening. Hierdoor is een flinke besparing te realiseren. Een nieuwbouw woning is vaak goed geïsoleerd en hierdoor kan je de cv ketel op een lagere tempratuur instellen. Wel opletten dat je voldoende vermogen nodig is om ook een kleinere woningen te verwarmen.

Warm tapwater

Met een all electric oplossing kan je op een duurzame manier warm tapwater bereiden. Het warm tapwater wordt in een boiler opgewarmd door middel van de ventilatiewarmtepomp. Dit is een all electric oplossing, deze manier van verwarmen met een warmtepomp zorgt er wel voor dat je extra stroom verbruikt. Het energieverbruik van het aardas zakt maar je verbruikt extra stroom.

Vloerverwarming met een all electric oplossing

Een goed geïsoleerde woning kan uitstekend verwarmd worden met een all electric oplossing. Een all electric oplossing is een warmtepomp. Hiermee kan je een nieuwbouw woning op lage temperatuur verwarming te gebruiken. Een vloerverwarming van de woning kan door een vakman eenvoudig aangesloten worden op een warmtepomp. 

Je kan ook warm water maken en dit door de radiatoren laten verwarmen. Ale men kiest voor verwarmen met radiatoren moet je wel kiezen voor laag temperatuur verwarming. Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de verwarming goed is aangelegd kan de ventilatiewarmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen. De ideale temperatuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een ventilatiewarmtepomp met heel weinig energie kan produceren.

Geluid van de warmtepomp

Geluid is een bron van veel ergernis. De warmtepompen zijn ontworpen om in woningen gemonteerd te worden, dus is er al veel gedaan om het geluid te reduceren. Zorg dat de warmtepompen goed gemonteerd wordt op een muur die voldoende massa heeft, zodat er geen resonantie kan optreden. Dit staat ook beschreven in de handleiding. Besteed hier voldoende aandacht aan, want niets is zo vervelend als geluid. Een installatie die stil is gebruikt ook weinig energie.

ventilatie warmtepomp

Ventilatiewarmtepomp subsidie 2022

De overheid stimuleert duurzame investeringen.

Als u een van de warmtepompen aankoopt dan heeft u recht op een warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze warmtepompen subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen. Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen.

De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepompen installatie en het vermogen. Naast subsidie op warmtepompen, zijn er ook subsidies op bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Met deze warmtepompen subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen. Hierdoor gebruikt en bespaart u op de energierekening.

lucht-water warmtepomp subsidie

Soorten warmtepompen

Welke warmtepompen zijn er nog meer? Naast de ventilatiewarmtepomp zijn er nog meer soorten warmtepompen. Indien een ventilatiewarmtepomp niet de geschikte warmtepomp voor u is kunt u de eigenschappen van de verschillende warmtepompen hieronder lezen.

Lucht waterwarmtepomp 

Hybride warmtepomp

Grondgebonden warmtepomp

Zwembad warmtepomp

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: