Ventilatie warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Ventilatiewarmtepompen zuigen de  warmte uit u woonhuis op die anders ongebruikt naar buiten wordt geblazen. Dit zorgt voor minder energieverbruik, en de ventilatie warmtepomp kan zo een bijdrage leveren aan de transitie naar gasloos wonen. Als uw woning een ventilatie systeem heeft dan is het relatief eenvoudig een ventilatie warmtepomp te installeren.

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp?

De Ventilatiewarmtepomp hergebruikt de warmte uit de woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden. Een ander voordeel is dat u geen opstellingen buiten nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden. Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden.

Een Ventilatiewarmtepomp is een mono block systeem dat binnen wordt geplaatst op een zolder of technische ruimte waar de mechanische ventilatie box hangt. De Ventilatiewarmtepomp kan alleen maar worden toegepast in woonhuizen die voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. De energiebron van de Ventilatiewarmtepomp is de lucht die normaal gesproken de woning uit wordt geblazen naar buiten. De Ventilatiewarmtepomp kan de luchttempratuur van de woning opwarmen tot ongeveer 60 graden. Deze energie kan worden opgeslagen in een buffervat of een boiler. Doordat er altijd een constante temperatuur in de woning is, heeft de Ventilatiewarmtepomp bijna altijd eenzelfde aanvoertempratuur ten opzichte van een Lucht-Water-Warmtepomp.

Hybride systeem

Wat nu als er niet genoeg energie uit de woning gehaald kan worden, omdat de bestaande situatie dat niet toelaat? Of dat u meer energievraag heeft dan dat de Ventilatiewarmtepomp kan leveren? Dan kan deze ook geïnstalleerd worden als hybridesysteem. Hoe werkt dit? De Ventilatiewarmtepomp doet gewoon zijn werk. Het haalt de lucht uit de woning en levert de energie aan de cv-ketel. Als de Ventilatiewarmtepomp niet genoeg temperatuur kan leveren op dat moment, verwarmt de cv-ketel bij. Hiermee verbruikt u veel minder gas.

Elektrisch bijverwarmen

De Ventilatiewarmtepomp kan uitgerust worden met een elektrisch verwarmingselement. Deze kan het vermogen een klein beetje verhogen op de momenten dat de warmtepomp net niet de juiste tempratuur kan bereiken. Deze elektrische energie is wel wat kostbaarder dan een warmtepomp, maar als de woning voorzien is van zonnepanelen dan is de energie een stuk voordeliger.

Is mijn woning geschikt?

Het belangrijkste is dat de woning voorzien is van een juist ventilatiesysteem. Daarna zal het afgiftesysteem bekeken en berekent moeten worden om de juiste Ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren. Er zijn verschillende vermogens beschikbaar. Met een verkeerde warmtepomp zal u veel meer energie verbruiken dan nodig is, of het elektrisch element staat veel energie te verbruiken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het is dus van belang dat u bij deze keuze en een juist advies inwint, zodat de installateur een goed werkende installatie kan opleveren.

Vloerverwarming met een ventilatiewarmtepomp

Een ideale combinatie om een warmtepomp de vloer te laten verwarmen. Op de vloer van de woning worden kunststof slangen gemonteerd waar warm water door heen stroomt. Het warme water verwarmd de vloer en geeft de warmte weer af aan de ruimte. Als de vloerverwarming goed is aangelegd kan de ventilatie warmtepomp op een zeer lage tempratuur de ruimte verwarmen. De ideale tempratuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water iets wat een ventilatie warmtepomp  met heel weinig energie kan produceren.

Geluid van de warmtepomp

Geluid is een bron van veel ergernis. De ventilatiewarmtepomp is ontworpen om in de woning gemonteerd te worden, dus is er al veel gedaan om het geluid te reduceren. Zorg dat de ventilatiewarmtepomp goed gemonteerd wordt op een muur die voldoende massa heeft, zodat er geen resonantie kan optreden. Dit staat ook beschreven in de handleiding. Besteed hier voldoende aandacht aan, want niets is zo vervelend als geluid.

Ventilatiewarmtepomp subsidie 2021

De overheid stimuleert duurzame investeringen.

Als u een ventilatie warmtepomp aankoopt dan heeft u recht op een warmtepomp subsidies Dit geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Deze ventilatie warmtepomp subsidies zijn onderverdeeld in verschillende product- en doelgroepen. Per merk of toepassing zijn er verschillende producten die in aanmerking komen. De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het soort ventilatie warmtepomp installatie en het vermogen. Naast subsidie op ventilatie warmtepompen, zijn er ook subsidies op bijvoorbeeld het isoleren van uw woning. Met deze ventilatie warmtepomp subsidies is het nog aantrekkelijker om uw woning duurzaam te verwarmen.

financiering energie besparende maatregelen

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: