Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Ventilatie warmtepomp

Ventilatielucht warmtepomp

Een ventilatie lucht/water warmtepomp kan eenvoudig geïnstalleerd worden in bestaande woningen waar al een mechanische ventilatie aanwezig is. De mechanische ventilatiebox kan eenvoudig vervangen worden door een ventilatielucht warmtepomp.

De mechanische ventilatie blijft gewoon werken in de woning, maar de warmte uit de ventilatielucht gaat nu door de ventilatielucht warmtepomp. De ventilatielucht warmtepomp voegt frisse lucht toe aan de warmte ventilatielucht en de ventilatiewarmtepomp verwarmt de frisse lucht op zodat de warme lucht weer de woning in.

ventilatie warmtepomp

Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp?

De ventilatielucht/water warmtepomp hergebruikt de warmte uit de ventilatielucht van de bestaande woning, die normaal gesproken in de buitenlucht verdwijnt. Hiermee kan een flinke energiebesparing gerealiseerd worden door de ventilatiewarmtepomp. Het systeem onttrekt vervuilde binnenlucht uit de woning. Een ander voordeel is dat u geen buitenunit nodig heeft. U heeft dus geen last van omgevingsgeluiden.

Er moet wel gekeken worden of er voldoende lucht uit de woning gehaald kan worden. De Ventilatiewarmtepomp is een mono block systeem dat binnen wordt geplaatst waar de mechanische ventilatie box hangt. Het mechanische ventilatie warmtepomp kan alleen maar worden toegepast in woonhuizen die voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem.

ventilatiewarmtepomp

Besparen op gas

Op deze manier maakt de wtw warmtepomp warmte voor de centrale verwarming en zo hoeft deze veel minder te verwarmen, dit is een kostenefficiënte oplossing. Als u beschikt over een lage temperatuur verwarming zoals een vloerverwarming dan bespaart u al op de energierekening door minder aardgas te verbruiken. De installateur kan de ventilatie warmtepomp ook in combinatie met een cv-ketel of een hybride warmtepomp installeren. In vergelijking met een hr-ketel kan een ventilatiewarmtepomp aanzienlijke energiebesparingen opleveren, vooral in een matig geïsoleerd huis. Als u voor een all electric oplossing gaat dan bespaart u op het aardgas, maar u gaat meer stroom verbruiken.

Energiebron ventilatiewarmtepomp

De energiebron van de ventilatielucht/water warmtepomp is de lucht die normaal gesproken de woning uit wordt geblazen naar buiten. Als de warmtepomp ventilatielucht kan opwarmen tot ongeveer 35 graden kan deze de woning verwarmen. Deze energie kan worden opgeslagen in een buffervat of een boiler. Doordat er altijd een constante temperatuur in de woning is, heeft de Ventilatiewarmtepomp bijna altijd eenzelfde aanvoertemperatuur vergeleken met een lucht-water-warmtepomp.

In een matig geïsoleerde hoekwoning kan het gebruik van een ventilatiewarmtepomp aanzienlijke energiebesparingen opleveren, vooral bij een huishouden van 2 personen.

warmteverliesberekening

Warmteverliesberekening

warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Ieder woning heeft warmteverliezen. Om de warmteverliezen inzichtelijk te maken kun je een transmissie berekening maken. Er wordt gekeken naar het afgiftesysteem maar ook naar de ventilatie en isolatie. Heeft u geen berekening dan is het lastig om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Het komt vaak voor dat de warmteverliezen niet zijn meegenomen zijn bij de berekeningen van de warmtepomp. De woning zal dan slecht of niet op temperatuur te krijgen zijn. Een ander nadeel is dat de warmtepomp teveel energie verbruikt.

.

Online energieadvies

Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies? Door de vele jaren heen heb ik veel warmtepomp installaties gezien, maar ook vele installaties die niet goed werkte. Hiervoor heb ik het online energieadvies ontwikkeld. Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en uw wensen. Alle vragen die u heeft bespreken we hier. Daarna kunnen we een maatwerk offerte aanbieden zodat u hiermee uw woning kunt verduurzamen of helemaal van het gas af halen. Ook kunt u met het online advies rapport samen met uw eigen installateur aan de slag.

Online energieadviseur
Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is de beste warmtepomp die dan aangesloten wordt op een traditioneel verwarmingssysteem. De buitenlucht als energiebron en bij onvoldoende energie in de buitenlucht komt de cv-ketel erbij.

Een hybride ventilatiewarmtepomp werkt door de buitenlucht als energiebron te gebruiken en samen te werken met een cv-ketel om efficiënt te verwarmen. Dit type warmtepomp biedt de voordelen van energiebesparing en verhoogd comfort in uw woning.

De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron als primaire energiebron voor verwarming, maar schakelt over op het traditionele verwarmingssysteem als de buitentemperaturen te laag zijn om efficiënt te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat de woning op een efficiënte manier kan worden verwarmd, zelfs tijdens koude winterdagen. Met een hybride warmtepomp kunt u op een goede manier om energie besparen en het comfort in uw woning te verhogen.

Elektrisch bijverwarmen

Elektrisch bijverwarmen is een efficiënte aanvulling op ventilatiewarmtepompen, vooral in koudere periodes of in ruimtes die extra warmte nodig hebben. Deze methode maakt gebruik van elektriciteit om ruimtes snel en gericht te verwarmen, wat vooral handig is in overgangsperiodes waar de warmtepomp alleen niet voldoende is.

Een groot voordeel van elektrisch bijverwarmen is de snelle reactietijd. De verwarmingselementen kunnen snel een ruimte opwarmen, wat ideaal is voor kortstondig gebruik, zoals in badkamers of ochtenden. Bovendien is elektrisch bijverwarmen vaak eenvoudiger te installeren dan traditionele verwarmingssystemen, wat kosten bespaart.

elektrisch bijverwarmen

Voor en nadelen elektrisch bijverwarmen

Voordelen:

Flexibiliteit met elektrische verwarmingselementen zodat ze op verschillende manieren worden geïnstalleerd, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een ruimte in de woning.

Het is eenvoudig te installeren zijn de elektrische verwarmingselementen, wat betekent dat ze snel kunnen worden opgestart.

Nadelen:

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van elektrisch bijverwarming.

Hogere kosten doordat de elektriciteit duurder is dan aardgas. Dit kan leiden tot hogere kosten voor het bijverwarmen van de woning of ruimte.

Lagere efficiëntie doordat elektrische verwarmingselementen minder efficiënt zijn dan andere verwarmingssystemen, wat betekent dat ze meer elektriciteit verbruiken om hetzelfde niveau van verwarming te bereiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat elektrisch bijverwarmen meestal niet geschikt is als enig verwarmingssysteem voor een woning. Het wordt meestal gebruikt als aanvulling op een ander verwarmingssysteem, zoals een cv-ketel of een warmtepomp.

Is mijn woning geschikt voor een WTW ventilatie met warmtepomp?

Om een wtw ventilatie met warmtepomp in een bestaande woning te installeren moet woning voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het belangrijkste is dat de woning voorzien is van een juiste balansventilatie systemen. Een warmtepomp mechanische ventilatie box moet de juiste hoeveelheid ventilatielucht door de bestaande woning kunnen blazen.

Daarna zal het afgiftesysteem bekeken en berekent moeten worden om de juiste ventilatiewarmtepomp te kunnen selecteren. Met een verkeerde warmtepomp zult u veel meer energie verbruiken dan nodig is, of het elektrisch element staat veel energie te verbruiken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Het is dus van belang dat u bij deze keuze en een juist advies inwint, zodat er een goed werkende installatie kan opleveren.

Warmtepomp ventilatie in huis

Een warmtepomp ventilatiesysteem in een woning is een installatie die ervoor zorgt dat de afvoer van gebruikte lucht en het aanvoeren van verse lucht wordt geregeld. Dit zorgt voor een belangrijk comfortabele binnenlucht klimaat. Het systeem brengt verse buitenlucht in de woonruimtes, slaapkamers en werkruimtes door de buitenlucht te filteren en te ontdoen van vuil en stof voordat het naar binnen wordt geleid. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en hybride ventilatie.

Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van luchtstromen die ontstaan door drukverschillen in de woning. Dit kan bij zoal ramen en deuren zijn. Natuurlijke ventilatie is energiezuinig, maar heeft wel de beperking dat het afhankelijk is van de omgeving en het weer.

ventilatiesysteem in huis
mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatiesystemen maken gebruik van ventilatoren om lucht te verplaatsen. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen, zoals een ventilatiebox in de badkamer of een centrale ventilatie-unit met ventilatiekanalen die lucht naar verschillende ruimtes in het huis verplaatsen. Mechanische ventilatie is effectiever in het verversen van de lucht, maar verbruikt wel energie.

WTW warmtepomp

De WTW (WarmteTerugWinning) warmtepomp is een essentieel onderdeel in moderne ventilatiewarmtepompsystemen. Deze geavanceerde technologie benut de warmte van uitgaande lucht om de binnenkomende frisse lucht op te warmen.

Dit zorgt voor een efficiënte manier van verwarmen zonder extra energieverbruik, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot en lagere energiekosten. In combinatie met hybride ventilatie, waarbij natuurlijke en mechanische ventilatiemethoden worden gecombineerd, zorgt de WTW warmtepomp voor een constant gezond binnenklimaat. De WTW warmtepomp is bijzonder effectief in woningen waar goede isolatie aanwezig is, en vormt een slimme keuze voor wie duurzaamheid en comfort wil optimaliseren.

hybride ventilatie

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen en koelen van woningen en het opwekken van warm water. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten:

Aardwarmtepomp

Grondgebonden warmtepomp

Lucht waterwarmtepomp

Hybride warmtepomp

PVT Warmtepomp

Warmtepomp zwembad

CV-ketel

Een Cv-ketel zit vaak in een bestaande woning. Met een Cv-ketel is de besparing het grootst als het vermogen van de Cv-ketel omlaag gezet wordt. De aanvoertemperatuur van de Cv-ketel NIET omlaag zetten. Hierdoor wordt er minder aardgas verbruikt en dit zie je direct op de energierekening. Hierdoor is een flinke besparing te behalen. Een nieuwbouwwoning is vaak goed geïsoleerd en hierdoor kun je de Cv-ketel op een lagere vermogen instellen. Het is ook aan te raden om de Cv-ketel periodiek te laten controleren door een professioneel installateur om te zorgen dat alles in goede staat is.

cv ketel
warm water met een warmtepomp

Warm tapwater met boiler

Een boiler wordt gebruikt wordt om warm tapwater te produceren. Er zijn verschillende soorten boilers, zoals elektrische boilers, gasboilers en warmtepompboilers.

Elektrische boilers zijn eenvoudig te installeren en gebruiken elektriciteit als energiebron om het water te verwarmen. Ze zijn geschikt voor huishoudens met beperkte ruimte en zijn gemakkelijk te gebruiken, maar ze zijn wel duurder in gebruik dan andere soorten boilers.

Gasboilers maken gebruik van aardgas, propaangas als brandstof om het water te verwarmen. Ze zijn efficiënter dan elektrische boilers en goedkoper in gebruik, maar ze vereisen wel een aansluiting op het gasnetwerk en periodiek onderhoud.

Warmtepompboilers maken gebruik van een warmtepomp om het water te verwarmen. Ze zijn zeer efficiënt en goedkoop in gebruik, maar ze vereisen wel een grotere installatie en zijn meestal duurder in aanschaf dan andere soorten boilers.

Vloerverwarming met een all electric oplossing

Een goed geïsoleerde woning kan uitstekend verwarmd worden met een all electric oplossing. Een all electric oplossing is een warmtepomp. Hiermee kun je een nieuwbouwwoning op lage temperatuur verwarmen. Een vloerverwarming is hier geschikt voor als deze voor lage temperaturen geschikt is. Als de verwarming goed is aangelegd kan de ventilatiewarmtepomp op een zeer lage temperatuur de ruimte verwarmen. De ideale temperatuur van het water in de vloer ligt tussen de 30 en 33 graden water, iets wat een ventilatiewarmtepomp met heel weinig energie kan produceren.

vloerverwarming all electric oplossing
Geluid van een warmtepomp

Geluid van de warmtepomp

Geluid is een bron van veel ergernis. De warmtepompen zijn ontworpen om in woningen gemonteerd te worden, dus is er al veel gedaan om het geluid te reduceren. Zorg dat de warmtepompen goed gemonteerd wordt op een muur die voldoende massa heeft, zodat er geen resonantie kan optreden. Dit staat ook beschreven in de handleiding. Besteed hier voldoende aandacht aan, want niets is zo vervelend als geluid. Een installatie die stil is gebruikt ook weinig energie.

Gecertificeerde warmtepomp installateur

Het is belangrijk om een gecertificeerde warmtepomp installateur in te schakelen voor het installeren van een warmtepomp. Een gecertificeerde installateur heeft de kennis en vaardigheden om de warmtepomp correct te installeren en te onderhouden, wat ervoor zorgt dat het systeem efficiënt kan werken en veel problemen kan voorkomen.

BLR 100

BRL 100 is een Europese norm voor de warmtepomp installatie en het onderhoud van warmtepompen. De norm stelt eisen aan de kwaliteit van de installatie en het onderhoud van warmtepompen, zodat deze efficiënt kunnen werken en problemen kunnen worden voorkomen. Om te voldoen aan deze norm, moeten installateurs voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en moeten ze worden gecertificeerd door een erkende organisatie.

Als een installateur gecertificeerd is volgens BRL 100, betekent dit dat ze aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen en dat ze de vaardigheden en kennis hebben om warmtepompen te installeren en te onderhouden op een professionele manier.

F-Gassen gecertificeerd

F-gassen zijn koudemiddelen die worden gebruikt in warmtepompen en andere koel- en verwarmingssystemen. De Europese Unie heeft wetgeving opgesteld om de uitstoot van F-gassen te verminderen, omdat ze een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde en de ozonlaag aantasten.

Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de Europese wetgeving voor F-gassen, betekent dit dat ze voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en dat ze zijn gecertificeerd door een erkende organisatie om F-gassen te mogen installeren, repareren of ontmantelen. Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de F-gas wetgeving, kunnen ze worden vertrouwd om de installatie en het onderhoud van systemen met F-gassen op een veilige en professionele manier uit te voeren.

COP ventilatie warmtepomp

De COP (Coëfficiënt Of Performance) van een ventilatie warmtepomp is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Het is het verhoudingsgetal tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Bijvoorbeeld, als een warmtepomp een COP van 4 heeft, betekent dit dat de warmtepomp vier keer zoveel energie levert als er aan de warmtepomp wordt geleverd. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe efficiënter het systeem werkt en hoe lager het energieverbruik.

cop warmtepomp
Warmtepomp subsidie

Subsidie ventilatiewarmtepomp

Subsidie voor ventilatiewarmtepompen valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die gericht is op het bevorderen van energie-efficiëntie en duurzaamheid in huishoudens. Ventilatiewarmtepompen, die warmte uit ventilatielucht hergebruiken voor verwarming en warm water, zijn een milieuvriendelijk alternatief dat bijdraagt aan het verlagen van de CO2-uitstoot. Door de aanschaf van een apparaat met een energielabel A++ of hoger te subsidiëren, maakt de overheid deze groene technologie financieel toegankelijker. De subsidiehoogte hangt af van het type en vermogen van de warmtepomp, waardoor de initiële investering in deze duurzame oplossing aanzienlijk aantrekkelijker wordt.

Tevreden klanten

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

Menheer

Persoonlijk, deskundig advies en goede service

Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Onze tips over: Warmtepompen

Aardwarmtepomp
Aardwarmtepomp
Luchtwater warmtepomp Fujitsu
Lucht water warmtepomp
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp