Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Verwarmen

Elektrische bijverwarming

Elektrische bijverwarming biedt een handige en efficiënte manier om extra warmte toe te voegen aan specifieke ruimtes in je huis. Deze bijverwarmingsoptie maakt gebruik van elektriciteit om warmte te genereren en kan worden ingezet waar en wanneer dat nodig is. Of het nu gaat om het snel opwarmen van een koude slaapkamer, het comfortabeler maken van je thuiskantoor of het verwarmen van een slecht geïsoleerde serre, elektrische bijverwarming biedt veelzijdigheid en gemak.

Verplaatsbare elektrische bijverwarming
Verplaatsbare elektrische bijverwarming

Wat is elektrische bijverwarming?

Elektrische bijverwarming omvat een scala aan verwarmingstoestellen, waaronder convectorkachels, keramische kachels, infrarood panelen, straalkachels en meer. Deze apparaten zijn ontworpen om gerichte warmte te bieden en kunnen snel en efficiënt een koude ruimte opwarmen. Ze zijn ideaal om te gebruiken in kamers waar de centrale verwarming niet voldoende is of in ruimtes met specifieke behoeften zoals een badkamer of thuiskantoor.

Bijverwarming: Soorten, en tips

Bijverwarming komt in verschillende vormen en maten, elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. Om de juiste bijverwarming te kiezen, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte en isolatie van de ruimte, je persoonlijke voorkeuren en het energieverbruik. Met de juiste bijverwarming kun je genieten van een aangename en comfortabele temperatuur in elke kamer van je huis, terwijl je tegelijkertijd energie bespaart.

Tips voor energiezuinige lokale verwarming

Als het gaat om bijverwarming, zijn er enkele handige tips om energiezuinig te blijven. Een van de belangrijkste is het gebruik van een thermostaat om de temperatuur te regelen en de verwarming alleen in te schakelen wanneer dat nodig is. Daarnaast is goede isolatie essentieel om warmteverlies te minimaliseren. Door bewust om te gaan met het gebruik van elektrische bijverwarming kun je zowel comfortabel als milieubewust blijven.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Er zijn diverse soorten elektrische kachels beschikbaar, elk geschikt voor specifieke verwarmingsbehoeften. Enkele veelvoorkomende opties zijn convectorkachels, keramische kachels, infraroodkachels, straalkachels en ventilatorkachels. Het kiezen van de juiste kachel hangt af van factoren zoals de grootte van de ruimte, de gewenste warmteafgifte en persoonlijke voorkeur.

YouTube video
Bron: masterwatt

Complete kits voor bijverwarming

Complete kits voor bijverwarming bevatten alle benodigde componenten om een bijverwarmingssysteem te installeren en te gebruiken. Deze kits kunnen bijvoorbeeld elektrische vloerverwarmingssystemen omvatten, compleet met verwarmingselementen, thermostaten en installatie-instructies. Ze bieden gemak en zorgen ervoor dat je snel en efficiënt extra warmte kunt toevoegen aan specifieke ruimtes in je huis.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming biedt een comfortabele en energiezuinige manier om warmte aan vloeren toe te voegen, vooral in badkamers en keukens. Dit systeem gebruikt verwarmingskabels of matten die onder de vloerbedekking worden geïnstalleerd om gelijkmatige warmte te verspreiden. Hierdoor geniet je van een aangename warmte onder je voeten, vooral in koude seizoenen.

elektrische vloerverwarming
elektrische vloerverwarming

Keramische kachel

Een keramische kachel is een compacte en efficiënte elektrische kachel die warmte genereert met behulp van een keramisch verwarmingselement. Deze kachels zijn ideaal voor het verwarmen van kleinere ruimtes zoals kantoren of badkamers. Ze bieden snel opwarmende warmte en zijn vaak uitgerust met thermostaten en veiligheidsvoorzieningen zoals oververhittingsbeveiliging en kantelbeveiliging.

Wat is een ventilatorkachel?

Een ventilatorkachel is een type elektrische kachel dat warme lucht snel door een ruimte verspreidt met behulp van een ingebouwde ventilator. Deze kachels zijn effectief in situaties waar snelle opwarming vereist is, zoals het opwarmen van een koude kamer. Ze zijn draagbaar en vaak voorzien van handvatten voor eenvoudige verplaatsing. Ventilatorkachels kunnen worden gebruikt om specifieke gebieden in een ruimte snel op te warmen.

Wat is de zuinigste elektrische kachel?

De zuinigste elektrische kachel hangt af van verschillende factoren, waaronder het type kachel, de grootte van de ruimte en je persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn keramische kachels, convectorkachels en infraroodkachels efficiënte keuzes vanwege hun snelle opwarming en gelijkmatige warmteverspreiding. Daarnaast is het belangrijk om de juiste maat kachel te kiezen voor de ruimte om overmatig energieverbruik te voorkomen.

Zuinige elektrische kachel
Zuinige elektrische kachel

Elektrische radiator

Een elektrische radiator is een verwarmingstoestel dat op elektriciteit werkt en warmte afgeeft om een ruimte te verwarmen. Deze radiatoren lijken op traditionele radiatoren maar werken onafhankelijk van een centraal verwarmingssysteem. Ze zijn geschikt voor permanente verwarming in goed geïsoleerde ruimtes zoals woonkamers en slaapkamers. Elektrische radiatoren zijn vaak uitgerust met thermostaten en timers, waardoor je de temperatuur kunt regelen en het verwarmingsschema kunt aanpassen aan je behoeften.

Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik?

De zuinigste elektrische kachel in gebruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen van de kachel, de efficiëntie ervan en de isolatie van de ruimte. Over het algemeen zijn keramische kachels en convectorkachels efficiënte opties vanwege hun snelle opwarming en gelijkmatige warmteverspreiding. Het gebruik van een thermostaat om de temperatuur te regelen en de kachel alleen in te schakelen wanneer dat nodig is, kan ook helpen om energie te besparen. Het is belangrijk om de specificaties van de kachel te controleren en te zorgen voor een goede isolatie in de ruimte om warmteverlies te minimaliseren en zo de zuinigste verwarmingsoptie te kiezen.

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel?

Het stroomverbruik van een elektrische kachel hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de kachel, de duur van gebruik en de instelling van de thermostaat. Over het algemeen wordt het vermogen van een elektrische kachel gemeten in watt (W) of kilowatt (kW). Bijvoorbeeld, een kachel met een vermogen van 1500 watt verbruikt 1,5 kilowattuur (kWh) elektriciteit per uur wanneer deze op vol vermogen werkt.

Om het totale stroomverbruik van een elektrische kachel te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van de kachel met het aantal uren dat deze actief is. Het is belangrijk om de kachel alleen in te schakelen wanneer nodig en om de thermostaat te gebruiken om de temperatuur te regelen. Op deze manier kun je het stroomverbruik minimaliseren en energie besparen. Het is ook handig om de energietarieven van je elektriciteitsleverancier te kennen, zodat je de kosten van het gebruik van een elektrische kachel kunt inschatten.

Stroomkosten Calculator

Stroomkosten CalculatorWaarom kies je voor elektrische radiatoren?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor elektrische radiatoren als verwarmingsoplossing. Ten eerste bieden ze flexibiliteit, omdat ze onafhankelijk kunnen werken van centrale verwarmingssystemen. Hierdoor kun je specifieke ruimtes in je huis apart verwarmen, wat handig is om energie te besparen. Elektrische radiatoren zijn ook snel op temperatuur en kunnen efficiënt een constante warmte leveren. Daarnaast zijn ze eenvoudig te installeren en vereisen ze geen ingewikkelde buizen of leidingen. Ze zijn ook milieuvriendelijk, omdat ze geen schadelijke emissies veroorzaken. Ten slotte kunnen moderne elektrische radiatoren worden uitgerust met thermostaten en timers voor precieze temperatuurregeling en energiebeheer, waardoor ze een praktische en kostenbesparende verwarmingskeuze zijn.

Elektrische handdoekradiatoren

Elektrische handdoekradiatoren zijn speciale radiatoren die zijn ontworpen om handdoeken op te warmen en tegelijkertijd de badkamer te verwarmen. Ze zijn ideaal voor het creëren van een warme en comfortabele badkameromgeving, vooral tijdens koude seizoenen. Deze radiatoren zijn vaak voorzien van verwarmingselementen die snel opwarmen en warmte afgeven aan zowel de handdoeken als de ruimte. Ze bieden zowel praktische voordelen als een esthetisch element in de badkamerinrichting.

Mobiele verwarming

Mobiele verwarming omvat draagbare verwarmingstoestellen die eenvoudig kunnen worden verplaatst en in verschillende ruimtes kunnen worden gebruikt. Ze zijn handig voor het snel opwarmen van specifieke gebieden in huis. Mobiele verwarmingsopties omvatten convectorkachels, keramische kachels, straalkachels en ventilatorkachels. Deze apparaten bieden flexibiliteit en kunnen worden gebruikt om koude zones te verwarmen wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te volgen bij het gebruik van mobiele verwarming, zoals het plaatsen van de kachel op een stabiele ondergrond en het uitschakelen wanneer deze niet in gebruik is.

Wat is de capaciteit en bereik van elektrische kachels?

De capaciteit en het bereik van elektrische kachels variëren afhankelijk van het vermogen van de kachel. Kachels met een hoger vermogen hebben over het algemeen een grotere capaciteit en kunnen grotere ruimtes effectiever verwarmen. Het bereik van een elektrische kachel wordt ook beïnvloed door factoren zoals isolatie en de gewenste temperatuur. Het is belangrijk om de specificaties van de kachel en de eigenschappen van de ruimte in overweging te nemen bij het kiezen van een kachel om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor je behoeften.

Hoe kan de badkamer energiezuinig verwarmd worden?

Een energiezuinige aanpak voor het verwarmen van de badkamer omvat het gebruik van een programmeerbare thermostaat om de temperatuur te regelen en de verwarming alleen in te schakelen wanneer nodig. Goede isolatie in de badkamer helpt warmteverlies te minimaliseren. Een elektrische handdoekradiator kan zowel handdoeken verwarmen als extra warmte voor de ruimte bieden. Houd de badkamerdeur gesloten om warmte binnen te houden en verwarm de ruimte voor gebruik om energie te besparen.

Energiezuinige bijverwarming

Energiezuinige bijverwarming omvat het gebruik van efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsopties om extra warmte toe te voegen aan specifieke ruimtes. Opties zoals warmtepompen, infraroodverwarming en elektrische radiatoren zijn geschikt voor verschillende behoeften. Programmeerbare thermostaten kunnen helpen om de verwarming alleen te gebruiken wanneer dat nodig is, wat energie bespaart. Een energiezuinige aanpak houdt zowel comfort als efficiëntie in balans.

Ingebouwde thermostaat, timer of afstandsbediening

Moderne elektrische kachels en verwarmingssystemen zijn vaak uitgerust met handige functies zoals ingebouwde thermostaten, timers en afstandsbedieningen. Deze functies maken het gebruik van elektrische kachels en verwarmingssystemen handiger en efficiënter, waardoor je energie kunt besparen en je comfort kunt verbeteren.

Ingebouwde thermostaat: Een ingebouwde thermostaat stelt je in staat om de gewenste temperatuur in te stellen en de kachel automatisch aan en uit te schakelen om deze temperatuur te handhaven. Dit zorgt voor een comfortabele en energiezuinige verwarming.

Timer: Met een ingebouwde timer kun je de kachel programmeren om op specifieke tijden in te schakelen en uit te schakelen. Dit is handig om energie te besparen door de kachel alleen te laten werken wanneer dat nodig is, zoals ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat.

Afstandsbediening: Een afstandsbediening biedt gemak en controle, omdat je de kachel vanaf een afstand kunt bedienen zonder de ruimte te verlaten. Dit is handig om de temperatuur aan te passen of de kachel uit te schakelen zonder op te staan.

Het gebruik van deze functies kan helpen om de verwarming efficiënter te beheren en ervoor te zorgen dat je alleen warmte genereert wanneer dat nodig is.

Welke verwarming is geschikt voor thuiswerken?

Bij thuiswerken is het essentieel om een comfortabele en productieve werkomgeving te creëren. De juiste verwarmingsoptie kan variëren afhankelijk van je behoeften en de inrichting van je werkruimte. Overweeg de volgende opties:

Elektrische radiator: Een elektrische radiator is geschikt voor permanente verwarming in goed geïsoleerde kamers. Als je een apart thuiskantoor hebt met goede isolatie, kan een elektrische radiator een betrouwbare en energiezuinige optie zijn.

Convectorkachel: Convectorkachels bieden gelijkmatige warmteverspreiding en zijn geschikt voor ruimtes waar je langere tijd verblijft. Ze kunnen een constante temperatuur handhaven en zijn handig als je gedurende de dag in dezelfde kamer werkt.

Infraroodverwarming: Infraroodverwarming biedt gerichte warmte en is handig als je slechts een klein deel van de ruimte gebruikt tijdens het werken. Ze zijn energiezuinig en kunnen snel opwarmen.

Zorg ervoor dat je de juiste verwarmingsoptie kiest op basis van je specifieke behoeften en de energie-efficiëntie van het apparaat. Hierdoor kun je comfortabel en efficiënt werken vanuit huis.

Voordelen van elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen biedt verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor huishoudens en bedrijven. Het is eenvoudig te installeren en vereist geen brandstofopslag of leidingen, wat de installatiekosten verlaagt. Elektrische verwarmingssystemen zijn ook zeer efficiënt, omdat ze elektriciteit direct omzetten in warmte zonder verlies van energie.

Ze zijn gemakkelijk te regelen met thermostaten en kunnen snel warmte leveren wanneer dat nodig is. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke emissies produceren. Elektrische verwarming kan ook worden geïntegreerd met moderne technologieën zoals wifi-besturing en slimme thermostaten, waardoor gebruikers de verwarming op afstand kunnen beheren. Deze voordelen maken elektrisch verwarmen een aantrekkelijke keuze voor zowel comfort als efficiëntie.

Wifi elektrische verwarming

Wifi-elektrische verwarmingssystemen bieden geavanceerde controle en gemak bij het regelen van de temperatuur in je huis. Met behulp van een smartphone-app of via internetverbinding kun je op afstand de verwarming aanpassen, de temperatuur regelen en schema’s instellen. Dit is handig om energie te besparen door de verwarming uit te schakelen wanneer je niet thuis bent en deze weer in te schakelen voordat je terugkeert. Wifi-elektrische verwarming biedt flexibiliteit en maakt het mogelijk om je huis comfortabel te verwarmen op de meest handige manier.

Met deze verscheidenheid aan elektrische verwarmingsopties en tips voor efficiënt gebruik, kun je de gewenste warmte in je huis bereiken terwijl je tegelijkertijd energie bespaart. Het kiezen van de juiste verwarming voor elke ruimte en het volgen van energiezuinige praktijken zorgt voor comfort en een lagere energierekening. Denk aan de grootte en isolatie van de ruimte, je persoonlijke voorkeuren en het type verwarming dat het beste past bij je behoeften om de meest geschikte optie te selecteren.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming