financiering subsidie

Financiering en energiebesparende maatregelen

Hier kunt u meer lezen over de duurzame financieringen voor energiebesparende maatregelen voor uw woning waar u gebruik van kan maken. 

financiering energie besparende maatregelen

Financiering warmtepomp

Het financieren een warmtepomp is een energiebesparende maatregel. Als u een financiering zoekt voor een warmtepomp kunt u in aanmerking komen voor een financiering. De warmtepomp financiering  kan voordelig zijn wanneer de besparing op de energiekosten hoger is dan het maandelijkse aflosbedrag op de lening. Hiermee bespaart u op de maandelijkse energiekosten en lost u in enkele jaren uw financiering af. Op enig moment houd u maandelijks geld over. Op de energiesubsidiewijzer kunt u eenvoudig zien wat er voor u mogelijk is,

Financiering zonnestroom installatie

Het financieren van een zonnestroom installatie is een energiebesparende maatregel. Als u een financiering zoekt voor een zonnestroom installatie kunt u in aanmerking komen voor een financiering. De zonnestroom financiering  kan voordelig zijn wanneer de besparing op de energiekosten hoger is dan het maandelijkse aflosbedrag op de lening. Hiermee bespaart u op de maandelijkse energiekosten en lost u in enkele jaren uw financiering af. Op enig moment houdt u maandelijks geld over. Op de energiesubsidiewijzer kunt u eenvoudig zien wat er voor u mogelijk is. Ook zijn er zonnestroom bedrijven waar u de zonnepanelen kunt aanschaffen met een lease constructie deze bedrijven kunnen u alles vertellen over deze constructie.

Groene hypotheek

Als u een huis financiert met een hypotheek, bestaat er de mogelijkheid om extra geld te lenen voor duurzame energiebesparende maatregelen. Ook geven hypotheek verstrekkers u een aantrekkelijkere rentekorting als u de woning verduurzaamd.

Bij meerdere aanbieders van hypotheken is het mogelijk om in plaats van de gebruikelijk 101% van de waarde van het huis, 106% financieren. Deze 5% extra ruimte voor duurzame investeringen, komt tot € 9.000,- bovenop het maximaal te lenen bedrag. Dit geldt overigens ook voor bestaande woningen die een A++ label hebben. Bij een Nul-op-de-Meter woning mag er € 25.000,- extra gefinancierd worden, boven het maximaal te lenen bedrag. Om in aanmerking te komen moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven.

De beredenering van de hypotheekverstrekkers is als volgt: wanneer er minder energiekosten zijn, kan de huiseigenaar meer dragen. Daarnaast wordt het huis meer waard dankzij duurzame investeringen. De extra financiering wordt in een depot geplaatst, totdat de bank heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk om een duurzame investering gaat.

Duurzame energiebesparende investeringen die vaak worden meegefinancierd zijn hieronder:

 • Dakisolatie
 • HR++ beglazing
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Zonneboiler
 • Zonnestoom installaties
 • Warmtepomp installaties
 • PVT systemen

Het financieren van duurzame investeringen doormiddel van een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds juli 2017 nog makkelijker. Er hoeft namelijk alleen nog maar een kostenspecificatie van de duurzame investeringen aangeleverd te worden. Achteraf moet nog steeds worden aangetoond dat het om energie besparende maatregelen gaat, alleen hoeven vooraf geen offertes meer overlegd te worden. Hierdoor is de regeling toegankelijker geworden en hoopt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de organisatie achter de NHG, dat er meer van de regeling gebruik wordt gemaakt en dat ze zo een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van woningen in Nederland.

Nationale energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt financieringen voor energiebesparende maatregelen aan huiseigenaren. Dit fonds heeft een omvang van € 300 miljoen, waarvan het Rijk € 75 miljoen heeft ingelegd. De overige € 225 miljoen is ingelegd door de ASN Bank en Rabobank. De gehanteerde rente is relatief laag, waardoor een de lening gunstig en interessant is, zeker gezien de energiebesparingen die er tegenover staat. Iedere maand weer!

De lage rente staat vast voor de gehele periode, u komt dus niet voor verrassingen te staan. De rente en aflossing stromen terug in het fonds, zodat er opnieuw energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.

Particuliere woningeigenaren kunnen voor hun eigen bestaande woning een energiebespaarlening aanvragen voor 24 energiebesparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn naast een warmtepomp, het isoleren van de woning of dubbele HR beglazing maar ook een zonnestroom of PVT installatie komen in aanmerking. De leningen die beschikbaar worden gesteld door energiebesparingsfonds liggen tussen minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Afhankelijk van de hoogte van de lening is de terugbetaaltijd 7, 10 of 15 jaar. Hoe langer de terugbetaaltijd, hoe hoger de rente. Er zijn ook grotere leningen beschikbaar in de vorm van een energiezuinig pakket (maximaal € 40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000,-). Beide hebben een looptijd van 15 jaar. De energiebespaarlening gemeld bij het BKR als aflopend krediet.

Regionale duurzaamheidslening

Afhankelijk van het beleid van uw gemeente of provincie, kunt u een Duurzaamheidslening aanvragen. De duurzaamheidlening bij uw gemeente of provincie is er om uw woning energiezuinig te maken. Enkele voorbeelden zijn spouwmuur, dak- of vloerisolatie en het plaatsen HR++ glas, warmtepomp, zonnestroom installaties en PVT systemen.

 • De lening is rentevast
 • Er zijn geen afsluitkosten
 • De leenbedrag ligt tussen de € 2.500,- en € 25.000,-
 • Met een lening van 10 jaar kunt u maximaal € 7.500,- lenen
 • Wanneer de looptijd 15 jaar is, kunt u tussen de € 7.500,- en € 25.000,- lenen
 • U mag niet ouder zijn dan 75 jaar aan het einde van de loopperiode
 • U mag boetevrij aflossen met een minimum van € 250,- en geen maximum
 • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR

U komt in aanmerking voor de Duurzaamheidslening, als:

 • U de eigenaar en bewoner bent van het huis
 • Uw gemeente neemt deel aan de regionale duurzaamheidslening
 • U voldoet aan de voorwaarden die uw gemeente stelt

Financiering & Subsidies

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen realiseren. Hieronder een greep uit onze subsidie partners: