Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

WTW unit

WTW unit in huis

Om aan aanscherpende energienormen te kunnen voldoen, spelen warmteterugwinunits een belangrijke rol. Bij een balansventilatie voert het toestel verse lucht toe aan de woning en voert vervuilde lucht mechanisch af met geïntegreerde ventilatoren. Bij een warmteterugwinunit wordt de afgevoerde lucht gemengd met verse buitenlucht en zo wordt deze warmte overgedragen aan de toegevoerde lucht door de warmteterugwinunit. Goede ventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit.

wtw units

Gebruik warmteterugwinunit

Om een woning zo goed mogelijk gebruik te laten maken van een warmteterugwinunit, is het belangrijk dat er een goed plan wordt gemaakt om de juiste WTW-unit te selecteren.  De specialist kan samen met u een goed en gezond plan ontwerpen waar u vele jaren plezier van heeft. Goede ventilatie moet wel voldoen aan hoge eisen. Warmteterugwinning gaat samen met een laag geluidsniveau.

warmteterugwin unit wtw

WTW-unit

De WTW-unit zorgt ervoor dat de temperatuur van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de temperatuur van de binnenkomende lucht te beïnvloeden. Dit gebeurt in de warmtewisselaar waar een WTW-systeem mee kan worden voorzien. Zo’n 95% van de energie kan hiermee worden hergebruikt. Daarnaast kan de luchtvochtigheid op peil worden gehouden met een enthalpiewisselaar. Zo blijft uw woning aangenaam warm in de winter en lekker koel in de zomer.

Verse buitenlucht

De afkorting WTW staat voor warmteterugwinning en is een manier van ventileren waarbij zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij een WTW-unit wordt de gebruikte, warme lucht eenvoudig afgevoerd en wordt de warmte hiervan overgebracht naar de verse, koude lucht die door het ventilatiesysteem het huis instroomt.

werking wtw unit

Werking warmteterugwinunit

Net als bij een mechanische ventilator voert de WTW-unit vervuilde lucht af, maar voert daarnaast ook verse lucht aan. De warmte van de vervuilde lucht wordt door de warmtewisselaar overgedragen aan de verse buitenlucht, zodat deze op temperatuur is bij het binnenstromen van de woning. De uitgaande en inkomende luchtstromen komen hierbij niet met elkaar in aanraking. Vervelende, koude luchtstromen in huis zullen verleden tijd zijn. In de zomer werkt dit juist andersom, waardoor het systeem voor enige verkoeling kan zorgen.

Voorverwarmde lucht

Hoe mooi zou het zijn als u met een warmteterugwinunit voorverwarmde lucht kunt gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Geen radiatoren, geen trage vloerverwarming, maar verwarmen met lucht. Ik noem het slim verwarmen. In een project in Sneek hebben ze van een warmteterugwinunit met voorverwarmende lucht gebruik gemaakt in een passief huis. In dit project is het unieke dat de woning wordt verwarmd door de warmte uit de zonneboiler. Deze warmte wordt via de WTW-unit en kunststof slangen in de woning gebracht. Op deze manier wordt de woning op temperatuur gehouden. De woning is in heel hoge mate kierdicht en heeft aan 2,5 kW aan vermogen genoeg warmte.

ventilatie in gasloos huis
Warmteterugwinunit

Warmte terugwin unit in gebouwen

Bij flatgebouwen of appartementen gaat het weer op een andere manier. In de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn er voor de bewoners enkele portiekflats gerenoveerd. Ook hier wordt de woning verwarmd met lucht van de WTW-unit. De warmte komt uit een cv-ketel die ook het tapwater verzorgt. Ook deze flats zijn zeer goed geïsoleerd en kierdicht. De flats hebben aan 1 kW voldoende om warm te blijven. De radiator in de woonkamer is volgens de ontwerper van de installatie puur psychologisch. Wanneer men het iets warmer wil, wordt niet de thermostaat omhoog gezet, maar de radiator aan.

Eenvoudige montage

Om een goed ventilatiesysteem te ontwerpen, dient er vooraf een goed plan gemaakt te worden. Hierbij komen de nodige berekeningen aan te pas. Het is dus nog niet zo eenvoudig om een goed systeem te monteren. Binnenlucht moet eigenlijk standaard voorzien worden verse buitenlucht. Dat kan een warmteterugwinunit prima, maar de installatie moet ook in balans zijn. Goede ventilatie moet voldoen aan hogere eisen voor een gezond wooncomfort.

Kanalen zijn vaak al gemonteerd in een woning. Er zijn luchtstromen uit verschillende ruimtes die voorzien moeten worden van verse lucht en de kwaliteit moet goed zijn. Bij een nieuwbouwwoning kunnen veel ramen niet meer open en zijn voorzien van roosters. Hierdoor ontstaat een andere luchtkwaliteit dan wanneer er een raam opengezet kan worden. Een warmteterugwinunit zal hiervoor geselecteerd moeten worden.

Ventilatie eenvoudige montage

Wat doet ventilatie in huis?

Ventilatie in huis is bedoeld om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door verse lucht van buiten naar binnen te brengen en vervuilde lucht naar buiten te verwijderen. Dit kan helpen om vochtproblemen te voorkomen, om schimmelgroei te verminderen en om de gezondheid te verbeteren door de afvoer van schadelijke stoffen. Er zijn verschillende manieren om ventilatie in huis te behalen, afhankelijk van de behoeften van je huis. Sommige opties zijn:

Natuurlijke ventilatie: dit is de eenvoudigste manier om ventilatie te bereiken en maakt gebruik van openingen in de muur, zoals ramen en deuren, om lucht naar binnen net zoals naar buiten te laten.

Mechanische ventilatie: dit is een actief systeem dat lucht naar binnen en naar buiten pompt met ventilatoren. Dit is vaak de effectiefste manier om ventilatie te realiseren, maar het kan ook energiekosten met zich meebrengen.

Ventilatieroosters: ventilatieroosters zijn openingen in de muur waardoor lucht naar binnen en naar buiten kan. Ze kunnen handmatig of automatisch geopend worden.

YouTube video
Bron: duco ventilatie systemen

Goede ventilatie

Iedere woning zou voorzien moeten zijn van goede ventilatie. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een goede gezondheid. Een WTW-unit of warmteterugwinunit kan standaard voorzien worden van een warmtewisselaar zodat ruimtes niet snel afkoelen, maar wel voorzien worden van verse buitenlucht. De warme lucht wordt gemengd in de WTW-unit en zo bespaart u op de energiekosten. Een warmteterugwinunit draait op een laag geluidsniveau zodat u ‘s nachts niets merkt van de werkende warmteterugwinunit.

Bij de warmteterugwinning wordt warme lucht gemengd met de buitenlucht en hierdoor moeten de leidingen worden voorzien van isolatie. In de kanalen kan zo condens ontstaan waardoor de warmteterugwinunit voorzien moet worden van een condens afvoer.

Natuurlijke ventilatie

Relatieve luchtvochtigheid

Gezonde binnenlucht en goede ventilatie zorgt voor een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Met een hygrometer is de luchtvochtigheid in de ruimte eenvoudig vast te stellen. Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks ongeveer 10 liter vocht in huis. Natte lucht kan leiden tot benauwdheid waardoor verse buitenlucht toegevoegd moet worden. Gasmengsels, zoals lucht, kunnen bij temperaturen onder het kookpunt van water slechts een beperkte hoeveelheid waterdamp bevatten. Die hoeveelheid hangt af van de temperatuur en de luchtdruk. Als zo’n gasmengsel meer waterdamp zou bevatten, zou condensatie op gaan treden. Bij temperaturen boven het kookpunt van water kan een gasmengsel een ongelimiteerde hoeveelheid waterdamp bevatten zonder dat condensatie optreedt.

De relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat vergeleken met de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. Een waarde van 100% wijst op de maximale hoeveelheid waterdamp: de lucht is dan verzadigd. Bij een luchtvochtigheid van 50% bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe warmer de lucht, des te meer waterdamp deze kan bevatten. Buitenshuis kan de luchtvochtigheid enorm variëren, van minder dan 20% tot wel 100%. Binnen bedraagt de relatieve luchtvochtigheid meestal 40 tot 60%. In een geventileerde ruimte kan de vochtigheid, afhankelijk van de weersomstandigheden en eventuele verwarming, echter ook binnenshuis enkele tientallen procenten afwijken.

In de badkamer is de luchtvochtigheid meestal het hoogst. Als de luchtvochtigheid 100% bereikt, zal de onzichtbare waterdamp neerslaan in druppels. Er ontstaat dan mist, dauw of rijp. In kamers zal de relatieve luchtvochtigheid bij de ramen, waar het vooral ’s winters kouder is, hoger zijn dan in het midden van de kamer.

Als de lucht vlak bij het raam zo koud wordt dat de luchtvochtigheid 100% bereikt, moet er waterdamp uit de lucht verdwijnen. De overtollige waterdamp slaat neer op het raam in de vorm van druppeltjes (condens); het raam beslaat. De relatieve luchtvochtigheid wordt gemeten met een hygrometer. Dit is een elektronisch apparaat met een sensor of een eenvoudige haarhygrometer. De lengte van de haar is dan de maat voor de luchtvochtigheid.

Tevreden klanten

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

Onze tips over: Ventileren

Natuurlijke ventilatie
Ventilatie
ventilatiesysteem in huis
Warmtepomp ventilatie
ventilatie in gasloos huis
Ventilatie in huis