Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Isolatie subsidie

Subsidie voor isolatie

De ISDE-subsidie ondersteunt huiseigenaren die hun woning willen isoleren. Voor elke isolatiemaatregel ontvang je een subsidiebedrag per vierkante meter. Indien je twee of meer maatregelen neemt, verdubbelt dit bedrag, wat de besparing aanzienlijk kan verhogen. De subsidie geldt alleen als de isolatie door een erkend bedrijf wordt uitgevoerd. In 2024 kun je een extra isolatie subsidie ontvangen voor het gebruik van biobased materialen. Ook voor monumenten zijn er specifieke voordelen. Subsidieaanvragen verlopen via de Rijksoverheid, waarbij het mogelijk is om meerdere subsidies te combineren.

Isolatie subsidie

Isoleren en besparen

Isolatie verbetert het warmtebehoud in een huis en leidt tot significante besparingen op energiekosten. Door over te schakelen van geen naar goede isolatie kun je veel gas besparen, wat een grote impact heeft op je energierekening gezien de huidige energieprijzen. Daarnaast zorgt een goed geïsoleerd huis voor meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Subsidies en leningen zijn beschikbaar om de initiële kosten te verlichten, waarbij je voor meerdere maatregelen een hoger bedrag ontvangt. Dit maakt het isoleren van je woning niet alleen een duurzame, maar ook een economisch verstandige keuze.

Isoleren en besparen

Meer subsidie bij 2 maatregelen

Door twee of meer energiebesparende maatregelen te combineren binnen twee jaar, kun je aanspraak maken op een hogere subsidie. Dit kan bijvoorbeeld de isolatie van een spouwmuur samen met het plaatsen van HR++-glas zijn, of de combinatie van isolatie met de installatie van een warmtepomp.

De subsidie wordt toegekend als een vast bedrag per vierkante meter, waarbij de exacte bedragen in een bijbehorende tabel vermeld staan. Een enkele isolatiemaatregel levert ook subsidie op, maar dan tegen een lager bedrag per vierkante meter. Het gebruik van biobased materialen kan zelfs leiden tot extra subsidie. Belangrijk is dat je de aanvraag binnen twee jaar na installatie van de eerste maatregel indient.

Welke isolatiemaatregelen komen in aanmerking voor subsidie?

Isolatiemaatregelen komen in aanmerking voor subsidie omdat ze bijdragen aan de vermindering van het energieverbruik in woningen, wat leidt tot lagere energierekeningen. Door het verbeteren van de energie-efficiëntie van huizen, verminderen deze maatregelen ook de CO2-uitstoot, wat helpt in de strijd tegen klimaatverandering.

Subsidies stimuleren huiseigenaren om te investeren in duurzaamheid en de transitie naar een energiezuinige samenleving te versnellen. Bovendien verhogen isolatiemaatregelen het wooncomfort en de waarde van onroerend goed, waardoor deze investeringen nog aantrekkelijker worden.

Spouwmuurisolatie: het opvullen van de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur.

Buitenmuurisolatie: het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de muur met een voorzetwand.

Dakisolatie: het isoleren van de bovenzijde van de woning.

Vloer- of bodemisolatie: isolatie aangebracht onder de vloer of op de bodem van de kruipruimte.

Isolatieglas: de installatie van dubbel glas met hoge isolatiewaarden, zoals HR++, triple of vacuümglas.

Voor een hogere subsidie dien je binnen 24 maanden twee verschillende maatregelen te nemen of één maatregel te combineren met een duurzaam verwarmingssysteem. Een enkele maatregel volstaat voor een lagere subsidie. Subsidieaanvragen mogen meerdere keren ingediend worden voor verschillende maatregelen binnen dezelfde woning.

Hoogte van de isolatiesubsidie?

De hoogte van de isolatiesubsidie wordt berekend per vierkante meter (m²) en varieert afhankelijk van de gekozen isolatiemaatregel. Voor het ontvangen van subsidie dien je te voldoen aan een minimum en maximum aantal te isoleren vierkante meters, waarbij ook de isolatiewaarde (Rd-waarde) van belang is.

Deze criteria zorgen ervoor dat de isolatie effectief bijdraagt aan energiebesparing. Wanneer je kiest voor twee isolatiemaatregelen, gelden de volledige bedragen per m² zoals vermeld in de richtlijnen. Besluit je slechts één maatregel te nemen, dan halveert het subsidiebedrag per m². Voor specifieke bedragen en voorwaarden kun je terecht op de website van RVO.

Hoogte van de isolatiesubsidie

Isolatie subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen (2024)

Dak, vloer, gevelSubsidie per m² als je 2 maatregelen neemtMinimale oppervlakteMinimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie€ 810 m²1,1
Dakisolatie€ 3020 m²3,5
Vloer zolder isoleren€ 820 m²3,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant)€ 3810 m²3,5
Vloerisolatie€ 1120 m²3,5
Bodemisolatie€ 620 m²3,5
Bron: milieucentraal

Isolatie subsidiebedragen glas bij 2 maatregelen (2024)

Soort glasSubsidie per m²Minimale oppervlakteMaximale U-waarde
HR++, triple of vacuümglas in bestaande kozijnen€ 468 m²1,2
Triple glas of vacuümglas in isolerende kozijnen€ 1318 m²0,7
Isolerend paneel met lage isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 20Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas1,2
Isolerend paneel met hoge isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 90Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas0,7
Isolerende deur met lage isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 46Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas1,5
Isolerende deur met hoge isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 131Oppervlak telt mee voor aantal m² isolatieglas1,0
Bron: mileucentraal

25 procent van de kosten

Wanneer je investeert in twee isolatiemaatregelen, dekt de subsidie gemiddeld ongeveer 25 procent van de totale kosten. Voor één maatregel ontvang je de helft van dit percentage. Deze schatting is gebaseerd op marktonderzoek naar de kosten van verschillende isolatiemaatregelen. Echter, door de variërende prijzen en de hoge vraag naar isolatiewerkzaamheden, kunnen de daadwerkelijke kosten aanzienlijk hoger uitvallen, resulterend in een lager subsidiepercentage dan verwacht. Dit benadrukt het belang van het aanvragen van meerdere offertes om de kosten te vergelijken.

25 procent besparen van de kosten

Aanvragen subsidie voor isoleren

Voor het aanvragen van subsidie voor isolatie dien je diverse documenten aan te leveren, waaronder de factuur, foto’s van de uitgevoerde werkzaamheden, het betaalbewijs, en de essentiële meldcode. Op de factuur moeten je naam en adres, data van aanschaf en installatie, details van het bouwbedrijf, een beschrijving van de maatregel inclusief merk, type, en dikte van het isolatiemateriaal, het geïsoleerde oppervlak in vierkante meters, en de meldcode staan.

De meldcode, cruciaal voor een vlotte verwerking, is te vinden in het Stappenplan aanvragen woningeigenaren op de website van RVO. Foto’s tijdens de installatie moeten duidelijk het isolatiemateriaal weergeven. Na je aanvraag bevestigt RVO de ontvangst per e-mail, en binnen 13 weken volgt de beslissing over je subsidie, waarbij er mogelijk een controle kan plaatsvinden om de naleving van de eisen te verifiëren.

Subsidies en leningen

Subsidies en leningen spelen een cruciale rol in de verduurzaming van woningen door financiële steun te bieden voor isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, en andere duurzame renovatieprojecten. Deze maatregelen zijn gericht op het verminderen van het energieverbruik en het bevorderen van een energiezuinige leefomgeving. De overheid, samen met lokale instanties, faciliteert een breed scala aan financiële ondersteuningen om huiseigenaren aan te moedigen tot een alomvattende benadering van woningverduurzaming.

Door subsidies en leningen voor zowel isolatie als warmtepompen te combineren, wordt een integrale verduurzaming van je woning haalbaar. Voor meer informatie over de beschikbare regelingen en de bijbehorende voorwaarden, biedt de website van RVO een gedetailleerd overzicht, essentieel voor iedereen die geïnteresseerd is in het verduurzamen van hun woning.

Tevreden klanten

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

R.m.Oosting

Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box

Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.

Meer over subsidies en leningen:

Warmtepomp subsidie
Warmtepomp subsidie
zonneboiler platdak
Zonneboiler subsidie
Energiebesparende maatregelen
Energiebespaarlening