Nieuwbouwwoning verwarmen zonder gas

Duurzaamheid is bij nieuwbouwwoningen vaak geen op zichzelf staand doel meer, omdat het tegenwoordig geen keuze meer is. Er moet zonder gas worden verwarmd, wat betekent dat duurzaam verwarmen de standaard wordt. Er zijn drie verschillende opties om je nieuwbouwwoning elektrisch te verwarmen door middel van een warmtepomp. Voordat je een keuze maakt tussen een buitenunit, een grondbron of een PVT-systeem, is het verstandig om je te verdiepen in deze diverse systemen. Waarom kiezen mensen bijvoorbeeld voor een grondbron? Of waarom krijgt het PVT-systeem toch de voorkeur?

Je woning verwarmen met een warmtepomp

Eigenlijk is er maar één alternatief voor de cv-ketel: De warmtepomp. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte op te wekken. De volgende 3 bronnen kunnen dienen als voeding voor de warmtepomp:

  • De buitenunit
  • De grondbron
  • PVT-panelen

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit naar de binnenunit van de warmtepomp. Hier wordt vervolgens het water opgewarmd om de woning mee te verwarmen.

Keuze warmtepomp

De grondbron, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, haalt zijn thermische energie uit de bodem. Op het eigen terrein wordt er tot een diepte van ongeveer 100 meter een slang in de grond geboord.

Bij een PVT-systeem maakt de warmtepomp gebruik van de PVT-panelen als bron. PVT-panelen zijn een combinatie van zonnepanelen met een thermische collector. Bij deze oplossing wordt er energie onttrokken uit de zon en uit de buitenlucht. Hierdoor wek je niet alleen je warmte duurzaam op, maar wordt ook de elektriciteit voor de warmtepomp op een duurzame manier opgewekt.

Stephan, eigenaar van een kersverse nieuwbouwwoning in Eersel, koos ervoor om een PVT-systeem te laten installeren op zijn nieuwe woning. In zijn EPC-berekening stond een luchtwaterwarmtepomp voorgeschreven, maar hij maakte uiteindelijk de bewuste keuze voor Volthera.

Keuze voor PVT-systemen

“Ik vond de voorgeschreven luchtwaterwarmtepomp geen optie,” legt Stephan uit. “Ik vind het namelijk een te groot apparaat, dat moeilijk te verwerken is in de bouw. Aardwarmte was eveneens geen optie, want je moet ervoor gaan boren zonder te weten of je over een aantal jaar weer opnieuw moet gaan boren. Die regels veranderen regelmatig.”

De eerste twee opties, de buitenunit en de grondbron, vielen dus af. Stephan Sterrenburg geeft aan waarom zijn oog viel op het Volthera systeem. “Het voordeel van het Volthera systeem is dat je naast elektriciteit ook warmte opwekt. Het wegnemen van de warmte achter de panelen maakt de panelen efficiënter, wat resulteert in meer opbrengst. Daarnaast is het PVT-systeem van Volthera beter te implementeren in de woning, waardoor het minder opvalt dan de andere opties.”

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Stephan? In deze casestudie lees je waarom hij voor PVT koos, welke oplossing het systeem voor hem biedt en welke resultaten over de eerste maanden te zien zijn. Je download de casestudie hier.