Inhoudsopgave

Buitenunit warmtepomp plaatsen

Waar buitenunit  warmtepomp plaatsen? De buitenunit krijgt meestal een plekje waar de meeste aansluitingen zich bevinden. Hierdoor is minder leidingwerk nodig wat scheelt in de kosten. Is er wel ruimte voor leidingwerk begroot, dan wordt de buitenunit waar mogelijk aan de achterkant of zijkant van de woning geplaatst. Ook is het bij het bepalen van de plek is het belangrijk om rekening te houden met eventueel geluidsoverlast door de warmtepomp. Let daarbij op want als de buren een warmtepomp zien staan dan denken ze ook dat ze ineens extra geluiden horen terwijl dit vrijwel onmogelijk is.

Buitensopstelling lucht water warmtepomp

Het geluid van een warmtepomp wordt bepaald door het aantal toeren van de ventilator en compressor. Dit is weer afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en het afgifte systeem van de warmtepomp. Hoe meer buffer in een vat of vloer hoe stiller de warmtepomp zijn werk kan doen. Ook heeft de ene warmtepomp meer geluiddempende maatregelen dan de andere. Kortom: het geluidsniveau varieert per warmtepomp!

Opstelling waar plaats ik de buitenunits van de warmtepomp?
Geluidsomkasting warmtepomp

Buitenunit in stille omkasting

Er zijn ook diverse toepassingen mogelijk om een warmtepomp in een bepaalde schil te monteren. Deze omhulsels reduceren het geluid met ongeveer 9 decibel.

Een verschil van 3 decibel is een verdubbeling van het geluid! 

Warmtepompen worden gelukkig steeds stiller. De meeste buitenunits produceren gemiddeld 35 tot 40 decibel. Er zijn ook stillere opties mogelijk vaak zijn dit wat duurdere opties en vraagt het veel maatwerk. De installateur heeft ook een groot aandeel of de warmtepomp veel geluid produceert. Een installatie die niet goed is geïnstalleerd produceert ook meer geluid.

Waar buitenunit warmtepomp plaatsen

De plaats waar de buitenunit geplaatst moet worden is cruciaal voor het geluid wat de warmtepomp produceert.

Blog Jeroen Klop geluid

Onze partner Jeroen klop van K2 warmtepompen heeft een mooie blog geschreven over het geluid van een warmtepomp. Via de groene button kunt u zijn blog lezen!


Lees blog over geluid van de warmtepomp