Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Hybride cv ketel met warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Warmtepomp

Hybride cv ketel

Hybride warmtepomp: minder gasverbruik

Met een hybride cv ketel in combinatie met een warmtepomp kun je significant minder gas verbruiken in jouw woning. Deze innovatieve oplossing combineert de traditionele cv-ketel met een warmtepomp, waardoor het gasverbruik drastisch vermindert. Vooral in een matig geïsoleerde hoekwoning kan dit een flinke besparing opleveren op de energierekening. Door over te stappen op een hybride systeem draag je ook bij aan een vermindering van de CO₂-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Hybride cv ketel

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een traditionele cv-ketel en een elektrische warmtepomp. Terwijl de cv-ketel aardgas gebruikt, haalt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht, ook op koude dagen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de woning efficiënter wordt verwarmd en er minder aardgas nodig is. Het is de beste keuze voor huizen die niet volledig op een all-electric warmtepomp kunnen draaien.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om de woning te verwarmen. Op extreem koude dagen, wanneer de pomp niet voldoende warmte kan leveren, springt de cv-ketel bij. Dit zorgt voor een constant en aangenaam binnenklimaat.

Welke hybride warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende modellen en merken hybride warmtepompen, elk met hun eigen specificaties en voordelen. Het is belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij jouw woning en verwarmingsbehoeften.

Wat is het verschil tussen Split en Monobloc warmtepompen?

Split warmtepompen bestaan uit een binnen- en buitenunit, terwijl Monoblock warmtepompen een geïntegreerd systeem hebben zonder aparte binnenunit. Beide systemen hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van de behoeften van de woning en de installatie-eisen.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of een woning geschikt is voor een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren zoals isolatie, grootte van de woning en het huidige verwarmingssysteem. Over het algemeen is een hybride warmtepomp geschikt voor de meeste woningen, omdat het samenwerkt met de bestaande cv-ketel.

Waar komt de hybride cv ketel met warmtepomp in huis?

De plaatsing van de hybride warmtepomp varieert. De buitenunit, indien aanwezig, wordt meestal buiten het huis geïnstalleerd, terwijl de binnenunit vaak in de buurt van de cv-ketel komt.

Hybride cv ketel met warmtepomp
Hybride cv ketel met warmtepomp

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

De voordelen zijn talrijk: minder gasverbruik, vermindering van CO₂-uitstoot, potentieel lagere energierekening, en behoud van comfort dankzij de samenwerking met de cv-ketel. Daarnaast kun je mogelijk gebruik maken van een aantrekkelijke subsidie, zoals de investeringssubsidie duurzame energie.

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een duurzame keuze voor verwarming. Je vermindert niet alleen het gasverbruik, maar ook de CO₂-uitstoot. Bovendien kan, afhankelijk van de isolatie van je huis, de energierekening flink omlaag gaan. Voor de meeste woningen is het ook een haalbare optie, omdat de bestaande cv-ketel behouden blijft.

Besparing in matig geïsoleerde hoekwoning

Een matig geïsoleerde hoekwoning is vaak afhankelijk van meer energie voor verwarming dan goed geïsoleerde huizen. Met de installatie van een hybride warmtepomp kan aanzienlijk op gasverbruik worden bespaard, wat leidt tot een lagere energierekening en vermindering van CO₂-uitstoot. Zelfs zonder optimale isolatie kan de besparing door een hybride systeem substantieel zijn.

Wat zijn de hybride cv-ketel kosten?

De kosten van een hybride warmtepomp variëren, maar de investering betaalt zich vaak binnen enkele jaren terug door de besparing op de energiekosten. Dankzij subsidies en de lagere energierekening wordt de terugverdientijd vaak verkort.

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026

De overheid stimuleert het gebruik van duurzame energiebronnen. Vanaf 2026 zal het in bepaalde gevallen verplicht worden om een hybride warmtepomp te installeren, vooral in nieuwbouwwoningen. Dit maakt deel uit van het streven om Nederland te verduurzamen en de afhankelijkheid van aardgas te verminderen.

Zorgeloos besparen met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp biedt niet alleen een lagere energierekening, maar ook het comfort van een constant verwarmd huis. De automatische schakeling tussen de warmtepomp en cv-ketel zorgt voor een zorgeloze ervaring en optimale besparing.

Hybride warmtepomp volledig elektrisch gebruiken (all electric ready)

Sommige hybride warmtepompen zijn ontworpen om in de toekomst volledig elektrisch te werken, zonder hulp van een cv-ketel. Deze ‘all electric ready’ systemen zijn een stap dichter bij een volledig duurzame woning.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een hybride cv-ketel?

Terwijl een hybride warmtepomp de combinatie is van een warmtepomp met een traditionele cv-ketel, is een hybride cv-ketel een cv-ketel die zowel op gas als elektriciteit kan werken.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

De geluidsemissie van een hybride warmtepomp varieert per model, maar over het algemeen zijn ze ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Het is belangrijk om te controleren hoeveel decibel een specifiek model produceert voordat je tot aankoop overgaat.

Hoeveel ISDE-subsidie kan ik krijgen?

De hoogte van de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie) hangt af van het type warmtepomp en de specificaties ervan. Het is raadzaam om de recentste informatie en voorwaarden op de officiële website te raadplegen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor hybride warmtepomp?

Het aantal zonnepanelen hangt af van het stroomverbruik van de hybride warmtepomp en de opbrengst van de zonnepanelen. Over het algemeen helpt het installeren van zonnepanelen om de elektriciteitskosten van de warmtepomp te compenseren.

Hoeveel stroom verbruikt een hybride warmtepomp?

Het stroomverbruik van een hybride warmtepomp varieert per model en gebruik. Het is belangrijk om de specificaties van het gekozen model te raadplegen voor nauwkeurige informatie.

Kan een hybride warmtepomp op mijn bestaande cv-ketel?

In de meeste gevallen kan een hybride warmtepomp worden geïntegreerd met een bestaande cv-ketel. Het is echter raadzaam om dit te verifiëren met een specialist om zeker te zijn van compatibiliteit en optimale prestaties.

YouTube video
Bron: Loodgieter Den Haag

Hybride Plus Extra (monoblock)

De Hybride Plus Extra, of monoblock, is een alles-in-één systeem zonder een aparte binnenunit. Deze warmtepompen zijn vaak eenvoudiger te installeren, omdat er minder leidingwerk nodig is tussen binnen- en buiteneenheden. Hoewel ze qua werking vergelijkbaar zijn met split-systemen, kunnen monoblock systemen esthetisch voordeliger zijn, omdat ze minder opvallend zijn in de woning.

Hybride Plus Basis (split)

De Hybride Plus Basis, ook bekend als split-systeem, bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en de binnenunit, vaak geplaatst nabij de cv-ketel, zorgt dat deze warmte gebruikt wordt voor het verwarmen van jouw woning. Dit type hybride warmtepomp is bijzonder efficiënt, vooral in combinatie met bestaande cv-ketels, en helpt bij het verlagen van gasverbruik en CO2-uitstoot.

Warmtepomp kopen en installeren

Het aanschaffen en installeren van een warmtepomp is een belangrijke stap in het verduurzamen van een woning. Bij het kopen is het essentieel om te kijken naar het type warmtepomp, zoals hybride of all-electric, en naar de specificaties die passen bij de behoeften van jouw woning. De installatie dient te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde installateur om optimale werking en efficiëntie te waarborgen.

Cv-ketel vervangen door hybride warmtepomp

Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de norm bij het vervangen van cv-ketels in Nederland. Deze maatregel van de regering, gericht op het verminderen van CO2-uitstoot, stimuleert duurzame verwarmingsmethoden. Hybride warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie, wat leidt tot lagere energiekosten en minder milieu-impact. Ze zijn compatibel met bestaande verwarmingssystemen, wat de overstap vergemakkelijkt.

Deze verplichting brengt echter uitdagingen met zich mee, zoals de initiële installatiekosten en de vereiste woningaanpassingen. Ondersteuning van de overheid is cruciaal om huiseigenaren te helpen bij deze overgang, zowel financieel als informatief.

Voor 2026 dienen huiseigenaren zich te verdiepen in de mogelijkheden en voorwaarden van hybride systemen, waaronder subsidies en financiering. Een goede voorbereiding zorgt voor een weloverwogen keuze die niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook financieel voordelig op lange termijn.

Koelen met een hybride warmtepomp

Een van de voordelen van hybride warmtepompen is de mogelijkheid om te koelen tijdens warme periodes. Door het proces om te keren, kan de warmtepomp koude lucht produceren en zo bijdragen aan een comfortabel binnenklimaat. Dit maakt de hybride warmtepomp een veelzijdig systeem voor zowel verwarming als koeling.

Nieuwe of bestaande radiatoren?

Bij het overwegen van een hybride warmtepomp rijst vaak de vraag of bestaande radiatoren voldoende zijn of dat er nieuwe, lagere temperatuur radiatoren nodig zijn. De meeste hybride warmtepompen werken efficiënter met lagere temperatuur radiatoren zoals vloerverwarming. Echter, in veel gevallen kunnen bestaande radiatoren nog steeds worden gebruikt, vooral als ze van recentere datum zijn of als de woning goed geïsoleerd is. Het is raadzaam om dit te overleggen met een specialist om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp