De hybride warmtepomp scoort voor dit jaar een hoog gemiddelde. In de gemiddelde scoren is ook de koude week van februari 2021 opgenomen. Maar is de hybride warmtepomp dan voor iedereen geschikt? Ik denk het niet. Als je woning nog steeds niet voldoet aan de minimale eisen om met een lage temperatuur de woning te verwarmen dan zal het kansloos zijn.
Maar als de woning wel geschikt is dan kan het een prima oplossing zijn. Een ander voordeel is dat er geen mega-investering gedaan hoeft te worden om een hybride warmtepomp te plaatsen. Ook zijn de subsidies van de overheid met zeker 10 % gestegen tot ongeveer 30% van de aanschafwaarde van de hybride warmtepomp.
Hybride belangrijk in verduurzaming
In Nederland is voor het eerst een grootschalig onderzoek gedaan naar het resultaat van de hybride warmtepomp. In het onderzoek van 450 woningen is de data geanalyseerd. De conclusie is dat een hybride oplossing een goede tussenoplossing voor bepaalde type woningen Dit onderzoek is in opdracht van vele gerenommeerde bedrijven uitbesteed aan advies bureau BDH. Het rapport vindt u onder aan de pagina.
Wat is hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Een lucht-water-warmtepomp. Een warmtepomp met een buitenunit. De combinatie is de eerste grote stap om vele woningen minder aardgas te laten verbruiken en het hierdoor kan het COâ‚‚ verbruik worden terug gedrongen. De cv-ketel wordt alleen gebruikt als het buiten te koud is omdat de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren. Ook heb je de cv-ketel nodig om warm tapwater te maken. Ook hier kun je later een verdere stap in de verduurzaming maken door er een zonneboiler aan toe te voegen.
Rendement en gasbesparing
Dankzij het onderzoek en monitoring van alle genoemde woonhuizen uit het rapport kan men concluderen dat het gemiddelde gasverbruik met 68% is gedaald. Het elektriciteit verbruik nam met bijna 1600 kWh toe. De bedoeling van deze energietransitie is zelfvoorzienend maken van je eigen woning en zo min mogelijk afhankelijk zijn van derde.
Echter is dit voor veel woningen niet haalbaar. Ook zijn we in de toekomst steeds meer afhankelijk van het buitenland voor de levering van het aardgas. Leveringen die steeds duurder worden daarom is het goed om ook zonnepanelen op het dak te leggen zodat u ook uw eigen stroom op kan wekken. Hoe meer elektriciteit je op kan wekken hoe groter de besparing is. Een combinatie zonnepanelen vergroten het rendement wat u op het dak kan leggen.
Elektra verbruik warmtepomp
Uit het onderzoek komt naar voren dat veel hybride warmtepompen op vaak hetzelfde tijdstip aangezet worden. Hierdoor is de belasting op het netwerk groot. Daarom is het belangrijk dat uw woning goed geïsoleerd is want elke warmtepomp kan op een zeer intelligente manier worden aangestuurd. U kunt de warmtepomp de woning laten verwarmen als de woning zonne-energie opwekt.
Deze energie is dan gratis en kan zo slim worden ingezet. Hierdoor verwarmt u de woning met uw eigen energie. Een all-electric warmtepomp verbruikt ongeveer 1.5 keer zoveel elektrische energie dan een hybride warmtepomp. Een volledige elektrische warmtepomp maakt vaak gebruik van een zeer efficiënte regeling waardoor deze optimaal gebruik kan maken van de beschikbare gratis energie.
Type woning
De onderzochte woningen waar een hybride warmtepomp was geïnstalleerd waren vooral wat grotere vrijstaande woningen. Dat betekent dat er nog niet veel bekend is voor de gemiddelde rijwoningen waar we in Nederland vele van hebben. Het is dus nog steeds goed kijken of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. Wanneer u nog moet beginnen met het verduurzamen van uw woning en wilt gaan starten met het minder energieverbruiken is het raadzaam om bij het begin te beginnen. Op onze site vindt u een stappen plan om dit op een goede manier uit te voeren.
Bron: adviesbureau BDH en is gepubliceerd in installatie.nl
Hybride warmtepomp scoort
De laatste jaren zijn hybride warmtepompen steeds populairder geworden, dankzij hun efficiëntie en hun vermogen om de energiekosten te drukken. Nu heeft een nieuwe studie de populairste hybride warmtepompen op de markt gerangschikt, op basis van hun energie-efficiëntie en algemene prestaties.
Uit de studie bleek dat de Mitsubishi Ecodan de efficiëntste warmtepomp was, op de voet gevolgd door de Daikin Altherma E en de Panasonic Aquarea. Wat de algemene prestaties betreft, stonden de Ecodan en Altherma E weer bovenaan de lijst, gevolgd door de Vaillant ecoTEC plus en de Worcester Bosch Greenstar. Deze resultaten moeten de consument helpen een weloverwogen beslissing te nemen bij het kiezen van een hybride warmtepomp voor zijn huis.