koelen met een warmtepomp

koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp kan je koelen. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om tijdens de warme zomer maanden hun woning te koelen tijdens de lange, hete zomermaanden. Met een warmtepomp kunt u zowel uw huis verwarmen maar ook koelen in de zomer. Er moet wel goed opgelet worden dat er als het extreem warm wordt geen condens op de vloer komt. Met vloerkoeling maak je wel de vloer koud maar niet de omgeving lucht.

Met een luchtwarmtepomp kunt u een watertemperatuur van 16 °C bereiken. Dat is ideaal om je huis te koelen en creëert bovendien het effect dat “als je die flesjes uit de koelkast haalt, ze snel nat worden.” Dit noemt men  ‘het koude bierflesjes-effect’ Als je die flesjes uit de koelkast haalt, worden ze snel nat omdat er zoveel condens is waardoor hun vloer vochtig wordt.

Hoge luchtvochtigheid

Condens krijg je bij koelen doordat joude lucht minder vocht kan opnemen dan warme lucht. Als de lucht afkoelt raakt deze snel verzadigt met vocht, en daardoor krijg je condens op de vloer. Dit ontstaat als het dauwpunt wordt bereikt. Dit is te voorkomen door de vloerkoeling van de warmtepomp niet kouder te zetten dan 16 graden.

Koelen met vloerverwarming

Vloerverwarming is altijd traag bij koeling

Als het warm wordt in Nederland dan is dat vaak snel en voor een  kortere periode. Koelen met een vloerverwarming is een traag systeem. Dit komt omdat de vloer een dikke massa is en daar heeft een warmtepomp nu eenmaal veel werk aan om de massa koud te krijgen. Als je gaat verwarmen met een vloerverwarming  is het verschil tussen de aanvoer tempratuur van het water en de tempratuur op de vloer hoger waardoor je meer resultaat ziet in kortere tijd. Als je een aanvoertempratuur hebt van 35 graden en de vloertemperatuur  is 20 graden dan ik het verschil 15K.

Passieve koeling met een warmtepomp

Een andere vorm van koelen met een warmtepomp is passieve koeling. Dit is alleen mogelijk met een grondgebonden warmtepomp. Dit is een warmtepomp die gebruik maakt van de bodem als bron, deze haalt in de winter warmte uit de bodem en in de zomer wordt het systeem precies andersom gebruikt. Dan wordt de woning gekoeld en de overige warmte wordt dan terug in de grond gestopt. Daarmee blijft de bron in evenwicht.


Een ander belangrijk deel is dat deze bodemsystemen eigenlijk moeten koelen in de zomer om de bron te regenereren. Als de warmtepomp door middel van het koelen warme lucht in de grond stopt, is aan het einde van de zomer de bodemtemperatuur hoger. Dit principe noemen ze regeneratie. Het voordeel van een warmere bodembron is dat er een hoger rendement mogelijk is tijdens het verwarmen in de winter.
Een airco is dan overbodig als u al een warmtepomp in huis heeft. Dit bespaart weer op de energiekosten in de zomer. Lees meer over koelen met een warmtepomp hier.

Op zoek naar een professionele en adviserende partner of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: