Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Koelen met een warmtepomp
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Warmtepomp

Koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp is een milieuvriendelijk en energie-efficiënt goed alternatief voor klassieke airco. De warmtepomp onttrekt de warmte van binnen naar buiten en zo ontstaat er een aangenaam binnenklimaat op een duurzame manier. Dit proces wordt omgekeerd in de winter, wanneer een warmtepomp kan worden gebruikt om warmte aan de buitenlucht te onttrekken en die binnen weer af te geven. Koelen kunnen alle soorten warmtepompen, hierdoor zijn ze een uitstekende keuze voor koeling in de zomermaanden, omdat ze veel efficiënter zijn dan traditionele airconditioners.

Warmteverliesberekening

Om te koelen met een warmtepomp is het belangrijk om te weten hoeveel vermogen in de woning moet worden aangelegd. Een warmteverliesberekening of transmissieberekening genoemd is nodig om de warmteverliezen van de woning te berekenen. Met de benodigde gegevens kan een juiste keuze gemaakt worden voor de selectie van de juiste warmtepomp. Het benodigde verwarmingsvermogen zorgt dat de vloerverwarming de woning op de juiste temperatuur krijgen.

Koelen met vloerverwarming

Koelen met vloerverwarming

Kun je met een warmtepomp verwarmen én koelen? Met de meeste soorten warmtepompen kun je koelen of verwarmen. Het koelen met vloer of convectoren is een passieve koeling. Het koelingsproces is eenvoudig, wanneer de binnentemperatuur hoger is dan de gewenste temperatuur, dan wordt koud water door de vloerverwarming geleid. Hierdoor koelt de vloer af waardoor de warmte uit de woning onttrokken worden en het koude water door de vloer laten stromen.

Passieve koeling met aardwarmtepomp

Een aardwarmtepomp maakt in de zomer gebruik van passieve koeling. Circulatiepompen pompen via de leidingen het koude water uit de bodem. Het koele water zal door de vloer stromen zonder gebruik te maken van de compressor. De beste keuze om te koelen met een warmtepomp is door gebruik te maken van passieve koeling. Passieve koeling is energiezuinig en de warmte wordt in de bodem opgeslagen en de warmte kan in de wintermaanden gebruikt worden om de woning weer te verwarmen via de cv-installatie.

Wat is een lucht lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een type warmtepomp dat gebruik maakt van de warmte in de buitenlucht om uw huis te verwarmen. Als de warmtepomp dit proces omdraait dan kun je koelen met de warmtepomp. Deze warmtepomp is een klassieke airco. Het systeem bestaat uit een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt en een binnenunit die deze warmte afgeeft aan de binnenlucht.

Actief koelen met een lucht water warmtepomp

Actief koelen met een lucht-water warmtepomp is een proces waarbij warmte uit de binnenlucht wordt gehaald en wordt afgevoerd naar de buitenunit. Dit koelmedium wordt vervolgens gebruikt om de lucht binnenshuis te koelen. Dit is een efficiënte manier om te actief koelen met een warmtepomp. Tijdens het koelen met een warmtepomp wordt elektriciteit verbruikt, het is verstandig om zonnepanelen te installeren om het stroomverbruik van de compressor te compenseren.

Actieve koeling met water warmtepomp

Actieve koeling is een water warmtepomp waarbij het koude water wordt gebruikt om de temperatuur in een ruimte te verlagen. Actieve koeling maakt gebruik van de bron van de warmtepomp. De koelte komt uit de bodem en met het water kan het huis koelen. Er zijn verschillende voordelen van actieve koeling met een water-water warmtepomp:

Hoge efficiëntie van de warmtepomp tijdens het koelen. Lagere kosten omdat de warmtepomp water uit de bodem haalt. Omdat het systeem geen gebruik maakt van de compressor van de warmtepomp, maar kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. Milieuvriendelijk omdat de water-water warmtepompen produceren geen CO2-uitstoot, daarom kan het helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen Lage onderhoudskosten van de warmtepomp. Water-water warmtepompen hebben vaak minder onderhoud nodig dan traditionele koelingssystemen.

Koelen met radiatoren

Het koelen van een gebouw met radiatoren is niet de efficiëntste oplossing. Radiatoren zijn ontworpen om warmte af te geven en niet om koude lucht te produceren. Er zijn echter manieren om radiatoren te gebruiken om een gebouw te koelen. Eén manier is door het gebruik van een koelvloeistof, zoals een koelmiddel dat door de radiatoren wordt geleid en de warmte afvoert naar buiten. Dit kan echter ingewikkeld en kostbaar zijn.

Een andere methode is door het gebruik van een ventilatiesysteem met een warmtewisselaar, waarmee buitenlucht wordt aangezogen en door de radiatoren wordt geleid voordat het de woning binnenkomt. Hierdoor wordt de binnenlucht afgekoeld voordat het de woning binnenkomt.

Een derde manier is door het gebruik van een hybride warmtepomp, die zowel verwarming als koeling kan leveren. In de koelmodus, wordt warmte uit de woning gehaald en afgevoerd naar buiten. Dit kan worden bereikt door de warmtepomp te combineren met de radiatoren. Het is wel belangrijk om te maken dat radiatoren niet specifiek ontworpen zijn voor koeling en daarom niet zo efficiënt zijn als specifiek ontworpen koelapparatuur zoals airco of een warmtepomp.

Koelen met laag temperatuur radiatoren

Convector radiatoren zijn radiatoren die zijn ontworpen om snel warmte af te geven, door convectie, waarbij warme lucht opstijgt en koude lucht naar beneden valt. Dit maakt ze geschikt voor verwarming, maar minder geschikt voor koeling. Er zijn echter manieren om convector radiatoren te gebruiken voor koeling. Eén manier is door het gebruik van een koelvloeistof, zoals een koelmiddel dat door de radiatoren wordt geleid en de warmte afvoert naar buiten. Hierdoor wordt de binnenlucht afgekoeld.

Een andere methode is door het gebruik van een ventilatiesysteem met een warmtewisselaar, waarmee buitenlucht wordt aangezogen en door de radiatoren wordt geleid voordat het de woning binnenkomt. Hierdoor wordt de binnenlucht afgekoeld voordat het de woning binnenkomt.

Een derde manier is door het gebruik van een hybride warmtepomp, die zowel verwarming als koeling kan leveren. In de koelmodus, wordt warmte uit de woning gehaald en afgevoerd naar buiten. Dit kan worden bereikt door de warmtepomp te combineren met de convector radiatoren. Het is wel belangrijk om te maken dat convector radiatoren niet specifiek ontworpen zijn voor koeling en daarom niet zo efficiënt zijn als specifiek ontworpen koelapparatuur zoals airco of een warmtepomp.

Koelen met een lage temperatuur

Het koelen met warmtepomp van een ruimte met een lage temperatuur kan energiezuiniger zijn dan het koelen met een hoge temperatuur. Dit komt doordat het koelen van een ruimte met een lage temperatuur minder energie kost dan het koelen van een ruimte met een hoge temperatuur. Bovendien kan een lagere temperatuur in een ruimte bijdragen aan een betere luchtcirculatie en een vermindering van de hoeveelheid stof en allergenen in de lucht.

Het is echter belangrijk om te weten dat er een beperking is aan hoeveel een ruimte kan worden gekoeld. Als de temperatuur te laag wordt ingesteld, kan dit oncomfortabel zijn en krijg je condensatie op de grond, het is dus verstandig om een comfortabele temperatuur te kiezen en te experimenteren met de instellingen om te zien wat het beste werkt voor uw situatie.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp