Inhoudsopgave

Koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp kan je koelen. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om tijdens de warme zomer maanden hun woning te koelen tijdens de lange, hete zomermaanden. Met een warmtepomp kunt u zowel uw huis verwarmen maar ook koelen in de zomer. Er moet wel goed opgelet worden dat er als het extreem warm wordt geen condens op de vloer komt. Met vloerkoeling maak je wel de vloer koud maar niet de omgeving lucht.

Met een luchtwarmtepomp kunt u een watertemperatuur van 16 °C bereiken. Dat is ideaal om je huis te koelen en creëert bovendien het effect dat “als je die flesjes uit de koelkast haalt, ze snel nat worden.” Dit noemt men  ‘het koude bierflesjes-effect’ Als je die flesjes uit de koelkast haalt, worden ze snel nat omdat er zoveel condens is waardoor hun vloer vochtig wordt.

Hoge luchtvochtigheid

Condens krijg je bij koelen doordat joude lucht minder vocht kan opnemen dan warme lucht. Als de lucht afkoelt raakt deze snel verzadigt met vocht, en daardoor krijg je condens op de vloer. Dit ontstaat als het dauwpunt wordt bereikt. Dit is te voorkomen door de vloerkoeling van de warmtepomp niet kouder te zetten dan 16 graden.

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn.
Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.

Koelen met vloerverwarming

Vloerverwarming

Als het warm wordt in Nederland dan is dat vaak snel en voor een  kortere periode. Koelen met een vloerverwarming is een traag systeem. Dit komt omdat de vloer een dikke massa is en daar heeft een warmtepomp nu eenmaal veel werk aan om de massa koud te krijgen. Als je gaat verwarmen met een vloerverwarming  is het verschil tussen de aanvoer tempratuur van het water en de tempratuur op de vloer hoger waardoor je meer resultaat ziet in kortere tijd. Als je een aanvoertempratuur hebt van 35 graden en de vloertemperatuur  is 20 graden dan ik het verschil 15K.


Lees hier meer over vloerverwarming

Koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp is een milieuvriendelijk en energie-efficiënt alternatief voor traditionele airconditioningsystemen. Een warmtepomp werkt door warmte van binnen naar buiten over te brengen, en kan zowel voor verwarming als voor koeling gebruikt worden. In de zomermaanden kan een warmtepomp gebruikt worden om uw huis te koelen, door warmte uit de binnenlucht te onttrekken en aan de buitenlucht af te geven. Dit proces wordt omgekeerd in de winter, wanneer een warmtepomp kan worden gebruikt om warmte aan de buitenlucht te onttrekken en die binnen weer af te geven. Warmtepompen zijn een uitstekende keuze voor koeling in de zomermaanden, omdat zij veel efficiënter zijn dan traditionele airconditioners.

Koelen met warmtepompkoelen met warmtepomp