Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
laag temperatuur radiatoren
Raymond Schepens

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

Laag temperatuur radiatoren

Lage temperatuur radiatoren

Laag temperatuur radiatoren om uw huis duurzaam te verwarmen is het belangrijk om lage temperatuur radiatoren te hebben die veel warmte afgeven op een lage temperatuur. De lage temperatuur-radiator is hier speciaal voor ontworpen en is veel zuiniger dan de traditionele radiatoren. Ook de warmteafgifte van de lage temperatuur-radiator is aangenamer en contanter. Vloerverwarming is ook een laag temperatuur verwarmingssysteem.

Laag temperatuur radiator met ventilator
Laag temperatuur radiator met ventilator

Lage temperatuur verwarming, hoe werkt dat?

Het duurzaam verwarmen met een warmtepomp komt doordat je met een lage temperatuur-radiator kan verwarmen met een aanvoer temperatuur tussen de 35 en 55 graden. De bestaande radiatoren hebben een aanvoer temperatuur tussen de 75 en 85 graden nodig om een ruimte te verwarmen. Door een laag temperatuursysteem te gebruiken gebruik je veel minder energie. Lage temperatuur radiatoren verbruiken 30% minder energie. Het grote voordeel van deze aanpak is dat het energiebesparend is en de verwarming efficiënter is.

Toepassingen lage temperatuur radiatoren

Lage temperatuur radiatoren (LTV) zijn veelzijdig en kunnen in een verscheidenheid aan omgevingen worden toegepast. Ze zijn ideaal voor gebruik met duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen en zonneboilers, die werken op lagere temperaturen dan traditionele ketels. Vanwege hun ontwerp zijn LTV-radiatoren uitstekend geschikt voor grote ruimtes, omdat ze een gelijkmatige warmteverdeling bevorderen. Daarnaast zijn ze in slaapkamers en studeerkamers een uitstekende keuze, dankzij hun stille werking. Ook bij renovaties worden ze vaak toegepast, omdat ze minder warm water nodig hebben en dus beter te combineren zijn met duurzame verwarmingssystemen.

Aangenamere warmte met een ltv radiator

Aangenamere warmte komt uit de ltv radiator in vergelijking met de huidige radiatoren. Doordat de watertemperatuur lager is, kan de warmte langzamer vrijkomen en zich meer gelijkmatig verspreiden. Hierdoor is de warmte aangenamer en comfortabeler. Daarnaast zijn lage temperatuurradiatoren ook efficiënter omdat er minder energie nodig is om hetzelfde comfort te bereiken.

ltv radiator voor raam
ltv radiator voor raam

Soorten LTV-systemen

Er zijn verschillende soorten lage temperatuur verwarming (LTV) systemen die op de markt beschikbaar zijn, elk met hun eigen unieke voordelen en eigenschappen. Hieronder volgt een overzicht van enkele populaire lage temperatuur verwarmingsystemen:

Lage temperatuur radiatoren:

Dit zijn convector radiatoren die zijn aangepast om op een lagere watertemperatuur te werken.

Vloerverwarming:

Dit is een afgiftesysteem waarbij de warmte via de vloer wordt verspreid, wat leidt tot een aangename en gelijkmatige verwarming. Verwarmen met een lagere watertemperatuur zorgt voor een lagere energierekening.

Wandverwarming:

Dit is een afgiftesysteem waarbij de warmte via de wanden wordt verspreid. De meeste warmtepompen verwarmen op een lage watertemperatuur, hierdoor zijn vloer en wandverwarming geschikt. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lage temperatuurverwarming systeem specifieke eisen stelt aan de installatie en de technische specificaties van de woning. Daarom is het aan te raden om deskundig advies in te winnen voordat u beslist welk systeem het beste bij uw situatie past. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lage temperatuurverwarming systeem specifieke eisen stelt aan de installatie en de technische specificaties van de woning. Daarom is het aan te raden om deskundig advies in te winnen voordat u beslist welk systeem het beste bij uw situatie past.

Warmtebronnen voor LTV

Lage temperatuur radiatoren kunnen op de cv-ketel aangesloten worden, maar dat moet het vermogen van de cv-ketel en de watertemperatuur worden aangepast worden. De energiezuinigheid zit dan in het minder gas verbruiken. Gaat u lage temperatuur radiatoren gebruiken in combinatie met een warmtepomp dan hoeft er niet veel te gebeuren met de instellingen van de watertemperatuur. De meeste warmtepompen zijn namelijk ontworpen voor een lage temperatuurverwarming systeem.

Comfort

Lage temperatuur radiatoren, vaak afgekort tot LTV-radiatoren, bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van comfort. Een van de grootste voordelen is hun vermogen om een constante en gelijkmatige warmte in een ruimte te leveren. Dit komt doordat ze ontworpen zijn om te werken met water dat op een lagere temperatuur is verwarmd dan bij traditionele radiatoren. Hierdoor kan de warmte over een groter oppervlak worden verspreid, wat resulteert in een gelijkmatigere warmteverdeling.

Bovendien elimineert de lage temperatuur de koude tocht die vaak wordt geassocieerd met traditionele radiatoren. LTV-radiatoren zijn ook stil in gebruik, waardoor ze ideaal zijn voor slaapkamers en studeerkamers. Tenslotte draagt het lagere energieverbruik van LTV-radiatoren bij aan een comfortabel binnenklimaat, wetende dat je een energiezuinige en milieuvriendelijke keuze maakt.

Warmtepomp = automatisch LT-verwarming

Gaat u duurzaam uw woning verwarmen met een warmtepomp dan maakt u al gebruik van een lage temperatuur verwarming systeem. De warmte die een warmtepomp levert is maximaal 55 graden Celsius. Uw woning verwarmen met een warmtepomp en traditionele radiatoren is niet raadzaam. Convectoren zijn ook geschikt om met een lage temperatuur een ruimte te verwarmen.

Lage temperatuur radiatoren installeren

Om lagere temperatuurradiatoren te laten installeren en het verwarmingssysteem in te regelen daar kunt u het beste een verwarmingsspecialist voor inschakelen. Er is toch enige ervaring nodig om een lage temperatuur-radiator aan te sluiten in een bestaande situatie zodat het rendement zo goed mogelijk gebruikt kan worden.

Welke radiator is geschikt voor lage temperatuur verwarming?

Gaat u verduurzamen, maar weet u niet of de bestaande radiatoren geschikt zijn voor een lage watertemperatuur, dan kunt u kijken of het cv-water van de cv-ketel lager ingesteld kan worden. De hogere aanvoertemperatuur wordt lager van de huidige radiatoren doordat er nu een lage watertemperatuur ingesteld staat. Geven de bestaande radiatoren niet voldoende stralingswarmte dan kunt u hiervoor speciaal ontworpen ventilatoren in of onder de radiatoren plaatsen. U maakt dan van bestaande radiatoren convectoren!

Gewone verwarming

Als je op zoek bent naar een manier om je gewone radiatoren te vervangen of uit te breiden met radiatoren op lage temperatuur, dan heb je veel opties. Lage temperatuur radiatoren bieden veel voordelen, waaronder lagere energiekosten en een betere warmteafgifte. Maar er zijn ook nadelen aan deze radiatoren, zoals hogere prijzen en het feit dat ze meer ruimte in beslag nemen dan gewone radiatoren die eigenlijk geschikt zijn voor een hoge watertemperatuur.

Gewone radiator
Gewone radiator

Gewone radiator

Voordelen

Eén van de grootste voordelen van een lage temperatuur-radiator is dat ze energiezuiniger zijn dan traditionele radiatoren. Omdat ze minder warmte afgeven, kunnen ze dezelfde kamertemperatuur bereiken met minder energieverbruik. Dit betekent dat je geld kunt besparen door minder stroom te verbruiken. Daarnaast zorgt de lagere warmteafgifte ervoor dat je woning comfortabeler is, omdat er minder warme luchtstroom is die kan worden gevoeld.

Er zijn echter ook nadelen aan lage temperatuur radiatoren. Ze zijn duurder dan traditionele radiatoren, vooral als je meerdere toestellen moet plaatsen om hetzelfde resultaat te bereiken als met een radiator op hoge temperatuur. Bovendien neemt elke radiator meer ruimte in beslag dan een traditioneel model. Als je dus weinig ruimte hebt in huis, kan dit een probleem vormen.

Lage energierekening

Met de komst van energiezuinige lage temperatuur-radiator, is het nu mogelijk om je energierekening te verlagen door te verwarmen met lage temperatuur. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor huishoudens die op zoek zijn naar een energiezuinige oplossing voor hun verwarming. Maar om uw woning warm genoeg te krijgen is het van belang dat de woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerd huis is eenvoudiger warm te krijgen.

Energiezuinige lage temperatuur radiatoren bieden enkele voordelen vergeleken met traditionele verwarming. Ten eerste zijn ze veel efficiënter dan traditionele systemen, waardoor ze minder energie verbruiken. Er zijn verschillende soorten energiezuinige lage temperatuur radiatoren beschikbaar, afhankelijk van het vermogen zodat de ruimte verwarmd kan worden met een lage temperaturen.

Bestaande radiatoren vervangen

Radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren is een goede manier om energie te besparen. Door je bestaande verwarmingssysteem te vervangen of uit te breiden met radiatoren op lage temperatuur, kun je veel geld besparen op je energierekening. Deze radiatoren hebben meer platen en verspreiden daardoor meer warmte. Ook kunnen ze worden aangepast met kleine ventilatoren, zogeheten boosters, waardoor de warmte beter wordt verspreid.

Daarnaast zijn er ook andere voordelen aan het gebruik van lage temperatuur radiatoren. Ze zijn bijvoorbeeld stil en hebben geïntegreerde ventilatoren die de convectie versterken tot wel 80%. Bovendien is het mogelijk om tussentijds eenvoudig een radiator te vervangen, wat ook nog eens goedkoop is.

Bestaande radiator vervangen voor laag temperatuur verwarming
Bestaande radiator vervangen voor laag temperatuur verwarming

Temperatuur cv-water aanpassen

Het instellen van de temperatuur van je cv-ketel is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je huis comfortabel en energiezuinig verwarmd wordt. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Als je de temperatuur van je cv-ketel verlaagt, werkt de ketel efficiënter en kan dit leiden tot lagere energierekeningen.

Er zijn verschillende manieren waarop je de temperatuur van je cv-ketel kunt aanpassen. Moderne ketels hebben vaak een instelling waarmee je de temperatuur zelf kunt regelen. Je kunt ook overwegen om de maximale aanvoertemperatuur te regelen, wat betekent dat het water niet warmer wordt dan die temperatuur als de ketel op hoog vermogen draait. Daarnaast kun je ook rekening houden met het seizoen en de buitentemperatuur; als het buiten warm is, kun je bijvoorbeeld overwegen om de cv-watertemperatuur te verlagen.

Als je ervoor kiest om de temperatuur van je cv-ketel aan te passen, let er dan op dat er een risico is dat het water in sommige radiatoren niet warm genoeg wordt als gevolg hiervan. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw thermostaat correct is ingesteld en dat uw ketel modulerend werkt (wat betekent dat hij automatisch probeert om het water zo laag mogelijk te houden).

Radiator ventilatoren

Met de komst van technologie worden steeds meer innovatieve oplossingen ontwikkeld om energie te besparen. Een van deze oplossingen is het gebruik van ventilatoren in radiatoren. Deze ventilatoren helpen bij het verwarmen van een ruimte door lucht langs de radiator te blazen, waardoor de warmte sneller en gelijkmatiger verspreid wordt. Dit leidt tot een comfortabeler huis met minder temperatuurschommelingen en energiebesparing tot wel 30%.

Radiatorventilator

Ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten, afhankelijk van wat je nodig hebt. Er zijn radiatorventilators voor op de radiator en convector, maar ook slimme radiatorventilators die je kunt aansluiten op je bestaande systeem. Deze slimme ventilatoren zorgen ervoor dat je nog meer geld en energie kunt besparen.

Het installeren van een radiatorventilator is relatief eenvoudig. Je plaatst de ventilator onder je bestaande radiator of convectorkachel en sluit deze aan op je elektriciteitsnetwerk. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is om lucht doorheen te laten stromen, anders werkt het systeem niet zo goed mogelijk. Het gebruik van ventilatoren in radiatoren kan veel voordelen bieden als het gaat om energiebesparing en comfortabel wonen.

Lage temperatuur verwarming met warmtepomp

Met een warmtepomp kun je je woning gasvrij en duurzaam verwarmen zonder aardgas. Een volledig elektrische warmtepomp is hiervoor de beste optie. Om het meeste uit je warmtepomp te halen, is het belangrijk om op lage temperatuur te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren met convectoren, vloerverwarming of wandverwarming. Dit betekent dat je woning met goede isolatie geïsoleerd moet zijn, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ook is het belangrijk om de warmtevraag zo laag mogelijk te houden, door bijvoorbeeld slimme thermostaten te gebruiken of door de temperatuur in verschillende ruimtes aan te passen naar behoefte. Met een warmtepomp kun je dus op een efficiënte manier je woning verwarmen met lage temperaturen.

Het is een feit dat de wereld steeds meer naar duurzame energiebronnen zoekt. In Nederland wordt er al hard gewerkt aan het verduurzamen van woningen. Een goed geïsoleerde woning gasvrij maken is daar een belangrijk onderdeel van. In dit blogpost lees je hoe je je woning in 5 stappen aardgasvrij maakt.

Goed geïsoleerde woningen

De eerste stap is het goed isoleren van de schil van je woning. Door de schil goed in te pakken blijft de warmte binnen en hoef je minder energie te verbruiken om je huis te verwarmen. Daarnaast moet je ook kieren dichten, zodat er geen tocht ontstaat die warmte wegneemt. Goede vloerisolatie is belangrijk zodat de vloerverwarming lekker warm blijft. Spouwmuurisolatie zorgt voor warme muren, maar is ook belangrijk als u voor wandverwarming kiest. Goede dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen uit de woning.

Verwarmen

Vervolgens kun je kijken naar alternatieve manieren om te verwarmen, zoals lage temperatuurverwarming of warmtepompen. Lage temperatuurverwarming werkt met lagere temperaturen dan centrale verwarming, waardoor er minder energie nodig is om hetzelfde comfortniveau te behouden. De meeste warmtepompen verwarmen nog efficiënter en passen bij moderne, goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen waarmee ze vaak een beter comfortniveau bereiken dan vergelijkbare woningen met centrale verwarming.

Als laatste moet je ook rekening houden met de kosten die gemoeid zijn met het gasvrij maken van je huis. De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en isolatiewaarde van je woning en welke technologieën voor alternatieve energievorming gebruikt worden. Informeer daarom altijd bij de gemeente waar u woont over hun plannen voor duurzaamheid voordat u begint met het gasvrij maken van uw huis.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

hoogtemperatuur warmtepomp
Warmtepomp
hybride warmtepomp scoort
Hybride warmtepomp
Lucht-water warmtepomp
Lucht-water warmtepomp