Lucht waterwarmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een apparaat dat gebruik maakt van de verdampingskracht om gebouwen te koelen of verwarmen. Lucht-water warmtepompen werken door warme, of koude buitenlucht aan te zuigen en die te verdampen. 

Lucht/ water warmtepomp

Inhoud

Duurzaam alternatief voor cv ketel

Lucht/water-warmtepomp is een duurzame alternatief voor aardgas gestookte cv ketels. Lucht-water warmtepompen onttrekken energie  aan de buitenlucht voordat ze worden afgegeven aan het warmwatersysteem of de radiatoren van uw huis om u een comfortabele temperatuur te bieden. Deze apparaten kunnen worden gebruikt voor toepassingen met een lage temperatuur, zoals vloerverwarmingssystemen.

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp is een populaire variant voor verwarming omdat het relatief eenvoudig is om gebouwen duurzamer te maken met beperkte investeringen. Vroeger kon je bij lage buitentemperaturen niet vertrouwen op een luchtbronsysteem om voldoende warmte te leveren; maar de systemen van tegenwoordig hebben elektronische expansieventielen en modulerende componenten die de werking zelfs bij -15˚C weer regelen!

Wat maakt de lucht/water warmtepomp populair?

U kunt veel geld besparen op de energiekosten

Er zijn diverse warmtepomp subsidies beschikbaar

De warmtepomp kan relatief eenvoudig geïntegreerd worden als u installatie daar klaar voor is

De lucht -water warmtepomp kan eenvoudig de vloerverwarming voorzien van warm water

De warmtepomp kan koelen en verwarmen

De warmtepomp heeft tot -15 graden buiten temperatuur nog volledige capaciteit

Energiebesparen met een lucht/water warmtepomp

Lucht/water-warmtepompen gebruiken buitenlucht en elektriciteit  om het systeem efficiënter te maken. Dit komt omdat er natuurlijke energie zit in al die koude, winterse lucht! Warmtepompen zijn een stuk goedkoper dan andere verwarmingsmethoden omdat ze gebruik kunnen maken van deze gratis bron. Vergeleken met elektrische vloerverwarmingssystemen, die alleen op elektriciteit werken en 1 kW produceren voor elke kilowatt die ze verbruiken, kunnen deze rendabele machines 5 keer zoveel energie teruggeven voor hetzelfde geld!

Lucht-water warmtepomp

Een lucht water warmtepomp is energiezuinig, duurzaam, en maakt op een efficiënte manier om gebruik te maken van de natuurlijke energie van buiten, waardoor zowel tijd als elektriciteit wordt bespaard. Lucht warmt op of koelt af wanneer het in contact komt met de verdamper en dat is de reden waarom een ventilator in de winter warm op uw gezicht blaast vanwege de nabijheid van hete radiatoren. Een lucht/water-warmtepomp onttrekt deze gratis energie en zet deze om in warmte.

Een luchtwarmtepomp is een geweldige manier om warm te blijven en geld te besparen in de winter. Een lucht/water-warmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht, maar met een innovatieve twist: hij kan het hele jaar door worden gebruikt! Hierdoor hoeft u uw verwarming minder vaak aan te zetten op die koude dagen wanneer er net niet genoeg zon of wind is om natuurlijke verwarmingsoplossingen zoals zonnepanelen hun werk te laten doen. En natuurlijk, omdat het zijn energie uit onze omgeving haalt in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden die kooldioxide in de atmosfeer brengen (en andere vervuilende stoffen), heeft deze methode geen invloed op de opwarming van de aarde, terwijl het toch comfortabele warmte binnenshuis levert.

Kosten lucht water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kan in het begin duurder zijn, maar kan op de lange termijn goedkoper uitvallen. De Total Cost of Ownership omvat alle kosten van uw project: aankoopprijs, verbruikskosten en installatie-/onderhoudskosten. Het is mogelijk dat u een iets minder duur model kunt krijgen met weinig onderhoud als dit belangrijk voor u is. Een verstandige besluitvormer zal bij zijn aankoop altijd de Total Costs of Ownership (TCO) in overweging nemen. De prijs alleen zegt immers niet alles over de kosten, zoals installatie- en onderhoudskosten. Total Cost Of Ownership: De TCO omvat zowel de directe uitgaven en gebruik plus indirecte uitgaven die verband houden met de tijd die in beslag wordt genomen door het onderhoud.

Lucht water warmtepomp in nieuwbouw huis

Een nieuw huis bouwen is spannend, want het betekent dat je je droomhuis vanaf de grond kunt opbouwen. Maar dat brengt verantwoordelijkheid en planning met zich mee, dus zorg ervoor dat u een goed stappenplan heeft. Op gaslozewoningen.nl kunt u hier veel over lezen. Als u kiest voor een lucht-water warmtepomp is het belangrijk dat u de installatie en warmte afgiftesysteem direct aanpast zodat u hier veel voordeel bij heeft.

Welke lucht/water warmtepomp moet ik kiezen?

Het is belangrijk te weten dat er veel factoren buiten de warmtepomp zelf zijn waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een verwarmingssysteem. Factoren als locatie, isolatieniveau, vloeroppervlak en kubieke meters spelen allemaal een rol bij het bepalen van het soort lucht/water warmtepomp dat het beste zal werken voor iemands behoeften. Bij gaslozewoningen.nl heeft een informatieve website over dit onderwerp samengesteld met gedetailleerde informatie over hoe u ervoor kunt zorgen dat u het juiste systeem kiest door rekening te houden met alles wat we hebben genoemd voordat u uw aankoopbeslissing neemt! U kunt ook eenvoudig een installatie partner vinden om uw warmtepomp installatie te plaatsen.

Binnen en buitenunit

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit brengt de warmte  over naar uw binnenunit. In de binnen unit wordt warm water opgewekt en gaat naar het afgiftesysteem.

Soorten warmtepomp

Ja er zijn ook andere soorten warmtepompen. Een van de warmtepompen is de lucht-water warmtepomp. Je kan ook kiezen uit een:

Grondgebonden warmtepomp

Aardwarmtepomp

PVT warmtepomp

Ventilatiewarmtepomp

Hybride warmtepomp

Zwembad warmtepomp

COP, SCOP en rendement van een warmtepomp

COP van de lucht/water warmtepomp

De COP  van de lucht/water warmtepomp is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

Van de energie die de lucht/water warmtepomp levert komt er een 4e deel energie uit de bron lucht/water en komt één deel van elektriciteit. Deze lucht/water warmtepomp levert 5 kWh warmte en haalt hiervan 4 kWh uit de lucht/water en haalt 1 kWh uit elektriciteit. De COP van deze warmtepomp is dan 5.

Dit wordt als volgt berekend, Geleverde warmte: Elektriciteit= COP  dus 5:1= COP 5

Hoe hoger de COP, dan is er  veel energie uit de bron beschikbaar dan zal de warmtepomp minder elektriciteit gebruiken waardoor de warmtepomp zuiniger is. Als u ook gebruik kan maken van zonne-energie dan gaat de terugverdientijd van de lucht/water warmtepomp snel omlaag.

 

 

COP is elke dag anders

De COP van een warmtepomp is nooit hetzelfde. De COP is altijd afhankelijk van diverse factoren. Daarom schommelt de COP waarde vaak. Een belangrijke factor om de COP te berekenen is de hoeveelheid energie die uit de bron komt. Het is namelijk nooit alle dagen dezelfde temperatuur buiten. Soms is het koud maar droog en het kan ook zijn dat het warm maar nat is. Het rendement uit de bron is dan wisselend. Om tot een goed rendement van een warmtepomp te komen is de SCOP bedacht. Dit is het rendement dat over het gehele jaar wordt berekend. Dus van de zomer en winter samengenomen en dan weet je het gemiddelde rendement over een gehele jaar.

Subsidie lucht water warmtepomp 2022

Als u een warmtepomp installatie gaat aankopen dan is het goed om te kijken of u in aanmerking kan komen voor een warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie in 2021 hangt af van het vermogen in Kw van de warmtepomp. Op de website van de rijksoverheid kunt u zien of en hoeveel subsidie je kan ontvangen voor een lucht/water warmtepomp.

Subsidie lucht/water warmtepomp

Soorten warmtepomp

Andere soorten warmtepomp om uw huis te verwarmen.

Opzoek naar een betrouwbare warmtepomp installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: