Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Airco installatie
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Airconditioning

Airco installatie

Airco installeren in huis

Een airco installatie, het installeren van een airco in huis kan tal van voordelen bieden, zowel voor comfort als een aangenaam klimaat. Een airco-installatie kan bijdragen aan een comfortabelere leefomgeving, betere luchtkwaliteit, energiebesparing en zelfs de waarde van je huis verhogen. In dit artikel zullen we deze aspecten verder bespreken.

Airco installeren in huis
Airco installeren in huis

Airco plaatsen

Een airco plaatsen in huis kan vele voordelen bieden. Het belangrijkste voordeel van een airco is natuurlijk dat je er mee kan koelen of verwarmen. Tijdens warme dagen kan het binnenklimaat ondraaglijk worden zonder airconditioning. Een airco laten plaatsen zorgt voor een aangenaam binnenklimaat, waardoor je comfortabel kunt wonen en werken. Als de zomer is afgelopen kan het airco systemen ook gebruikt worden om de ruimte te verwarmen. Een airco laten installeren in huis kan bijdragen aan een comfortabeler leefomgeving, een betere luchtkwaliteit, energiebesparing en zelfs verhogen van de waarde van het huis.

Dus als je overweegt een airco laten installeren, is het zeker de moeite waard om de airco specialist te vragen naar de voordelen. Airco’s van tegenwoordig kun je ook bedienen met een wifi module, hiermee kunt u de airconditioning met de smartphone bedienen.

Geniet van koelen en verwarmen met airco

Het meest duidelijke voordeel van een airco is een comfortabel binnenklimaat in een woning is dat je er ruimtes mee kunt koelen én verwarmen. Zonder airconditioning kunnen in de warme zomermaanden een ondraaglijk binnenklimaat creëren. Gelukkig biedt een airco uitkomst voor een aangenaam binnenklimaat, waardoor je comfortabel kunt wonen en werken. Maar de voordelen reiken verder dan zomerse temperaturen. Na het zomerseizoen kan een airco ook dienen als verwarming.

Moderne airco’s, vooral multi split airco’s, zijn vaak uitgerust met wifi-modules, zodat je de temperatuur met je smartphone kunt regelen. Als je een airco overweegt te installeren, vraag dan een airco specialist naar alle mogelijkheden.

Geniet van koelen en verwarmen met airco
Geniet van koelen en verwarmen met airco

Verbeter de luchtkwaliteit met airco

Een airco zelf kan ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis. Veel airconditioners, zoals split airco’s, zijn uitgerust met een luchtreiniger of een luchtfilter, die stof, pollen, schimmelsporen en andere allergenen uit de lucht kunnen filteren. Dit kan bijdragen aan een gezondere leefomgeving, vooral voor mensen met allergieën of astma.

Energiebesparing met airco-installatie

Een airco installeren kan ook bijdragen aan energiebesparing. Door de juiste temperatuur te handhaven in huis, kun je energie besparen. De hedendaagse energiezuinige airconditioners verbruiken aanzienlijk minder energie dan oudere modellen. Zorg er daarom voor dat je bij de aanschaf van een airco let op de SEER-rating (Seasonal Energy Efficiency Ratio). Hoe hoger de SEER-waarde, hoe energie-efficiënter de airco, en hoe lager de energiekosten.

Airco inclusief installatie aanschaffen: factoren om rekening mee te houden

Bij de aanschaf van een airco is het belangrijk om het juiste type en formaat te kiezen. Overweeg of je één ruimte of meerdere ruimtes wilt koelen met bijvoorbeeld een split, multi-split of mobiele airco. Het formaat moet passen bij de grootte van de ruimte om efficiënt te koelen zonder overbodige energiekosten. Laat je adviseren door een specialist om de beste optie voor jouw specifieke situatie te vinden.

Welke ruimte moet koelen of verwarmen met de airco?

Het is belangrijk om te zorgen dat de airco groot genoeg is om de ruimte efficiënt te koelen, maar ook niet te groot, omdat dit kan leiden tot onnodig hoge energiekosten.

Welke type airco heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten airconditioners beschikbaar, zoals een split airco, multi split airco of een mobiele airco. De airco vakman kunt u alles vertellen als u een airco plaatsen wilt. Overweeg welk type het beste bij uw situatie past. Het grote voordeel van de airco vakman is dat hij de airco inclusief montage van de installatie kan aanbieden. Een airco is ook een warmtepomp.

COP-airco

De COP, de energie-efficiëntie, met andere woorden het rendement van de airco is bij iedere airco-unit anders, kijk naar de SEER-rating (Seasonal Energy Efficiency Ratio) van de airco. Hoe hoger de SEER-waarde, hoe energie-efficiënter de airco is. Hierdoor zullen de energiekosten lager zijn.

COP-airco
COP-airco

Extra functie binnenunit

Veel binnenunits zijn uitgerust met extra functies zoals een luchtreiniger of een programma om de temperatuur automatisch aan te passen, maar ook zijn sommige binnenunits voorzien van een wifi module.

Airco kopen

Bij een airco kopen is het belangrijk om te weten dat niet alle installateurs dezelfde specificaties hanteren als A-merken. Een voordeliger model lijkt aantrekkelijk, maar een energie-efficiëntere airco bespaart op lange termijn meer kosten. Hoewel de prijs van standaardinstallaties meestal vergelijkbaar is, loont het om te investeren in een unit met hogere efficiëntie voor blijvende besparingen.

Tips een nieuwe airco aanschaffen

Het aanschaffen van een nieuwe airco vraagt om een doordachte aanpak. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:

Grootte van de ruimte:

Zorg ervoor dat de airco groot genoeg is om de ruimte efficiënt te koelen of te verwarmen, maar niet zo groot dat het leidt tot onnodig hoge energiekosten.

Type airco:

Er zijn verschillende soorten airconditioners, zoals split airco’s, multi-split airco’s en mobiele airco’s. Overweeg welk type het beste bij je situatie past.

Energie-efficiëntie:

Kijk naar de SEER-rating (Seasonal Energy Efficiency Ratio) van de airco. Hoe hoger de SEER-waarde, hoe energiezuiniger de airco is. Dit zal leiden tot lagere energiekosten.

Multi split airco

Een multi split airco verschilt van een single split doordat er meerdere binnenunits op één buitenunit aangesloten kunnen worden. Hierdoor kunnen meerdere ruimtes tegelijk gekoeld of verwarmd worden, echter wel alleen met dezelfde functie tegelijkertijd. Elke binnenunit heeft een eigen koelleiding, afvoerslang en kabel naar de buitenunit en wordt individueel afgestemd op het benodigde vermogen van de buitenunit. Elk model heeft een eigen afstandsbediening. Het is aanbevolen om de installatie uit te voeren met ervaren airco installateurs, vanwege het specialistische karakter van de montage.

Single split airco installeren

Het installeren van een single split airco, bestaande uit een binnen- en buitenunit, is een taak voor professionals. Dit systeem, vaak gebruikt in woningen, vereist een nauwkeurige montage van koelleidingen, stuur- en voedingskabels door gecertificeerde installateurs. Single split airco’s staan bekend om hun energie-efficiëntie, meestal met minimaal een A++ energielabel, wat ze een aantrekkelijke optie maakt voor energiebesparing. Zorg ervoor dat je installateur voldoende ervaring heeft met deze systemen voor een optimale werking.

Single split airco installeren
Single split airco installeren

Verwarmen met een airco

Het laten plaatsen van een airconditioner die zowel kan koelen als verwarmen, bekend als omgekeerde cyclus airconditioning, is energiezuinig. De efficiëntie van dit systeem hangt echter af van factoren zoals ruimtegrootte, isolatie en installatiekwaliteit.

Daarom is het belangrijk professioneel advies in te winnen voorafgaand aan de installatie. Regelmatig onderhoud door een gekwalificeerde monteur is cruciaal om optimale prestaties van de binnen- en buitenunit te waarborgen.

Mobiele airco’s

een mobiele airco, uitgerust met wielen, zijn flexibele airconditioningsystemen die eenvoudig tussen verschillende ruimtes verplaatst kunnen worden, in tegenstelling tot vaste systemen die permanent geïnstalleerd zijn. Ze zijn lichter, compacter en kunnen zonder professionele hulp geïnstalleerd worden, wat ze ideaal maakt voor huizen of kantoren met meerdere ruimtes. Hoewel ze minder energiezuinig zijn, is hun mobiliteit een groot voordeel. Let op: deze airco’s vereisen het regelmatig legen van een condensbak of hebben een afvoer nodig voor condenswater.

Mobiele airco’s
Mobiele airco’s

Het belang van professionele installatie en onderhoud

Bij het laten installeren van een airco is het belangrijk om van tevoren te weten wat je precies wilt. Wil je een vaste airco, een multi-split systeem met meerdere binnenunits of een mobiele airco? Het kiezen van de juiste airco op basis van de afmetingen van de ruimte is essentieel. De meeste airco’s worden geïnstalleerd door een professionele installateur, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud en eventuele reparaties.

Airco plaatsen

Er zijn veel verschillende installateurs die airco plaatsen, en hun specificaties kunnen variëren. Wees ervan bewust dat een goedkopere airco niet altijd de beste keuze is. Een energiezuiniger model kan op de lange termijn minder kosten, ondanks een hogere aankoopprijs. De standaard installatiekosten zijn doorgaans vergelijkbaar tussen verschillende installateurs.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

airconditioning in huis
Airconditioning
single split airco
Split airco unit
Multi spilt airco unit
Multi split airco