Verwarmen met airco
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

in

Airconditioning

Verwarmen met airco

Verwarmen met airco. Airco verwarming is hetzelfde als een warmtepomp. De airco die ook kan verwarmen noemen we een lucht-lucht warmtepomp. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit. Als je gaat verwarmen met een airco wordt er gebruik gemaakt van de buitenlucht. De buitenunit onttrekt de warmte uit de buitenlucht en koudemiddel brengt de warmte naar de binnenunit waar de warme lucht via de ventilator in de ruimte verspreid. De airco verwarmt ook als de koude buitentemperaturen. De buitenunit werkt hetzelfde als een warmtepomp.

Lucht lucht warmtepomp

De lucht lucht warmtepomp maakt gebruik van de warmte uit de omgevingslucht en hiermee kunt u het huis verwarmen. Deze situatie is ideaal als u geen cv-ketel heeft of als er geen fossiele brandstoffen aanwezig zijn. De elektriciteit op een milieuvriendelijke manier opwekken kan als je de zonnepanelen kan combineren met een split airco voor de verwarming.

Split unit airco combineren met zonnepanelen

De split airco werkt op elektriciteit. De maximale energiebesparing kunt u het beste behalen als u een energiezuiniger airconditioning koopt. Ook kunt u gebruik maken van duurzame energie als u zonnepanelen heeft. Als de zon schijnt en u gaat uw woning verwarmen dan verhoogt u het zo goed mogelijk rendement van de zonnepanelen. U heeft zo geen last van een stijgende energierekening.

Elektrisch verwarmen met lucht lucht warmtepompen

Verwarmen met een airco betekent dat u gebruikt maakt van de elektrische verwarmingsfunctie op de warmtepomp. Deze warmtepomp techniek is een stuk energiezuiniger dan een cv-ketel. Het energieverbruik als je gaat verwarmen met airco zorgt voor een lager gasverbruik op de energierekening.

Verschil tussen verwarmen met airco of cv-ketel

Vele woningen zijn al voorzien van bestaande verwarmingstoestellen in combinatie met een cv-ketel. Het verwarmen gaat vaak met radiatoren en/of vloerverwarming. Een warmtepomp is de enige manier om de woning verwarmen met de huidige installatie en om het gasverbruik naar beneden te brengen. Gebruikt u de airco als verwarming dan maakt u gebruik van een zeer energie-efficiënte manier van verwarmen. De airco verbruikt stroom maar het energieverbruik is laag en vergeleken met een elektrische verwarming gebruiken airco’s maar een fractie van de stroom.

Koelen en verwarmen met airco

Met een airco kun je koelen maar ook om te verwarmen. Maar als u een airco aanschaffen gaat moet u wel kijken of de airco-unit geschikt is om de woonkamer kan gaan verwarmen. De lucht lucht warmtepomp is verkrijgbaar al een split airco te verkrijgen, maar ook als multi split airco, dat betekent hier kunnen meerdere binnenunits op een buitenunit worden aangesloten. Met de verschillende binnenunits kunt u tegelijk alleen maar koelen of alleen maar verwarmen.

Voordelen en nadelen van verwarmen met een airco

Om een huis of grotere ruimtes te verwarmen met een airco zitten zowel voor en nadelen aan.

De voordelen:

De nadelen:

  • Alleen de ruimte waar de airco binnenunit is geplaatst kun je verwarmen. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een mulit-split airco nodig met meerdere binnenunits.
  • De kosten van een airco met meerdere binnenunits liggen hoger dan een gas ketel.
  • Airco’s kunnen door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden. 
  • Combinatie van een airco binnenunit met bestaande verwarmingstoestellen is niet mogelijk.

Airco verwarming

Nu het gasverbruik naar beneden moet en het gas onbetaalbaar wordt is het zuiniger om je huis verwarmen met airco verwarming. Verwarmen met een airco gaat gepaard met warme luchtstroom uit de binnenunit. De warme lucht zal de ruimte in korte tijd opwarmen. De meeste airco’s zijn als verwarming te gebruiken en verbruikt alleen maar stroom, deze stroom kunt u als u zonnepanelen heeft zelf opwekken. De zonnepanelen combineren met de airco zal de energierekening laten dalen. De installateur kunt u hier alles over vertellen.

Warmtepompen

Een airco is een lucht lucht warmtepomp waar het binnendeel ervoor zorgt als verwarming. Maar er zijn ook veel meer soorten warmtepompen. En die warmtepomp kan is ook geschikt voor verwarming, maar kunnen ook koelen. Een warmtepomp heeft dan wel een afgiftesysteem nodig en dat is vaak een vloerverwarming of radiatoren. Net als een airco heeft deze warmtepomp ook een buitenunit.

Zolder verwarmen met een airco

Steeds meer woningen hebben een zolder en die is in de zomer warm en in de winter koud. De airconditioning wordt gebruikt om te koelen en in de winter gebruiken ze de airco als verwarming. Ideaal als u kinderen heeft die net die ene ruimte moet verwarmen. Hierdoor hoeft de kachel niet aan en zo verbruikt u geen gas.

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 19 jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

airconditioning in huis
Airconditioning
single split airco
Split airco unit
Multi spilt airco unit
Multi split airco