Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Verwarmen met airco
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

in

Airconditioning

Verwarmen met airco

Verwarmen met airco, ook wel bekend als de toepassing van een lucht-lucht warmtepomp, is een innovatieve en energiezuinige manier om een comfortabele temperatuur in uw huis te behouden. Deze vorm van verwarming maakt slim gebruik van de buitenlucht en functioneert zelfs bij koude buitentemperaturen. Dit is mogelijk dankzij de slimme werking van de buitenunit, die fungeert als een warmtepomp.

De efficiëntie van lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp is een efficiënt alternatief voor traditionele verwarmingssystemen, met name als er geen cv-ketel aanwezig is of er geen fossiele brandstoffen beschikbaar zijn. Door elektriciteit op een milieuvriendelijke manier op te wekken – bijvoorbeeld door de integratie van zonnepanelen – kunt u uw huis verwarmen zonder uw energierekening te verhogen of het milieu te belasten.

Duurzame energie: combineer split airco met zonnepanelen

De voordelen van het gebruik van een split-airconditioning systeem worden nog groter als u dit combineert met zonne-energie. Door uw woning te verwarmen op zonnige dagen kunt u het rendement van uw zonnepanelen optimaliseren en tegelijkertijd uw energierekening verlagen.

Elektrisch verwarmen: energiezuinige keuze met lucht-lucht warmtepompen

Het gebruik van airco voor verwarming betekent dat u profiteert van de elektrische verwarmingsfunctie van de warmtepomp. Vergeleken met een cv-ketel, is deze warmtepomptechniek veel energiezuiniger. Het verwarmen met een airco vermindert niet alleen het gasverbruik, maar het heeft ook een positieve invloed op uw energierekening.

Airco versus cv-ketel: een vergelijking

Veel woningen zijn al uitgerust met een cv-ketel en traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en/of vloerverwarming. Maar wanneer u een airco gebruikt voor verwarming, kiest u voor een zeer energie-efficiënte manier van verwarmen. Hoewel een airco stroom verbruikt, is het energieverbruik laag en veel efficiënter in vergelijking met traditionele elektrische verwarmingssystemen.

Koelen en verwarmen met airco

Een airco kan niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Bij het aanschaffen van een airco, is het echter belangrijk om te controleren of de unit geschikt is om de gewenste ruimte te verwarmen. De keuze van een split of multi-split airco kan ook invloed hebben op de mogelijkheden voor zowel koeling als verwarming.

Airco verwarming: De voordelen en nadelen

Het verwarmen van uw huis of grotere ruimtes met een airco heeft zowel voor- als nadelen. Enkele voordelen zijn onder andere snelle verwarming, lagere kosten in vergelijking met een gasgestookte cv-ketel, en de mogelijkheid om te koelen in de zomer. Enkele nadelen zijn echter dat de verwarming beperkt is tot de ruimte waar de airco-unit is geplaatst, hogere initiële kosten voor een multi-split airco en mogelijke geluidsbeperkingen.

De voordelen:

Met een airco kan de kamer sneller op temperatuur brengen.

Verwarmen met een airco is goedkoper dan met een cv-ketel op gas.

De airco kan ook koelen in de zomer.

De nadelen:

Alleen de ruimte waar de airco binnenunit is geplaatst kun je verwarmen. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een mulit-split airco nodig met meerdere binnenunits.

De kosten van een airco met meerdere binnenunits liggen hoger dan een cv-ketel.

Airco’s kunnen door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden. 

Combinatie van een airco binnenunit met bestaande verwarmingstoestellen is niet mogelijk.

Airco verwarming

Nu het gasverbruik naar beneden moet en het gas onbetaalbaar wordt is het zuiniger om je huis verwarmen met airco verwarming. Verwarmen met airco gaat gepaard met warme luchtstroom uit de binnenunit. De warme lucht zal de ruimte in korte tijd opwarmen. De meeste airco’s zijn als verwarming te gebruiken en verbruikt alleen maar stroom, deze stroom kunt u als u zonnepanelen heeft zelf opwekken. De zonnepanelen combineren met de airco zal de energierekening laten dalen. De installateur kunt u hier alles over vertellen.

Verschillende typen warmtepompen

Hoewel een airco in feite een soort lucht-lucht warmtepomp is, zijn er ook andere soorten warmtepompen die zowel kunnen verwarmen als koelen. Deze hebben echter vaak een afgiftesysteem nodig zoals vloerverwarming of radiatoren.

Zolder verwarmen met een airco

Steeds meer woningen hebben een zolder en die is in de zomer warm en in de winter koud. De airconditioning wordt gebruikt om te koelen en in de winter gebruiken ze de airco als verwarming. Ideaal als u kinderen heeft die net die ene ruimte moet verwarmen. Hierdoor hoeft de kachel niet aan en zo verbruikt u geen gas.

Energiebesparende airco-verwarmingstechnologie

Het gebruik van een airco om te verwarmen, met name die met een lucht-lucht warmtepomp, is een energiezuinige manier om uw huis comfortabel te houden. Deze methode gebruikt warmte uit de buitenlucht en kan nog steeds werken, zelfs wanneer het buiten koud is. Dankzij de werking van de buitenunit, functioneert de airco-gebaseerde verwarming net zoals een conventionele warmtepomp.

Airco’s met inverter technologie

Moderne airco’s met inverter-technologie kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen. De inverter technologie regelt de snelheid van de compressor, wat zorgt voor een efficiëntere en consistente temperatuurregeling. Dit maakt de airco niet alleen energiezuiniger, maar zorgt ook voor een langere levensduur van het apparaat.

Verwarming met multi-split airco’s

Een multi-split airco kan meerdere binnenunits bedienen met een enkele buitenunit. Dit betekent dat u de temperatuur in verschillende ruimtes afzonderlijk kunt regelen, wat een grotere flexibiliteit en energie-efficiëntie biedt. U kunt bijvoorbeeld de temperatuur in de woonkamer, slaapkamers en keuken afzonderlijk instellen volgens uw comfort.

Airco verwarming: ideaal voor de zolder

Airco’s zijn een ideale oplossing voor het verwarmen van zolders, die in de zomer vaak te warm en in de winter te koud zijn. Door alleen de ruimtes te verwarmen die u nodig heeft, kunt u energie besparen en tegelijkertijd het comfort van uw huis verbeteren.

Concluderend, het gebruik van een airco voor verwarming is een innovatieve en energiezuinige manier om uw huis comfortabel te houden. Het biedt vele voordelen, waaronder lagere kosten en een kleiner milieu-impact. Met de juiste planning en installatie kan het verwarmen met airco een slimme en duurzame keuze zijn voor uw woning.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

airconditioning in huis
Airconditioning
single split airco
Split airco unit
Multi spilt airco unit
Multi split airco