Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning?

Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning? We gaan uit van een kamer van 20 m2, het stroomverbruik van een airco is gemiddeld 0,85 KW per uur aan stroom. 1 KWh kost € 0.21 als de airco een uur aanstaat kost dit 0,85 x 0,21 = € 0,1785 cent per uur. Deze stroomprijzen zijn gebaseerd op de prijzen voor een 3 jarige contract wat in 2021 is afgesloten. Als u een nieuw energiecontract heeft afgesloten moet u dit aanpassen aan uw huidige tarief.

Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning?

Inhoud

Verbruik kosten airconditioning per jaar

Een nieuwe airco is een lucht/lucht warmtepomp. Als je met een lucht/lucht warmtepomp gaat verwarmen haalt deze het grootste deel van de energie uit de buitenlucht.

Al lijkt de aanschaf van een airco’s aan de hoge kant het stroomverbruik is laag. Hierdoor bespaart u veel op de energierekening.

Ondanks dat deze manier van verwarmen die zeer zuinig en duurzaam is heeft de overheid besloten hier aan particulieren geen subsidie voor te geven.

Stroom verbruik airconditioning

Hoeveel stroom verbruik Multi split airco?

Een Multi split airco, die 2 of meer kamers kan koelen, verbruikt 1,65 kWh stroom per uur. Het totale stroomverbruik van deze airco is 2.376 kWh.

Er zit een groot verschil tussen een vaste airco en mobiele airco’s. Vaste airco’s zijn energiezuiniger dan mobiele airco’s.

Moderne airco’s met natuurlijke koudemiddelen zijn zuiniger met het energieverbruik dan een airco installatie met traditionele koudemiddelen.

Stroom verbruik airco als verwarming

Verwarmen met een airco. Een airco is een warmtepomp hiermee kunt u goedkoop verwarmen. Het verwarmen met een airco is energiezuinig. Een airco verwarmd een ruimte snel en is zeer effectief. Belangrijk is om te kijken wat de COP is van de airconditioning. Deze zegt iets over het rendement van de airco unit. Bij een COP van 4 betekend dat als u er voor 1 euro energie in stopt er voor 4 euro warmte uit kan halen. Hoe hoger de COP hoe zuiniger de airco is tijdens het verwarmen. 

Hoeveel stroom verbruikt een single split airco?

Uiteraard zal het verbruik van een airco per jaar niet bij elke airco installatie hetzelfde zijn. Het energieverbruik van een vaste airco hangt onder meer af van de volgende factoren:

Mobiele airco’s scoren qua verbruik minder goed dan een vaste airco. De nieuwste generatie single split airco noemt men een lucht-lucht warmtepomp.

Koel vermogen van de single split airco: de vaste airco’s zoals een single split airco met een vermogen aangepast aan jouw situatie werkt niet alleen optimaal, maar verbruikt ook het minst.

Het regelmatig onderhoud uitvoeren aan de airconditioning installatie zal er ook aan bijdragen dat de airconditioning minder stroom verbruikt.

Stroom verbruik mobiele airco

Het stroom verbruik van mobiele airco’s is vele malen hoger dan het gemiddelde verbruik. Mobiele airco’s hebben altijd een afvoerslang nodig om de warmte aftevoeren.

Hierdoor moet je altijd een raam openzetten. De koude lucht van de airco kan door de open raam weer weg gaan en er komt warme lucht de kamer weer in.

De compressor van de mobiele airco met de ventilator zal je altijd laten draaien waar door de energierekening zal blijven stijgen en het huis koel krijgen moeilijk gaat.

Hoeveel stroom verbruikt een airco is dus afhankelijk van de situatie. De aanschaf van een mobiele airco is goedkoper maar het stroom verbruik ligt vele malen hoger.

In een mobiele airco zitten natuurlijke koudemiddelen die een lagere klimaatimpact heeft dan vaste airco’s. Een natuurlijk koudemiddel zorgt ook voor een lager stroomverbruik.

Stroom verbruik vaste airco

Stroom verbruik van een airco is mede afhankelijk van het energielabel van het type airco. Dit is zegt veel over het energieverbruik en hier kun je rekening mee houden als u een airco kopen gaat.

Als u zelf gaat uitrekenen wat het energieverbruik is van een split airco dan moet u de netspanning vermenigvuldigen met het opgenomen vermogen.

Als u meer energie besparen wilt dan is het goed om in de zomer geen raam open te doen als de airco op de koeling staat.

Een mobiele airco verbruikt ook meer energie dan een vaste airco dit komt omdat de afvoerslang de warmte moet afvoeren door een open raam. Als u wilt koelen dan is het verstandig om geen raam open te doen. De ventilator van de airco krijgt

Airco in huis

Een airconditioning is huis is een hele stap. Om meer informatie te lezen kunt u hier verder.

Split unit airconditioning

Een single split airco is een vaste airco waarmee je kan koelen of verwarmen. Als de airco begint te koelen op warme dagen dan kan de ventilator op laagvermogen de kamer snel een paar graden verkoelen.

De koude lucht uit de ventilator zorgt op warme dagen voor verkoeling. De airco kan in de winter ook verwarmen, dit komt doordat de airco als warmtepomp is uitgevoerd.

Ook als de buitenlucht koud is zal de verwarming de kamer verwarmen.

Multi split airco

Een Multi split airco waar je 2 tot 6 ruimte kan gebruiken voor de verkoeling of voor de verwarming. Je kan de airco per ruimte bedienen.

Een Multi airco verbruikt iets meer stroom omdat je er meerdere ruimte kan gebruiken voor verkoeling of verwarming. De energie die de airco per ruimte verbruikt is lager dan bij een single split airco.

Als u zonnepanelen heeft dan de airconditioner de opgewekte energie gebruiken om de woning te voorzien van koeling. Hierdoor dalen de energiekosten enorm.

Koelen of verwarmen met airconditioning

Een airco kan koele of warme lucht uitblazen. Hierdoor is een airco prima geschikt om kamers in de winter snel te verwarmen die in de zomer te warm zijn.

Het grote voordeel in de winter is dat de kamer sneller warm is dan verwarmen met een radiator.

Als uw woning al voorzien is van een duurzaam verwarmingssysteem en beschikt over meerdere kamers die niet altijd verwarmd hoeven te worden dan is een airco een prima alternatief. Een airconditioning is gewoon een lucht/lucht warmtepomp.

Thermonoord tdc 20200120 1340

Besparen met vaste airco's

Als u een kamer met snel wilt verwarmen kan dit uitstekend met een airconditioning. De kamer is snel verwarmd, hierdoor verbruikt u minder energie.

Het verwarmen met een airco split unit gaat sneller en is zuiniger dan met een Cv-ketel en radiator, u bespaart hiermee veel gas. Een airco split unit is een duurzaam product dat vaak een energielabel A ++ heeft.

Het rendement van een gemiddelde airco wordt aangegeven met COP, hoe hoger de COP hoe zuiniger de airco is.

Subsidie airconditioning

Een nieuwe airco is een lucht/lucht warmtepomp. Als je met een lucht/lucht warmtepomp gaat verwarmen haalt deze het grootste deel van de energie uit de buitenlucht.

Al lijkt de aanschaf van een airco’s aan de hoge kant het stroomverbruik is laag. Hierdoor bespaart u veel op de energierekening.

Ondanks dat deze manier van verwarmen die zeer zuinig en duurzaam is heeft de overheid besloten hier aan particulieren geen subsidie voor te geven.

Subsidie airconditioning

Meer gasloos wonen tips