Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Nieuwbouwwoning verwarmen zonder gas
Raymond Schepens

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

Nieuwbouwwoning verwarmen zonder gas

Een nieuwbouwwoning verwarmen zonder gas is verplicht. De keuzes die gemaakt kunnen worden is groot. Duurzaamheid is bij nieuwbouwwoningen vaak geen op zichzelf staand doel meer, omdat het tegenwoordig geen keuze meer is. Er moet zonder gas worden verwarmd, wat betekent dat duurzaam verwarmen de standaard wordt. Er zijn drie verschillende opties om je nieuwbouwwoning elektrisch te verwarmen door middel van een warmtepomp.

Voordat je een keuze maakt tussen een buitenunit, een grondbron of een PVT-systeem, is het verstandig om je te verdiepen in deze diverse systemen. Waarom kiezen mensen bijvoorbeeld voor een grondbron? Of waarom krijgt het PVT-systeem toch de voorkeur?

Gasloos bouwen
Gasloos bouwen

Woning verwarmen warmtepomp

Eigenlijk is er maar één alternatief voor de cv-ketel: De warmtepomp. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte op te wekken. De volgende 3 bronnen kunnen dienen als voeding voor de warmtepomp:

  • De buitenunit
  • De grondbron
  • PVT-panelen

De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit naar de binnenunit van de warmtepomp. Hier wordt vervolgens het water opgewarmd om de woning mee te verwarmen.

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Om het vermogen van de PVT-warmtepomp goed te kunnen berekenen is het belangrijk dat de warmteverliezen van de woning bekend zijn. Warmteverliezen ontstaan door dat koude buitenlucht binnenkomt. Een transmissie berekening gaat na hoeveel warmte de woning verliest.

warmteverliesberekening
warmteverliesberekening

Soorten warmtepomp

De aardwarmtepomp, ook wel bodemwarmtepomp genoemd, haalt zijn thermische energie uit de bodem. Op het eigen terrein wordt er tot een diepte van ongeveer 100 meter een slang in de grond geboord.

Bij een PVT-systeem maakt de warmtepomp gebruik van de PVT-panelen als bron. PVT-panelen zijn een combinatie van zonnepanelen met een thermische collector. Bij deze oplossing wordt er energie onttrokken uit de zon en uit de buitenlucht. Hierdoor wek je niet alleen je warmte duurzaam op, maar wordt ook de elektriciteit voor de warmtepomp op een duurzame manier opgewekt.

Stephan, eigenaar van een kersverse nieuwbouwwoning in Eersel, koos ervoor om een PVT-systeem te laten installeren op zijn nieuwe woning. In zijn EPC-berekening stond een luchtwaterwarmtepomp voorgeschreven, maar hij maakte uiteindelijk de bewuste keuze voor Volthera.

Keuze voor PVT-systeem

“Ik vond de voorgeschreven luchtwaterwarmtepomp geen optie”, legt Stephan uit. “Ik vind het namelijk een te groot apparaat dat moeilijk te verwerken is in de bouw. Aardwarmte was eveneens geen optie, want je moet ervoor gaan boren zonder te weten of je over enkele jaar weer opnieuw moet gaan boren. Die regels veranderen regelmatig.”

De eerste twee opties, de buitenunit en de grondbron, vielen dus af. Stephan Sterrenburg geeft aan waarom zijn oog viel op het Volthera systeem. “Het voordeel van het Volthera systeem is dat je naast elektriciteit ook warmte opwekt. Het wegnemen van de warmte achter de panelen maakt de panelen efficiënter, wat leidt tot meer opbrengst. Daarnaast is het PVT-systeem van Volthera beter te implementeren in de woning, waardoor het minder opvalt dan de andere opties.”

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Stephan? In deze casestudie lees je waarom hij voor PVT koos, welke oplossing het systeem voor hem biedt en welke resultaten over de eerste maanden te zien zijn. Je downloadt de casestudie hier.

PVT-warmtepomp

De pvt warmtepomp . Een all-electric warmtepomp bestaat uit de PVT-warmtepomp, een RVS-boiler en een set van PVT-panelen op het dak.

De warmtepomp is specifiek ontwikkeld om gasloos verwarmen mogelijk te maken zonder buitenunit. De PVT-warmtepomp heeft geen buitenunit, maar alleen een binnenunit en zorgt ervoor dat je woning warm wordt, maar ook zorgt dat er warm tapwater op de juiste temperatuur gemaakt wordt. De PVT-warmtepomp heeft als koelmiddel propaan, hierdoor hoeft de installateur geen externe specialist in te schakelen.

ISDE-subsidie PVT-warmtepomp

Subsidie voor de pvt warmtepomp als u besluit tot aanschaf pvt warmtepomp dan komt u in aanmerking voor subsidie. Pvt panelen wekken elektriciteit op en de pvt warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de bron voor het gebouw. De installateur kunt u alles vertellen over deze unieke innovatie.

Nieuwbouwwoning verwarmen zonder gas

Op de huidige markt komen nieuwbouwwoningen verwarmen zonder gas steeds vaker voor. Nu de verwarmingskosten stijgen, zoeken veel huiseigenaars naar alternatieven voor de traditionele systemen die op gas werken. Eén optie is een elektrisch verwarmingssysteem. Elektrische kachels zijn relatief efficiënt en kunnen gebruikt worden om specifieke delen van het huis naar behoefte te verwarmen. 

Een andere optie is een warmtepomp. Warmtepompen werken door warmte aan de buitenlucht te onttrekken en die te gebruiken om het interieur van de woning te verwarmen. Nieuwbouwwoningen zonder gas kunnen doeltreffend verwarmd worden met elektrische kachels of warmtepompen. Het is echter belangrijk dat u de installatie- en gebruikskosten in overweging neemt wanneer u beslist welk systeem het beste is voor uw huis.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd: