Inhoudsopgave

Wat kost gas per m3

Wat kost gas per m3? De gemiddelde gasprijs in 2020 ligt opnieuw hoger dan vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat de energiebelasting is verhoogd. Per kubieke meter aardgas betaalt u sinds het begin van 2021 namelijk 3,99 eurocent meer belasting. Maar gelukkig bleven de leveringstarieven erg stabiel. Hierdoor betaalt u nu gemiddeld €0,97 per kubieke meter aardgas.

Gasprijs

De gasprijs ligt op het hoogste punt ooit. De reden dat een kuub gas zo duur is heeft te maken met het klimaatbeleid van de overheid. Met forse belastingverhogingen hoopt de overheid de consument om te krijgen te investeren in duurzamere verwarmingssystemen.

Uw uiteindelijke gasprijs bestaat uit drie onderdelen; de gasprijs, energiebelastingen en BTW. De kale gasprijs ligt momenteel rond de €0,23 per m3. Naast deze gasprijs betaalt u hierboven op €0,41 energiebelasting en rond de €0,13 BTW. Hierdoor kost een m3 gas u in 2020 toch al snel rond de €0,97. Hoe hoog uw precieze gasprijs is hangt af van welke energieleverancier u gas afneemt en wat voor type energiecontract u heeft.

Wat kost gas per m3

Gemiddeld gasverbruik

In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden 1410 kubieke meter gas per jaar. Of uw verbruik hoger of lager ligt dan dit gemiddelde hangt voornamelijk af van uw woning. Heeft u een klein appartement dat goed geïsoleerd is? Dan is de kans groot dat u nog geen 1000 kubieke meter gas per jaar verbruikt. Maar heeft u een vrijstaande woning kan het al snel oplopen tot 2000 kubieke meter gas per jaar. Vooral als de isolatie matig is kan het flink oplopen.

Buiten uw woning zijn er nog meer factoren die een groot effect kunnen hebben op uw gasverbruik. De methode van verwarmen is ook erg bepalend voor het uiteindelijke gasverbruik. Een woning met een warmtepomp zal een stuk minder gas verbruiken dan een woning met een verouderde Cv-ketel. Maar ook de leefstijl en het aantal bewoners van de woning kan een groot effect hebben op het totale gasverbruik. Als u alleen woont zal u hoogstwaarschijnlijk veel minder verbruiken dan een gezin met 2 kinderen. Lees hier meer over het gasverbruik.

Woning gasloos maken

Denkt u ook dat de gasprijs langzaam aan te hoog wordt? Hier op ons platform kunt u alles vinden hoe een woning gasloos gemaakt kan worden. Lees eerst het stappenplan goed door en zoek de juiste partners erbij. Iedere stap die u kunt maken met uw woning bespaart al op de energierekening en dat betekend ook automatisch een verlaging van de co2 uitstoot!