Gasloos bouwen
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

in

Energieadvies

Gasloos bouwen

Een huis bouwen zonder gas lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is eigenlijk heel goed mogelijk. Er zijn enkele manieren om een huis te verwarmen en te koelen zonder gebruik te maken van gas, waaronder het gebruik van zonnepanelen, luchtwarmtepompen, zonneboilers of PVT-panelen. Daarnaast zijn er enkele apparaten die zonder gas kunnen worden gebruikt, zoals elektrische fornuizen, boilers en kachels. Met een beetje planning is het heel goed mogelijk om een comfortabel en duurzaam huis te bouwen zonder gebruik te maken van gas.

Gasloos bouwen

Gasloos bouwen verplicht

Het is nu mogelijk om uw eigen huis te bouwen zonder gas. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het zal u ook geld besparen op uw energierekeningen. Er zijn enkele verschillende manieren om een gasvrij huis te bouwen, en de technologie evolueert voortdurend. Een populaire methode is het gebruik van zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. Een andere is het gebruik van zonneboilers en warmtepompen. Hoe dan ook, u kunt er zeker van zijn dat u uw steentje bijdraagt aan de bescherming van het milieu. Bovendien worden gasloze woningen steeds populairder, zodat u uw huis in de toekomst misschien voor een hogere prijs kunt verkopen.

EPC waarde woning

Als u nadenkt over de EPC-waarde van uw nieuwbouwhuis, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Het verkrijgen van een energieprestatiecertificaat (EPC) voor uw nieuwe woning is belangrijk om geld te besparen op uw energierekeningen en om uw woning duurzamer te maken. De EPC-waarde wordt bepaald door de typische energiekosten van het type woning, de leeftijd, grootte en locatie.

Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans energiezuiniger dan oudere woningen en hebben daarom meestal een hogere EPC-waarde. De grootte van de woning is ook van invloed op de EPC-waarde, aangezien grotere woningen meer energie nodig hebben om te verwarmen en te koelen. De locatie is ook een factor, aangezien woningen in een warmer klimaat minder energie nodig hebben voor verwarming dan woningen in een kouder klimaat. Door met al deze factoren rekening te houden, kunt u een nauwkeurige EPC-waarde krijgen voor uw nieuwe woning.

Hoe ontwerp je een gasloze woning?

De architect ontwerpt een woning zoals u dat bedacht heeft. Er is een epc berekening gemaakt en daar komt een uitkomst uit. Elke toepassing die met gasloos bouwen te maken krijgt een score. De epc-score wordt niet meer dan de bouw vergunning. U moet nu samen met uw bouwteam / adviseurs keuzes maken welke gasloze toepassingen u gaat om uw woning gasloos te verwarmen.

Stappenplan wat wil ik in de woning – Gasloos bouwen

Het is goed om een stappenplan te maken. Dit is ook een van de gevolgen van de gaswinning. Maak een lijstje met de oplossingen die aan uw wensen voldoen. Nu begint het naar de juiste installateurs, die u alles kunnen vertellen over de toepassingen die u is geselecteerd. De verdieping is goed te verwarmen met een vloerverwarming. Een houten vloer kan maar hout is een isolator dat betekent dat er veel energie verloren gaat om het hout en de woning te verwarmen. Een tegelvloer is dus beter!

Om de juiste capaciteit van de vloer te berekenen is het werk van een legplan te laten maken. We weten dus nu hoeveel energie in de vloer moet om de begane grond te verwarmen.

Met dit gegeven kunnen we nu de warmtepomp selecteren. Nu moet er gekeken van er een ketel in de staat om het sanitaire water op te weken. Hier zijn ook verschillende opties voor. Een ketel op de warmtepomp, een ketel met een 2e spiraal en een zonneboiler van maken kan. Van je kiest een elektrische ketel. Al deze toepassing van elektriciteit. Om daar zo weinig van te gebruiken is de verstandig om de stroom zelf op te wekken. Zonnepanelen op het dak! En zo kunt u met het stappenplan u wensen selecteren en de juiste installateur om een woning te creëren met gasloos bouwen.

Gasloos bouwen verplicht?

Sinds 2021 is gasloos bouwen verplicht in Nederland, een cruciale stap in de transitie naar een duurzamere samenleving. Deze verplichting vloeit voort uit de gewijzigde Gaswet, die sinds 1 juli 2018 voorschrijft dat nieuwbouwprojecten geen aardgasaansluiting meer krijgen. De reden achter deze wetswijziging is veelzijdig. Aardgas, een fossiele brandstof, draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Daarnaast maakt de afhankelijkheid van aardgas Nederland kwetsbaar voor schommelingen in de energiemarkt en geopolitieke spanningen. Door het uitfaseren van aardgas in de gebouwde omgeving neemt de overheid een proactieve rol in de vermindering van de nationale CO2-voetafdruk en zet het land een stap richting energieonafhankelijkheid.

Wat kost gasloos bouwen?

Het bouwen van een duurzaam huis hoeft niet zo duur te zijn als u misschien denkt. Er zijn veel manieren om een gasloos gebouw te bouwen dat zowel milieuvriendelijk als kosteneffectief is. Bijvoorbeeld, het gebruik van gerecyclede materialen is een geweldige manier om de totale kosten van de bouw te verminderen. Daarnaast worden zonnepanelen steeds betaalbaarder en kunnen ze uw energiekosten drastisch verlagen. Tot slot kan efficiënt bouwen ook helpen om de kosten laag te houden. Door de tijd te nemen om uw huis zorgvuldig te plannen en te ontwerpen, kunt u verspilling van materialen voorkomen en op de langetermijngeld besparen. Met een beetje inspanning kan het bouwen van een duurzaam gasloos gebouw verrassend betaalbaar zijn.

Wat is  gasloos bouwen?

Door nieuwe milieuvoorschriften worden alle gebouwen nu gasloos gebouwd. Dit komt omdat aardgas een grote bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen. Als alle nieuwe woningen gasloos gebouwd zouden worden, zou dat de uitstoot aanzienlijk verminderen. Bovendien zijn gasloze gebouwen energie-efficiënter omdat ze niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan maken ze gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Als gevolg hiervan wordt gasloos bouwen een steeds populairdere keuze voor zowel huis- als bedrijfseigenaren.

Waarom gasloos wonen?

De regering heeft bouwers steeds meer verplicht om nieuwe woningen gasvrij te maken. De belangrijkste reden hiervoor is dat men de klimaatverandering wil aanpakken door de uitstoot te verminderen. Woningen zijn elk jaar verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot, en door ze gasvrij te maken, kan deze uitstoot sterk worden verminderd. Er zijn een paar verschillende manieren om een gasvrij huis te bouwen, de populairste is om alleen elektrische verwarming en warm water te gebruiken.

Dit kan worden gedaan door middel van warmtepompen of zonnepanelen. De overheid stimuleert ook het gebruik van andere groene technologieën, zoals het opvangen van regenwater en recycling van grijs water, om woningen duurzamer te maken. Al deze maatregelen helpen om de impact van woningen op het milieu te verminderen en ze veel efficiënter te maken. Op de lange termijn zal de huiseigenaren geld besparen op hun energierekeningen en helpen om de planeet te redden.

Subsidies voor gasloos bouwen

Om ervoor te zorgen dat Nederland het klimaatakoord haalt probeert de overheid Nederlanders te stimuleren om duurzame oplossingen te implementeren met behulp van subsidies. Denk aan een tegemoetkoming op vloer- of dakisolatie die wel op kan lopen tot 25 euro per m2 isolatie oppervlak. Daarnaast is het soms ook mogelijk om een verlaagd btw tarief te krijgen als u uw dak of vloer laat isoleren door een erkend isolatie specialist. Voor meer informatie kunt u de volgende website bezoeken.


Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 19 jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Online energieadviseur
Online energieadvies
Energieadvies
Persoonlijk energieadvies
Persoonlijk energieadvieseur aan huis
Energieadvies aan huis