Multi Split Airconditioning

Het verschil van Multi Split Airco ten opzichte van Single Split Airconditioning is dat aan één airco buitenunit meerdere airco binnen units verbonden zijn. De buitenunit kan alle kamers die zijn aangesloten tegelijk verwarmen of koelen, hierbij moeten alle binnen units wel op dezelfde modus staan. De buitenunit kan namelijk één taak tegelijk.

Ook de capaciteit van de binnen units ten opzichte van de buitenunit moet berekend worden. Elke binnen unit moet aangesloten worden op de buitenunit met een koelleiding set en een kabel. Ook heeft iedere binnen unit een afvoer nodig.

Om een Multi Split Airco te installeren is het aanbevolen om dit samen met een airco specialist/ installateur te doen.

Multi split airconditioning fujitsu

Inhoud

Multi split airco kopen

Multi split airco units bieden een oplossing voor het koelen van meerdere kamers en worden veel geïnstalleerd in grotere huizen of kantoren. Op één buitenunit kunnen meerdere binnen units op worden aangesloten.

De buitenunit wordt buiten het gebouw geïnstalleerd en via koelmiddelleidingen verbonden met een binnenuit. Dit zorgt voor een grotere flexibiliteit in waar de units worden geïnstalleerd en hoe ze worden gekoeld.

Multi-split systeem biedt nog meer flexibiliteit, met de mogelijkheid om meerdere binnen units op één buitenunit aan te sluiten. Dit maakt het gemakkelijk om meerdere kamers of ruimtes te koelen zonder dat er afzonderlijke units nodig zijn. Als u een Multi split systeem overweegt te kopen raadpleeg dan een gespecialiseerde airco installateur.

Toepassingen Multi Split Airconditioning

En Multi Split Airco systeem kan uitstekend toegepast worden in woonhuizen, bedrijfspanden of andere toepassingen waarbij meerdere ruimtes in de zomer moeten koelen en in de winter verwarmd moeten worden. Dit is een goed alternatief voor een cv-installatie.

  • Thuis airco
  • Kantoor airco
  • Winkel airco

Hoe werkt een Multi split airconditioning?

De binnen unit van de Multi Split Airco zuigt de lucht aan uit de ruimte en trekt dan de lucht over de verdamper. Deze blaast dan de lucht weer verwarmd of gekoeld in de ruimte.

In de te koelen óf verwarmen van meerdere ruimtes moeten de ramen en deuren gesloten blijven. Na enige tijd zuigt de split airco de lucht aan die verwarmd of gekoeld is. Als de ingestelde tempratuur bereikt is dan zal de airco stoppen met koelen of verwarmen.

Kosten Multi split airco

De kosten van een Multi split airco is afhankelijk van het aantal binnendelen. Een Multi split systeem kan tot 6 binnendelen worden uitgevoerd. Belangrijk als u een Multi split airco kopen gaat dat u kijkt voor de a merken split airco’s.

Deze maken minder geluid en hebben een lager energieverbruik. Ook hebben a merken vaak een ruim assortiment voor de Multi split airco units.

Soorten airco binnen units

Er zijn diverse soorten binnen units verkrijgbaar. Er is een wandunit om eenvoudig aan de wand te monteren, er zijn cassette units om in het plafond te monteren en er zijn satelliet units om in bijvoorbeeld een kast te bouwen met een uitblaas rooster. De installateur kan u alles over de mogelijkheden vertellen.

  • Airco wand-unit
  • Airco cassette-unit
  • Airco plafond-/ muur-unit
  • Airco inbouw-unit

Wat is een Multi split airconditioning?

Een Multi split airconditioning is een split airco waar je meerde binnen units op één buitenunit kan aansluiten. Het installeren van verschillende binnen units op een buitenunit moet door een f gassen gespecialiseerd bedrijf gedaan worden. 

Het aansluiten van 3 of 4 binnen units op een Multi split is een optie. Je kan kiezen om 2 tot 6 binnen units op één buitenunit aan te sluiten.

Een Multi Split Airco kan koelen óf verwarmen. Als u gaat koelen dan onttrekt het koelmiddel in de binnen unit de warmte uit de ruimte, deze warmte wordt via de koelleidingen naar de buitenunit getransporteerd. De buitenunit blaast de warmte uit de unit.

Als de ruimte verwarmt moet worden zal het Multi split systeem omgekeerd gaan werken dat wil zeggen: het buitendeel transporteert de opgewekte warmte naar de binnen unit, waardoor er warme lucht in de ruimte geblazen kan worden. Deze vorm van verwarmen is zeer energiezuinig.

Een Multi Split Airco kan koelen of verwarmen. Als u gaat koelen dan onttrekt het koudemiddel in de binnen unit de warmte uit de ruimte, deze warmte wordt via de koelleidingen naar de buitenunit getransporteerd. De buitenunit blaast de warmte uit de unit. Als de ruimte verwarmt moet worden zal het Multi split systeem omgekeerd gaan werken dat wil zeggen: het buitendeel transporteert de opgewekte warmte naar de binnen unit, waardoor er warme lucht in de ruimte geblazen kan worden. Deze vorm van verwarmen is zeer energiezuinig.

Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning?

Dubbele split airco

Een dubbele split airco is een duo split airco met een buitenunit en twee binnen units. Met een dergelijk systeem is de duo split airco kan je meerdere slaapkamers koelen. Het aantal binnen units van de Multi split airco bepalen het benodigd vermogen voor de koeling.

Koelvermogen is iets anders dan elektrisch vermogen! Om een Multi split airco te laten installeren is vakkennis nodig. Airconditioners die verkeerd zijn geïnstalleerd of geplaatst zijn kunnen meer geluid maken. Wandmodellen zijn standaardmodellen.

Multi split airco 3 binnen units

Een Multi split airco met 3 binnen units kan eenvoudig geïnstalleerd worden als u meerdere ruimtes wilt koelen of verwarmen. Verwarmen met een wandmodellen is een uitstekende optie.

De meerdere binnen units moeten wel allemaal in dezelfde modus staan. Bij een Multi split airco kan je met een binnen unit koelen of verwarmen ze hoeven niet tegelijk aan te staan.

Multi split airco 4 binnen units

Een buitenunit en 4 ruimtes met een binnen unit. Dankzij vernieuwde techniek is er steeds meer mogelijk. Dit type klimaatsystemen komen steeds vaker voor in woonhuizen.

De montage van de verschillende binnen units in een bestaande situatie is vaak niet eenvoudig, Installateurs zouden geen installateurs zijn als zij niet de beste oplossing vinden om het juiste klimaatsysteem te installeren.

U kunt met dit klimaatsysteem koelen of verwarmen. Dit systeem wordt op één buitenunit aangesloten. Dit airco systeem is uitgevoerd als warmtepomp.

Multi split airco 5 binnen units

Met dit klimaatsysteem kunnen 5 airco’s geplaatst worden. Dit aircosysteem zorgt ervoor dat er maar een buitendeel nodig is. De voorkeur voor de airconditioning systeem is het aantal units te verminderen.

Een vaste airco met een binnen unit en buitenunit heeft ook een vaste voeding nodig. Wat wel een voordeel is van deze airconditioning dat je iedere kamer kan koelen en verwarmen. Dit soort airconditioning systemen noemt men een lucht lucht warmtepomp.

Multi split airco 6 binnen units

Meerdere binnen units op één buitendeel maar bij deze airco’s is het maximale vermogen van de binnen unit 2,5 kW. De lucht lucht warmtepompen hebben maximaal een capaciteit van 12 kW.

Deze warmtepompen kunnen ook kunt u ook als verwarming gebruiken. Bij deze warmtepomp is de verwarmingscapaciteit beperkt tot 2,5 kW per binnen unit.

Multi split airco verwarmen

Airco’s die geschikt zijn als warmtepomp kunnen uitstekend gebruikt worden om een woonkamer of meerdere ruimtes verwarmen. Wat belangrijk is dat het juiste verwarmingsvermogen wordt berekend.

De selectie moet berekend worden bij een buitentemperatuur van -15 graden. Een wandmodel is het meest voorkomende binnen unit maar er zijn verschillende modellen beschikbaar. Een binnen unit laag op de grond is het beste als u die gebruikt voor het verwarmen.

Multi split of single split airco

De keuze tussen een Multi split airco of een single split airco kopen hangt vaak af van de situatie en of de installateurs van de airco’s of het mogelijk is om bij de buitenunit te komen.

Bij de montage moet er ruimte in de woning of kantoor zijn om met alle leidingen bij de buitenunit kan komen zonder dat er overal in het zicht leidingen en afvoerslangen die bij de montage in de weg lopen. Als het niet mogelijk is dan zijn single split airco’s een goed alternatief.

Multi split unit airco

Een Multi split airco bestaat altijd uit een buitenunit en minimaal twee binnen units. Het maakt niet uit welk type binnen unit er op de buitenunit wordt aangesloten. Er kan gekozen worden tot 6 binendelen afhankelijk van het vermogen.

Het maximale benodigd vermogen voor de 6 verschillende modellen kan er niet meer dan 2,5 kW per ruimte worden geselecteerd. Als er een woonkamer en 4 slaapkamers meer dan 10 kW is kan je het beste meerdere buitenunits selecteren

Meer gasloos wonen tips

Opzoek naar een betrouwbare airco installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: