Cv ketel vervangen door pelletkachel
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

in

Verwarmen

CV ketel vervangen door pelletkachel

CV ketel vervangen door pelletkachel. Aangezien de gasprijzen blijven stijgen, zijn veel huiseigenaren op zoek naar alternatieven voor centrale verwarming. Een optie die aan populariteit wint, is de pelletkachel. Pelletkachels worden aangedreven door samengeperste pellets van hout of andere biomassamaterialen. Ze zijn zeer efficiënt en kunnen een duurzame, gasloze warmtebron voor uw huis vormen. Bovendien zijn pelletkachels relatief onderhoudsarm en eenvoudig te bedienen. Als u overweegt uw centrale verwarming te vervangen door een pelletkachel, doe dan goed onderzoek om de unit te vinden die het beste aan uw behoeften voldoet.

Pelletkachel cv

De pelletkachel met centrale verwarming, ook wel pellet cv ketel genoemd, is een innovatieve oplossing voor duurzame verwarming van de woning. In plaats van conventionele brandstoffen te gebruiken, maakt de pelletkachel centrale verwarming gebruik van samengeperste houtpellets als brandstof. Deze pellets worden verbrand om warmte te genereren die vervolgens wordt verspreid naar de radiatoren en andere verwarmingselementen in het huis. Een cv pelletkachel is niet alleen milieuvriendelijker door de reductie van fossiele brandstoffen, maar biedt ook een efficiënte en gelijkmatige warmteverdeling. Het kiezen voor een pellet cv ketel kan daarom zowel financiële als ecologische voordelen opleveren voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame verwarmingsoplossing.

Het alternatief voor cv-ketel

Dé duurzaamste alternatieven voor particulieren zijn de pelletketel, pellet cv-kachel en de warmtepomp. Voor de warmtepomp krijgt u subsidie de pelletkachel helaas niet. De meeste particulieren komen niet in aanmerking voor andere alternatieven voor hun cv-ketel. Pelletketels en pelletkachel-cv’s als alternatief voor uw gasgestookte cv-ketel. Echter, we raden een warmwaterpomp voor individuele particulieren niet af. Wel laten we u graag de grote verschillen tussen de twee oplossingen zien. Zo kan een pelletketel of pelletkachel-cv in alle type huizen worden geplaatst en is een pelletketel of pelletkachel-cv in de regel duurzamer en goedkoper. Dit is waarom veel mensen hun cv-ketel vervangen door pelletkachel.

Pelletkachel of warmtepomp

Bij het kiezen van een duurzame verwarmingsoplossing staan veel huiseigenaren voor de keuze: een pelletkachel of een warmtepomp. Beide systemen hebben hun eigen voordelen en overwegingen. Een pelletkachel gebruikt samengeperste houtpellets als brandstof en is vooral populair vanwege de gezellige sfeer die het creëert en de hoge warmteafgifte. Het is een efficiënte en duurzamere keuze in vergelijking met traditionele houtkachels. Aan de andere kant biedt een warmtepomp een meer veelzijdige oplossing. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, het water of de grond en gebruiken elektriciteit om die warmte naar een bruikbaar niveau te verhogen.

Ze kunnen zowel voor verwarming als voor koeling worden gebruikt, wat ze geschikt maakt voor huizen in verschillende klimaten. Terwijl de pelletkachel een authentieke uitstraling biedt, staat de warmtepomp bekend om zijn energie-efficiëntie en veelzijdigheid. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur, budget en de specifieke behoeften van de woning.

Pelletkachel verwarmt slechts een ruimte

Belangrijk om te weten is nog dat een pelletkachel iets anders is dan een pelletketel of een pellet cv-kachel. Een pelletkachel staat meestal in de woonkamer en verwarmt maar één ruimte. Een pelletkachel kan niet de hele cv-installatie vervangen en warm tapwater leveren. U heeft dan nog een andere, extra oplossing nodig.

Onze partners kunnen u er alles over vertellen

Een pelletketel is bijzonder duurzaam. U stookt zelfs CO2-neutraal. Veel mensen denken dat, omdat je nu eenmaal hout stookt, een pelletkachel-cv niet energieneutraal is. Maar pellets zijn gemaakt van resthout uit de timmer- en houtindustrie (EN+A1-geproduceerd). Er worden dus geen bomen gekapt voor deze pellets.

CO₂-neutraal stoken zonder dat er bomen gekapt worden

De bomen die door de houtindustrie worden gebruikt, hebben al CO₂ opgenomen (natuurlijke omloop). Het grootste deel van die bomen wordt gebruikt voor het maken van meubels en andere toepassingen met hout. Deze bomen worden dus niet voor de houtpellets gekapt. En er ontstaat dus nooit meer CO₂ dan dat de boom al heeft opgenomen.

Soorten pelletkorrels

Er zijn vele soorten pellet korrels te koop. Het is verstandig om vooraf goed te kijken welke pelletkorrel het beste bij u past en of uw pelletbrander er geschikt voor is. Een donkere pelletkorrel gemaakt van hardhout wordt tijdens het verbranden veel warmer dan een vurenhouten pelletkorrel. Hier zit dus ook een groot verschil in. Ook is het zo hoe schoner de pelletkorrel is hoe minder asresten er in de pelletkachel achterblijven. Het is ook raadzaam om te kijken of u de pelletkorrels in een big bag besteld of dat u allemaal lossen zakken aanschaft. Daarnaast is het belangrijk dat u kijkt wat het label is van de pelletkorrels.

Subsidie pelletkachels

Een veelvoorkomende vraag bij die mensen hebben als ze hun cv-ketel vervangen door pelletkachel is hoe ze dit moeten financieren. Deze subsidie is helaas verlopen, de overheid heeft geen subsidies meer op de pelletkachels, maar dat houdt niet in dat deze toepassing geen goede is om een cv-ketel te vervangen door een pelletkachel die warm water kan produceren om een woning warm te maken.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 19 jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming