Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning?

Hoeveel stroom verbruikt een airconditioning? We gaan uit van een kamer van 20 m2, , het verbruik van een airconditioning is gemiddeld 0,85 KW per uur aan stroom. 1 KWh kost € 0.21 als de airco een uur aanstaat kost dit 0,85 x 0,21 =  € 0,1785 cent per uur.

Koelen of verwarmen met een multi split airco

Verbruik kosten airconditioning per jaar

We gaan uit van een warme zomer met 60 dagen dat de airconditioning aan gaat en gemiddeld 7 uur per nacht. De  kosten van 60 dagen koelen zijn dan 0,1785 x 7 x 60 = € 74,97 per jaar. Als uw woning voorzien is van zonnepanelen kunt u het verbruik van de airconditioning verrekenen met het opgewekte verbruik. Hierdoor gebruikt u de duurzaam opgewekte elektriciteit en kost het gebruik van de airconditioning niets.

Koelen of verwarmen met airconditioning

Een airconditioning kan koele of warme lucht uitblazen. Hierdoor is een airconditioning prima geschikt om kamers in de winter snel te verwarmen die in de zomer te warm zijn. Het grote voordeel in de winter is dat de kamer sneller warm is dan verwarmen met een radiator. Als uw woning al voorzien is van een duurzaam verwarmingssysteem en beschikt over meerdere kamers die  niet altijd verwarmd hoeven te worden dan is een airconditioning een prima alternatief. Een airconditioning is gewoon een lucht/lucht warmtepomp.

Besparen met airconditioning

Als u een kamer met snel wilt verwarmen kan dit uitstekend met een airconditioning. De kamer is snel verwarmd, hierdoor verbruikt u minder energie. Het verwarmen met een airconditioning gaat sneller en is zuiniger dan met een CV-ketel en radiator, u bespaart hiermee veel gas. Een airconditioning is een duurzaam product dat vaak een energielabel A ++ heeft. Het rendement van een airconditioning wordt aangegeven met COP, hoe hoger de COP hoe zuiniger de airconditioner is.

Subsidie airconditioning

Een nieuwe airconditioning is een lucht/lucht warmtepomp. Als je met een lucht/lucht warmtepomp gaat verwarmen haalt deze het grootste deel van de energie uit de buitenlucht. Ondanks dat deze manier van verwarmen die zeer zuinig en duurzaam is heeft de overheid besloten hier aan particulieren geen subsidie voor te geven.