Airconditioning

Airconditioning in huis

In steeds meer woningen wordt airconditioning geplaatst. Het is heerlijk om op een warme dag ’s avonds  te kunnen slapen in een koele slaapkamer, maar ook op een koude winterdag kunt verwarmen. Alle airconditioners zijn tegenwoordig uitgevoerd als een warmtepomp. Een groot deel van de energie halen zij uit de buitenlucht. Airco’s zijn er in diverse soorten en u kunt meerdere units combineneren op een buitenunit. 

Airconditioning is niets anders dan het conditioneren van lucht of dit nu koelen of verwarmen is. De binnen unit zuigt de lucht uit de ruimte op en trekt de lucht als het ware door de wisselaar heen, waardoor deze gekoeld of verwarmd wordt.

Split airco

Soorten airco binnenunits

Er is voor bijna elke ruimte een oplossing. U kunt kiezen uit:

Single Split en Multi Split Airconditioning

Een Single Split Airconditioning bestaat uit 1 binnen en 1 buitendeel dit is 1 set. Een Multi Split Airconditioning kan bestaan uit 2 tot 6 binnendelen en heeft 1 buitendeel. 

Energie verbruik Airconditioning

Veel mensen denken dat een airco veel energie verbruikt, dat was vroeger zo maar tegenwoordig hebben alle airco’s een energielabel. Er zijn airco’s met een energielabel A en A+ en A++

Als u ook nog eens energie van de zonnepanelen hebt kunt u de opgewekte energie hiervoor gebruiken en kost het dus niets!

Filters airco

Er zijn ook speciale binnen units waar een filter in zit die virusdeeltjes uit de ruimte filteren. Hierdoor wordt de lucht gezuiverd. Een airconditioning installatie is er in het groot of klein en deze kunnen altijd op een energiezuinige manier gebruikt worden om één of meerdere ruimtes te koelen, verwarmen of ventileren.

In de zomer lekker koel, in de winter lekker warm!

Airconditioning thuis is een duurzame oplossing in huis.

Geluid van een buitenunit

Deze nieuwe norm is dat het buitendeel van een warmtepomp (airconditioning of lucht/water warmtepomp) nog 40 dB(a) geluid mag produceren vanaf 22:00u, op de erfgrens.

Ik vertel u dat deze norm op dit moment 65 dB(a) is! Dus een aanscherping van 38%, dat zijn hele serieuze aanpassingen!

Wij noemen dit een heel verkeerd geluid afgeven, in de tijd dat juist de echte transitie in gang is gezet en Nederland zich open begint te stellen voor veranderingen en duurzamer leven.

Maar is dit niet haalbaar dan? Ja zeker wel, maar realistisch is het niet. Het gaat namelijk om de manier en communicatie, er zijn keuzes gemaakt zonder goed naar de materie te kijken. Kennis en kunde is een heel belangrijk gegeven in het verduurzamen van een huis of gebouw. Als de   norm dan wordt aangescherpt, wat logisch is in een aantrekkende markt, dan is het heel belangrijk om de juiste mensen aan tafel te hebben hiervoor. Een goed voorbeeld is deze geluidsarme opbouw.

Geluidsomkasting warmtepomp

Energie prestatie

Alle airco’s zijn energie zuinig en hebben een hoge COP. De hoogte van de COP hangt af van het type, merk en de toepassing. COP geeft niets anders aan dan het rendement van de unit. Een COP van 4 wil zeggen dat u er 1 euro energie in stopt en u er voor 4 euro energie uit krijgt in de vorm van koude of warme lucht. Aan een airco installatie mag alleen een F gassen gecertificeerde monteur werken die in dienst is van een bedrijf die een BRL 100 certificering heeft.

Om een goede airco installatie te berekenen of te installeren is wel wat vakmanschap nodig. Na oplevering krijgt u van de installateur certificaten die bij de installatie behoren en dat deze door een bedrijf met certificaat is aangelegd. Het kan voorkomen dat u milieu controle krijgt en dan moet u deze papieren laten zien. Ook vragen steeds meer groothandels naar deze papieren als er een garantie geclaimd moet worden.

Wat kost een airconditioning in huis?

Een vaste airco zonder buitenunit laten installeren kost gemiddeld tussen de 1.100 en 3.000 euro. Hierbij zijn airco’s zonder buitenunit vaak goedkoper dan de modellen die wel een buitenunit hebben. Het plaatsen van een vast aircosysteem met 1 binnen-  en 1 buitenunit kost ongeveer 1.500 euro. Kies je voor meerdere binnenunits en één buitenunit (multi split airco), reken dan op een prijs van 800 à 1.000 euro per bijkomende airco unit.

Een mobiele airco in huis heeft vaak een lager vermogen dan hun vaste tegenhangers. Het voordeel van deze mobiele airco’s is dat er ook geen installatiekosten aan verbonden zijn. Deze beginnen al vanaf 250 euro.

Bent u op zoek naar advies of wilt u hulp bij het kiezen van het juiste airco systeem voor bij u thuis? Onze partners helpen u graag hierbij! Neem gerust een kijkje op onze partners pagina voor meer informatie!

Deel dit artikel op:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op zoek naar een professioneel en adviserend bedrijf of installateur?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze airco partners: