Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis
Vloerverwarming
Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Erkend Installateur

Raymond Schepens, eigenaar van RST Installaties en Gaslozewoningen.nl, is een toonaangevende figuur in de wereld van duurzame energie en installatietechniek. Met zijn ruim twintigjarige ervaring in installatie- en koeltechniek, heeft hij RST Installaties ontwikkeld tot een betrouwbare naam in het Westland. Zijn leiderschap bij Gaslozewoningen.nl sinds april 2020 benadrukt zijn persoonlijke en professionele inzet voor milieu en duurzaamheid. Raymond's expertise wordt ondersteund door formele opleidingen in installatie-, elektro-, en koeltechniek en wordt versterkt door gespecialiseerde certificeringen zoals het VCA-diploma en BRL 200-certificering. Deze combinatie van vaardigheden en certificaten onderstreept zijn toewijding aan veiligheid en milieubescherming, essentieel in de hedendaagse markt van duurzaamheid en veiligheid.

Bijgewerkt op:

in

Verwarmen

Vloerverwarming op noppenplaten

Verwarmen met een vloerverwarming op noppenplaten biedt niet alleen een aangename warmte, maar is ook energiezuinig en ruimtebesparend. Een van de effectieve methoden om vloerverwarming aan te leggen is door gebruik te maken van noppenplaten. Deze platen zorgen voor een snelle en eenvoudige installatie van de verwarmingsbuizen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van noppenplaat vloerverwarming: wat zijn het precies, welke voordelen bieden ze en hoe worden ze geïnstalleerd? Lees verder voor een compleet overzicht.

Wat zijn noppenplaten?

Noppenplaten zijn cruciaal voor de aanleg van bepaalde vloerverwarmingssystemen. Ze maken het plaatsen van verwarmingsbuizen of -kabels eenvoudiger en sneller. Er is geen noodzaak om sleuven in de vloer te frezen, wat tijd en werk bespaart. Deze platen, meestal van kwalitatief kunststof of rubber, hebben uitstekende noppen waar je de buizen of kabels tussen legt. Hierdoor blijven ze goed op hun plaats en zijn ze goed geïsoleerd. Bovendien zorgen de platen voor een evenwichtige warmteverspreiding, wat de effectiviteit van het vloerverwarmingssysteem ten goede komt. Ongeacht of je kiest voor een systeem met warm water of elektriciteit, zijn noppenplaten een slimme keuze die bijdraagt aan een efficiënte warmte in je ruimte.

Wat zijn noppenplaten
Wat zijn noppenplaten

Gipsvezel noppenplaten

Bij het kiezen van noppenplaten voor vloerverwarming komen we ook gipsvezel varianten tegen. Deze zijn speciaal ontworpen voor droogbouwsystemen, waarbij geen natte bouwprocessen zoals storten van beton nodig zijn. Een bekend merk dat deze platen produceert, is Fermacell. Gipsvezel noppenplaten combineren de stevigheid van gips met de flexibiliteit van vezels, wat resulteert in een sterke maar flexibele ondergrond voor vloerverwarming. Daarnaast dragen ze bij aan een efficiënte warmteverdeling en zijn ze een duurzame keuze voor moderne bouwprojecten.

Gipsvezel noppenplaat
Gipsvezel noppenplaat

Ongeïsoleerde noppenplaat

Naast de geïsoleerde varianten biedt de markt ook ongeïsoleerde noppenplaten. Wanneer een woning al over adequate vloerisolatie beschikt, is het vaak voldoende om deze ongeïsoleerde versie te gebruiken. Een bijkomend voordeel is de kostenbesparing: ongeïsoleerde noppenplaten zijn over het algemeen goedkoper dan hun geïsoleerde tegenhangers. Dit maakt ze een economisch aantrekkelijke keuze voor situaties waar extra isolatie niet nodig is.

Geïsoleerde noppenplaat

De geïsoleerde noppenplaat is een veelgebruikt bouwmateriaal in Nederland. Deze plaat bestaat uit een isolatielaag met daarop noppen, die zorgen voor extra stevigheid en isolatie. De geïsoleerde noppenplaat wordt vaak gebruikt als vloerisolatie in woningen en gebouwen. Het materiaal biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie, waardoor het energie-efficiënt is en geluidsoverlast vermindert. Daarnaast is de geïsoleerde noppenplaat eenvoudig te installeren en heeft het een lange levensduur. Het wordt beschouwd als een duurzame en betrouwbare oplossing voor isolatie in de bouwsector.

Geïsoleerde noppenplaat
Geïsoleerde noppenplaat

Wat kost noppenplaten vloerverwarming?

Wanneer je kiest voor vloerverwarming op noppenplaten als hoofdverwarming, heb je geen radiatoren of andere zichtbare verwarmingsbronnen meer nodig in je interieur. Dit draagt bij aan een strak en modern uiterlijk van je woonruimte. Maar wat zijn nu de kosten van zo’n systeem?

Aantal m²Kosten
20 – 30 m²€ 125
30 – 40 m²€ 1.500
40 – 50 m²€ 1.725
50 – 60 m²€ 1.950

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming met noppenplaten?

Vloerverwarming op noppenplaten is een populaire keuze bij zowel nieuwbouw als renovaties. En dat is niet zonder reden. Eén van de grootste voordelen is de snelle en eenvoudige montage; in veel gevallen is het systeem al binnen een dag geïnstalleerd. Wanneer je kiest voor de geïsoleerde variant, combineer je de installatie van de vloerverwarming direct met uitstekende vloerisolatie. Dit draagt bij aan energiebesparing en verhoogt het wooncomfort. Bovendien warmt de vloer dankzij dit systeem relatief snel op, waardoor je niet lang hoeft te wachten tot je het behaaglijke effect van de vloerverwarming voelt. Ten slotte is de opbouwhoogte van het systeem beperkt, wat ruimtebesparing en flexibiliteit in ontwerp biedt. Kortom, een efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossing!

Hoe wordt vloerverwarming op noppenplaten geplaatst?

Vloerverwarming op noppenplaten kan op twee manieren worden geïnstalleerd.

natbouw: Bij de natbouw methode wordt de noppenplaat direct op een betonnen draagvloer of een schuimbetonvloer gelegd. Na het positioneren van de buizen tussen de noppen wordt er een ‘natte’ cementdekvloer of anhydriet dekvloer over de noppenplaten en buizen gestort. Dit zorgt voor een solide basis en een goede warmtegeleiding.

Droogbouw: Een een ‘droge’ constructie wordt de noppenplaat direct geplaatst op een bestaande cement/anhydriet dekvloer of een houten ondervloer. Na het leggen van de verwarmingsbuizen op deze noppenplaat, wordt er een dunne egalisatielaag aangebracht, gevolgd door de definitieve vloerafwerking. Voor deze droogbouw vloerverwarming is een specifieke soort noppenplaat vereist. Het is daarom raadzaam om advies in te winnen bij een specialist in vloerverwarming. Deze kan precies aangeven welke noppenplaat het geschiktst is voor je situatie.

YouTube video
Bron: Vloerverwarming Nederland

Hoe breng je vloerverwarming op noppenplaten aan?

Bij het plaatsen van vloerverwarming met noppenplaten begin je, indien je niet beschikt over geïsoleerde noppenplaten, met het leggen van een isolerende laag. Deze laag is cruciaal om warmteverlies tegen te gaan en zorgt voor een efficiënter verwarmingssysteem. Daarna worden de noppenplaten uitgerold. De specifieke noppen op deze platen maken het makkelijk om de verwarmingsbuizen op hun plek te leggen en te zorgen dat ze goed vastzitten. Afhankelijk van het type vloer en de gekozen afwerking, kan er tot slot een vulmiddel over de noppenplaat en buizen worden aangebracht, wat zorgt voor een egaal oppervlak voor de uiteindelijke vloerbedekking.

Hoe vloerverwarming met noppenplaten wordt geplaatst
Hoe vloerverwarming met noppenplaten wordt geplaatst

Het belang van randisolatie bij vloerverwarming

Randisolatie speelt een cruciale rol bij vloerverwarming. Dit isolatiemateriaal dient als buffer tussen de dekvloer en de afwerkvloer, waardoor beide lagen vrij kunnen uitzetten of krimpen. Dit voorkomt de vorming van scheuren of barsten, die kunnen optreden door temperatuurschommelingen. Randisolatie is meestal verkrijgbaar op rollen, voorzien van een handige plakstrip. Deze strip vergemakkelijkt niet alleen de plaatsing, maar garandeert ook dat het materiaal op zijn plaats blijft tijdens de installatie van de vloer. Afhankelijk van de behoefte zijn er verschillende diktes, variërend van 5 tot 8 mm, en diverse afmetingen beschikbaar. Het is essentieel om de juiste keuze te maken voor een optimale werking.

Kruipruimte-isolatie voor verhoogd rendement

Beschik je over een kruipruimte die nog niet geïsoleerd is? Overweeg dan naast de directe vloerisolatie ook isolatie voor het plafond van je kruipruimte. Zonder deze extra isolatielaag kan er warmte verloren gaan via de kruipruimte tijdens het opwarmen van de vloer. Door het plaatsen van isolatiemateriaal, zoals rollen of platen, onder de vloer via de kruipruimte, behoud je deze warmte efficiënt. Bovendien, met een goed geïsoleerde kruipruimte, is het mogelijk om bij de aanleg van de vloerverwarming te kiezen voor ongeïsoleerde noppenplaten. Dit biedt zowel een kostenvoordeel als een verbeterde warmte-efficiëntie.

Alternatieve methoden voor vloerverwarming

Hoewel vloerverwarming met noppenplaten populair en efficiënt is, bestaan er diverse alternatieven voor watergedragen vloerverwarming:

Krimpnetten:

Dit is één van de traditioneelste vormen van vloerverwarming. Hierbij worden draadstaalmatten als basis gebruikt, waarop de verwarmingsbuizen worden bevestigd. Deze methode is ideaal voor situaties waar nog geen dekvloer aanwezig is. Na het plaatsen van de krimpnetten en buizen, wordt er een dekvloer overheen gestort.

Tackerplaat:

Deze methode combineert vloerverwarming met isolatie. De EPS-isolatieplaten zijn uitgerust met een rasterfolie. De verwarmingsbuis wordt vastgezet met een speciale U-clip. Vervolgens wordt er een nieuwe dekvloer bovenop de tackerplaat aangebracht.

Infrezen:

Bij deze techniek wordt de vloerverwarming in de bestaande dekvloer ingefreesd. Het grote voordeel is dat de bestaande dekvloer behouden blijft. Sleuven worden in de chape gemaakt, waar vervolgens de vloerverwarmingsbuizen in worden gelegd.

Noppenplaat vloerverwarming op houten vloer

Noppenplaat vloerverwarming, een innovatieve oplossing voor comfortabele en efficiënte verwarming, is ideaal voor installatie op houten vloeren. Het systeem kenmerkt zich door noppenplaten die de warmte gelijkmatig verdelen, wat zorgt voor een aangename warmte in de hele ruimte. De installatie is verrassend eenvoudig; de noppenplaten bieden een geleide structuur waarin de verwarmingsbuizen snel en zonder complex gereedschap geplaatst kunnen worden. Bovendien bieden deze platen ook extra isolatie, wat bijdraagt aan een lager energieverbruik. Dit systeem is niet alleen praktisch en efficiënt, maar verhoogt ook het algemene comfort in huis.

Deel dit artikel:

Raymond schepens gasloze woningen bijna1 jaar online

Raymond Schepens

Met 20+ jaar ervaring als installateur/ondernemer kan ik u precies zeggen wat voor u werkt en wat niet om uw energiedoel te behalen.

Vraag vandaag nog online uw energieadvies aan en start met het verduurzamen van uw woning. Bespaar niet alleen op energie, maar ook op uw portemonnee.

Speciaal voor u geselecteerd:

Infrarood verwarming plafond
Infrarood verwarming
voordelen vloerverwarming
Vloerverwarming
elektrische verwarming
Elektrische verwarming