Altijd snelle verzending!
20+ jaar ervaring
Expertise in eigen huis

Grondgebonden warmtepomp

Grond water warmtepomp

Grondgebonden warmtepomp, Aardwarmtepomp, Brine Water warmtepomp of Bodemwarmtepomp zijn verschillende soorten warmtepompen die allemaal hetzelfde betekenen. En dit is de grondgebonden warmtepompen die aangesloten wordt op een bron. We gaan er hierbij van uit dat de meeste woningen een gesloten bron hebben.

Dit houdt in dat er een leidingsysteem in de grond is aangelegd. Deze kunststof leidingen worden in de grond aan elkaar vastgemaakt. Deze gaan dan met 2 leidingen naar de grondgebonden warmtepomp. Het leidingwerk in de grond moet goed lekdicht zijn, want de leidingen moeten gevuld worden met water en een vloeistof.

grond warmtepomp
warmteverliesberekening

Warmteverliesberekening

Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Ieder woning heeft warmteverliezen. Om de warmteverliezen inzichtelijk te maken kun je een transmissie berekening maken. Er wordt gekeken naar het afgiftesysteem maar ook naar de ventilatie en isolatie. Heeft u geen berekening dan is het lastig om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Het komt vaak voor dat de warmteverliezen niet zijn meegenomen zijn bij de berekeningen van de warmtepomp. De woning zal dan slecht of niet op temperatuur te krijgen zijn. Een ander nadeel is dat de warmtepomp teveel energie verbruikt.

Online energieadvies

Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies? Door de vele jaren heen heb ik veel warmtepomp installaties gezien, maar ook vele installaties die niet goed werkte. Hiervoor heb ik het online energieadvies ontwikkeld. Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en uw wensen. Alle vragen die u heeft bespreken we hier. Daarna kunnen we een maatwerk offerte aanbieden zodat u hiermee uw woning kunt verduurzamen of helemaal van het gas af halen. Ook kunt u met het online advies rapport samen met uw eigen installateur aan de slag.

Online energieadviseur
werking grondgebonden warmtepomp

Hoe werkt een grondgebonden warmtepomp?

De bron die in de grond is aangelegd heeft een vooraf berekende capaciteit. U kunt dus niet zomaar iets aan elkaar verbinden. Ook het vermogen van de grondgebonden warmtepomp is berekend, zodat de woning op een juiste manier verwarmd kan worden. Het afgiftesysteem, grondgebonden warmtepomp en het installatiewerk van de installateur moet op elkaar afgestemd zijn. Dit is de basis van een goede gasloze woning.

Installeren van buizensysteem

In de grond wordt een horizontaal netwerk van buizen in de grond geboord. Dit horizontaal netwerk wordt de basis van een gesloten systeem want via een warmtewisselaar aan de gekozen warmtepomp wordt aangesloten. In de woning wordt ook een gesloten circuit aangelegd voor vloerverwarming. Omdat er in de grond geboord moet worden betekent dat ook een grote investering omdat je niet zomaar in de bodem kan boren, je kunt zomaar het grondwater vervuilen.

Deze duurzame energieoplossingen hebben wel een hoger rendement dan gemiddeld genomen dan andere soorten warmtepompen. Het hoge rendement van bodemwarmte vergeleken met een lucht water warmtepomp is dat de temperatuur van de bodemwarmte altijd gelijkligt vergeleken met de buitenlucht. De buitenlucht en de warmtepomp in combinatie met de condensor met ventilator bepalen bij lage buitentemperaturen of er een hoog rendement behaald kan worden.

Koelen met warmtepomp

In de zomer kunt u gratis de woning koelen via het buizensysteem wat in de woning is gemaakt. Koelen met een gesloten bron betekent dat er alleen water door de leidingen heen gepompt gaat worden. Dit is, omdat de aarde nu eenmaal kouder is dan de omgevingstemperatuur in de zomer.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen en koelen van woningen en het opwekken van warm water. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten:

Aardwarmtepomp

Lucht water-warmtepomp

Ventilatie warmtepomp

Hybride warmtepomp

PVT Warmtepomp

Warmtepomp zwembad

Afgiftesysteem grondgebonden warmtepomp

Het afgiftesysteem neemt de warmte uit de woning op en wordt via het water in de bron weer aan de aarde teruggegeven, hierdoor wordt de aarde om de bron iets warmer waar u in de winter meer voordeel bij heeft. In de winter moet de woning verwarmd worden en zal de energie die er in de zomer ingestopt is uit het water gehaald worden. Het temperatuurverschil wat u te kort komt, daar zal de compressor voor worden ingeschakeld.

afgiftesysteem grondgebonden warmtepomp
Energie uit de aarde

Koelen of verwarmen met een gesloten bron

In de zomer kunt u zeer goedkoop de woning koelen via het afgiftesysteem wat in de woning is gemaakt. Koelen met een gesloten bron betekent dat er alleen water door de leidingen heen gepompt gaat worden. Dit is, omdat de aarde nu eenmaal kouder is dan de omgevingstemperatuur in de zomer. Het afgiftesysteem neemt de warmte uit de woning op en wordt via het water in de bron weer aan de aarde teruggegeven, hierdoor wordt de aarde om de bron iets warmer waar u in de winter meer voordeel bij heeft.

In de winter moet de woning verwarmd worden en zal de energie die er in de zomer ingestopt is uit het water gehaald worden. Het temperatuurverschil wat u te kort komt, daar zal de compressor voor worden ingeschakeld. Deze geeft de warmte af aan het afgiftesysteem.

Aardwarmte

Dit water gaat via een pomp door de warmtewisselaar en kan direct gebruikt worden om een woning te verwarmen. De grootste voordelen hiervan zijn dat er geen warmtepomp geplaatst hoeft te worden. Ook heeft men hierdoor veel warm water. Deze wordt dan via een buizenstelsel opgepompt en gaat naar een speciale centrale.

Daar wordt het water ontdaan van olie en gas en wordt vervolgens via een leidingstelsel naar het afgiftesysteem getransporteerd. Via een retourleiding gaat de restwarmte weer terug in de aarde. Dit wordt alleen maar bij speciale projecten toegepast. Wat is aardwarmte is warmte die in de aarde aanwezig is. In Nederland is op 125 meter diepte de temperatuur ongeveer 12-14 graden en constant. Deze warmte wordt opgepompt en gaat via het leidingwerk naar de aardwarmtepomp.

aardwarmte

Wat is aardwarmte

Wat is aardwarmte is warmte die in de aarde aanwezig is. In Nederland is op 125 meter diepte de temperatuur ongeveer 12-14 graden en constant. Deze warmte wordt opgepompt en gaat via het leidingwerk naar de aardwarmtepomp.

In de warmtepomp wordt de warmte onttrokken vanuit de bron en geeft de warmte af aan het afgiftesysteem zoals vloerverwarming, laagtemperatuur radiatoren (LTV ) of aan een warm tapwater boiler. Het grote voordeel van aardwarmte is dat de warmtebron redelijk constant blijft. In de winter is de meeste energie nodig voor het verwarmen van het huis en in de zomer is energie nodig voor het koelen van het huis. De bodemtemperatuur ligt rond de gemiddelde jaarlijkse buitentemperatuur.

Lucht water warmtepomp

Een lucht water warmtepomp is een warmtepomp die de buitenlucht als energiebron gebruikt. In tegenstelling tot andere warmtepompen die een andere bron hebben waar de energie uit gehaald wordt. In de winter onttrekken ze warmte uit de lucht en gebruiken die om uw huis te verwarmen. In de zomer werken ze omgekeerd: ze onttrekken warmte aan uw huis en gebruiken die om de buitenlucht af te koelen. Lucht warmtepompen kunnen op een uiterst efficiënte manier uw huis verwarmen of te koelen, hierdoor kunt u geld besparen op uw energierekening.

Luchtwater warmtepomp Fujitsu
Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die is aangesloten op een traditioneel verwarmingssysteem in combinatie met een lucht water warmtepomp. De buitenlucht als energiebron en bij onvoldoende energie in de buitenlucht komt de cv-ketel erbij.

De warmtepomp gebruikt de buitenlucht als energiebron als primaire energiebron voor verwarming, maar schakelt over op het traditionele verwarmingssysteem als de buitentemperaturen te laag zijn om efficiënt te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat de woning op een efficiënte manier kan worden verwarmd, zelfs tijdens koude winterdagen. Met een hybride warmtepomp kunt u op een goede manier om energie besparen en het comfort in uw woning te verhogen.

Gecertificeerde warmtepomp installateur

Het is belangrijk om een gecertificeerde warmtepomp installateur in te schakelen voor het installeren van een warmtepomp. Een gecertificeerde installateur heeft de kennis en vaardigheden om de warmtepomp correct te installeren en te onderhouden, wat ervoor zorgt dat het systeem efficiënt kan werken en veel problemen kan voorkomen.

BLR 100

BRL 100 is een Europese norm voor de warmtepomp installatie en het onderhoud van warmtepompen. De norm stelt eisen aan de kwaliteit van de installatie en het onderhoud van warmtepompen, zodat deze efficiënt kunnen werken en problemen kunnen worden voorkomen. Om te voldoen aan deze norm, moeten installateurs voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en moeten ze worden gecertificeerd door een erkende organisatie.

Als een installateur gecertificeerd is volgens BRL 100, betekent dit dat ze aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen en dat ze de vaardigheden en kennis hebben om warmtepompen te installeren en te onderhouden op een professionele manier.

F-Gassen gecertificeerd

F-gassen zijn koudemiddelen die worden gebruikt in warmtepompen en andere koel- en verwarmingssystemen. De Europese Unie heeft wetgeving opgesteld om de uitstoot van F-gassen te verminderen, omdat ze een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde en de ozonlaag aantasten.

Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de Europese wetgeving voor F-gassen, betekent dit dat ze voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en dat ze zijn gecertificeerd door een erkende organisatie om F-gassen te mogen installeren, repareren of ontmantelen. Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de F-gas wetgeving, kunnen ze worden vertrouwd om de installatie en het onderhoud van systemen met F-gassen op een veilige en professionele manier uit te voeren.

COP warmtepomp

De COP (Coëfficiënt Of Performance) van een warmtepomp is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Het is het verhoudingsgetal tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Bijvoorbeeld, als een warmtepomp een COP van 4 heeft, betekent dit dat de warmtepomp vier keer zoveel energie levert als er aan de warmtepomp wordt geleverd. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe efficiënter het systeem werkt en hoe lager het energieverbruik.

cop warmtepomp
Warmtepomp subsidie

Warmtepomp subsidie

De subsidie voor grondgebonden warmtepompen onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) maakt de investering in duurzame verwarming aanzienlijk aantrekkelijker. Beschikbaar voor systemen met een energielabel A++ of hoger, helpt deze subsidie de initiële kosten te verlagen. De exacte subsidiebedragen variëren op basis van het type en vermogen van de warmtepomp, waardoor potentiële kopers gestimuleerd worden om voor deze milieuvriendelijke verwarmingsoptie te kiezen. Door te investeren in een grondgebonden warmtepomp, draag je niet alleen bij aan een lagere energierekening.

Tevreden klanten

Marcel

Verstand van zaken en prettig om mee te werken

Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.

Gerard

Bedankt voor het juiste advies.

Bedankt voor het juiste advies. Warmte pomp draait naar behoren.

Menheer

Persoonlijk, deskundig advies en goede service

Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.

Onze tips over warmtepompen

Aardwarmtepomp
Aardwarmtepomp
Luchtwater warmtepomp Fujitsu
Lucht water warmtepomp
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepomp
Gasloze-Woningen-Raymond-Schepens
Raymond Schepens
Verduurzamingsadviseur & installateur

Persoonlijke keuzehulp voor jouw perfecte geen product gevonden!

Twijfel je welke geen product gevonden het beste bij jouw situatie past? Geen zorgen! Raymond Schepens helpt je persoonlijk bij het maken van de juiste keuze, afgestemd op jouw wensen en woning.

Keuzehulp
Een beller is sneller!