Lucht/water warmtepomp in huis
De lucht-water warmtepomp, die duurzame energie uit de buitenlucht benut, voorziet uw woning van verwarming en warm water. Deze warmtepomp is een energie-efficiënte vervanging voor de traditionele cv-ketel, waardoor u minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Bovendien kan de lucht/water warmtepomp niet alleen cv-water, maar ook warm water voor bijvoorbeeld vloerverwarming en uw boiler efficiënt opwekken. Dit brengt als voordeel met zich mee dat nieuwe woningen gemakkelijker aan de EPC-norm voldoen en bestaande woningen een beter energielabel kunnen behalen.
Warmteverliesberekening
Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Ieder woning heeft warmteverliezen. Om de warmteverliezen inzichtelijk te maken kun je een transmissie berekening maken. Er wordt gekeken naar het afgiftesysteem maar ook naar de ventilatie en isolatie. Heeft u geen berekening dan is het lastig om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Het komt vaak voor dat de warmteverliezen niet zijn meegenomen zijn bij de berekeningen van de warmtepomp. De woning zal dan slecht of niet op temperatuur te krijgen zijn. Een ander nadeel is dat de warmtepomp teveel energie verbruikt.
Online energieadvies
Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies? Door de vele jaren heen heb ik veel warmtepomp installaties gezien, maar ook vele installaties die niet goed werkte. Hiervoor heb ik het online energieadvies ontwikkeld. Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en uw wensen. Alle vragen die u heeft bespreken we hier. Daarna kunnen we een maatwerk offerte aanbieden zodat u hiermee uw woning kunt verduurzamen of helemaal van het gas af halen. Ook kunt u met het online advies rapport samen met uw eigen installateur aan de slag.
Lucht /water warmtepomp met boiler
Bij de installatie van een lucht-water warmtepomp met boiler kunt u ook warm tapwater voor uw badkamer genereren. Deze warmtepomp verwarmt het water in de boiler voor sanitair gebruik. Normaal gesproken duurt het opladen van de boiler maximaal 1 uur voordat u weer beschikking heeft over warm sanitair water.
Echter, als de capaciteit van de lucht/water warmtepomp te klein is, kan het opwarmen van de boiler aanzienlijk langer duren. De populariteit van de warmtepomp voor warm water is toegenomen door de efficiënte manier waarop het energieverbruik wordt gereduceerd, terwijl het tegelijkertijd een duurzame en milieuvriendelijke oplossing biedt voor het verwarmen van huishoudelijk water.
Beste lucht water warmtepomp voor vloerverwarming
Bij de keuze voor de beste lucht-water warmtepomp voor vloerverwarming is het cruciaal rekening te houden met de warmwatercapaciteit. Deze systemen hebben vaak een beperktere capaciteit voor warm tapwater vergeleken met traditionele cv-installaties. Een goed afgestemde boiler, passend bij de gezinssituatie, kan echter voldoende watercapaciteit bieden.
Hoe werkt de warmtepomp met vloerverwarming
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het water in de vloerverwarming te verwarmen. De lucht water warmtepomp installatie maakt de overdracht van luchttemperatuur naar warm water mogelijk, wat vervolgens door de buizen in de vloer wordt geleid. Hierdoor wordt de woning op een gelijkmatige en energie-efficiënte manier verwarmd. Deze methode is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenefficiënt, aangezien het de afhankelijkheid van traditionele, vaak duurdere, verwarmingssystemen vermindert.
Waar bestaat een lucht water warmtepomp uit?
De water lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit (bron), een binnenunit (Hydro module). Om tapwater op te slaan hebben we ook een losse sanitair boiler nodig. Als je lage temperatuur verwarming systeem (afgiftesysteem) neemt dan is het gebruik van een buffervat belangrijk. Ook als je een wat hoge temperatuur nodig om de radiatoren te verwarmen. We nemen stap voor stap alle lucht-water warmtepomp onderdelen onder uw aandacht.
Buitenunit lucht-water warmtepomp
Tapwater maken met een lucht-water warmtepomp
Afgiftesysteem met een lucht-water warmtepomp
Binnenuit lucht-water warmtepomp
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen en koelen van woningen en het opwekken van warm water. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten:
COP lucht water-warmtepomp
De COP (Coëfficiënt Of Performance) van een warmtepomp is een maat voor de efficiëntie van de warmtepomp. Het is het verhoudingsgetal tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Bijvoorbeeld, als een warmtepomp een COP van 4 heeft, betekent dit dat de warmtepomp vier keer zoveel energie levert als er aan de warmtepomp wordt geleverd. Hoe hoger de COP van een warmtepomp, hoe efficiënter het systeem werkt en hoe lager het energieverbruik.
Hoe werkt een lucht water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp, vaak beschouwd als de beste warmtepomp voor zowel vloerverwarming als warm water, werkt door warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze te gebruiken om water te verwarmen. Dit systeem, ideaal voor degenen die overwegen een lucht-water warmtepomp te kopen, bestaat uit een buitenunit, met essentiële onderdelen zoals een compressor, condensor, expansieventiel, en warmtewisselaar, en een binnenunit.
Het proces begint wanneer de compressor het koelmiddel naar een hogere druk en temperatuur pompt. Dit koelmiddel stroomt dan naar de condensor, waar het warmte afstaat aan de buitenomgeving. Na de condensor passeert het koelmiddel het expansieventiel, waar de druk en temperatuur verlaagd worden, en gaat het naar de warmtewisselaar in de buitenunit. Hier absorbeert het warmte uit de lucht.
De geabsorbeerde warmte wordt overgedragen aan het water in de binnenunit via een andere warmtewisselaar. Het verwarmde water wordt dan geleid naar het verwarmings- of warmwatersysteem van de woning, waardoor deze warmtepomp ideaal is voor vloerverwarming en warm water. Met name de lucht/water warmtepomp met boiler is effectief voor het bieden van zowel cv als tapwater. Het afgekoelde koelmiddel stroomt terug naar de compressor, waarmee het proces opnieuw begint, wat illustreert hoe een warmtepomp met vloerverwarming werkt. Zo wordt een lucht-water warmtepomp installatie een efficiënte oplossing voor het verwarmen van een woning.
Warmtepompen lucht water: Een efficiënte vervanging voor de cv-ketel
Warmtepompen lucht water bieden een duurzame oplossing voor het verwarmen van uw huis en warm water. Deze water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om water te verwarmen, wat ze ideaal maakt voor zowel verwarmingssystemen als voor het produceren van warm tapwater. De efficiëntie van lucht-water warmtepompen maakt ze tot een populaire keuze voor het vervangen van traditionele cv-ketels, vooral in gebieden zonder toegang tot aardgas.
Lucht-water warmtepompen bieden een efficiënte oplossing voor zowel verwarming als de productie van warm tapwater. Bij het installeren is het belangrijk om te letten op de compatibiliteit met bestaande systemen, zoals vloerverwarming. De keuze van een lucht-water warmtepomp hangt af van de specifieke behoeften van uw woning, zoals de grootte en de vereiste warmtecapaciteit.
Wat maakt een lucht water warmtepomp zo populair?
U kunt uw woning gasloos maken;
U bespaart op energiekosten;
Er zijn subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar;
Als u vloerverwarming heeft is het eenvoudig aan te sluiten;
Zowel verwarming en koelen;
Zowel verwarming en koelen;
Zuinig met het elektriciteitverbruik;
Probleemloos warm water bij -15˚C;
U kunt Zonne-energie gebruiken om extra te besparen;
Het is eenvoudig te plaatsen in combinatie met zonnepanelen.
Plaatsen van de buitenunit luchtwater warmtepomp
Voor het plaatsen van de buitenunit van de lucht water warmtepomp is het belangrijk om vooraf goed te kijken waar we de unit het beste kunnen plaatsen. Waar moet je rekening mee houden? Een buitenunit van de lucht water warmtepomp bestaat uit een compressor, een ventilator en een condensor waar koelmiddel onder hoge druk doorheen stroomt. Je kunt de unit op de grond plaatsen, maar dan moet je de unit wel op een verhoging plaatsen want de buiten unit kan in de winter invriezen.
Bij het ontdooien kan er water vanaf komen en je wil niet dat de unit in het grondwater staat. Een andere optie is dat het buitendeel aan de muur bevestigd wordt. Let op de condensor n de ventilator maken altijd een beetje geluid. Let hierbij in de zomer er ook goed op als het buitendeel op de grond staat als deze staat te koelen dat de buren in de tuin kunnen zitten. Je kunt de buitenunit voorzien van een omkasting, maar deze moet wel goed zijn warmte kunnen afvoeren tijdens het koelen in de zomer.
Warmtepomp en Zonne-energie
Als u van plan bent uw woning gasloos te maken dan is een warmtepomp een ideale manier om uw woning te verwarmen. Verwarmen met een lucht water warmtepomp is een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen. Natuurlijk kunt u de woning ook op andere manieren verwarmen. Een manier die uitstekend past bij een lucht water warmtepomp is door gebruik te maken van Zonne-energie. Dit verkort de terugverdientijd aanzienlijk. De energie van de zon is gratis. Nu alleen nog de juiste toepassingen bekijken zodat u van een gasloze woning naar een nul op de meter woning kan gaan.
Energiekosten van een lucht water warmtepomp
De lucht water warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt daarnaast ook gebruik van de energie uit de buitenlucht. Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp installatie zo zuinig mogelijk werkt, is het verstandig om de warmtepomp installatie waterzijdig in te regelen. Dit bespaart veel energie en zorgt voor een aangename temperatuur in de woning. Koelen met een warmtepomp zorgt wel voor een hoog verbruik. Ook de levensduur van de lucht water warmtepomp zal terug lopen omdat de warmtepomp veel draaiuren maakt in de zomer en in de winter.
Nieuwbouwhuis met een lucht-water warmtepomp
Eigenlijk is er maar een alternatief voor de cv-ketel, een warmtepomp. Een lucht water warmtepomp heeft altijd een bron nodig om warmte op te wekken. De volgende 3 bronnen kunnen dienen als voeding voor de warmtepomp:
De buitenunit;
De grondbron;
PVT-panelen
Het buitendeel haalt warmte uit de buitenlucht en stuurt dit naar de binnenunit van de waterwarmtepomp. Hier wordt vervolgens het water opgewarmd om de woning mee te verwarmen.
Combinatie PV-panelen
Het gebruik van een lucht-water warmtepomp in combinatie met fotovoltaïsche (PV) panelen kan een effectief en duurzaam manier zijn om een gebouw te verwarmen en warm water te produceren.
PV-panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om de lucht-water warmtepomp aan te drijven, wat betekent dat de warmtepomp de warmte uit de lucht haalt en deze gebruikt om het water in het verwarmings- of warmwatersysteem van de woning te verwarmen.
Hoe werken PVT-panelen ?
PVT-panelen zijn collectoren die stroom en warm water kunnen produceren die in verbinding staan met de warmtepompinstallatie. De zonnepanelen wekken op een efficiënte manier stroom op. Achter de collectoren zit een warmtebron die in verbonden is met de warmtepomp installatie. De PVT-collectoren onttrekken warmte uit de omgevingslucht. De PVT-panelen werken altijd behalve als de buitentemperatuur. Omdat de zonnepanelen warm worden is het achter de zonnepanelen warmte onttrokken uit de buitenlucht.
Er moet wel berekend worden hoeveel panelen er nodig. Om de lucht water warmtepomp op een efficiënte manier te laten verwarmen is er voldoende elektriciteit nodig. De PVT-panelen nemen de temperatuur op van de omgevingslucht en wordt gebruikt als bron voor de lucht water warmtepomp. Ook voor koeling wordt de energie uit de buiten lucht gehaald.
NOM woning
Een nul-op-de-meterwoning (NOM-woning) is een woning die zo is ontworpen en gebouwd dat het geen energie uit het openbare elektriciteitsnet nodig heeft. In plaats daarvan wordt de benodigde energie volledig opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Een NOM-woning produceert dus meer energie dan dat het verbruikt, wat betekent dat het netto-energiegebruik van de woning nul is. Dit wordt ook wel “energieneutraal” genoemd.
Een NOM-woning kan verschillende voordelen hebben, zoals lagere energiekosten voor de bewoners en een lagere belasting voor het energienet. Ze kunnen ook een bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het behalen van duurzame energiedoelstellingen op nationaal en internationaal niveau.
Hybride warmtepomp
Uw huis duurzaam verwarmen en minder aardgas verbruiken? Dan is een Hybride Warmtepomp misschien een goede oplossing voor uw woning. De Hybride warmtepomp werkt samen met de bestaande cv-ketel door slimme technieken bespaart u op deze manier veel aardgas. Zo bent u altijd voorzien van voldoende warmte voor de radiatoren en bespaart steeds meer aardgas. Deze hybride oplossing wordt steeds meer toegepast.
De hybride warmtepomp zorgt ervoor dat u een flinke besparing op de CO2-uitstoot krijgt, maar zorgt ook voor een besparing op de gasrekening. Een besparing van 30% op de gasrekening is zeker haalbaar. Ook komt u met de aanschaf van een hybride warmtepomp in aanmerking voor subsidie zodat de aanschafkosten flink omlaag gaan en u jaarlijks vele euro’s bespaart op de energierekening.
Gecertificeerde warmtepomp installateur
Het is belangrijk om een gecertificeerde warmtepomp installateur in te schakelen voor het installeren van een warmtepomp. Een gecertificeerde installateur heeft de kennis en vaardigheden om de warmtepomp correct te installeren en te onderhouden, wat ervoor zorgt dat het systeem efficiënt kan werken en veel problemen kan voorkomen.
BLR 100
BRL 100 is een Europese norm voor de warmtepomp installatie en het onderhoud van warmtepompen. De norm stelt eisen aan de kwaliteit van de installatie en het onderhoud van warmtepompen, zodat deze efficiënt kunnen werken en problemen kunnen worden voorkomen. Om te voldoen aan deze norm, moeten installateurs voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en moeten ze worden gecertificeerd door een erkende organisatie.
Als een installateur gecertificeerd is volgens BRL 100, betekent dit dat ze aan hoge kwaliteitsstandaarden voldoen en dat ze de vaardigheden en kennis hebben om warmtepompen te installeren en te onderhouden op een professionele manier.
F-Gassen gecertificeerd
F-gassen zijn koudemiddelen die worden gebruikt in warmtepompen en andere koel- en verwarmingssystemen. De Europese Unie heeft wetgeving opgesteld om de uitstoot van F-gassen te verminderen, omdat ze een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde en de ozonlaag aantasten.
Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de Europese wetgeving voor F-gassen, betekent dit dat ze voldoen aan specifieke opleidings- en ervaringsvereisten en dat ze zijn gecertificeerd door een erkende organisatie om F-gassen te mogen installeren, repareren of ontmantelen. Als een bedrijf of persoon is gecertificeerd volgens de F-gas wetgeving, kunnen ze worden vertrouwd om de installatie en het onderhoud van systemen met F-gassen op een veilige en professionele manier u
Subsidie lucht water warmtepomp
Subsidie voor lucht-water warmtepompen is een stimulans van de overheid om duurzame energieoplossingen te promoten. Door gebruik te maken van de buitenlucht om water te verwarmen, verminderen deze systemen de CO2-uitstoot en verlagen ze de energiekosten op lange termijn. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) biedt financiële ondersteuning voor de aanschaf van een warmtepomp met een energielabel A++ of hoger. Dit maakt de overstap naar een milieuvriendelijker verwarmingssysteem financieel aantrekkelijker. De subsidiebedragen variëren en zijn afhankelijk van het type en vermogen van de warmtepomp, waardoor het belangrijk is om vooraf goed te informeren naar de specifieke voorwaarden en voordelen.
Veelgestelde vragen
Wat is een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp is een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt om water te verwarmen voor gebruik in centrale verwarming en warm water in een gebouw. Dit proces werkt zelfs bij relatief lage buitentemperaturen. Het apparaat zelf bestaat uit een buitenunit (die de warmte uit de lucht absorbeert) en een binnenunit (die de warmte aan het water afgeeft). Door gebruik te maken van de warmte uit de buitenlucht, is het een energie-efficiënte manier om een gebouw te verwarmen.
Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?
Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van een koudemiddelcyclus om warmte uit de buitenlucht te absorberen en deze in bruikbare energie om te zetten om water te verwarmen. Het systeem omvat een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. De verdamper absorbeert warmte uit de buitenlucht en laat het koudemiddel verdampen. De compressor comprimeert het gasvormige koudemiddel, waardoor de temperatuur stijgt. De condensor geeft de verzamelde warmte af aan het water en het koudemiddel wordt weer een vloeistof. Het expansieventiel verlaagt de druk van het koudemiddel, waardoor het proces opnieuw kan beginnen.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een lucht-water warmtepomp?
Lucht-water warmtepompen zijn zeer energie-efficiënt, omdat ze voornamelijk gebruik maken van hernieuwbare energie uit de lucht. Ze produceren aanzienlijk minder CO2-emissies in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig te installeren, omdat er geen noodzaak is voor grondboringen zoals bij aardwarmtepompen. Ze werken effectief bij temperaturen tot ongeveer -15°C, waardoor ze geschikt zijn voor de meeste klimaten.
Wat zijn de kosten van de installatie van een lucht-water warmtepomp?
De kosten van de installatie van een lucht-water warmtepomp variëren op basis van factoren zoals de grootte van de pomp, de grootte van uw woning, en de complexiteit van de installatie. Hoewel de initiële kosten vaak hoger zijn dan traditionele verwarmingssystemen, kunnen de operationele kosten lager zijn vanwege de hoge efficiëntie van de pomp. Bovendien zijn er vaak subsidiemogelijkheden beschikbaar die kunnen helpen de kosten te verlagen.
Hoe efficiënt is een lucht-water warmtepomp vergeleken met traditionele verwarmingsmethoden?
Een lucht-water warmtepomp is meestal veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. Ze kunnen ongeveer 3 tot 4 keer meer warmte-energie produceren dan ze verbruiken aan elektrische energie, waardoor ze veel efficiënter zijn dan bijvoorbeeld cv ketels.
Zijn er subsidiemogelijkheden voor de installatie van lucht-water warmtepompen?
Ja, er zijn verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar voor de installatie van lucht-water warmtepompen. In Nederland kunnen huiseigenaren en bedrijven bijvoorbeeld aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De bedragen en voorwaarden van deze subsidies kunnen variëren, dus het is aan te raden om de meest recente informatie op te zoeken of advies in te winnen bij een deskundige.
Hoeveel ruimte is er nodig voor de installatie van een lucht-water warmtepomp?
De ruimte die nodig is voor de installatie van een lucht-water warmtepomp kan variëren, maar over het algemeen is minder ruimte vereist dan voor andere soorten warmtepompen, zoals aardwarmtepompen. Dit komt omdat er geen grondboringen nodig zijn. De buitenunit moet wel op een plaats worden geïnstalleerd waar voldoende luchtstroom mogelijk is, en de binnenunit heeft ongeveer evenveel ruimte nodig als een standaard cv-ketel.
Is mijn huis geschikt voor de installatie van een lucht-water warmtepomp?
Er zijn verschillende factoren die bepalen of een huis geschikt is voor de installatie van een lucht-water warmtepomp. Een belangrijke factor is of er voldoende ruimte is om de buitenunit te installeren waar voldoende luchtstroom mogelijk is. Het huis moet ook goed geïsoleerd zijn, aangezien lucht-water warmtepompen het meest efficiënt zijn in huizen die minder energie verliezen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een deskundige die een volledige beoordeling van uw woning kan maken.
Hoe lang gaat een lucht-water warmtepomp mee? Wat is de levensduur?
De levensduur van een lucht-water warmtepomp varieert, maar de meeste systemen kunnen tussen de 15 en 20 jaar meegaan, en soms zelfs langer met goed onderhoud. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel de initiële kosten van een lucht-water warmtepomp hoger kunnen zijn dan die van een traditioneel verwarmingssysteem, de lagere operationele kosten en potentiële subsidies vaak resulteren in een kortere terugverdientijd.
Welk onderhoud is er nodig voor een lucht-water warmtepomp en hoe vaak moet dit plaatsvinden?
Over het algemeen vereisen lucht-water warmtepompen minimaal onderhoud. Het wordt echter aanbevolen om het systeem jaarlijks te laten controleren door een professional om ervoor te zorgen dat het efficiënt blijft werken. Dit kan helpen om problemen vroeg te identificeren en de levensduur van het systeem te verlengen. Het is ook belangrijk om het filtersysteem regelmatig schoon te maken om optimale luchtcirculatie te garanderen.
Tevreden klanten
Eerlijk en oprecht advies en denkt ook out of the box
Zeer fijne ervaring gehad met Raymond. Ik wilde graag een bepaald systeem hebben maar na het gesprek met Raymond van gasloze woningen bleek dit niet het beste systeem te wezen voor mijn woning. Raymond heeft een mooi en degelijk advies gegeven waar ik zeer blij mee ben en ook nog goedkoper dan het systeem wat ik zelf via een internetsite had geselecteerd. Top bedrijf die echt eerlijk en oprecht advies geeft.
Verstand van zaken en prettig om mee te werken
Vriendelijk, geduldig en eerlijk advies. Verstand van zaken, goede luisteraar en oplossingsgericht. Heel fijne ervaring.
Persoonlijk, deskundig advies en goede service
Door het persoonlijke en deskundige advies, op maat gemaakt voor onze woning en gezinssituatie en de goede bereikbaarheid en service, waren wij in staat goede keuzes te maken voor energie zuinige maatregelen. Daar zijn we heel tevreden over. De investering verdient zichzelf terug door een besparing in kosten en levert direct meer comfort op in onze woning.