Wat is een lucht waterwarmtepomp?
Een lucht-waterwarmtepomp is een apparaat dat gebruik maakt van het verdampingsvocht om gebouwen te koelen of verwarmen. Lucht-waterwarmtepompen werken door warme, of koude buitenlucht aan te zuigen en die te verdampen.
Warmteverliesberekening
Waarom een warmteverliesberekening zo belangrijk is? Ieder woning heeft warmteverliezen. Om de warmteverliezen inzichtelijk te maken kun je een transmissie berekening maken. Er wordt gekeken naar het afgiftesysteem maar ook naar de ventilatie en isolatie. Heeft u geen berekening dan is het lastig om het juiste vermogen van een warmtepomp te bepalen. Het komt vaak voor dat de warmteverliezen niet zijn meegenomen zijn bij de berekeningen van de warmtepomp. De woning zal dan slecht of niet op temperatuur te krijgen zijn. Een ander nadeel is dat de warmtepomp teveel energie verbruikt.
Wat maakt de lucht waterwarmtepomp populair?
- U kunt veel geld besparen op de energiekosten
- Er zijn diverse warmtepomp subsidies beschikbaar
- De warmtepomp kan relatief eenvoudig geïntegreerd worden als u installatie daar klaar voor is
- De lucht waterwarmtepomp kan eenvoudig de vloerverwarming voorzien van warm water
- De warmtepomp kan koelen en verwarmen
- De warmtepomp heeft tot -15 graden buiten temperatuur nog volledige capaciteit
Online energieadvies
Bent u op zoek naar een warmteverliesberekening met een online energieadvies? Door de vele jaren heen heb ik veel warmtepomp installaties gezien, maar ook vele installaties die niet goed werkte. Hiervoor heb ik het online energieadvies ontwikkeld. Tijdens het gesprek bespreken we de vragenlijst en uw wensen. Alle vragen die u heeft bespreken we hier. Daarna kunnen we een maatwerk offerte aanbieden zodat u hiermee uw woning kunt verduurzamen of helemaal van het gas af halen. Ook kunt u met het online advies rapport samen met uw eigen installateur aan de slag.
Duurzaam alternatief voor cv-ketel
Lucht/water-warmtepomp is een duurzame alternatief voor aardgas gestookte cv-ketels. Lucht-waterwarmtepompen onttrekken energie aan de buitenlucht voordat ze worden afgegeven aan het warmwatersysteem of de radiatoren van uw huis om u een comfortabele temperatuur te bieden. Deze apparaten kunnen worden gebruikt voor toepassingen met een lage temperatuur, zoals vloerverwarmingssystemen.
Lucht waterwarmtepomp
De lucht-waterwarmtepomp is een populaire variant voor verwarming omdat het relatief eenvoudig is om gebouwen duurzamer te maken met beperkte investeringen. Vroeger kon je bij lage buitentemperaturen niet vertrouwen op een luchtbronsysteem om voldoende warmte te leveren; maar de systemen van tegenwoordig hebben elektronische expansieventielen en modulerende componenten die de werking zelfs bij -15ËšC weer regelen!
Energiebesparen met een lucht waterwarmtepomp
Lucht waterwarmtepompen gebruiken buitenlucht en elektriciteit om het systeem efficiënter te maken. Dit komt omdat er natuurlijke energie zit in al die koude, winterse lucht! Warmtepompen zijn een stuk goedkoper dan andere verwarmingsmethoden omdat ze gebruik kunnen maken van deze gratis bron. Vergeleken met elektrische vloerverwarmingssystemen, die alleen op elektriciteit werken en 1 kW produceren voor elke kilowatt die ze verbruiken, kunnen deze rendabele machines 5 keer zoveel energie teruggeven voor hetzelfde geld!
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen en koelen van woningen en het opwekken van warm water. Hier zijn enkele van de belangrijkste soorten:
Lucht waterwarmtepomp
Een lucht-waterwarmtepomp is energiezuinig, duurzaam, en maakt op een efficiënte manier om gebruik te maken van de natuurlijke energie van buiten, waardoor zowel tijd als elektriciteit wordt bespaard. Lucht warmt op of koelt af wanneer het in contact komt met de verdamper en dat is de reden waarom een ventilator in de winter warm op uw gezicht blaast vanwege de nabijheid van hete radiatoren. Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt deze gratis energie en zet deze om in warmte.
Een luchtwarmtepomp is een geweldige manier om warm te blijven en geld te besparen in de winter. Een lucht-waterwarmtepomp onttrekt energie aan de buitenlucht, maar met een innovatieve twist: hij kan het hele jaar door worden gebruikt! Hierdoor hoeft u uw verwarming minder vaak aan te zetten op die koude dagen wanneer er net niet genoeg zon of wind is om natuurlijke verwarmingsoplossingen zoals zonnepanelen hun werk te laten doen. En natuurlijk, omdat het zijn energie uit onze omgeving haalt in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden die kooldioxide in de atmosfeer brengen (en andere vervuilende stoffen). Heeft deze methode geen invloed op de opwarming van de aarde, terwijl het toch comfortabele warmte binnenshuis levert.
Kosten lucht waterwarmtepomp
De lucht-waterwarmtepomp kan in het begin duurder zijn, maar kan op de langetermijngoedkoper uitvallen. De Total Cost of Ownership omvat alle kosten van uw project: aankoopprijs, verbruikskosten en installatie-/onderhoudskosten. Het is mogelijk dat u een iets minder duur model kunt krijgen met weinig onderhoud als dit belangrijk voor u is. Een verstandige besluitvormer zal bij zijn aankoop altijd de Total Costs of Ownership (TCO) nadenken over. De prijs alleen zegt namelijk niet alles over de kosten, zoals installatie- en onderhoudskosten. Total Cost Of Ownership: De TCO omvat zowel de directe uitgaven en gebruik plus indirecte uitgaven die verband houden met de tijd die in beslag wordt genomen door het onderhoud.
Luchtwater warmtepomp in nieuwbouw huis
Een nieuw huis bouwen is spannend, want het betekent dat je je droomhuis vanaf de grond kunt opbouwen. Maar dat brengt verantwoordelijkheid en planning met zich mee, dus zorg ervoor dat u een goed stappenplan heeft. Op gaslozewoningen.nl kunt u hier veel over lezen. Als u kiest voor een lucht-water warmtepomp is het belangrijk dat u de installatie en warmte afgiftesysteem direct aanpast zodat u hier veel voordeel bij heeft.
Welke lucht waterwarmtepomp moet ik kiezen?
Het is belangrijk te weten dat er veel factoren buiten de warmtepomp zelf zijn waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een verwarmingssysteem. Factoren als plaats, isolatieniveau, vloeroppervlak en kubieke meters spelen allemaal een rol bij het bepalen van het soort lucht-waterwarmtepomp dat het beste zal werken voor iemands behoeften. Bij gaslozewoningen.nl heeft een informatieve website over dit onderwerp samengesteld met gedetailleerde informatie over hoe u ervoor kunt zorgen dat u het juiste systeem kiest door rekening te houden. Met alles wat we hebben genoemd voordat u uw aankoopbeslissing neemt! U kunt ook eenvoudig een installatie partner vinden om uw warmtepomp installatie te plaatsen.
Binnen en buitenunit
Een lucht-waterwarmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnen unit. De buitenunit brengt de warmte over naar uw binnen unit. In de binnen unit wordt warm water opgewekt en gaat naar het afgiftesysteem.
COP, SCOP en rendement van een warmtepomp
Het rendement van de lucht-waterwarmtepomp. Het verbruik van de lucht-waterwarmtepomp wordt uitgedrukt in de Coëfficiënt of Performance, of afgekort COP. Het rendement van elke warmtepomp wordt het verbruik uitgedrukt in COP
COP van de lucht water warmtepomp
De COP van de lucht water warmtepomp is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp. Van de energie die de lucht water warmtepomp levert, komt er een 4e deel energie uit de bron lucht water en komt één deel van elektriciteit. Deze lucht water warmtepomp levert 5 kWh warmte en haalt hiervan 4 kWh uit de lucht/water en haalt 1 kWh uit elektriciteit. De COP van deze warmtepomp is dan 5.
Dit wordt als volgt berekend, Geleverde warmte: Elektriciteit= COP dus 5:1= COP 5
Hoe hoger de COP, dan is er veel energie uit de bron beschikbaar, dan zal de warmtepomp minder elektriciteit gebruiken waardoor de warmtepomp zuiniger is. Als u ook gebruik kan maken van zonne-energie dan gaat de terugverdientijd van de lucht-waterwarmtepomp snel omlaag.
COP is elke dag anders
De COP van een warmtepomp is nooit hetzelfde. De COP is altijd afhankelijk van diverse factoren. Daarom schommelt de COP waarde vaak. Een belangrijke factor om de COP te berekenen is de hoeveelheid energie die uit de bron komt. Het is namelijk nooit alle dagen dezelfde temperatuur buiten. Soms is het koud maar droog en het kan ook zijn dat het warm maar nat is. Het rendement uit de bron is dan wisselend. Om tot een goed rendement van een warmtepomp te komen is de SCOP bedacht. Dit is het rendement dat over het gehele jaar wordt berekend. Dus van de zomer en winter samengenomen en dan weet je het gemiddelde rendement over een geheel jaar.
ISDE subsidie lucht waterwarmtepomp
Als u een warmtepomp installatie gaat aankopen dan is het goed om te kijken of u in aanmerking kan komen voor een warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie in 2021 hangt af van het vermogen in KW van de warmtepomp. Op de website van de rijksoverheid kunt u zien of en hoeveel subsidie je kan ontvangen voor een lucht-waterwarmtepomp.