100% gasloos wonen

100% gasloos wonen

100% Gasloos wonen, we helpen u graag en vertellen u alles over gasloos wonen. Stap voor stap moeten we in Nederland alle woningen van het gas af halen. Wist u, dat 95 procent van alle woningen nog aangesloten zijn op aardgas? 

De doelstelling om in 2050 100% gasloos te wonen, 100% gasloos te maken is nog ver weg. Maar het is wel belangrijk om op tijd te beginnen. Een woning van het gas af halen is een plan wat door de rijksoverheid is uitgewerkt. We doen dit om de teveel co2 uitstoot te beperken.

CO2 uitstoot

Teveel co2 uitstoot zorgt ervoor dat er een klimaatsverandering optreed, de aarde wordt hierdoor opgewarmd, alle afspraken zijn vastgelegd in het  klimaatakkoord. Om een 100% gasloos te worden zullen veel woningen moeten worden aangepast worden. Dit kan het beste met een stappenplan. 

Gasloos wonen

Op www.gaslozewoningen.nl kunt stap voor stap kijken welke duurzame oplossing voor uw woning geschikt is. Wij zetten ons consumenten met partners vele woningen de komende jaren van het gas af te halen, duurzaam wonen is goed voor het milieu bespaart veel energie en u draagt uw steentje bij aan de co2 uitstoot. 

Op vele duurzame energiebesparende maatregelen zit subsidie, u leest alles over 100% gasloos wonen hierover op onze website.

100% gasloos verwarmen

Uw huis gasloos verwarmen

Uw huis verwarmen met 100% gasloos wonen is op meerdere manieren mogelijk. Het eerste wat in u opkomt is misschien de warmtepomp. Logisch, een elektrische  warmtepomp kan vrijwel altijd geïnstalleerd worden. Er zijn ook verschillende mogelijkheden.

De mogelijkheden die u heeft

  • een hybride elektrische warmtepomp
  • een elektrische warmtepomp
  • of infrarood verwarmen
  • verwarmen met een airconditioning
  • gebruik maken van een volledige elektrische CV-ketel

100% gasloos 

100% gasloos wonen kan ook met een pallet- of biomassa kachel is het ook mogelijk om warmte in uw woonhuis te krijgen, echter is deze verwarming niet zo duurzaam. Dit komt o.a. door de uitstoot van CO2-gassen. Het is beter om voor een andere optie te kiezen. Welke optie het beste bij uw woning past, kunt u op ons platform lezen. 

Eventuele andere maatregelen die u moet nemen om een  volledige van het gas af te gaan wordt uitbereid beschreven. Gasloos verwarmen is afhankelijk van de soort verwarming die u kiest en hoe uw afgiftesysteem wat in de woning beschikbaar is. Gaat u verbouwen dan kunt u hier direct rekening mee houden. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Energieadviseur

Een energieadviseur kan u alles vertellen over 100% gasloos wonen en welke maatregelen er nodig zijn om uw woning te verduurzamen. Maar ook kijkt de energie adviseur of u wel bij de juiste energieleverancier bent aangesloten. Vele woningeigenaren hebben weinig zicht op de energierekening.

De energieadviseur kan u ook ondersteunen en adviseren om de juiste duurzame toepassingen voor uw woning.

 Vele energieadviseurs zijn ook gespecialiseerd in het uitvoeren van thermografische woning scan. Hiermee kunt u kijken waar de woning nog verbeterd kan worden voor na isolatie.

Energieadviseur

Hoeveel bespaar ik per jaar?

Met een 100% gasloos wonen is het  verduurzamen van uw woonhuis is niet zonder kosten. Door onder andere zonnepanelen, zijn er per jaar ook kosten terug te winnen. Minder betalen willen we uiteindelijk allemaal! Maar als u nog niet klaar bent m naar volledig gasloos te gaan kunt u al veel besparen op de energierekening. U kunt door duurzame energiezuinige maatregelen toe te passen al snel honderden euro’s per jaar besparen. Als u volledig van het gas af gaat en u de aardgas meter laat verwijderen zal  u minimaal € 800 per jaar aan vaste lasten besparen

Zijn er duurzame subsidies?

Duurzame subsidies zijn ervoor om woningeigenaren het helpen om de klimaatdoelstellingen te behalen zoals die zijn afgesproken in het klimaat akkoord.  Voor welke subsidie komt u in aanmerking? U kunt ook altijd een energieadvies bureau inschakelen of een online subsidie adviseur benaderen om te kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie.  

Er is subsidie als u een warmtepomp gaat installeren. Maar u komt ook in aanmerking voor subsidie als u de woning gaat isoleren. Bij aanschaf van zonnepanelen komt u in aanmerking voor een BTW teruggave op de aanschafprijs van de zonnestroom installatie. Dit is ook een vorm van subsidie. Voor  het plaatsen van HR ++ glas of tripple glass krijg u vaak geen subsidie maar komt u in aanmerking voor een BTW verlaging op arbeid. Informeer  naar de mogelijkheden.

Wat kost 100% gasloos wonen?

Wat 100% gasloos wonen precies kost is afhankelijk van uw woning. De kosten van een gaslozewoning is ook sterk afhankelijk van de gezinssituatie en de wensen. Er zijn meerdere manieren om een woning te verwarmen en om warm water te produceren. Op www.gaslozewoningen.nl kunt  lezen wat er mogelijk is. Een 100% gasloos wonen energieadviseur kan ook met u bekijken en vrijblijvend met u naar de mogelijkheden, de stappen die er nodig zijn en het totale kostenplaatje

Waarom ventileren?

Over een ventilatiesysteem werd vroeger nooit gesproken, door slechte isolatie kwam er altijd voldoende verse lucht de woning in. Een 100% gasloos wonen woning moet goed geïsoleerd worden. Dit om geen koude lucht in de woning te krijgen en om de duurzaam opgewekte warmte niet uit de woning te laten ontsnappen. 

Tegenwoordig is een woning zo luchtdicht dat ventileren een vereiste is om een gezond binnenklimaat te krijgen. Het ventileren is mogelijk doormiddel van een mechanische ventilatiebox.  Als de woning geschikt is voor een WTW installatie  adviseren we een WTW-unit.

Zonnepanelen met PVT-systeem

Het opwekken van uw eigen stroom kan gemakkelijk in uw woonhuis, of beter gezegd: op uw dak met zonnepanelen. En als u maar beperkte mogelijkheden op het dak heeft  kunt u ook overwegen om een PVT-panelen te plaatsen.

 Deze PVT-panelen wekken stroom op net als zonnepanelen maar achter de zonnepanelen zit een afgiftesysteem waar u warm water voor de douche en voor het verwarmen van de woning kan gebruiken. 

Met zonnepanelen kunt u voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte. Hierdoor kunt u niet alleen 100% gasloos wonen maar ook energieneutraal wonen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zorgen altijd voor een verlaging van uw energierekening, ongeacht of u nu wel of niet van het gas af wilt. Het is ook mogelijk om te investeren in zonnepanelen nog voordat u gasloos gaat wonen. Ook zijn er partners waar u de zonnestroom installatie kan financieren. 

U betaald maandelijks een bedrag aan de leverancier van de zonnestoom installatie. De maandelijkse aflossing van vaak lager dan de maandelijkse energiekosten. 

U wordt op deze manier in staat gesteld zonder forse investeringen een zonnestoom installatie aan te schaffen. Informeer naar de verschillende opties die u heeft in het laten plaatsen van zonnepanelen.

100% gasloos wonen energieneutraal

Warmtepomp

De warmtepomp zorgt ervoor dat uw woonhuis voorzien is van warm kraanwater en zorgt voor een aangename temperatuur in uw woonhuis. 100% gasloos wonen. Er zijn vele soorten warmtepompen voor iedere woning en budget is er een oplossing te vinden om een woning gasloos te maken. Graag informeren we u naar de diverse mogelijkheden. Een advies is er wel om een dergelijke installatie altijd in combinatie met zonnepanelen te plaatsen.

Kan ik mijn woning verduurzamen met zonnepanelen?

Dat is mogelijk, Maar er zijn ook meerde opties beschikbaar u vindt hier vele opties om uw woning gasloos te maken. Duurzaam wonen is de toekomst! Een goede keuze in combinatie met een warmtepomp!

Warm water

In Nederland is de warmtepomp steeds meer in trek voor het goed en duurzaam opwarmen van het water in uw woonhuis. 100% gasloos wonen kiest u voor een duurzame energiezuinige elektrische warmtepomp zal er een boiler geplaatst moeten worden. Deze boiler is de voorraad warm water die u 24 uur beschikbaar heeft om in bad te kunnen of om te douchen. 

Afhankelijk van de gezinssituatie en de  ruimte is het raadzaam een boiler tussen de 300 en 500 liter te kiezen. Deze boiler heeft ongeveer 1 uur nodig om op te warmen als deze leeg is. De boiler is ook beschikbaar in een uitvoering met een extra solar spiraal. Op deze spiraal kan een PVT-systeem worden aangesloten. De zon verwarmd de de boiler gratis met zonne-energie. Hiermee bespaart u aardgas en elektrische energie. Kan kan uitstekend zonder gas!

Duurzame energie opwekken

Wilt u van het gas af en is uw huis goed geïsoleerd? Dan is zelf energie op wekken de volgende stap om van het aardgas af te gaan. Natuurlijk is het mogelijk om groene stroom in te kopen maar uw maandelijkse kosten zijn veel lager wanneer u deze zelf opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Een nieuwe toepassing die steeds meer bekend wordt is een PVT systeem. 

PVT Systeem

Een PVT systeem kan op het dak geplaatst worden. Dit zijn zonnepanelen met een wisselaar achter het zonnepaneel. Met deze PVT panelen kunt u als de zon schijnt stroom opwekken en tegelijk kunt u warm water opwarmen. Dit warme water wordt opgeslagen in een boiler. Als de ruimte op het dak beperkt is kan dit wellicht een goede optie zijn. Ook voor deze toepassingen kunt u gebruik maken van subsidie mogelijkheden.

Waarom goed isoleren?

Het is dus van belang dat uw woning voorzien is van zeer goede isolatie. Denk hierbij aan vloerisolatie, dakisolatie, raamisolatie en (spouw)muurisolatie. Bij elke deze toepassing kunt u subsidie aanvragen. De rijksoverheid stimuleert u hierbij. Op de website www.rvo.nl kunt u zien aan welke voorwaarden u moet voldoen maar ook de isolatiespecialist kan u goed informeren wat de mogelijkheden zijn.  Elke woning is anders, wellicht heeft u uw huis al verbouwd of beter geïsoleerd.

 Als u niet zo goed weet of uw woning voldoende is geïsoleerd kunt u ook een energie adviseur raadplegen. Maar misschien bent u wel niet bekend met de bestaande isolatie. Het is daarom verstandig om hier een expert naar te laten kijken, wij kunnen u hierbij helpen. Samen bespreken we de resultaten, maken we een plan en hebben we het over ventilatie.

Zorg voor goede isolatie

Goede isolatie is erg belangrijk als u een gasloze woning gaat maken. Een woning die niet goed geïsoleerd is kan niet op een duurzame manier verwarmd worden. De woning is dan niet goed warm te krijgen. Duurzaam verwarmen gebeurt met een afgiftesysteem waar warm water doorloopt van ongeveer 33 graden. Deze manier van verwarmen is energiezuinig.

Spouwmuur expert

100% Gasloos wonen, van het gas af

Een woning in een stap van het aardas afhalen is niet eenvoudig. Maar het is niet onmogelijk. Iedere woning vraagt een andere aanpak om van het aardgas af te gaan. Gasloos wonen vermeerderd ook vaak de waarde van de woning. 

Graag informeren wij u, over waar u aan moet denken bij het in gebruik nemen van een warmtepomp, zonnepanelen en alle andere toepassingen voor verduurzamen van uw woning. Dus alles over elk te nemen stap om aardgasvrij te wonen. Elke stap is een besparing op uw vaste energiekosten én duurzaam. Hieronder leggen we per stap uit waar u aan moet denken bij gasloos wonen.

Wat gebeurt er met mijn gasaansluiting?

Woning van het gas af? Woont u al (bijna) gasloos? Dan zal er ook iets met uw gasaansluiting moeten gebeuren. U heeft 2 opties, het volledig verwijderen van de aansluiting of (tijdelijk) afsluiten. Uw energieleverancier zal dan minder (netwerk)kosten rekenen omdat u geen gebruik meer maakt van deze aansluiting. In 2021 mogen de netwerkbeheerders geen kosten meer in rekening brengen om een woning af te sluiten van het aardgas. Dit heeft de voorzieningsrechter bepaald.

Een WTW unit

WTW staat voor ‘warmteterugwinning’ deze manier van ventileren is erg duurzaam waarbij er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Een WTW-unit houdt de luchtstromen in je woning in balans. Onze ventilatiepartners vertellen u graag persoonlijk meer over deze manier van ventileren.

Ventilatie in uw woning

Over een ventilatiesysteem werd vroeger nooit gesproken, door slechte isolatie kwam er altijd voldoende verse lucht de woning in. Een gasloze woning moet goed geïsoleerd worden. Dit om geen koude lucht in de woning te krijgen en om de duurzaam opgewekte warmte niet uit de woning te laten ontsnappen. 

Tegenwoordig is een woning zo luchtdicht dat ventileren een vereiste is om een gezond binnenklimaat te krijgen. Het ventileren is mogelijk doormiddel van een mechanische ventilatie box.  Als de woning geschikt is voor een WTW installatie  adviseren we een WTW-unit.

CV ketel in combinatie met een warmtepomp

Kiest u voor een woning zonder gas, dan is het nodig om uw cv-ketel te vervangen. Maar wilt u de eerste stap zetten kunt u ook een warmtepomp in combinatie met een cv ketel maken. Dit noemen we hybride. Op het moment dat de buitentemperatuur te laag wordt en de woning niet meer met een warmtepomp verwarmd kan worden neemt de cv ketel het over.

 Hierdoor bespaart u veel aardgas. Als u veel aardgas bespaart dan scheelt dat in de kosten.  Ook is het belangrijk om maatregelen te treffen in de keuken. Indien u namelijk kookt op gas, dan is het nodig dat u elektrisch gaat koken. Uw gaspitten zullen vervangen worden door bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

CO2 uitstoot

De laatste jaren worden er steeds meer broeigassen zoals CO2 in de lucht uitgestoten. Door de grote hoeveelheid broeikassen, wordt de aarde langzaam warmer en stijgt de tempratuur. Hierdoor verandert ons klimaat en wordt onze aarde opgewarmd. Wanneer u uw woning met aardgas verwarmt draagt dit bij aan de CO2-uitstoot. Door uw woning op een duurzame manier te verwarmen levert van u ook een bijdragen om vermindering van deze CO2-uitstoot.

Duurzame energie

Het verwarmen van uw woning kunt u doen met een elektrische warmtepomp, PVT panelen of heel eenvoudig met infrarood panelen, al deze duurzame toepassing gebruiken geen gas maar elektriciteit. Om deze stroom zelf op te wekken kan u gebruik maken van duurzame energie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld door gebruik maken van zonnepanelen. Eigen stroom opwekken is duurzaam. Lees verder hoe we uw woning kunnen verduurzamen en gasloos kunnen maken. In het stappenplan staan de oplossingen om een woning stap voor stap te verduurzamen.

Op zoek naar een professionele en adviserende bedrijven of installateurs?

Bij Gaslozewoningen.nl werken we samen met partijen die u van A-tot-Z kunnen ontzorgen en voor u de juiste oplossing kunnen vinden. Hieronder een greep uit onze partners: