Inhoudsopgave

CV ketel vervangen

Cv ketel vervangen? De gemiddelde levensduur van een cv-ketel ligt tussen de 12 en 15 jaar. Een cv-ketel wordt dan ook meestal vervangen na ongeveer 13 jaar. U kunt ook een cv-ketel vervangen met een warmtepomp. Als de bestaande cv-ketel die u heeft inderdaad zo oud is dan is de energierekening hoogstwaarschijnlijk vele malen hoger dan hij eigenlijk zou moeten zijn. Daarom kiezen de meeste mensen er ook voor om een nieuwe cv-ketel te laten installeren. Het is ook mogelijk dat u eerder uw cv-ketel wilt laten vervangen omdat dat bijvoorbeeld voordeliger uitpakt dan het repareren.

Cv ketel vervangen

Besparen op stookkosten door uw cv-ketel te vervangen

De kans is groot dat u tot wel 20% te veel stookkosten betaalt, omdat uw cv-ketel door ouderdom veel te veel gas verbruikt. In de wintermaanden kan dit bedrag oplopen tot wel €20,- per maand. Door uw cv-ketel te laten vervangen gaat u hoogstwaarschijnlijk flink besparen op de stookkosten. U kunt het meeste besparen door te kiezen voor een Hr-Ketel.

Een hr-ketel gaat veel efficiënter, en daarom energiezuiniger om met warmte waardoor een rendement van 100% ineens haalbaar wordt. Door middel van deze ketel kunt u €300,- per jaar besparen op uw energiekosten. Heeft u een cv-ketel van jonger dan 12 jaar die beschadigd is? Dan kan het dus ook de moeite waard zijn om een hr-ketel te kopen om uw oude kapotte ketel te vervangen.

CV-ketel vervangen door warmtepomp

In veel huizen is de cv-ketel het toestel dat voor warmte zorgt tijdens de koudere maanden. Deze ketels kunnen echter afhankelijk zijn van gas, wat niet alleen niet energiezuinig is, maar ook duur.

Warmtepompen bieden een gasloos en duurzaam alternatief voor cv-ketels, en ze worden de laatste jaren steeds populairder. Warmtepompen hebben weliswaar een hogere initiële kostprijs, maar kunnen op lange termijn geld besparen door een lagere energiefactuur. Bovendien zijn warmtepompen veel milieuvriendelijker dan toestellen die op gas werken, waardoor ze een goede keuze zijn voor wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Aangezien de gasprijzen blijven stijgen, wenden steeds meer mensen zich tot gasloze en duurzame alternatieven zoals warmtepompen.

De laatste jaren is er een groeiende trend naar gasloze, duurzame verwarmingsoplossingen. Een van die oplossingen is een warmtepomp. Warmtepompen halen warmte uit de grond of de lucht en gebruiken die om uw woning te verwarmen. Dat maakt ze tot een milieuvriendelijk alternatief voor centrale verwarming ketels op gas. Bovendien zijn warmtepompen zeer efficiënt en kunnen ze u op lange termijn geld besparen op uw energiefactuur. Als u overweegt uw cv-ketel te vervangen, is een warmtepomp wellicht de perfecte optie voor u.

Cv ketel vervangen

Gemiddeld gaat een gasketel ongeveer 15 jaar mee bij goed onderhoud. De meeste mensen denken niet na over hun boiler tot het tijd is om hem te vervangen. De nieuwe gasloze duurzame ketels worden steeds populairder voor het vervangen van oude gasketels. Deze nieuwe boilers hebben geen gasleiding nodig, dus zijn ze minder duur om te installeren. Ze zijn ook efficiënter en milieuvriendelijker. Bovendien komen ze in aanmerking voor belastingkredieten en -kortingen. Naarmate de gasprijzen blijven stijgen, zullen gasloze duurzame boilers waarschijnlijk nog populairder worden. Voor wie in de markt is voor een nieuwe boiler, zijn gasloze duurzame modellen zeker het overwegen waard.

U wilt optimaal rendement halen uit de cv-ketel

Een cv-ketel levert per minuut een x hoeveelheid warm water. Als deze hoeveelheid evenveel is als dat u gemiddeld gebruikt, stookt u het zuinigst en haalt u het meest optimale rendement uit uw cv-ketel. Er kan natuurlijk veel veranderen tijdens de levensduur van een cv-ketel, bijvoorbeeld als uw kinderen uit huis gaan.

Op dit moment kunt u een installateur bellen om de cv-ketel opnieuw in te laten stellen.

Voor grotere veranderingen in vraag naar warm water, bijvoorbeeld als u een bad laat plaatsen, is het vervangen van een cv-ketel vaak een betere optie.

Cv-ketel vervangen door een warmtepomp

Verschillende organisaties hebben een manifest ingediend om vanaf dit jaar alleen nog maar (hybride) warmtepompen te installeren in nieuwe woningen in plaats van de traditionele cv-ketel. Op het moment heeft nog 95% van de Nederlandse huishoudens een cv-ketel. Het is echter cruciaal dat we hier verandering in brengen als we van het aardgas af willen. Een warmtepomp is dus een goed alternatief. Wel is het belangrijk dat u zorgt dat uw huis goed is geïsoleerd voordat u gaat investeren in een alternatief voor gas.

Heeft u dit al gedaan? Wilt u uw cv-ketel vervangen? Dan zijn dit de alternatieve warmtebronnen:

  • Een hybride warmtepomp
  • Een volledig elektrische warmtepomp
  • Infrarood warmtepanelen
  • Warmtenet in de wijk (als dit bij u wordt aangeboden)

Meer weetjes lezen?

Cv-ketel combinatie met hybride warmtepomp

Als uw woning er nog niet aan toe is om de cv-ketel te vervangen voor een all electric warmtepomp dan kunt u ook kiezen om een warmtepomp in combinatie met een warmtepomp te kiezen. De warmtepomp verwarmt het cv-water tot dat de warmtepomp niet genoeg warmt water meer kan leveren. Deze tempratuur is hangt af van bepaalde instellingen en capaciteit van de warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kunt u flink besparen op uw gasverbruik. Als uw woning voorzien in van pv panelen dan kunt u ook deze duurzaam opgewekte stroom gebruiken om de warmtepomp te laten draaien.

Subsidie hybride warmtepomp

Ook als u kiest voor een hybride warmtepomp kunt u gebruik maken van de subsidie mogelijkheden. Er zijn vele hybride oplossingen waar een flinke subsidie op zit. in de lijst bij het rvo kunt u lezen hoeveel subsidie u krijgt op de warmtepomp.

Meer gasloos wonen tips